Tisková konference k mistrovství světa hráčů U18 (kon.)
konec
Tisková konference k mistrovství světa hráčů U18

Středa 09.04.2014, 14:35Tiskové konference
     
    Českému týmu držíme na světovém šampionátu palce a přejeme medailový úspěch. (14:59:48)
     
    Slavomír Lener: Podobný systém jako první zavedli Američané. Jak ale řekl Milan Hnilička, nejsme na tom sice lépe než právě tyto vyspělé hokejové velmoci, ale nejsme na tom ani hůře. Co se týče akademií, je to právě směr, který musíme v mládežnickém hokeji nejvíce ovlivnit. Velké rezervy zatím máme v části aktivní regenerace a výživy. A zároveň věříme, že to všichni kluci z reprezentace přenesou také do klubu.
     
    Na závěr ještě Milan Hnilička připomněl, že realizační tým osmnáctiletých hokejistů má celkem deset členů, což vytváří týmu prakticky ideální podmínky. Pokud tedy přijde medailový úspěch, bude to zcela jistě zásluha i tohoto rozšíření personálního obsazení.
     
    Oficiální část tiskové konference skončila.
     
    Jakub Petr: Pavel Zacha byl už na dvacítkách, také on zúročí zcela jistě to, že za Liberec nastupoval v extralize pravidelně. Pavel Jenyš hrál extraligu mužů, pomohl také dorostu Komety Brno k titulu vicemistra ligy. Na Memoriálu Ivana Hlinky se prezentoval velice slušně, pak ovšem jeho výkonnost nabrala spíše klesající tendenci. Všichni hráči ale mají v týmu své role. Dosazujeme a dolaďujeme už spíše minimální role a detaily, pro něj jsme už bohužel místo nenašli. Na jeho místo máme jinačí hráče s lepší momentální formou.
     
    Jakub Petr: To, že Zacha nebo Špaček nastoupili už v extralize, nerozhodovalo při nominaci na šampionát. Jsme samozřejmě rádi, že se už dokázali ve svých klubech prosadit. Problém ovšem může nastat ve zpětné aklimatizaci na juniorský hokej. Otázka bude také co se týče ice-timu. Kuba Vrána má zatím v Linköpingu pár minut, tady to asi bude jiné. Co se týče Špačka, byl to v pardubické juniorce jeden ze stěžejních hráčů. Je to rozhodně pro tyto hráče bonus.
     
    Slavomír Lener: Pro potřeby reprezentace jsou všichni naši krajánci schopni obětovat prakticky všechno. Pro Kubu Vránu je určitě velký úspěch, že se dokázal přes ten svůj nízký věk propracovat až do áčka Linköpingu.
     
    Jakub Petr ohledně zahraničních posil a jejich zdravotního stavu: Davida Pastrňáka jsme řešili s klubem, agentem i doktorem. Ty informace naštěstí byly trochu protichůdné a Pastrňák pokračoval ve Švédsku v tréninkovém procesu, kde také sehrál dva zápasy play-off. Tady pracoval na ledě dvoufázově, trénoval na suchu. Poprvé pořádně nastoupil včera proti Slovensku, sehrál velmi slušný zápas. Co se týká Jakuba Vrány, ten má za sebou zápasové vytížení, nastupoval ve čtvrté lajně. Je to ale jeden z nejlepších hráčů své kategorie na světě a o jeho formu a připravenost strach nemám. Sledujeme také play-off u Václava Karabáčka.
     
    Slavomír Lener: Důležitá by mohla být také sehranost týmu, která by mohla překlopit misky vah na naši stranu.
     
    Slavomír Lener: Snažili jsme se tomuto týmu vytvořit maximální podmínky prostřednictvím letních kempů, vložených kempů během sezony. Trenéři si chtěli vyzkoušet jednotlivé hráče v akci. Zazářili jsme na Memoriálu Ivana Hlinky, kde jsme po dlouhé době dokázali udělat medaili. Samozřejmě bych si moc přál, kdyby se klukům povedlo přejít přes čtvrtfinále. Kluci jinak po celou sezonu šlapali velmi dobře, dokázali porazit týmy ze světové špičky, a tak nějak bylo jasné, kdo z nich nakonec pojede na světový šampionát.
     
    Milan Hnilička: Máme den volna a od zítra se sejdeme v Rokycanech, kde je náš poslední tréninkový tábor. Poté odcestujeme do Lappenranty, kde ještě před světovým šampionátem odehrajeme přípravný souboj se Švédskem. V základní skupině pak začínáme s Dánskem, je to zároveň náš jediný večerní souboj.
     
    Petr: Hned na prvních kempech jsme si řekli, že je potřeba vychovávat zdravé sebevědomí v hlavách všech hráčů. Když jsme v průběhu sezony absolvovali jednotlivé turnaje, ukázali jsme svou sílu. Prakticky každý tým z absolutní světové špičky jsme v průběhu sezony dokázali porazit. Prvním jasným a důležitým cílem na šampionátu je čtvrtfinále, které samozřejmě také nechceme prohrát.
     
    Petr: V nominaci figurují také naši krajánci. David Pastrňák už je tady a nastoupil už v utkání se Slovenskem. Vypadl už také Jakub Vrána z Linköpingu, který se k týmu připojí brzy. Čekáme na Václava Karabáčka, který by se k nám vzhledem k play-off své soutěže v Gatineau měl připojit až ve Finsku. Proto s námi cestují zatím i všichni tři náhradníci. Proč za nás jede tolik hráčů ročníku 1997? Někteří dominují i mezi juniory a předčili bohužel i řadu hráčů toho staršího ročníku 1996.
     
    Jakub Petr: V té nominaci figuruje celkem pět hráčů ročníku 1997 a pak také jeden brankář tohoto ročníku.
     
    Jakub Petr (trenér ČR): Začali jsme čtrnáct dní zpátky v Litoměřicích. Neměli jsme však k dispozici hráče ze zahraničí. V Litoměřicích jsme se sešli se třemi brankáři, sedmi obránci a deseti útočníky. Minulý týden v Břeclavi se nás už sešlo prakticky 75%. Absolvovali jsme také dvě utkání. Jedno na Slovensku v Bratislavě a druhé doma.
     
    Zdeněk Zikmund: Formát turnaje je stejný jako v loňském roce, první čtyři celky z každé skupiny budou hrát čtvrtfinále, páté celky pak souboj o záchranu.
     
    Tisková konference začala.
     
    Začátek tiskové konference bude o pár minut posunutý. Zúčastní se trojice Milan Hnilička (manažer), Jakub Petr (trenér) a Dominik Mašín (hráč).
     
    Nominace českého týmu na šampionát:
    Brankáři: Vít Vaněček (Liberec), Daniel Vladař (Kladno), Karel Vejmelka (Pardubice).
    Obránci: Ondřej Mikliš (Sparta), Jan Ščotka (Vsetín), Alex Rašner (Olomouc), Jakub Zbořil (Kometa), Filip Pyrochta (Liberec), Dominik Mašín (Slavia), Tomáš Havlín (Liberec).
    Útočníci: Milan Švarc (Plzeň), Lukáš Vopelka (Örebro/SWE), David Kaše (Chomutov), Václav Karabáček (Gatineau/CAN), Jakub Vrána (Linköping/SWE), Pavel Zacha (Liberec), Filip Kuťák (Vítkovice), Jan Ordoš (Liberec), Michael Špaček (Pardubice), Radek Veselý (Chomutov), Jiří Černoch (Sparta), David Pastrňák (Södertalje/SWE), Filip Chlapík (Sparta).

    Radek Barkman

    bahis siteleri