Dopolední program žen (kon.) | Dopolední program mužů (kon.)
Odpolední program žen (kon.)
konec
Odpolední program žen

Čtvrtek 13.02.2014, 16:00Zimní olympijské hry - Curling
Sledujte:
     
    Viděli jsme opět skvělé curlingové představení, souboj Švýcarek s Kanadou nabídl drama až do konce. Já se s vám pro dnešek loučím a u dalších online přenosů, a nejen z olympijských her, se těším na počtenou. (18:54:39)
     
    Konečné výsledky:
    Švýcarsko – Kanada 5:8
    Japonsko – USA 6:8
    Rusko – Jižní Korea 4:8
    Švédsko – Dánsko 7:6
     
    Skončil odpolední program turnaje žen.
     
    10
    Statisticky byla Nielsenová v úspěšnosti umístění kamenů nejhorší hráčkou tohoto zápasu a bohužel pro Dánsko se to potvrdilo. Kámen končí v zadní části kruhů a Prytzová tak získává pro Švédky zisk jedničky proti výhodě posledního kamenu soupeřek, zároveň tak i celý zápas!
     
    10
    Prytzová dle očekávání staví guard, dostatečně daleko, aby nešlo zahrát double takeout, a přitom do dobré pozice, aby bylo složité kámen minout a zároveň vyrazit ten v kruzách. Nielseonovou nečeká nic lehkého, kámen musí poslat přesně do středu, protože průsečíku teeline a centreline se dotýká právě ten švédský kámen v kruzích.
     
    10
    Prytzová dumá nad tím, kam zahrát svůj posled ní kámen, Švédky teď kují taktiku i se skipkou Margarethou Sigfridssonovou
     
    10
    Tak Lene Nielsenová čistí guard před kruhy a teď je vše na Marii Prytzové, jak se jí podaří postavit svůj poslední kámen v endu, a nejspíš i v zápase, do kruhů.
     
    10
    Prytzová hraje kámen do kruhů, chtěla jej zarolovat za dánský guard, není to sice špatná pozice, ale stále ze strany Dánska hratelná na takeout.
     
    10
    Dánky čistí prostor před kruhy, samozřejmě, to se dalo čekat, Helle Simonsenová vyráží švédský guard. Co na to viceskip soupeřek Maria Prytzová, která hraje na pozici fourth.
     
    10
    Skončil i souboj Rusek s Korejkami, dle očekávání výhrou asijského týmu 8:4, a teď jde do tuhého hlavně v severském derby, kde Dánky budou těžit z výhody posledního kamene se Švédkami?
     
    10
    Vítězí i americký celek, tým skipky Eriky Brownové poráží Japonky 8:6 v 10. endu.
     
    10
    Jennifer Jonesová samozřejmě slaví, spolu s ní i její kolegyně. Konečný výsledek je tedy 8:5 pro Kanadu.
     
    10
    Jonesová končí svým kamenem zápas! Vyráží švýcarský, momentálně jsou tři kanadské kameny blíže středu a zápas končí, z tohoto by Švýcarky již dvojku a vyrovnání nevykřesaly! Kanada tak znovu vítězí.
     
    9
    Za to Švédky v 9. endu vyrovnaly souboj s Dánskem na 6:6.
     
    10
    Ottová nezahrála zrovna ideální kámen a šance Švýcarek se zmenšují a zmenšují...
     
    10
    Tak nakonec Jonesová měla za lubem "hit and roll", tedy vyrazit kámen soupeřek a svůj kámen schovat za guardy. To se Jonesové vcelku podařilo, její kámen zůstal v kruhu na středu.
     
    9
    Rusky prohrávají s Korejkami po 9. endu již 4:8 a tam se zápas asi nedohraje, předpokládám, že skončí výsledkem 8:4 již po 9. endu.
     
    10
    Schaeferová zahrává kámen na zadní část kruhů a teď bude hrát Jonesová kámen do kruhů, dohoda s Lawesovou je teď trošku nečitelná, že by snaha o double takeout?
     
