Liverpool – Swansea 4:3 (kon.) | Newcastle – Aston Villa 1:0 (kon.) | Norwich – Tottenham 1:0 (kon.)
konec
Liverpool FC
4:3 (3:2)
Swansea City
Neděle 23.02.2014, 14:30 • Anfield Road, Liverpool • Anglická Premier League
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Ve 27. kole anglické Premier League budeme svědky zajímavého souboje mezi domácím Liverpoolem a hostující Swansea. O Reds stále můžeme tvrdit, že bojují o titul, zatímco Swans se nacházejí v klidném středu tabulky, i když na sestupové příčky mají náskok pouhé čtyři body. Na druhou stranu se probojovali do jarní fáze Evropské ligy. Jednoznačným favoritem nedělního zápasu je Liverpool, který táhne dvojice S+S, tedy Suárez – Sturridge.
     
    LIVERPOOL
    Svěřenci Brendana Rodgerse se momentálně mohou vyhřívat na 4. místě se šestibodovou ztrátou na vedoucí Chelsea. Liverpool má na kontě solidních 53 bodů a velmi slušnou vyhlídku, že jich v neděli odpoledne bude mít zase o něco více.

    Co se ligových výsledků týče, Reds neprohráli posledních sedm zápasů, v nichž se vyjímají dvě domácí výhry – nad Evertonem 4:0 a nad Arsenalem 5:1. Úplně poslední soutěžní utkání se však Liverpoolu nepovedlo, v 5. kole FA Cupu nestačil na Arsenalem, se kterým padl 1:2.

    I proti Swansea by od začátku mělo naskočit zabijácké duo Suárez – Sturridge, kteří jsou s 23, resp. 16 góly nejlepšími střelci Premier League. Nastříleli tak více než polovinu branek Liverpoolu. Naopak mimo hru zůstávají obránci Sakho s Enriquem a také záložník Lucas Leiva. Po měsíční absenci se vrací obránce Glen Johnson.
     
    SWANSEA
    Swans pod novým koučem Garry Monkem v lize ještě neprohráli. Podařilo se jim ovládnout velšské derby proti Cardiffu (3:0) a na hřišti Stoke uhráli remízu 1:1. To v současné době stačí na 10. pozici. Nasbíraných 28 bodů však už důvodem k radosti není. Sunderland, jenž se nachází na první sestupové příčce, ztrácí pouhé čtyři body. Na jihozápadě Walesu tak bijí na poplach, neradi by se zapletli do záchranářských bojů.

    Nový kouč Labutí zastavil výsledkový propad, vždyť Swansea před jeho nástupem vybojovala jen tři body za jedno vítězství z pěti utkání. Swans sice po porážce 1:3 od Evertonu vypadli z FA Cupu, ale ve čtvrtek si v rámci 1/16 Evropské ligy připsali cennou remízu proti italské Neapoli.

    Swans vyrazili do Liverpoolu v plné síle, to znamená, že marodi Shelvey, Michu, Hernández a Dyer budou trenérovi k dispozici.
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY
    Od postupu Swansea do Premier League se oba týmy potkaly zatím pětkrát a bilance je vzácně vyrovnaná. Každý si připsal jednu výhru a celkem třikrát se obě mužstva rozešla smírně. Nejvíce branek padlo před rokem, kdy Liverpool doma zvítězil přesvědčivě 5:0. Zajímavé bylo i první střetnutí této sezóny, kdy se na Liberty Stadium urodila remíza 2:2.

    Už ve 2. minutě poslal Swansea do vedení exliverpoolský Shelvey, který však o dvě minuty později namazal na gól Sturridgeovi. Druhý gól Liverpoolu obstaral Moses, ale konečnou podobu výsledku dala po hodině hry domácí hvězda Michu.
     
    Velká pozornost dnes bude upřena na útočníka domácích Daniela Sturridge, který skóroval v každém ze sedmi posledních zápasů. Pokud se mu podaří vstřelit gól i dnes, stane se teprve druhým hráčem v historii Premier League, který se takovou bilancí může pyšnit. Tím první se stal Ruud van Nistelrooy, jenž hrával za Manchester United.

    Sturridge se také trefil v posledních dvou zápasech proti Swansea.
     
    -55
    Úvodní sestavy:

    Liverpool FC: Mignolet – Johnson, Škrtel, Agger, Flanagan – Coutinho, Gerrard (C), Henderson – Suárez, Sturridge, Sterling.
    Náhradníci: Jones – Touré, Cissokho, Allen, Teixeira, Aspas, Moses.

