Sparta – Dukla Praha 2:0 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:0 (2:0)
FK Dukla Praha
Středa 02.04.2014, 17:00 • Generali Arena • Pohár FAČR
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Příjemné odpoledne z pražské Letné. V rámci odvety čtvrtfinále národního poháru zde v malém pražském derby Sparta přivítá Duklu a vzhledem k výsledku úvodního zápasu nás jistě čeká zajímavá podívaná.

    Před necelými třemi tisícovkami fanoušků totiž Dukla dokázala na Julisce zdolat svého odvěkého rivala 2:1. Na branky Mareše a Pospěcha z pokutového kopu už pouze dokázal odpovědět deset minut před koncem Ladislav Krejčí. Nutno ale podotknout, že sparťanský lodivod Lavička nepostavil do základní sestavy obvyklé opory Vaclíka, Costu, Váchu, Matějovského ani Lafatu.

    Sparťané do utkání nastupují v roli ligového lídra, neboť v domácí nejvyšší soutěži mají osm kol před koncem letošního ročníku již osmibodový náskok na obhájce trofeje z Plzně. Naposledy zde dokázali zdolat Znojmo hladce 3:0, když se o branky postupně postarali Lafata, Kadeřábek a Hušbauer.

    Oproti tomu hostům se na jaře příliš nedaří a ačkoliv dlouho atakovali i třetí pozici zaručující účast v evropských pohárech, tak momentálně se drží na šestém místě mezi českou elitou, přičemž z posledních pěti kol svěřenci trenéra Luboše Kozla získali pouhý jeden bod a naposledy podlehli v Brně domácímu celku 1:2.

    Utkání začíná za stavu 0:0, což v součtu s prvním výsledkem posouvá do semifinále Duklu. Ta postoupí také v případě jakékoliv jiné remízy či jednobrankové prohry 2:3 nebo s vyšším počtem branek. Spartu do dalších bojů posune pouze výhra 1:0 nebo jakákoliv o dvě a více branek, při výsledku 2:1 se bude rozhodovat v rozstřelu ze značky pokutového kopu.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Čech – Kadeřábek, Švejdík, Brabec, Costa – Hušbauer, Mareček – Dočkal, Matějovský, Krejčí – Lafata
    Náhradníci: Švenger – Karafiát, Vacek, Konate, Hybš, Matoušek, Juliš

    FK Dukla Praha: Rada – Romera, Štětina, Božič, Matěj Hanousek – Koval, Hlinka, Marek Hanousek – Mareš, Pospěch, Berger
    Náhradníci: Kušera – Ouedraogo, Engelmann, Hanzel, Gedeon, Černý, Marek

    Rozhodčí: Jílek – Urban, Štěrba.
     
    Oproti úvodnímu vzájemnému zápasu se do sparťanské sestavy vrací Brabec, Matějovský, Krejčí i Lafata, naopak v brance znovu dostává šanci pohárový specialista Marek Čech.

    Hostující trenér Luboš Kozel udělal v základní jedenáctce jedinou změnu, když místo Kaloudy nastupuje Róbert Koval.
     
    Fotbalu dnes na Letné počasí vyloženě přeje. V Praze je celý den nádherně a nejinak tomu bude během dnešního zápasu. Hlavní aktéři zápasu se momentálně rozcvičují na sluncem zahlceném pažitu.
     
    Místní hlasatel připomíná těm pár stovkám fanoušků, kteří se deset minut před utkáním nachází v ochozech stadiónu, že už za deset dní, konkrétně 12. dubna, je od 15 hodin na programu to nejslavnější pražské derby mezi Spartou a Slavií. Samozřejmě u toho nebudeme chybět s přenosem zápasu.
     
    Hlavní rozhodčí Jan Jílek společně s asistenty Michalem Urbanem a Václavem Štěrbou přivádí fotbalisty před zatím pouze řídce zaplněné tribuny.

    Více než pohárové derby dnes v tomto počasí zřejmě láká posezení na nejrůznějších zahrádkách.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Arbitr Jílek poprvé foukl do své píšťalky a sparťané rozehráli svým výkopem dnešní utkání.
     
