Ženy - 1500 metrů (rozjížďky) 1. J. ter Morsová (NED) (kon.) | Muži - 1000 metrů (čtvrtfinále) 1. Sin Da-Woon (KOR) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (semifinále) 1. Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (semifinále) 1. V. An (RUS) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (finále) Vítězka: Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (finále) Vítěz: V. An (RUS) (kon.)
konec
Muži - 1000 metrů (semifinále)

1. V. An (RUS)

Sobota 15.02.2014, 12:43 • Ledový palác Iceberg (Soči) • Zimní olympijské hry - Short track
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:43.
     
    Hned dvě sady medailí se dnes budou rozdávat v short tracku. Po ženách, které si to o tři cenné kovy rozdají na trati 1500 metrů, muži budou soupeřit na vzdálenosti o 500 metrů kratší. Na řadu přichází již semifinále.
     
    Výtečnou formu v Soči předvádí Kanaďan Charles Hamelin, aktuální vítěz na trati 1500 metrů. Za zlatem dojel suverénním způsobem, vyhrál jak rozjížďku, tak svůj heat v semifinále i finále. Rozhodně by nechtěl zažít něco podobného jako ve Vancouveru, kde skončil bramborový. Nyní je považován za nejžhavějšího kandidáta na zlato.

    Spolu s ním by se měla o cenný kov poprat i zkušená short-tracková legedna Viktor An, ruský reprezentant, ale s korejskými kořeny (dříve známý pod jménem Ahn Hyun-Soo), který po hádce týmu v roce 2011 hájí právě barvy pořádající země. I on získal pro Rusko medaili v prvním závodě na 1500 metrů, konkrétně bronzovou.

    Zajímavé bude, jak si s tlakem olympijských her poradí teprve sedmnáctiletý Číňan Chan Tchien-jü. Ten už totiž v Soči trochu překvapivě pověsil na krk stříbro.
     
    Zlato ve Vancouveru získal v roce 2010 Jihokorejec Lee Jung-Su a i v Soči by mohl mít svého nástupce. Především pak proto, že po prvním závodě na 1500 metrů si asijská short-tracková velmoc nepřipsala na své konto ani jednu medaili. A tenhle fakt bude chtít duo Sin Da-Woon nebo Lee Han-Bin určitě změnit. Bohužel kilometr není úplně jejich nejsilnější disciplína.
     
    Z každé čtvrtfinálové rozjížďky postoupili vždy nejlepší dva, celkem 8 závodníků se tak podívá do semifinále. V něm následně uvidíme dva heaty, z nichž opět dva nejlepší postoupí do finále A. Finále B naopak zbude na dva poražené semifinalisty.

    Tahle postupová matematika platí samozřejmě za předpokladu, že se do hry během závodů nepoloží rozhodčí a nepošlou do další fáze třeba někoho navíc, nebo naopak více závodníků nediskvalifikují kvůli porušení pravidel.
     
    1. rozjížďka:

    Sin Da-Woon (KOR)
    Lee Han-Bin (KOR)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sjinkie Knegt (NED)

    2. rozjížďka:

    Semjon Jelistratov (RUS)
    Chan Tchien-jü (CHN)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Viktor An (RUS)
     
    Dvě velké překvapení nám nabídlo čtvrtfinále na 1000 metrů mužů. Kanaďan Hamelin ke zlatu z patnáctistovky nepřidá další cenný kov, jelikož se ve 3. rozjížďce dopustil hrubé chyby, která ho stála mnoho. O medaile nebude bojovat ani Celski, jemuž se ve 4. rozjížďce stalo něco podobného. Ve hře o medaile jsou jinak oba Korejci Sin Da-Woon i Lee Han-Bin, také Číňani Chan Tchien-jü a Wu Ta-ťing, Rusové An, Grigorev i Jelistratov a Nizozemec Knegt.
     
    Semifinále na 1000 metrů mužů začalo.
     
    1. rozjížďka je připravena:

    Sin Da-Woon (KOR)
    Lee Han-Bin (KOR)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sjinkie Knegt (NED)
     
    Celou dobu se čtyřčlenná skupinka držela pospolu, jenže poté Lee Han-Bin vytlačil Nizozemece Knegta.
     
    Předchozí moment se určitě bude zkoumat u rozhodčích. K postupu do finále A si to jinak kráčí Rus Grigorev a Sin Da-Woon, a to v naprosto v pohodě. Oba jejich soupeři mají již velkou ztrátu.
     
    Potvrzeno. Finále A bude mít minimálně pětičlennou sestavu, jelikož Knegt byl rozhodčími poslán dál kvůli chybě Korejce Lee Han-Bin. Pro něho závody končí, nepojede ani finále B. Grigorev a Sin Da-Woon jinak v tomto semifinále uspěli, takže o jejich účasti v boji o medaile není pochyb.
     
    Na řadu přichází 2. rozjížďka:

    Semjon Jelistratov (RUS)
    Chan Tchien-jü (CHN)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Viktor An (RUS)
     
    Start se napoprvé nepodařil. Už je to přece jenom semifinále, jsou to pro všechny velké nervy.
     
    Rusko-čínský souboj, ve kterém jsou zatím lepší asijaté. Chan Tchien-jü i Wu Ta-ťing dží obě dvě postupové pozice.
     
    Číňané jako by spolupracovali. Rusové nemají absolutně žádný prostor pro to, aby někudy projeli.
     
    Dvě kola před koncem nakonec An předjel jednoho z Číňanů a drží se na druhém místě, Co Jelistratov? Podaří se i jemu předjet svého soupeře?
     
    Rus An a Wu Ta-ťing si zajezdí finále A, Jelistratovovi unikl postup jen o kousek. Spolu s Chan Tchienem-jü pojedou pouze finále B.
     
    Semifinále na 1000 metrů mužů skončilo.
     
    Hned dva zástupce bude mít Rusko ve finále A, ovšem ani tenhle fakt jim medaili nezaručuje. Bude totiž pětičlenné, jelikož vedle Grigoreva a Sin Da-Woona postoupil na advanced také Niozemec Sjinkie Knegt. Doplňme ještě poslední jméno velkého finále, kterým je Číňan Wu Ta-ťing.
     
    Z mé strany vše, přejďeme za chvilku na finálové boje žen na trati 1500 metrů. (12:56:28)

    Patrik Sandev

    bahis siteleri