    Swansea City: Vorm – Rangel, Flores, Williams (C), Taylor – Routledge, Britton, Shelvey, de Guzmán, Dyer – Bony.
    Náhradníci: Tremmel – Amat, Tiendalli, Emnes, Hernández, Cañas, N'Gog.

    Rozhodčí: Mike Jones – M. Scholes, J. Brooks – P. Dowd.
     
    -7
    Na Anfield Road je vše připraveno k výkopu dnešního utkání. Zaplněné ochozy čekají na obě mužstva.
     
    -5
    Hlavní sudí Mike Jones právě přivádí obě jedenáctky na hrací plochu. Liverpool nastupuje zcela podle očekávání v červených dresech, Swansea tak mohla obléci také tradiční bílou barvu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop sice měli hosté, ale o první střelu se postaral domácí Coutinho. Jeho pokus obrana Swansea zablokovala.
     
    2
    Coutinho se posléze dopustil chyby v rozehrávce, jenže fotbalisté v bílém jeho špatnou přihrávku nepotrestali.
     
    3
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Domácí se velmi rychle ujímají vedení! DANIEL STURRIDGE si naběhl na parádní kolmici za obranu Swansea, kličkou se zbavil vyběhnuvšího Vorma a pohodlně skóroval do odkryté brány. Sedmnáctý ligový gól pro anglického útočníka – 1:0!
     
    5
    A Reds jsou při chuti. Zpoza šestnáctky to technicky k bližší tyči zkoušel Sterling a Vorm se musel pořádně natáhnout, aby míč vytěsnil na roh.
     
    6
    Následný roh Liverpoolu už tak nebezpečný nebyl, Bony centr odhlavičkoval daleko od své brány.
     
    7
    Aktivní Sterling centroval z levé strany, jehož jeho pobídka žádného spoluhráče nenašla.
     
    8
    Bonymu se nejprve nepodařilo prostrčit míč na nabíhajícího de Guzmána, druhou šanci využil ke střele, ale ta se mezi tři tyče domácí brány nevešla.
     
    9
    Bony Wilfried se v této sezóně trefil v osmi případech, ale všechny své góly vstřelil na domácím stadionu.
     
    10
    Zatím se hraje převážně na polovině Swansea, domácí brankář Mignolet si na míč snad ještě nesáhl.
     
    12
    Shelvey zleva hledal v pokutovém území Bonyho, ten však na balón nedosáhl.
     
    13
    Liverpool doma neprohrál posledních deset ligových zápasů (9 výher, 1 remíza). I dnes má našlápnuto k dalším třem bodům.
     
    14
    Přímočará akce Swansea "smrděla" vyrovnávacím gólem. Rangel našel na pravé straně nabíhajícího Shelveyho, který okamžitě poslal balón před bránu, ale číhající Bony nedokázal míč usměrnit na bránu. Chyběl mu pár centimetrů.
     
    16
    A další nebezpečná akce Swans. De Guzmán uličkou vyslal přihrávku Dyerovi, který okamžitě vracel pod sebe na Bonyho. Exsparťanský útočník však zblízka Mignoleta nepropálil.
     
    18
    Shelvey lehce prošel středem pole až před pokutové území, vypálil, ale domácí obránce jeho pokus srazil do zámezí.
     
    19
    Následoval první rohový kop Swansea, ale de Guzmánovi se centr vůbec nepovedl.
     
    19
    Shelvey se znovu pokusil prověřit Mignoleta, ale technická střela neměla šanci na úspěch.
     
    20
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Další fotbalová paráda znamená druhý gól v síti Swansea. Sturridge potáhl míč z pravé strany do středu, předložil jej JORDANOVI HENDERSONOVI, který z hranice šestnáctky zamířil technickou střelou do pravé šibenice! Vorm neměl nárok – 2:0!
     
    22
    Liverpool však vůbec nepolevuje, opět zatlačil hráče v bílém do jejich šestnáctky, ale tentokrát hosty zachránil odmávaný a odpískaný ofsajd.
     
    23
    Swansea právě vstřelila branku!
    Tak to je odpověď z říše snů! Hosté napodobili druhý gól domácích, ale JONJO SHELVEY zakončil ještě lépe! Dyer se s míčem dostal od pravé lajny až k šestnáctce, nahrál záložníkovi Swansea, který z první vypálil k levé šibenici, a míč do sítě doletěl ještě s pomocí břevna. Skvělý moment také pro velšský celek – 2:1!
     