    10
    Fuuuu, hodně těsně trefila mladá Lawesová onen guard, nicméně jej vyhazuje, teď dorazila k Jonesové a pořádně si oddechla.
     
    10
    Švýcarky dle očekávání posílají kámen za guard, jenže právě na ten guard má spadeno Lawesová.
     
    10
    Ještě jeden guard, a teď jde do práce Kaitlyn Lawesové, a znovu signalizace – takeout!
     
    10
    Zdařilo se, navíc zase ten kanadský kámen končí až na sideline, takže je ze hry také.
     
    10
    Švýcarky vrací guard na své místo dalším odhozeným kamenem a Jonesová bez rozpaků naznačuje Officerové, aby hrála takeout.
     
    10
    Švýcarky postavily oba guardy, ale – pravidlo free guard zone přestalo po dvou odhozených kamenech z každé strany platit, takže je možné nyní hrát takeout na guardy před kruchy. A Officerová hned ten první posílá ze hry.
     
    10
    Kanaďanky teď nebudou nic vymýšlet, první kámen daly do kruhů, druhý jen prohodily. Čím míň kamenů v kruzích, tím určitě pro Kanadu lépe.
     
    9
    A do desátého endu živí naději i Japonky proti USA! Získávají devátý end poměrem 2:0 a stav zápasu je rázem jen 7:6 pro USA.
     
    9
    Uuuuf, ovanul kanadský kámen guard opravdu hodně z blízka, ale podařilo se, Jonesová posadila kámen na vnitřní kruh a je z toho trojka pro Kanadu! A vedení 8:5!
     
    9
    Teď se láme duel, je odhozeno...
     
    9
    A Ottová nezahrála zrovna dobře, ba spíš při zemi řečeno teď nabídla Jonesové kámen, který bude moci znamenat trojku a de facto konec zápasu. Nyní má Kanada jistou dvojku, samozřejmě pokud Jonesová nedej bože nějak nezbabrá situaci v kruzích. Ba co víc, Jonesová může umístit kámen do prostoru tak, že by z toho byla trojka. Kámen to nebude lehké, ale od této skipky jsme toho dnes již viděli až moc...
     
    8
    Ještě bleskově ze zápasu Dánsko – Švédsko – Dánky v osmém endu získali vedení 6:5.
     
    9
    Jonesová má v ruce snad etalon! Perfektní odhoz, kámen zaroloval za guardy a je tedy v kruzích nyní situace pro Kanadu výhodnější – rýsuje se vidina dvojky, navíc Jonesové tým má výhodu posledního kamene. A Ottová teď musí předvést zázračný odhoz.
     
    9
    Ottová svůj kámen přetáhla, ten končí hodně vzadu v kruzích, dál od středu jak nejlepší kanadský, z toho bude chtít Jonesová těžit a odčinit tu předchozí velkou chybu, kterou v předchozím endu nabídla soupeřkám srovnání na 5:5.
     
    9
    Kaitlyn Lawesová zahrála výborný kámen, ten odkrytý (nebo spíš nezakrytý) vyrazila a poté svůj kámen zarolovala za guardy, a to do velmi dobře chráněné pozice.
     
    9
    Jenže Schaeferová svůj guard přetočila a ten tak zaroloval vedle, nechrání tak tolik červený švýcarský kámen v kruzích.
     
    9
    Švýcarky mají v cílových kruzích dva lepší kameny a budou na této skutečnosti šest kamenů před koncem endu stavět.
     
    8
    Rusky snížily v osmém endu s Korejkami na 4:7, těžko ale říci, zda z toho bude ještě plynout zajímavá šance na obrat.
     
    9
    A tak Officerová situaci řeší prudkým kamenem, který čistí situaci v cílové oblasti.
     
    9
    Rýsuje se nám situace velmi zajímavá a Paetzová teď zahrála výborný kámen, kterým vyrazila kanadský a sama ten svůj zarolovala za guardy i kameny na přední části kruhů. Kanaďanky z příjemného vývoje utkání začínají mít pořádné problémy.
     
