Nacional – Marítimo 2:0 (kon.) | Belenenses – Guimarães 3:1 (kon.) | Rio Ave – Olhanense 1:2 (kon.)
Sporting – Gil Vicente 2:0 (kon.)
konec
Sporting Lisabon
2:0 (1:0)
Gil Vicente FC
Sobota 12.04.2014, 21:15 • Estádio José Alvalade • Portugalská Primeira Liga
Předzápasové kurzy
     
    Dnešní program nejvyšší portugalské soutěže je tímto u konce, stejně tak končí také tento textový přenos, přeji Vám příjemný zbytek sobotního večera. (23:17:31)
     
    Statistiky zápasu:

    Střely celkem: 15 – 7
    Střely na branku: 4 – 1
    Rohové kopy: 10 – 2
    Držení míče: 56% – 44%
    Žluté karty: 3 – 3.
     
    Potleskem si po závěrečném hvizdu můžou hráči s diváky vzájemně poděkovat. Po sedmé z posledních osmi zápasů druhý tým tabulky zaznamenal tříbodové vítězství, o kterém rozhodly branky, které dělilo celkem 91 minut. Ta první padla díky hlavičce Slimaniho už v první minutě a pojíštění vítězství přišlo až ve druhé minutě nastaveného času, kdy se prosadil střídající Héldon Ramos.
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Carvalho se po souboji s Britem jen hodně těžko zvedá ze zeleného pažitu. Střídající hráč Gil Vicente jako poslední dostává žlutou kartu.
     
    90+2
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Ve druhé minutě nastaveného času je už definitivně rozhodnuto! André Carrillo pěknou přízemní přihrávkou našel na malém vápně nehlídaného HÉLDONA RAMOSE, který se po pár minutách na hřišti může radovat ze vstřelené branky.
     
    90+1
    Mosquera si naskakoval na centrovaný balón, který také zasáhl, Patrício zasahovat nemusel.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí Bruno Esteves se rozhodl nastavit tři minuty nad rámec řádné hrací doby.
     
    90
    Nejlepší ligový střelec Sportingu Fredy Montero nyní svou gólovou pověst nepotvrdil, jeho rána skončila několik metrů nad horní tyčí.
     
    89
    Už to vypadalo že se Vicente dostane ke střele, Viana ale v nejdůležitější moment proti hráčské přesile podklouzl. Následný faul útok Gilu ukončil natrvalo.
     
    88
    Tak diváci nakonec asi nespí, za jejich potlesku odchází ze hřiště Diego Capel, kterého na poslendí minuty nahradí s dvacítkou na zádech Héldon Ramos.
     
    87
    Montero vysunul Jeffersona, který hledal na druhém konci pokutového území Carrilla, ke kterému balón nedoputoval.
     
    86
    Pecks si nararazil s Adrianem, který se následně hodně rozčiluje, jeho kolegovi totiž míč utekl do zámezí.
     
    85
    Diego Capel si připsal faul po zákroku na brazilského obránce Vicente Gabriela, útok Lisabonu tak trval jen krátce.
     
    84
    Nepříliš pohledná kopaná má také na svědomí slaboučkou atmosféru, hráčům se pravděpodobně podařilo uspat několik desítek diváků na Estádio José Alvalade.
     
    83
    Ten nyní byl při chytání míče ve vzduchu faulovaný domácím obráncem Marcosem Rojou, který podle sudích předvedl útočný faul.
     
    82
    Akcí vedených po zemi je dnes méně než šafránu, což potvrzuje také další centr z pravé strany, po kterém vyrazil míč na roh Adriano.
     
    81
    Možná to zakřiknu, ale to co dnes Gil Vicente předvádí na zisk nějakých bodů nevypadá. Sporting si v poklidu hlídá hubený jednogólový náskok.
     
    80
    Střídání v týmu Gil Vicente FC: ze hřiště odchází Avzo, přichází Brito.
     
    79
    K nelibosti slušně zaplněných tribun se pokutový kop pro lisabonský tým nepíská, míč však ruku Danielsona určitě trefil.
     
    78
    Míč, který putoval na zadní tyč si Adriano dobře pohlídal a z výskoku poslal kulatý nesmysl na další rohový kop Sportingu.
     
    78
    Aktivního Diega Capela fauloval krajní obránce Gil Vicente Gabriel, který inkasoval žlutou kartu. Resultuje z toho standardní situace pro domácí Lisabon.
     
    77
    Dvojice střídání se solidně protáhla, což domácímu celku rozhodně vyhovuje. Navíc Sporting pokračuje s míčem na kopačkách.
     
    76
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Islam Slimani, přichází Fredy Montero.
     
    75
    Střídání v týmu Gil Vicente FC: ze hřiště odchází Hugo Vieira, přichází Mosquera.
     
    74
    Martins z hloubi pole směřoval míč na Avtandila Ebralidzeho, před hráčem, který si říká Avto ale dostatečně vysoko doskočil Patrício.
     
    73
    Carrillo si pomohl se Soarasem a odkopl míč alespoň na půlku hřiště, kde čekali další hráči Vicente. Nevypadá to na nějaký nápor hostů, hráči Gilu jsou rádi, že jsou stále ve hře o body.
     
    72
    Střídání Sportingu se ještě odkládá, domácí měli k dispozici rohový kop, který však pozorná obrana Gil Vicente odvrátila daleko mimo vápno.
     
    71
    Opět v akci útočník z Alžírska. V tomto momentě vystřelil ze střední vzdálenosti pokus, který mířil spíše než do branky k rohovému praporku.
     