    1
    Oba celky nastupují v tradičním oblečení, sparťané tedy v rudém a hosté celí ve žlutém.
     
    2
    O první nebezpečnou situaci před brankou Dukly se svým centrem postaral Costa, Hušbauer před brankou sice při pokusu o akrobatické zakončení přes hlavu promáchl míč, ovšem ten proletěl až k Lafatovi, jenž přiťukl do nohy Dočkalovi. Rána letní posily z Trondheimu ale ztroskotala na blokujícím Tomislavu Božičovi.
     
    3
    Mírné pozdvižení na tribunách vyvolal španělský obránce v dresu Dukly, Jose Antonio Romera, jenž svým velmi vysokým odkopem do zámezí překopl střechu protilehlé tribuny i na tomto téměř dvacetitisícovém stadiónu.
     
    5
    Znovu v akci Romera, tentokrát si v osobním souboji u postranní čáry pomohl přidržením Krejčího a od středové čáry budou rozehrávat sparťané.
     
    6
    Do první obrovské šance Dukly se řítil Zdeněk Pospěch, jenž si při svém průniku útočnou polovinou poradil i s posledním soupeřem v cestě k Čechovi, Jakubem Brabcem, ovšem sparťanský brankář včasným vyběhnutím zmařil Pospěchovi úvodní vyloženou příležitost zápasu.
     
    7
    Po Hušbauerově nákopu do pokutového území vyhrál hlavičkový souboj Dočkal, ovšem míč se od něj odrazil k rohovému praporku, kam nesměroval žádný z jeho spoluhráčů.
     
    8
    Matějovský si všiml na levé straně hřiště naprosto osamoceného Costu, jeho centr pak jen těsně přeletěl naskakujícího Davida Lafatu.
     
    9
    Kadeřábek se pokusil vysunout kolmicí za hostující obranu Dočkala, ten se ale neprosadil v souboji s důsledným Božičem.
     
    11
    Matějovského načechraný centr se Krejčí pokusil neúspěšně zpracovat v pokutovém území. Mladý křídelník Sparty poté odesílateli pasu na dálku tleská.
     
    12
    Pospěch si při zpracování míče u postranní čáry pomohl rukou, což neuniklo pozornosti sudího Jílka a rozehrávat od obranného kvarteta budou sparťané.
     
    13
    Krejčího centr z levého křídla proletěl pokutovým územím až ke Kadeřábkovi, jenž ovšem byl při zakončení tísněn Matějem Hanouskem a nedokázal vystřelit.
     
    14
    Další z Costových centrů se s úspěchem nesetkal, podobně jako následný pas Matějovského do pokutového území po odraženém míči od hostujících obránců.
     
    15
    Romerův nákop do pokutového území Brabec odhlavičkoval před Pospěchem na rohový kop.
     
    15
    Ten hosté rozehráli po zemi a branku hájenou Markem Čechem ohrozit nedokázali.
     
    16
    Souboj Lafaty s Matějem Hanouskem u středové čáry posoudil sudí Jílek jako nedovolený ze strany hostujícího obránce, rozehrávat bude Sparta.
     
    16
    Kadeřábkův centr od pravé postranní čáry hosté odvrátili na rohový kop.
     
    17
    Krejčí přetáhl svůj centr až ke vzdálenější tyči, tam se pokusil z voleje střílet Costa, ovšem svoji slabší pravačkou nedokázal míč zasáhnout.
     
    18
    Hušbauer byl nedovoleně atakován na útočné polovině a ztěžka se zvedá ze země. Bude ovšem v pořádku.
     
    19
    Do míst, kam směřoval centr Dočkala z následné standardní situace, si včas nenabíhal nikdo ze sparťanských hráčů a Costa už poté zasáhl balón až za brankovou čáru. Odkopávat od své svatyně bude moci kapitán hostů Filip Rada.
     
    20
    Dočkal poslal Kadeřábkovi do běhu příliš prudkou přihrávku a krajní obránce Sparty ji už nestačil zpracovat na hrací ploše.
     
