Ženy - 1500 metrů (rozjížďky) 1. J. ter Morsová (NED) (kon.) | Muži - 1000 metrů (čtvrtfinále) 1. Sin Da-Woon (KOR) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (semifinále) 1. Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (semifinále) 1. V. An (RUS) (kon.)
Ženy - 1500 metrů (finále) Vítězka: Čou Jang (CHN) (kon.) | Muži - 1000 metrů (finále) Vítěz: V. An (RUS) (kon.)
konec
Muži - 1000 metrů (finále)

Vítěz: V. An (RUS)

Sobota 15.02.2014, 13:20 • Ledový palác Iceberg (Soči) • Zimní olympijské hry - Short track
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:20.
     
    Hned dvě sady medailí se dnes budou rozdávat v short tracku. Po ženách, které si to o tři cenné kovy rozdají na trati 1500 metrů, muži budou soupeřit na vzdálenosti o 500 metrů kratší. Až finále nám rozluští olympijského vítěze.
     
    Výtečnou formu v Soči předvádí Kanaďan Charles Hamelin, aktuální vítěz na trati 1500 metrů. Za zlatem dojel suverénním způsobem, vyhrál jak rozjížďku, tak svůj heat v semifinále i finále. Rozhodně by nechtěl zažít něco podobného jako ve Vancouveru, kde skončil bramborový. Nyní je považován za nejžhavějšího kandidáta na zlato.

    Spolu s ním by se měla o cenný kov poprat i zkušená short-tracková legedna Viktor An, ruský reprezentant, ale s korejskými kořeny (dříve známý pod jménem Ahn Hyun-Soo), který po hádce týmu v roce 2011 hájí právě barvy pořádající země. I on získal pro Rusko medaili v prvním závodě na 1500 metrů, konkrétně bronzovou.

    Zajímavé bude, jak si s tlakem olympijských her poradí teprve sedmnáctiletý Číňan Chan Tchien-jü. Ten už totiž v Soči trochu překvapivě pověsil na krk stříbro.
     
    Zlato ve Vancouveru získal v roce 2010 Jihokorejec Lee Jung-Su a i v Soči by mohl mít svého nástupce. Především pak proto, že po prvním závodě na 1500 metrů si asijská short-tracková velmoc nepřipsala na své konto ani jednu medaili. A tenhle fakt bude chtít duo Sin Da-Woon nebo Lee Han-Bin určitě změnit. Bohužel kilometr není úplně jejich nejsilnější disciplína.
     
    Z každé čtvrtfinálové rozjížďky postoupili vždy nejlepší dva, celkem 8 závodníků se tak podívalo do semifinále. V něm jsme následně viděli dva heaty, z nichž opět dva nejlepší postoupili do finále A. Finále B naopak zbylo na dva poražené semifinalisty.

    Tahle postupová matematika platí vždy samozřejmě za předpokladu, že se do hry během závodů nepoloží rozhodčí a nepošlou do další fáze třeba někoho navíc, nebo naopak více závodníků nediskvalifikují kvůli porušení pravidel.
     
    Finále A:

    Viktor An (RUS)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sin Da-Woon (KOR)
    Sjinkie Knegt (NED)

    Finále B:

    Chan Tchien-jü (CHN)
    Semjon Jelistratov (RUS)
     
    Hned dva zástupce bude mít Rusko ve finále A, ovšem ani tenhle fakt jim medaili nezaručuje. Bude totiž pětičlenné, jelikož vedle Grigoreva a Sin Da-Woona postoupil na advanced také Niozemec Sjinkie Knegt. Doplňme ještě poslední jméno velkého finále, kterým je Číňan Wu Ta-ťing.
     
    Finále na 1000 metrů mužů začalo.
     
    Finále B je připraveno:

    Chan Tchien-jü (CHN)
    Semjon Jelistratov (RUS)
     
    Finále B má netradičně dva závodníky. Chan Tchien-jü se přitom s Jelistratovem utkal už v semifinálové rozjížďce.
     
    Číňan si v půlce závodu udělal celkem slušný náskok. Jenže Jelistratov se nechce jen tak lehce dát – přece jenom závodí na domácí půdě.
     
    Chan Tchien-jü nakonec o kousek uhájil druhou pozici, celkově tedy končí pátý. Druhý (a celkově šestý) je v závodu na 1000 metrů Rus Jelistratov.
     
    Na řadu přichází očekávané Finále A:

    Viktor An (RUS)
    Wu Ta-ťing (CHN)
    Vladimir Grigorev (RUS)
    Sin Da-Woon (KOR)
    Sjinkie Knegt (NED)
     
    Rusové jsou zatím skvělí! An i Grigorev se drží pět kol před koncem na samotném čele.
     
    Rusové jsou i dvě kola před koncem stále na čele. Odolají až do konce závodu?
     
    Rusové získali zlatou a stříbrnou medaili! Vítězem se stal Viktor An, který získal svůj šestý cenný kov z olympijských her. Druhý dojel překvapivě i Grigorev.
     
    Uvidíme, zda-li rozhodčí ještě o konečném pořadí nerozhodnou jinak, Rusové se však ve složitých situacích neobjevili. Ale přesto si počkejme na konečný verdikt.
     
    Na prvních dvou místech se nic nemění, An a Grigorev získávají cenné kovy. Třetí místo získal Nizozemec Knegt! Penalizován byl mimochodem Korejec Sin Da-Woon, bramborová medaile zbyla na Wu Ta-ťinga. Asijskou nadvládu na short-tracku po hodně dlouhé době převzala tentokráte kompletně Evropa.
     
    Medailové pořadí:

    zlato: Viktor An (RUS)
    stříbro: Vladimir Grigorev (RUS)
    bronz: Sjinkie Knegt (NED)
     
    Finále na 1000 metrů mužů skončilo.
     
    Sami Rusuové asi takovýto průběh závodu nečekali. An i Grigorev se můžou plně radovat s velkého úspěchu pro ruský short-track. Také Niozemec Knegt může být nadmíru spokojený. Ukázal, že jeho země není na olympijských hrách svělá jen na velkém rychlobruslařském oválu. Zato Korejci a Číňané smutní, takovou lekci od evropských závodníků určitě nečekali.
     
    Z mé strany je to defintivině vše, u dalších on-line přenosů brzy nashledanou. (13:58:35)

    Patrik Sandev

    bahis siteleri