    25
    Reds chtěli okamžitě zareagovat, Coutinho se snažil prokličkovat až do zakončení, což se mu nakonec povedlo, ale jeho střelu zastavil jeden z obránců Swansea.
     
    26
    Škrtel zajel skluzem do Shelveyho, za což vidí žlutou. Domácí se navíc budou muset bránit standardní situaci Swansea.
     
    27
    Swansea právě vstřelila branku!
    Fantastický zápas pokračuje a začíná se opět od nuly, hosté dohnali dvougólové manko! De Guzmánův centr tečoval hlavou BONY WILFRIED a od ramene Martina Škrtela se balón odrazil za bezmocného Mignoleta – 2:2!
     
    29
    Průnik Johnsona neznamenal pro branku Swansea žádné nebezpečí. Naopak na druhé straně vybojovali hosté další rohový kop.
     
    30
    Centr de Guzmána na bližší tyč vypadal hrozivě, ale domácí obrana si s ním poradila. A hráči v červeném zase spěchají ke druhé brance.
     
    31
    Máme za sebou třetinu zápasu a zatím se královsky bavíme! Čtyři góly, po dvou na každé straně a nádherné okamžiky, které gólům předcházely. Ideální reklama na fotbal.
     
    33
    Po bláznivých minutách se hra trochu uklidnila, nyní oba týmy kazí, a tak se žádná útočná akce nemůže ujmout.
     
    36
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Útočné duo Suárez – Sturridge poprvé udeřilo a vrací vedení na stranu domácích! Domácí obléhali pokutové území Swansea, Suárez s míčem prošel z levé strany do šestnáctky, načechral balón na DANIELA STURRIDGE, který se pověsil do vzduchu a umístěnou hlavičkou do horního rohu brány střílí svůj druhý gól v zápase – 3:2!
     
    38
    Na tahu byli pro změnu hosté, jenže Dyer na pravé straně neuspěl.
     
    38
    Suárez chtěl lišácky skórovat takřka z poloviny hřiště, jenže jeho dalekonosný pokus skončil jen v zámezí, Vorm si tak mohl oddechnout.
     
    39
    Ostrý centr Routledge z levé strany byl příliš rychlý, ani jeden z nabíhajících spoluhráčů na něj nestihli doběhnout.
     
    41
    Shelvey utnul útočnou snahu Liverpoolu, když hlavičkou zahrál malou domů. Vorm pak dlouhým výkopem přenáší hru na polovinu Liverpoolu.
     
    42
    Sterling neošálil Rangela, který jej nepustil blíže k brance. Liverpool však získal míč zpět do svého držení a opět kombinuje před šestnáctkou Swansea.
     
    43
    Bony málem překvapil Mignoleta křižnou střelou po zemi. Domácí gólman nakonec míč konečky prstů vytěsnil.
     
    44
    De Guzmán posadil centr od rohového praporku na hlavu Rangela, pravý obránce Swans však zakončoval hodně mimo.
     
    45
    Hlavní sudí dnešního zápasu nastaví první poločas o 3 minuty.
     
    45+1
    Dyer měl po přihrávce Rangela dobrou pozici pro střelu, avšak s ní naložil drobný záložník Swansea prachbídně.
     
    45+2
    Dyer obral chybujícího Coutinha o míč, ale poté brejk hostů zazdil špatnou přihrávkou. Vyznamenal se Škrtel, který míč včasným skluzem sebral.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Sledovali jsme výjimečný poločas, který díky ofenzivním choutkám Liverpoolu a Swansea nabídl celkem pět branek. Domácí vedli už 2:0, jenže Velšané to nezabalili a během čtyř minut vyrovnali. Zatím poslední branku má na svědomí Daniel Sturridge, kterému ke druhému gólu v zápase pomohl Suárez. Oba týmy nasadily vysokou laťku kvalitního fotbalu a uvidíme, jestli ji ve druhé půli udrží.
     
    STATISTIKY 1. POLOČASU
    Střely na bránu: 4 – 3
    Držení míče: 52% – 48%
    Rohy: 1 – 3
    Fauly: 5 – 4
    Vyhrané souboje: 5 – 12
    Úspěšnost přihrávek: 85% – 81%
     
    Hráči obou týmů se pomalu vrací na zelený pažit a začátek druhého poločasu se blíží. Hosté navíc přichystali jedno střídání. Do hry se chystá Caňas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Překvapivě zůstal v kabině Shelvey, kterého v záloze nahradí Caňas.
     