    21
    Krejčí si efektně narazil míč s Dočkalem a vnikl do pokutového území, tam už se ale další podpory ze strany spoluhráčů nedočkal a proti početní převaze o míč přišel.
     
    23
    Hostující brankář Rada hledal svým pasem u postranní čáry Matěje Hanouska, ten ale vyrostl o pár centimetrů méně, než by ke zpracování vysokého balónu potřeboval a už jej odrazil pouze do zámezí.
     
    24
    Po Krejčího centru do pokutového území byl Lafata důsledně pokryt a míč snadno pokryl brankář Rada.
     
    24
    Před autovým vhazováním Sparty sudí Jílek na pár desítek sekund přerušil hru a ve středu pole rázně domlouvá Matějovskému s Pospěchem, kteří se mezi sebou nějakým způsobem nepohodli.
     
    25
    Sparťané dnes do soupeřova pokutového území vyslali již mnoho centrů, ovšem se sebemenším úspěchem se nesetkal ani ten Kadeřábkův z před pár sekund.
     
    26
    Hostující stoper Štětina si naběhl před sparťanskou branku při jedné ze standardních situací hostů, ovšem v souboji s Brabcem si tam příliš pomáhal rukama a sudí Jílek píská v neprospěch Dukly.
     
    27
    Romerův nepovedený centr končí až za sparťanskou brankou a rozehrávat bude Marek Čech.
     
    28
    Matějovského kolmice po levém křídle byla příliš dlouhá pro oba jeho nabíhající spoluhráče, Costu i Krejčího.
     
    29
    Kuriózní situace vedla k druhé velké šanci hostů. Přízemní rozehrávku Čecha si naprosto osamocený Jakub Brabec nedokázal zpracovat, míč mu utekl do autu.

    Zpoza postranní čáry hosté rychle rozehráli, do Marešova následného centru se položil Berger a ve velké šanci trefil pouze boční síť.
     
    31
    V souboji hráčů s číslem pět fauloval Brabec v blízkosti sparťanského pokutového území Marka Hanouska a hosté dostávají možnost zajímavé standardní situace.
     
    32
    Z dobrých pětadvaceti metrů střílel Berger, ovšem jeho rána přeletěla sparťanskou branku.
     
    32
    Krejčí si našel střeleckou pozici před pokutovým pzemím Dukly, ovšem jeho ránu odrazil blokující Božič.
     
    33
    Hosté vyrazili do zajímavě vyhlížejícího protiútoku, Mareš si všiml na pravém křídle zcela volného Bergera, ovšem tomu zamezil v cestě Švejdík a čistým způsobem jej obral o kulatý nesmysl.
     
    35
    Sparta právě vstřelila branku!
    Rohový kop Sparty rozehrál Bořek Dočkal, před brankou se k zakončení prosadil sparťanský kapitán DAVID LAFATA a hostující brankář Rada si nejistým zákrokem srazil míč do své sítě!
     
    36
    Sparťané najednou herně oživli, přesný Hušbauerův centr si na hranici pokutového území zpracoval Mareček, nedokázal si sice najít střeleckou pozici, ovšem přiťukl míč do běhu Kadeřábkovi, jehož technický pokus přeletěl hostující branku.
     
    38
    Prudký přízemní pas Matějovského do pokutového území si nedokázal dobře zpracovat Kadeřábek a míč mu odskočil k brankáři Radovi.
     
    39
    Sudí Jílek vykázal ze hry Kadeřábka, ten teď kvůli natrženému dresu čeká u lavičky než mu bude ze šatny přinesen nový. Ve hře se mezi tím pokračuje.
     
    40
    Kadeřábek už se převlékl a vrací se do boje.
     
    41
    Sparta právě vstřelila branku!
    Krásná fotbalová akce Sparty! Dočkal vysunul po křídle do pokutového území Krejčího, ten zpětnou přihrávkou uvolnil před brankou kanonýra DAVIDA LAFATU, jenž pohotově nasměroval míč k tyči hostující branky!
     