    8
    V utkání Japonsko – USA zahrály Američanky v osmém endu dvojku a vedou již 7:4.
     
    9
    Začíná devátý end a kanadský kámen míří na velmi dobrou pozici za švýcarský guard.
     
    8
    Náš zápas je zatím jediný, který má z aktuálního programu odehrán již osmý end.
     
    8
    A pozor! I mistr tesař se utne a Jonesová na turnaji snad poprvé vážně chybuji, minula kámen Švýcarek, její kámen projel kruhy a Švýcarky mají tedy dvojku!
     
    8
    Ottová zahrála kámen přímo do středu, teď by braly Švýcarky dvojku, nicméně Jonesová má ještě jeden kámen a tím bude určitě chtít zahrát jedničku, zvýšit náskok na 6:3, a to dva endy před koncem by už byl pořádně slibný náskok.
     
    8
    Jonesová zahrává svůj první kámen v endu.
     
    7
    Za to Rusky svou situaci vůbec nezvládají a Korejky v sedmém endu zahrávají trojku a za stavu 7:3 jsou velmi blízko výhře.
     
    7
    Švédky srovnávají na 5:5 v sedmém endu zápasu s Dánskem zdařilou dvojkou.
     
    8
    Lawesová odpálila rychlým kamenem tři kameny z cílového prostoru.
     
    8
    Švýcarky staví guard před kruhy a nezbývá než jim riskovat.
     
    8
    Zbývá sedm kamenů do konce endu, nejblíže středu je kanadský kámen.
     
    8
    Osmý end je v polovině a švýcarský tým si bere timeout. Radí se, co s nastálou situací.
     
    7
    A USA vede již jen 5:4, Japonky vyhrály sedmý end 1:0.
     
    6
    Šestý end dohrály Rusky s Koreou, tzv. blackend skóre nemění, takže Korea vede 4:3. Po šestém endu jsou i výsledky zbývajících dvou duelů, ve kterých Dánsko vede 5:3 nad Švédskem a USA stejným poměrem nad Japonskem.
     
    7
    Moc Ottové nechybělo, jenže je z toho jen jednička a Kanada tak vede 5:3. Švýcarkám se sice podařilo snížit, ale výhoda posledního kamene do osmého endu připadá Kanadě.
     
    7
    Jonesová vyrazila druhý švýcarský kámen z kruhů, který byl dál od středu, připravila tak soupeřky o možnou trojku, navíc tato situace vypadá spíš dokonce na jedničku, Ottová by musela zahrát hodně složitý kámen naprosto přesně, aby evropský tým snížil na rozdíl bodu.
     
    7
    Tak dá Jonesová na risk? Vypadá to na snahu o takeout s tím, že kanadský kámen zůstane v kruzích tam někde, kde je nyní švýcarský.
     
    7
    Tak kanadský kámen je z kruhů pryč, švýcarský je momentálně nejblíže. A teď je potřeba na Jonesové vymyslet, co s tím.
     
    7
    Tak zvládne Ottová pozici?
     
    7
    Jonesová zarolovala svůj kámen za guardy a Švýcarky jsou v těžké, velmi těžké pozici. Určitě bude hrát Ottová na ten shluk kanadských kamenů.
     
    7
    Jenže půdu pod nohama ztrácejí i Švýcarky, ani tohle nebyl od Schaeferové ideální kámen. A Jonesová vymýšlí ofenzivní taktiku, a jak jsme si již zvykli, tahle temperamentní Kanaďanka dokáže zahrát neuvěřitelné věci!
     
    7
    Tohle teď Lawesové nevyšlo, při odhodu dala velkou rotaci a kámen, který měl skončit v kruzích, je na pozici jakého guarda před kruhy.
     