    47
    Bony byl stažen v pokutovém území a sudí Jones nařizuje pokutový kop pro Swansea!
     
    47
    Swansea právě vstřelila branku!
    Faulovaný BONY WILFRIED si vzal exekuci pokutového kopu na starost, postavil si míč na penaltový puntík a přesnou ranou k pravé tyči uklidil balón mimo dosah Mignoleta – 3:3!
     
    49
    Jenže Liverpool mohl opět vést! Suárez obdržel kolmici od Sturridge, snažil se vyhnout Vormovi a zasunou míč do brány, jenže hostující gólman dokázal jeho střelu vyrazit!
     
    50
    Na rohový kop Liverpoolu si naskočil Škrtel, ale hlavičkoval jen vysoko nad.
     
    51
    Caňas nedovoleně zastavil Sturridge a domácí budou mít k dispozici zajímavou standardku.
     
    51
    Gerrardův centr však žádnou šanci pro domácí nepřinesl, hosté odehráli míč do bezpečí.
     
    52
    Hráč v červeném dresu s číslem sedm na zádech, tedy Suárez, se znovu dostal do zakončení, ale tentokrát bránu Swansea netrefil.
     
    54
    Routledge utekl po levé straně, poté se míč dostal až k Dyerovi, kterého Johnson nedovoleně srazil k zemi.
     
    55
    K přímému kopu se postavil de Guzmán, obstřelil zeď a jeho střela nakonec proplachtila těsně vedle levé tyče!
     
    56
    Na střídačce Liverpoolu se připravuje Joe Allen, který tak brzy nastoupí proti svému bývalému týmu.
     
    58
    Avizované střídání přichází na řadu, ze hry je stažen Sterling a na hřiště putuje Allen.
     
    59
    Bony vyslal patičkou do šance de Guzmána, jehož střelu skvěle zlikvidoval připravený Mignolet!
     
    60
    Po Hendersonově průniku zkoušel Sturridge přelobovat Vorma, ale míč se nakonec snesl až za bránu Swansea.
     
    62
    De Guzmánův centr odvrátil Henderson pouze nad bránu, Swans tak budou kopat další roh.
     
    62
    Jenže tentokrát se de Guzmánovi nezadařilo, míč přeletěl pokutové území a skončil až v protějším autu.
     
    63
    Allen vystihl rozehrávku Swansea, vysunul Sturridge, jehož střelu na poslední chvíli skluzem srazil Williams!
     
    63
    Liverpool připravil další střídání, odešel Aggera, kterého ve stoperské dvojici nahradí Touré.
     
    64
    Na rohový kop Gerrarda si naběhl Suárez, jenže v těžké pozici nezakončil tak, jak by si sám přál.
     
    65
    Stále se hraje ve vysokém tempu a hlavně ze hry Liverpoolu je vidět, že se domácí s remízou nemohou smířit.
     
    66
    Na trávník si sedl Flores a vyžaduje lékařské ošetření.
     
    67
    Flores pomalu odkulhal za postranní lajnu, ale vypadá to, že bude pokračovat v zápase.
     
    67
    Suárez po souboji s Williamsem upadl v pokutovém území a všichni v červeném se domáhali odpískání penalty. Sudí Jones však nechává zápas plynout dále!
     
    69
    Dnešní utkání sleduje 44731 diváků, z toho 1700 fanoušků Swansea.
     
    70
    Suárez prověřil Vormovu pozornost z dobrých dvaceti metrů, jenže mezi tři tyče jeho pokus nezamířil.
     
    71
    A také na lavičce náhradníků Swansea registrujeme aktivitu, ke startu se připravuje Hernández.
     
    73
    Dohrál de Guzmán a do zálohy Swansea přichází Hernández.
     
    74
    Liverpool právě vstřelil branku!
    Potřetí se domácí vrací do vedení a také JORDAN HENDERSON se stává dvougólovým střelcem tohoto zápasu! Suárezovu střelu srazil kapitán Swansea Williams přímo před dobíhajícího Hendersona, jehož střelu nejprve Vorm zastavil, jenže na dorážku stejného hráče už byl krátký – 4:3!
     
