Ženy - 1500 metrů (rozjížďky) 1. J. ter Morsová (NED) (kon.) | Muži - 1000 metrů (čtvrtfinále) 1. Sin Da-Woon (KOR) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (semifinále) 1. Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (semifinále) 1. V. An (RUS) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (finále) Vítězka: Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (finále) Vítěz: V. An (RUS) (kon.)
konec
Muži - 1000 metrů (finále)

Vítěz: V. An (RUS)

Sobota 15.02.2014, 13:20 • Ledový palác Iceberg (Soči) • Zimní olympijské hry - Short track
     
    Z mé strany je to defintivině vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (13:58:35)
     
    Sami Rusuové asi takovýto průběh závodu nečekali. An i Grigorev se můžou plně radovat s velkého úspěchu pro ruský short-track. Také Niozemec Knegt může být nadmíru spokojený. Ukázal, že jeho země není na olympijských hrách svělá jen na velkém rychlobruslařském oválu. Zato Korejci a Číňané smutní, takovou lekci od evropských závodníků určitě nečekali.
     
    Finále na 1000 metrů mužů skončilo.
     
    Medailové pořadí:

    zlato: Viktor An (RUS)
    stříbro: Vladimir Grigorev (RUS)
    bronz: Sjinkie Knegt (NED)
     
    Na prvních dvou místech se nic nemění, An a Grigorev získávají cenné kovy. Třetí místo získal Nizozemec Knegt! Penalizován byl mimochodem Korejec Sin Da-Woon, bramborová medaile zbyla na Wu Ta-ťinga. Asijskou nadvládu na short-tracku po hodně dlouhé době převzala tentokráte kompletně Evropa.
     
    Uvidíme, zda-li rozhodčí ještě o konečném pořadí nerozhodnou jinak, Rusové se však ve složitých situacích neobjevili. Ale přesto si počkejme na konečný verdikt.
     
    Rusové získali zlatou a stříbrnou medaili! Vítězem se stal Viktor An, který získal svůj šestý cenný kov z olympijských her. Druhý dojel překvapivě i Grigorev.
     
    Rusové jsou i dvě kola před koncem stále na čele. Odolají až do konce závodu?
     
    Rusové jsou zatím skvělí! An i Grigorev se drží pět kol před koncem na samotném čele.
     
    Na řadu přichází očekávané Finále A:

    Viktor An (RUS)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sin Da-Woon (KOR)
    Sjinkie Knegt (NED)
     
    Chan Tchien-jü nakonec o kousek uhájil druhou pozici, celkově tedy končí pátý. Druhý (a celkově šestý) je v závodu na 1000 metrů Rus Jelistratov.
     
    Číňan si v půlce závodu udělal celkem slušný náskok. Jenže Jelistratov se nechce jen tak lehce dát – přece jenom závodí na domácí půdě.
     
    Finále B má netradičně dva závodníky. Chan Tchien-jü se přitom s Jelistratovem utkal už v semifinálové rozjížďce.
     
    Finále B je připraveno:

    Chan Tchien-jü (CHN)
    Semjon Jelistratov (RUS)
     
    Finále na 1000 metrů mužů začalo.
     
    Hned dva zástupce bude mít Rusko ve finále A, ovšem ani tenhle fakt jim medaili nezaručuje. Bude totiž pětičlenné, jelikož vedle Grigoreva a Sin Da-Woona postoupil na advanced také Niozemec Sjinkie Knegt. Doplňme ještě poslední jméno velkého finále, kterým je Číňan Wu Ta-ťing.
     
    Finále A:

    Viktor An (RUS)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sin Da-Woon (KOR)
    Sjinkie Knegt (NED)

    Finále B:

    Chan Tchien-jü (CHN)
    Semjon Jelistratov (RUS)
     
    Z každé čtvrtfinálové rozjížďky postoupili vždy nejlepší dva, celkem 8 závodníků se tak podívalo do semifinále. V něm jsme následně viděli dva heaty, z nichž opět dva nejlepší postoupili do finále A. Finále B naopak zbylo na dva poražené semifinalisty.

    Tahle postupová matematika platí vždy samozřejmě za předpokladu, že se do hry během závodů nepoloží rozhodčí a nepošlou do další fáze třeba někoho navíc, nebo naopak více závodníků nediskvalifikují kvůli porušení pravidel.
     
    Zlato ve Vancouveru získal v roce 2010 Jihokorejec Lee Jung-Su a i v Soči by mohl mít svého nástupce. Především pak proto, že po prvním závodě na 1500 metrů si asijská short-tracková velmoc nepřipsala na své konto ani jednu medaili. A tenhle fakt bude chtít duo Sin Da-Woon nebo Lee Han-Bin určitě změnit. Bohužel kilometr není úplně jejich nejsilnější disciplína.

    Patrik Sandev

    bahis siteleri