    7
    Schaeferová staví guard před skupinu těch kanadských kamenů.
     
    7
    Pětadvacetiletá půvabná Kaitlyn Lawesová hraje s přehledem takeout.
     
    6
    Američanky zvyšují vedení, s Japonskem je nyní stav 5:3.
     
    7
    Kanadský tým panuje a v tuto chvíli po odhozu sedmi kamenů má v kruzích jen tři své a jinak kde nic, tu nic.
     
    7
    Nám ale začíná již sedmý end duelu dvou zatím nejlepších týmů soutěže. A Kanaďanky dokazují, že sem přijeli pro zlato. Hrají prostě skvěle.
     
    Průběžné výsledky:
    Švýcarsko – Kanada 2:5 po 6. endu
    Rusko – Jižní Korea 3:4 po 5. endu
    Švédsko – Dánsko 3:4 po 5. endu
    Japonsko – USA 3:4 po 5. endu
     
    5
    Rusky s Korejkami konečně dohrály pátý end a ruský tým snížil na 3:4.
     
    6
    A Ottová kazí další kámen! A Kanaďanky dokonce získávají jedničku!!!
     
    6
    Jonesová i svůj druhý kámen zahrála skvěle, posadila jej vedle kamene Ottové blíže středu a z tohoto mráčku Švýcarkám zaprší jen jednička!
     
    6
    Neskutečný kámen Jonesové! Opravdu jí to vyšlo, ale co víc! V kruzích zůstaly velmi dobře položeny kameny Kanaďanek! Čím šílejnější záměr má vždycky Jonesová, tím pravděpodobnější je to, že jí ten tah vyjde.
     
    6
    A v této chvíli se šestý end rýsuje do svého konce a situace na kruzích je velmi zajímavá. V kruzích jsou tři švýcarské kameny a Jonesová bude mít určitě za cíl vyčistit kruhy. A skipka kanadského týmu pošle kámen na ten první švýcarský s cílem vyrazit další dva kameny Švýcarek.
     
    6
    Kaitlyn Lawesová se snažil dnes podruhé zahrát rychlým kamenem double takeout a podruhé jí to nevyšlo podle představ.
     
    5
    Švédsky snížily vývoj utkání s Dánskem – 3:4 po 5. endu.
     
    6
    Nám se v našem zápase hraje již šestý end, jsme tedy z dnešního programu v tomto případě nejdále. Na odhozu Alina Paetzová, jejiž přítel Sven Michel tu funguje jako skip švýcarského týmu.
     
    4
    A radost určitě nemají ruští fanoušci, jejich hráčky totiž prohrávají po 4. endu již 2:4!
     
    5
    Japonky snížily v pátém endu na rozdíl jediného bodu, stav Japonsko – USA je 3:4.
     
    5
    A kanadský tým opravdu došel pro dvojku a vede tak v polovině 4:2!
     
    5
    Nakonec pořádná práce se smetáky, navíc kámen zaroloval na centreline. Co s tím udělají Švýcarky?
     
    5
    Nakonec pořádná práce se smetáky, navíc kámen zaroloval na centreline a teď má Ottová před sebou poslední kámen.
     
    5
    Teď Ottová trefuje, roluje svůj kámen směrem k centreline (čára jdoucí po celé délce dráhy přímo vprostřed), jenže dá se čekat, že Jonesová zahraje zpět hit and roll, vyrazí švýcarský a svůj zaroluje do strany, byť tam již doho místa moc k rolování do boku není. Musí si dávat pozor, aby se rolování neprotáhlo a kanadský kámen nezůstal mimo kruhy.
     
    5
    Poslední čtyři kameny tohoto endu.
     
    5
    A Lawesová samozřejmě roluje svůj kámen na druhou stranu kruhů od toho prvního, co je již v kruzích, a kanadský tým má zaděláno na dva body.
     
    5
    A Schaeferová míjí! Tak pozor! To je voda na mlýn kanadskému týmu.
     
    5
    Takeout švýcarského kamene, v kruzích zůstal kanadský, vpravo na kraji, a Schaeferová se jej určitě pokusí vyrazit ze hry.
     
    5
    Pátý end našeho zápasu vstupuje do druhé poloviny, Schaeferová čistí kruhy, zůstává v nich tak teď jen jeden švýcarský. Na krajích jsou pak guardy kanadských barev.
     