    43
    Už stav 1:0 by do semifinále posouval Spartu, nyní však hosté mají situaci ještě těžší, neboť musí dát gól a přitom už žádný nedostat, aby si zajistili alespoň penaltový rozstřel.
     
    45
    Krejčí přesunul hru na pravou stranu hřiště, kde operoval naprosto osamocený Kadeřábek, tomu ale nevyšla souhra s Hušbauerem před pokutovým územím.
     
    45
    Romerův velmi nepovedený centr končí daleko za sparťanskou brankou a vykopávat bude moci Marek Čech.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Na sekundu přesně s uplynutím pětačtyřicáté minuty sudí Jílek ukončil první poločas, po němž v odvetě pohárového čtvrtfinále vede Sparta nad Duklou 2:0, když se o obě branky postaral domácí kapitán David Lafata.

    V úvodní půlhodině měli domácí výraznou územní převahu, pokutového území soupeře zasypávali jedním centrem za druhým, ovšem žádný z nich nepřinesl žádné ohrožení pro brankáře Radu a nebezpečnějším týmem tak byli zejména díky chybám v domácí defenzivě hosté, ovšem Pospěch ani Berger nedokázali výrazné příležitosti zužitkovat ve prospěch hostů.

    Během závěrečné čtvrthodiny prvního poločasu už ale úřadoval David Lafata a dvěma brankami zařídil Spartě poločasové vedení.

    Druhý poločas začne zhruba v 18:02.
     
    V rámci poločasové přestávky se na pažitu letenské arény střetly přípravky obou pražských celků, jejich souboj skončil nerozhodně 1:1.
     
    Po změně stran vyběhly oba týmy na trávník v zahajovacích sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Úvodní desítky sekund druhého poločasu se odehrály výhradně mezi oběma "šestnáctkami".
     
    48
    Přetažený centr Matěje Hanouska nenalezl před sparťanskou brankou nikoho ve žlutém.
     
    49
    Romera vybojoval míč u útočného rohového praporku, následný centr ale adresoval pouze k Lukáši Marečkovi.
     
    50
    Švejdík si pomohl v osobním souboji s Pospěchem přistrčením soupeře, rozehrávat v blízkosti středové čáry budou hosté.
     
    51
    Po přízemní souhře Dukly se do míče z pětadvaceti metrů opřel Berger, jeho rána ale nabrala opačnou faleš než by hostující útočník potřeboval a stočila se výrazně vedle Čechovy svatyně.
     
    53
    Z levé strany vnikl do pokutového území Mareš, jeho tečovaná rána končí vedle sparťanské branky a hosté budou v akci pokračovat prostřednictvím rohového kopu.
     
    54
    Po něm se do odraženého míče opřel Matěj Hanousek, jeho křižná střela ovšem proletěla vedle sparťanské branky.
     
    55
    Těžko soudit, jaký byl úmysl Pospěcha při jeho naprosto nepovedené střele z nějakých třiceti metrů, každopádně míč se dokutálel výrazně vedle sparťanské branky.
     
    56
    Berger byl u postranní čáry faulován Costou, hosté získávají možnost standardní situace v hloubi útočné poloviny.
     
    57
    Bergerův následný centr Čech vyrazil pouze k Marešovi, jehož střela z otočky míjí sparťanskou branku.
     
    59
    Hanouskův centr dokázal nadvakrát zkrotit brankář Čech. Hosté však po změně stran zcela přebrali iniciativu a jsou momentálně výrazně aktivnějším týmem.
     
    60
    Pospěch u postranní čáry výrazně nad rámec fotbalových pravidel atakoval Švejdíka po odehrání míče a sudí Jílek, jenž měl celou situaci za zády, mu na základě doporučení pomezního Urbana uděluje žluté napomenutí.
     
    61
    Ačkoliv je dnes na Letné nevelké množství fanoušků, tak zhruba stočlenný sparťanský kotel neustále povzbuzuje domácí fotbalisty svým podporováním. Chvílemi se skandovaným potleskem přidávají i fanoušci na protilehlé tribuně.
     
    63
    Žlutou kartu si do svých statistik připisuje také Marek Matějovský.
     