    75
    Williams si počíhal na Suáreze a ostře jej poslal k zemi. Reds před sebou mají další standardní situaci.
     
    76
    Gerrardův centr Bony odhlavičkoval, jenž domácí zůstali u míče. Suárez připravil střeleckou pozici pro Hendersona, ale ten nyní Vorma nepřekonal.
     
    78
    Johnson hledal nadýchaným bochánkem Hendersona, ale ten centr přeběhl.
     
    78
    Hosté reagují na nepříznivý vývoj posílením ofenzívy. Ze hry odchází Dyer, do zápasu nastupuje N'Gog, mimochodem také bývalý hráč Liverpoolu.
     
    79
    Za potlesku tribun odchází také domácí Sturridge, který přenechává své místo Mosesovi.
     
    81
    N'Gog vybojoval proti Tourému rohový kop. Podaří se Swansea vyrovnat?
     
    81
    Z rohového kopu určitě ne, Routledgeovi se centr vůbec nepovedl. Poté ještě naskakoval na vysoký míč Williams, ale fauloval gólmana Mignoleta.
     
    83
    Swansea nyní přehrává Liverpool, ale gólovou příležitost si hosté zatím nemohou vypracovat.
     
    85
    Williams poslal dlouhým nákopem míč na N'Goga, kterému se však nepovedlo sklepnout míč pro Bonyho.
     
    86
    Do útoku se naopak ženou fotbalisté Liverpoolu. I když ženou je trochu přehnané, chtějí udržet balón co nejdále od své brány.
     
    87
    Routledge musel zatáhnout za záchrannou brzdou a nedovoleně zastavit unikajícího Flanagana.
     
    87
    Flanagan posunul míč Suárezovi, který okamžitě z otočky vystřelil, ale Vorm měl snadnou práci.
     
    89
    Suárez by rád dnes skóroval, ale obránci Swansea jej velmi pozorně stráží.
     
    90
    Gerrard natáhl ke své typické střele a ta rozezvučela levou tyč hostující brány!
     
    90
    Po závaru před bránou Swansea musel Vorm vytáhnout další důležitý zákrok.
     
    90
    Hlavní sudí nastaví druhý poločas o 3 minuty.
     
    90+2
    Na druhé straně dostal N'Gog přihrávku do šestnáctky, ale s jeho slabou střelou neměl Mignolet žádné potíže.
     
    90+3
    Běží poslední minuta utkání a Swansea spěchá do pokutového území Liverpoolu.
     
    Konec zápasu.
     
    Vstřelit tři góly na Anfield Road a stejně jet domů bez zisku bodů, to musí fotbalisty Swansea mrzet. Ale Liverpool je v této sezóně na domácím stadionu k neudržení a i dnes podal v ofenzívě skvělý výkon, kterým si zajistil tři body. I když se ve druhém poločas tolik neskórovalo, přesto byl zápas dramatický až do úplného závěru. Hned po přestávce srovnal z penalty Bony a zápas byl opět vyrovnaný. Vítěznou branku si nakonec připsal Henderson, který z dorážky uklidil vlastní střelu vyražnou Vormem do sítě. O sedm branek se dnes postarala jen čtveřice hráčů. To je z anglické Premier League ode mě vše, hezký zbytek neděle. (16:26:47)

    Lukáš Švéda

    Branky: 3. Sturridge (Sterling), 20. Henderson (Sturridge), 36. Sturridge (Suárez), 74. Henderson – 23. Shelvey (Dyer), 27. Bony (de Guzmán), 47. Bony (pen.)

    Karty:   26. Škrtel (LIV)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 9:5. Střely mimo: 7:7.
    Liverpool FC: Mignolet – Johnson, Škrtel, Agger (63. Touré), Flanagan – Coutinho, Gerrard (C), Henderson – Suárez, Sturridge (79. Moses), Sterling (58. Allen).
    Náhradníci: Jones – Touré, Cissokho, Allen, Teixeira, Aspas, Moses.

    Swansea City: Vorm – Rangel, Flores, Williams (C), Taylor – Routledge, Britton, Shelvey (46. Cañas), de Guzmán (73. Hernández), Dyer (78. N'Gog) – Bony.
    Náhradníci: Tremmel – Amat, Tiendalli, Emnes, Hernández, Cañas, N'Gog.

    Rozhodčí: Mike Jones – M. Scholes, J. Brooks – P. Dowd

    Diváci: 44731