    4
    A i hráčky USA otáčejí skóre, vedou nad Japonkami 4:2.
     
    4
    Dánky znovu získávají dvoubodové vedení: Dánsko – Švédsko 4:2 po 4. endu.
     
    5
    A Paetzová staví další guard.
     
    5
    Švýcarky s Kanaďankama rozehrály pátý end. Zatím je nejblíže středu švýcarský kámen, poté kanadský. Hodně místa je před kruhy zabraného, jenže teď Officerová vyráží několik guardů. A znovu na tahu Paetzová.
     
    3
    Teprve teď dohrálo Rusko s Koreou třetí end, Rusky jej vyhrály 1:0 a srovnaly na 2:2.
     
    4
    A Ottová zahrává dle očekávání dvojku a máme vyrovnáno.
     
    4
    A Jonesová složitou situaci, ze které hrozila dokonce trojka Švýcarek, řeší znovu parádně! Hit kamene v kruzích a roll tak, že zadní švýcarský kámen také končí mimo kruhy!
     
    4
    A zahrála to velmi dobře.
     
    4
    Jonesová hraje takeout kamene ve středu kruhů a zahrává roll směrem ke zbývajícím dvěma švýcarským kamenům. Ottová bude určitě takeout s tím, aby svůj kámen zase zarolovala zpět dál od těch dalších švýcarských kamenů.
     
    4
    Jenže Jonesová tu již několikrát vytáhla z rukávu neskutečné kameny, tak co vymyslí teď?
     
    4
    Kámen Schaeferové znovu dobře postaven v kruzích a evropské hráčky mají zaděláno i na vyrovnání stavu.
     
    4
    Schaeferová zarolovala svůj kámen parádně za guardy a kanadský tým se dostává pod tlak a Lawesová se snažila o kámen na špici kruhů vyrazit švýcarské kameny a výraz Lawesové mluví za vše! Oba švýcarské kameny zůstávají v kruzích a teď již se dá hovořit o tom, že Kanaďanky jsou ve šlamastice.
     
    3
    Švédky srovnávají stav utkání s Dánskem na 3:3.
     
    4
    Lawesová vyráží švýcarský kámen nalevo, tedy ten, co se v kruzích povaloval celý end.
     
    4
    Švýcarky posílají kámen do kruhů, na pravou stranu, takže do protějšího prostoru než v jakém už ten jeden kámen již mají.
     
    4
    Officerová se s tím nepárala, odpálila ze hry švýcarský guard a svůj kámen odrolovala až na sideline, takže oba tyto kameny jsou ze hry.
     
    4
    Alina Paetzová zahrává kámen, kterým míří rychle do kruhů s cílem vyrazit kanadský kámen na středu a svůj zarolovat za kameny na začátku kruhů. A to se Paetzové daří!
     
    3
    Američanky srovnávají duel s Japonskem na 2:2.
     
    4
    Kuengová následně posílá guard mírně vlevo z pohledu odhazujícího hráče, a to před kruhy samozřejmě. McEwenová ovšem uvažovaný guard posílá až na vrchol kruhů a Kuengová jej vyráží.
     
    4
    Na ostatních drahách se ještě hraje třetí end, takže pojďme na úvod čtvrté v našem souboji. Kanaďanky na úvod staví kámen přímo do kruhů.
     
    3
    Ottová měla jako řešení buď zkusit vyrazit kanadské kameny a zkusit dvojku, a nebo prostě zahrát jedničku vyrovnat. Jenže, Ottová při zvolení druhé varianty zahrála příliš krátký kámen, a tak ten kanadský zůstává blíže středu a boduje!
     
    3
    Vyšlo jí to sice lépe, ale i tak se kámen neschoval za guard dle potřeby.
     
    3
    A Ottová to zvládla, akorát asi chtěla Švýcarka zatočit svůj kámen po odrazu na druhou stranu, kde by se schoval za kameny před kruhy, takhle se ale stočil na druhou stranu. To dává prostor Jonesové a jejímu poslednímu kameni tak, aby sama zahrála hit and roll za guardy.
     