    64
    Následný centr Bergera ze standardní situace mířil do míst, kde nebyl zcela žádný jeho spoluhráč a míč proletěl výrazně vedle sparťanské branky.
     
    64
    Střílený centr Matěje Hanouska se stal lahůdkou pro zkušeného brankáře Čecha.
     
    65
    Obraz hry se v druhém poločase skutečně zcela otočil, sparťané nedokáží ani chvíli udržet míč a hosté jsou takřka neustále usazeni na útočné polovině. Zatím ale bez výraznějšího ohrožení Čechovy branky.
     
    65
    Neujal se ani Marešův centr, jenž pouze proletěl pokutovým územím a Berger už jej nestačil dostihnout na hrací ploše.
     
    66
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Matějovský, přichází Vacek.
     
    67
    Krejčí se na levém křídle dokázal povedeným individuálním průnikem uvolnit přes trojici protihráčů, následný centr ale kryje do své náruče Filip Rada.
     
    67
    Sparta zaktivnila svoji hru, Costa kolmicí po levém křídle vybídl k centru Krejčího, Lafatu před brankou ale tentokrát dokázal Božič důsledně pokrýt.
     
    69
    Na Marešův pas si před sparťanskou branku nabíhal Pospěch, před ním dokázal odvrátit míč na rohový kop Brabec.
     
    70
    Bergerův centr z pokutového území odhlavičkoval Mareček a následně byl Krejčí nedovoleně atakován při rozehrávce míče.
     
    70
    Hlasatel zápasu oznámil, že zápasu přihlíží 2 797 diváků a z hlediště se jako reakce ozval mírný pískot.
     
    71
    Skákavý centr Matěje Hanouska propadl před brankou k Tomáši Bergerovi, před nímž snad z metru zívala prázdná branka za ležícím Markem Čechem, nicméně hostující útočník nedokázal míč dobře zasáhnout a nasměroval jej vedle sparťanské branky!
     
    72
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Hlinka, přichází Černý.
     
    73
    Po nedovoleném zákroku Vacka budou hosté rozehrávat standardní situaci v blízkosti rohového praporku.
     
    73
    Marešův centr ke vzdálenější tyči Marek Hanousek pouze prodloužil daleko vedle sparťanské branky.
     
    73
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Hušbauer, přichází Konate.
     
    74
    Brabec se pokusil zpracovat centr Matěje Hanouska, ovšem nedokázal míč zkrotit a hosté budou zahrávat rohový kop.
     
    75
    Z něj ale hosté nedokázali nijak Čechovu branku ohrozit a dokonce byli vytlačeni až k brankáři Radovi.
     
    75
    Po chybné rozehrávce Dukly měl volný prostor k průniku útočnou polovinou Krejčí, ovšem svoji akci zakončil velmi nepřesnou přihrávkou.
     
    76
    Lépe si nevedl ani David Lafata, kterému nabíhal do pokutového území sprintující Kadeřábek, ovšem přihrávce sparťanského kapitána chyběla veškerá razance, aby si proklestila cestu za soupeřovy obránce.
     
    78
    Několik hostujících fotbalistů se nevěřícně drží za hlavu! Po Kovalově průniku do pokutového území se totiž zjevil v téměř stoprocentní šanci Marek Hanousek, ovšem prudkou ránu nasměroval přímo do středu branky, kde ji brankář Čech vyrazil.
     
    80
    Dočkal si před pokutovým územím soupeře chtěl narazit míč s Vackem, ovšem kolega mu vrátil tak dlouhou přihrávku, že míč se dokutálel k Radovi a sparťanští aktéři této akce na sebe chvíli vhlíželi velmi nechápavým pohledem.
     
    81
    Přesnost postrádal i Dočkalův pas rozběhnutému Konatemu, kterého ubránil Božič.
     
    82
    Už se rozběhla poslední desetiminutovka zápasu, připomínám tedy, že současný stav vyhovuje v postupové matematice Spartě. Hosté potřebují vstřelit branku, aby si zajistili penaltový rozstřel a dokonce dvě, aby si postoupili do semifinále bez nutnosti fotbalové loterie z bílého bodu uvnitř pokutového území.
     
