Ženy - 1500 metrů (rozjížďky) 1. J. ter Morsová (NED) (kon.) | Muži - 1000 metrů (čtvrtfinále) 1. Sin Da-Woon (KOR) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (semifinále) 1. Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (semifinále) 1. V. An (RUS) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (finále) Vítězka: Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (finále) Vítěz: V. An (RUS) (kon.)
konec
Muži - 1000 metrů (semifinále)

1. V. An (RUS)

Sobota 15.02.2014, 12:43 • Ledový palác Iceberg (Soči) • Zimní olympijské hry - Short track
     
    Z mé strany vše, přejďeme za chvilku na finálové boje žen na trati 1500 metrů. (12:56:28)
     
    Hned dva zástupce bude mít Rusko ve finále A, ovšem ani tenhle fakt jim medaili nezaručuje. Bude totiž pětičlenné, jelikož vedle Grigoreva a Sin Da-Woona postoupil na advanced také Niozemec Sjinkie Knegt. Doplňme ještě poslední jméno velkého finále, kterým je Číňan Wu Ta-ťing.
     
    Semifinále na 1000 metrů mužů skončilo.
     
    Rus An a Wu Ta-ťing si zajezdí finále A, Jelistratovovi unikl postup jen o kousek. Spolu s Chan Tchienem-jü pojedou pouze finále B.
     
    Dvě kola před koncem nakonec An předjel jednoho z Číňanů a drží se na druhém místě, Co Jelistratov? Podaří se i jemu předjet svého soupeře?
     
    Číňané jako by spolupracovali. Rusové nemají absolutně žádný prostor pro to, aby někudy projeli.
     
    Rusko-čínský souboj, ve kterém jsou zatím lepší asijaté. Chan Tchien-jü i Wu Ta-ťing dží obě dvě postupové pozice.
     
    Start se napoprvé nepodařil. Už je to přece jenom semifinále, jsou to pro všechny velké nervy.
     
    Na řadu přichází 2. rozjížďka:

    Semjon Jelistratov (RUS)
    Chan Tchien-jü (CHN)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Viktor An (RUS)
     
    Potvrzeno. Finále A bude mít minimálně pětičlennou sestavu, jelikož Knegt byl rozhodčími poslán dál kvůli chybě Korejce Lee Han-Bin. Pro něho závody končí, nepojede ani finále B. Grigorev a Sin Da-Woon jinak v tomto semifinále uspěli, takže o jejich účasti v boji o medaile není pochyb.
     
    Předchozí moment se určitě bude zkoumat u rozhodčích. K postupu do finále A si to jinak kráčí Rus Grigorev a Sin Da-Woon, a to v naprosto v pohodě. Oba jejich soupeři mají již velkou ztrátu.
     
    Celou dobu se čtyřčlenná skupinka držela pospolu, jenže poté Lee Han-Bin vytlačil Nizozemece Knegta.
     
    1. rozjížďka je připravena:

    Sin Da-Woon (KOR)
    Lee Han-Bin (KOR)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sjinkie Knegt (NED)
     
    Semifinále na 1000 metrů mužů začalo.
     
    Dvě velké překvapení nám nabídlo čtvrtfinále na 1000 metrů mužů. Kanaďan Hamelin ke zlatu z patnáctistovky nepřidá další cenný kov, jelikož se ve 3. rozjížďce dopustil hrubé chyby, která ho stála mnoho. O medaile nebude bojovat ani Celski, jemuž se ve 4. rozjížďce stalo něco podobného. Ve hře o medaile jsou jinak oba Korejci Sin Da-Woon i Lee Han-Bin, také Číňani Chan Tchien-jü a Wu Ta-ťing, Rusové An, Grigorev i Jelistratov a Nizozemec Knegt.
     
    1. rozjížďka:

    Sin Da-Woon (KOR)
    Lee Han-Bin (KOR)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sjinkie Knegt (NED)

    2. rozjížďka:

    Semjon Jelistratov (RUS)
    Chan Tchien-jü (CHN)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Viktor An (RUS)
     
    Z každé čtvrtfinálové rozjížďky postoupili vždy nejlepší dva, celkem 8 závodníků se tak podívá do semifinále. V něm následně uvidíme dva heaty, z nichž opět dva nejlepší postoupí do finále A. Finále B naopak zbude na dva poražené semifinalisty.

    Tahle postupová matematika platí samozřejmě za předpokladu, že se do hry během závodů nepoloží rozhodčí a nepošlou do další fáze třeba někoho navíc, nebo naopak více závodníků nediskvalifikují kvůli porušení pravidel.
     
    Zlato ve Vancouveru získal v roce 2010 Jihokorejec Lee Jung-Su a i v Soči by mohl mít svého nástupce. Především pak proto, že po prvním závodě na 1500 metrů si asijská short-tracková velmoc nepřipsala na své konto ani jednu medaili. A tenhle fakt bude chtít duo Sin Da-Woon nebo Lee Han-Bin určitě změnit. Bohužel kilometr není úplně jejich nejsilnější disciplína.
     
    Výtečnou formu v Soči předvádí Kanaďan Charles Hamelin, aktuální vítěz na trati 1500 metrů. Za zlatem dojel suverénním způsobem, vyhrál jak rozjížďku, tak svůj heat v semifinále i finále. Rozhodně by nechtěl zažít něco podobného jako ve Vancouveru, kde skončil bramborový. Nyní je považován za nejžhavějšího kandidáta na zlato.

    Spolu s ním by se měla o cenný kov poprat i zkušená short-tracková legedna Viktor An, ruský reprezentant, ale s korejskými kořeny (dříve známý pod jménem Ahn Hyun-Soo), který po hádce týmu v roce 2011 hájí právě barvy pořádající země. I on získal pro Rusko medaili v prvním závodě na 1500 metrů, konkrétně bronzovou.

    Zajímavé bude, jak si s tlakem olympijských her poradí teprve sedmnáctiletý Číňan Chan Tchien-jü. Ten už totiž v Soči trochu překvapivě pověsil na krk stříbro.

    Patrik Sandev

    bahis siteleri