    3
    Guard postaven dále od kruhů, takže nebude tak lehké přes něj hrát double takeout, jenže, je trošku z osy a nezakrývá tak ideálně ten kámen v kruzích, takže Ottová by mohla zkusit obhodit guard a zahrát takeout kanadského kamene, co je v kruzích.
     
    3
    A Jonesová samozřejmě bude zase stavět guard před kruhy.
     
    3
    Těsně do Švýcarce nevyšlo, guard je sice ze hry, ale následně trefený guard minul těsně ten kanadský kámen v kruzích.
     
    3
    Lawesová staví guard před kruhy, jenže – je blízko kruhům a Schaeferová zkusí zahrát double takeout.
     
    3
    Třetí end se blíží svému konci, a Schaeferová řeší pro Švýcarky složitou situaci prudkým kamenem, kterým čistí prostor před kruhy, a to důsledně.
     
    2
    Průběžné stavy po 2. endu:
    Švýcarsko – Kanada 0:1
    Japonsko – USA 2:1
    Švédsko – Dánsko 0:2
    Rusko – Jižní Korea 1:2
     
    2
    Korejky vyhrály druhý end 2:0 a vedou nad Ruskami 2:1.
     
    3
    Na této úrovni málo vídaná věc, Kuengová svým kamenem vyráží kanadský guard. Jenže – stává se tak ve chvíli, kdy ještě oba týmy nemají odházeny dva kameny, takže je porušeno pravidlo o free guard zone, kdy guard nesmí být vyražen. Švýcarský kámen se vyřazuje ze hry a kanadský se vrací na pozici guarda zpět, na řadě je Officerová.
     
    3
    Máme za sebou tři kameny třetího endu, v kruzích je jeden kanadský, na pozici guarda, švýcarský je mírně vpravo.
     
    2
    Poměrem 2:0 získávají druhý end i Japonky, otáčejí tak stav proti USA a vedou 2:1.
     
    2
    Dánky zahrávají v souboji se Švédkami dvojku a vedou po 2. endu 2:0!
     
    2
    Jonesová poslala svůj kámen naprosto přesně na střed kruhů, Kanada tak vede 1:0.
     
    2
    A Ottová to zvládla, na kruzích mají Švýcarky tři kameny a teď tedy donutily Jonesovou zahrát jedničku, čímž se vlastně zbaví vedoucí tým soutěže výhody posledního kamene.
     
    2
    To se podařilo, jenže ne ideálně. Kámen vykukuje zpoza guardu a Ottová jej může v tomto případě poměrně snadně hrát.
     
    2
    Pojďme zpět k druhému endu zápasu Švýcarsko – Kanada. Švýcarky zahrály prostřednictvím Ottové kámen, který vyrazil kanadský kámen, který před chvílí Lawesová poslala do kruhů. V nich jsou nyní dva švýcarské kameny, oba na každé straně kruhů, double takeout příliš nehrozí. Jennifer Jonesová se snaží zarollovat svůj kámen za guard.
     
    1
    Průběžné výsledky po 1. endech
    Švýcarsko – Kanada 0:0
    Japonsko – USA 0:1
    Švédsko – Dánsko 0:0
    Rusko – Jižní Korea 1:0
     
    2
    Máme za sebou deset kamenů tohoto endu a nic nového, střídání v takeoutech.
     
    2
    Další přesný kámen a takeout.
     
    2
    Jenže rychlý kámen Paetzové a úspěšný takeout. Na ten navazuje Officerová a opět prakticky střih a v kruzích nahrazuje po takeoutu švýcarský kámen nahrazen kanadským.
     
    2
    Ale McEwenová hraje velmi dobrý kámen, vyráží švýcarský kámen ze středu a svůj staví kousek od jeho původního místa.
     
    2
    Švýcarský tým má jeden kámen skoro přesně na středu, další před ním na pozici guarda kousek za hogline, vpravo pak je zatím jediný kanadský kámen.
     