    83
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Marek Hanousek, přichází Ouedraogo.
     
    85
    Na Romerův nákop do pokutového území si nenabíhal žádný z jeho spoluhráčů, míče se tak snadno zmocnil Marek Čech.
     
    87
    Nebojácný průnik Pospěcha do pokutového území se s úspěchem nesetkal a míč se od hostujícího fotbalisty odrazil vedle sparťanské branky.
     
    87
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Mareš, přichází Marek.
     
    88
    Konate šlapákem sestřelil k zemi rozehrávajícího stopera Božiče a vidí v ruce sudího Jílka žlutou kartu.
     
    89
    Romerův centr doletěl až k brankáři Čechovi, jenž míč snadno stahuje ze vzduchu do své náruče.
     
    89
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Krejčí, přichází Juliš.
     
    90
    U rohového praporku na polovině Dukly tvrdě bojovali dva sparťané s míčem na kopačkách proti třem obléhajícím soupeřům, pomezní sudí Štěrba signalizuje faul v neprospěch hostů.
     
    90
    Konate nadále úspěšně bojuje u zmíněného rohového praporku, tentokrát vybojoval rohový kop.
     
    90+1
    Sudí Jílek k dnešním devadesáti přidává dvě nastavené minuty.
     
    90+1
    Tentokrát už sparťané u rohového praporku neuspěli a míč rychle rozehrává do hry brankář Rada.
     
    90+2
    Konate vystihl chybnou rozehrávku Štetiny a s Julišem mířili do zajímavé příležitosti, druhý jmenovaný se však příliš ukvapil a zpoza pokutového území střílel jen do připraveného brankáře Rady.
     
    Konec zápasu.
     
    Na Letné je dobojováno! Sparta poráží Duklu Praha 2:0 díky dvěma brankám Davida Lafaty ze závěrečné desetiminutovky prvního poločasu a v semifinále narazí na úspěšnějšího z dvojice Jablonec – Mladá Boleslav (první zápas v Jablonci 2:0).

    Sparťané dnes v nepříliš pohledném utkání vytěžili z minima maximum, proměnili své snad dvě jediné příležitosti a mohou se společně se svými fanoušky radovat z postupu. Oproti tomu hosté odehráli především druhý poločas velmi slušně a měli i několik obrovských příležitostí ke skórování, ovšem zcela jim selhala koncovka a proto opouští letenské bojiště se skloněnými hlavami.
     
    Z Letné přeje příjemný zbytek středečního večera Tomáš Kohlmann a těším se na přečtenou 12. dubna z velkého pražského ligového derby mezi Spartou a Slavií, kde půjde o titul i o záchranu a dá se čekat vyprodaná letenská Generali Arena. (18:53:20)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 35. Lafata, 41. Lafata

    Karty:   63. Matějovský (SPA), 88. Konate (SPA) – 60. Pospěch (DUK)


    AC Sparta Praha: Čech – Kadeřábek, Švejdík, Brabec, Costa – Hušbauer (73. Konate), Mareček – Dočkal, Matějovský (66. Vacek), Krejčí (89. Juliš) – Lafata
    Náhradníci: Švenger – Karafiát, Vacek, Konate, Hybš, Matoušek, Juliš

    FK Dukla Praha: Rada – Romera, Štětina, Božič, Matěj Hanousek – Koval, Hlinka (72. Černý), Marek Hanousek (83. Ouedraogo) – Mareš (87. Marek), Pospěch, Berger
    Náhradníci: Kušera – Ouedraogo, Engelmann, Hanzel, Gedeon, Černý, Marek

    Rozhodčí: Jílek – Urban, Štěrba

    Diváci: 2 797
    26.03.2014
    Dukla Praha - Sparta 2:1

    Branky: 37. Mareš, 65. Pospěch (pen.) – 80. Krejčí

    Karty:   56. Berger (DUK), 84. Pospěch (DUK) – 35. Hybš (SPA)

    bahis siteleri