    1
    Viděli jsme hodně rychlý end, o čemž svědčí, že na ostatních drahách se ještě hraje.
     
    1
    Je to tak, blackend a po něm stále tedy stav 0:0. Výhoda posledního kamene zůstává u Kanady.
     
    1
    Právě k tomuto kameni samotáři posílá Ottová svůj druhý kámen, poslala jej do kruhů, ale Jonesová bude hrát takeout a útočit na blackend.
     
    1
    Jennifer Jonesová v klidu dává takeout a svůj kámen roluje na "sideline", takže ho dostává také ze hry. V kruzích momentálně nemáme žádný kámen, jen míárně před nimi trochu vpravo je červený švýcarský kámen. O nějakém zapojení do hry se v jeho případě již moc počítat nedá.
     
    1
    Švýcarky hrají takeout, ale skipka Ottová zvládá pozici dobře, vyráží kanadský kámen a svůj staví na kraj kruhů, do zajímavé pozice. Ještě by určitě bodoval.
     
    Takže, Kuengová se postavila na post leada, na její pozici "second" dostává prostor Alina Paetzová.
     
    1
    Lawesová zahrává svůj kámen za teeline do cílových kruhů.
     
    1
    A daří se, Švýcarky vyrážejí všechny kameny z kruhu, takže ty jsou teď čisté.
     
    1
    Švýcarky hrají pokus o takeout přes ten svůj kámen, co je na pozici guarda.
     
    1
    A Lawesová zahrála velmi dobře a kámen zůstává schován za guardem.
     
    1
    Kámen Švýcarek zůstal před kruhy a kanadský tým teď bude zkoušet poslat svůj kámen za ten švýcarský, co je před kruhy, takže jej pokusí postavit do role guardu.
     
    1
    Znovu takeout, Jill Officerová zahrála kámen dobře a ten její zůstal na začátku kruhů.
     
    1
    Asi se opakuji, opět takeout, na předních kruzích zůstává osamocený červený švýcarský kámen, Kanaďanky mají ve hře žluté kameny.
     
    1
    Ve hře poprvé Jill Officerová a opět prostý takeout, nic kanadský tým nevymýšlí, takže šup s kamenem ven.
     
    1
    Stále stejný obrázek, opět takeout kamene, tentokrát tedy Švýcarky zahrály na kanadský kámen.
     
    1
    To samé i při druhém kamenu Kuengové, další takeout.
     
    1
    Kuengová poslal kámen do kruhů, ale McEwenová hraje přímý takeout a nahrazuje její kámen ten švýcarský.
     
    1
    Švýcarky pozněminily trochu sestavu, oproti předpokladům, a tak na pozici leada je v tuto chvíli Carmen Kuengová, která úvodní end rozehrála.
     
    Program začal.
     
    Jednotlivé týmy jsou již u svých drah, právě se zdraví se soupeřkami. Dnes mi snad prominete, že opominu duely ostatních týmů, ačkoliv vás budu podrobně informovat o výsledcích, nejvíce se pojďme věnovat šlágru programu, souboje Švýcarek s Kanaďankami.
     
    Vítejte zpět v dějišti curlingových soutěží, vítejte tedy u odpoledního programu ženských soutěží.
     
    Šlágrem programu bude určitě souboj Švýcarek s Kanadou, takže pojďme se podívat na tento zápas obsáhleji...

    ŠVÝCARSKO – KANADA
    První zápas programu, na který se v preview podíváme, je souboj dvou nejlepších týmů dosavadního průběhu, Švýcarek vedených zkušenou Mirjam Ottovou, a Kanady, s již zmiňovanou Jennifer Jonesovou.

    Dosavadní výsledky:
    Švýcarsko: USA 7:4, Dánsko 7:6, Korea 8:6, Švédsko 8:9
    Kanada: Čína 9:2, Švédsko 9:3, Velká Británie 9:6 a Dánsko 8:5

    Jelikož jde o šlágr odpoledního programu, mrkněme na složení obou týmů. Mirjam Ottová je dvojnásobná olympijská medailistka, v Turíně i v Salt Lake City obsadila druhé místo, zlato jí stále uniká. Dvaačtyřicetiletá švýcarská skipka je však mistryní světa z roku 2012 z kanadského Lethbridge. S curlingem začínala v roce 1982, odhazuje pravou rukou. V jejím týme je třiadvacetiletá Alina Paetzová, velká fanynka fotbalového týmu Grasshopper Curych, jejím ambiciózním snem je vést na olympijských hrách za čtyři roky švýcarský tým již jako skipka. Dá se říci, že v týmu Ottové hostuje, sama totiž hraje ve Švýcarsku za Baden, zatímco Ottová za Davos, zkušená skipka si však Paetzovou vyžádala do týmu jako náhradnici, a Paetzová přitom již naskakuje i do zápasů. Tým pak doplňuje Janin Greinerová (33 let), Carmen Kuengová (36 let) a Carmen Schaeferová (33 let).

    Kanadská skipka Jennifer Jonesová je devětatřicetiletá mistryně světa z roku 2008 z kanadského Vernonu. Na olympijských hrách je poprvé a postup do Soči bere jako životní úspěch. Jonesová je členkou St. Vital Curling Clubu z Winnipegu, stejně jako její kolegyně z národního týmu Kaitlyn Lawesová (25 let), Dawn McEwenová (33 let) a Jill Officerová (38 let). Jen Kirsten Wallová (38 let) nehraje za St. Vital Curling Club, působí v Milton Curling Clubu.
     
    Výborně rozehrály soutěž, ovšem dle očekávání, Kanaďanky, které na pozici skipky je výtečná Jennifer Jonesová. Její tým se v Kanadě těší obrovské popularitě, a nejen tam, po celém světě. O tom svědčí například počet odběratelů (followerů) na Twitteru, vždyť oficiální účet týmu Jennifer Jonesové má více než 10 000 followerů, což je přibližně pětkrát tolik, co český národní fotbalový tým.

    Daří se i Švýcarkám se Švédkami, do tempa se dostává i Eve Muirheadová, skipka britského týmu. Právě souboj Kanady s Velkou Británií byl dosavadní lahůdkou ženského turnaje a doufejme, že se ho ještě v průběhu Her dočkáme.
     
    Průběžné pořadí soutěže po 5 odehraných kolech:
    1. Kanada (4-0)
    2. Švýcarsko (3-1)
    2. Švédsko (3-1)
    4. Japonsko (2-1)
    5. Čína (2-2)
    5. Velká Británie (2-2)
    5. Rusko (2-2)
    8. Jižní Korea (1-2)
    9. Dánsko (0-4)
    9. USA (0-4)

    V závorce uvedena bilance výher – proher. Systém turnaje neúprosný, z deseti týmů jen čtyři budou hrát o medaile v semifinále.

    Složitější je i situace při určení konečného pořadí. Pokud budou mít shodnou bilanci týmy na místech, která nebudou rozhodovat o postupu či nepostupu do play-off, rozhoduje bilance vzájemných zápasu. Pokud však budou mít shodnou bilanci týmy na pomezí postupu do semifinále, tedy napřiklad 4. a 5. tým v pořadí, tak o postupujících rozhodne tie-break.
     
    Večer uvidíme rundu hned čtyř zápasů ženského turnaje:

    Švýcarsko (3-1) vs. Kanada (4-0)
    Japonsko (2-1) vs. USA (0-4)
    Rusko (2-2) vs. Korea (1-2)
    Švédsko (3-1) vs. Dánsko (0-4)

    V závorce uvedena dosavadní bilance týmu na turnaji.
     
    Vážení fanoušci, fanynky, milovníci curlingu, vítejte u sledování odpoledního, sočijského času spíš již večerního programu žen v olympijském turnaji. Připravte kameny, smetáky, a půjdeme pomalu na to.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.

    Jaroslav Svoboda

    bahis siteleri