    70
    Z nohy Cédrica Soarese přiletěl do vápna povedený centr, ze kterého Slimani zdvojnásobit vedení svého týmu nedokázal.
     
    70
    Vysoký nákop z pravé postranní čáry doputoval až do náruče Adriana, který se rozhodl rychle rozehrát na své spoluhráče.
     
    69
    Carvalho se už napřahoval k dalšímu z řady centrů, proti ale byl Luís Silva, od kterého míč doputoval na další kop od praporku.
     
    68
    Konečně se nám hra trošku rozproudila, Capelův centr srazil na rohový kop dobře postavený Gabriel.
     
    67
    Pořádně se nám přitvrdilo, další žlutou kartu vidí Cédric Soares, který u střídaček poslal na trávník Vianu.
     
    66
    Volný přímý kop z pravé strany rozehrál Jefferson, po jehož přímé střele se musel rychle k zemi vydat Adriano, jenž rukavicemi vyrazil míč mimo nebezpečí.
     
    65
    Diego Capel si žádá od rozhodčích penaltu, místo té ale po faulu Luíse Martinse dočkal "pouze" přímého kopu. Hostující hráč vidí za tento zákrok žlutou kartu.
     
    64
    Fauly: 6 – 9
     
    63
    Tak tohle asi nikdo nečekal. Martinsova střela ze třiceti metrů hřiště orazítkovala horní tyč Adrianovy branky. Opravdu povedená střela, které chybělo jen málo.
     
    62
    Sám Diogo Viana se ujmul rozehrávky standardní situace. Možná i kvůli laserům, které mu svítili do obličeje poslal balón jen do středu branky, kde stál připravený Patrício.
     
    61
    Maurício poslal na trávník svým důrazem Vianu. Brazilský stoper vidí poměrně přísnou žlutou kartu.
     
    61
    Hned šestice domácích hráčů je při postupné rozehrávce Vicente na polovině soupeře. Gil se tak dopředu dostává jen ztěžka.
     
    60
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Carlos Mané, přichází André Martins.
     
    58
    Dlouho jsem se bránil napsání této věty, teď to ale udělám – je to nuda. Ani jeden tým se nedostává k nebezpečným střelám, obě obrany si hlídají útočníky soupeřů.
     
    57
    Po dalším rohovém kopu jsme se další střely nedočkali, balón se ocitl až u nohou brankáře lisabonského celku Patrícia.
     
    56
    Z třetího rohového kopu se muži v zelenobílých dresech dostali po odraženém míči díky Carvalhovi k nepříliš povedené a nebezpečné střele, která byla navíc tečovaná.
     
    55
    Hugo Vieira se po své střele ze střední vzdálenosti jenom omlouvá, přízemní pokus mu příliš nesedl a Patrício tedy opět nemusel předvést žádný ostrý zákrok.
     
    54
    Jen co se z tribun ozval pískot tak zakročil André Carrillo, který vybojoval díky dobrému čtení hry na stranu Sportingu Lisabon.
     
    53
    Diogo Viana byl zpátečním pasem zahnaný až na vlastní polovinu. Lisabon se nevydává ani moc napadat, a tak si balón chvíli hlídají hosté.
     
    52
    Velice podobná situace také na druhé straně, první minuty tohoto poločasu jsou hodně nevýrazné z obou stran.
     
    51
    S dalším přetaženým centrem před branku Sportingu neměl Patrício žádný problém, pro míč si vyskočil a bez problémů ho lapil do svých rukou.
     
    51
    Přihrávka Capela na Slimaniho byla až nevhodně prudká, autor prvního gólu v zápase se tak rozhodl míč ještě vrátit, leč neúspěšně.
     
    50
    Z tohoto nepříliš velkého mráčku nezapršelo, centr přeletěl všechny hráče ve vápně včetně gólmana Ruie Patrícia, který vrátí míč do hry svým odkopem.
     
    49
    Maurício se provinil při osobním souboji nedovoleným zákrokem. Vicente bude rozehrávat standardní situaci 39 metrů od branky Patrícia.
     
    48
    Mané přihrál jen do prostoru, ve kterém bylo hned několik soupeřů. Gil Vicente však přišlo o míč hned po první přihrávce hostujícího hráče.
     
    47
    Úvodní vteřiny druhého poločasu jsou hodně opatrné z obou stran, kromě několika nepřesností se nic vážnějšího neděje.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Reklamní plachty putují z hrací plochy, na které se naopak opět objevuje všech 22 hráčů, kteří na pár vteřin odstartují druhý poločas.
     
    Statistiky po 1. poločasu:

    Střely celkem: 8 – 1
    Střely na branku: 1 – 0
    Rohové kopy: 2 – 0
    Držení míče: 54% – 46%
    Žluté karty: 1 – 0.
     
    Jediný moment úvodní pětačtyřicetiminutovky, který stál opravdu za řeč přišel v samotném úvodu zápasu. Na konci první minuty se dostal díky hlavičkujícímu Slimanimu do rychlého vedení, po kterém se Sporting pokoušel vstřelit další gól hlavně po několika centrech, se kterými si už obrana Gilu poradila.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Ta uběhla jako voda bez toho, aby se Sporting dostal s balónem z míst okolo vlastní šestnáctky. První poločas je u konce.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí Bruno Esteves nastaví v prvním poločase jednu minutku navíc.
     
    45
    Carlos Mané podle přísloví "když nevíš co s míčem, tak vystřel" zkusil překvapit Adriana v brance Gilu. Ten zasahovat nemusel, balón po střele z pětadvaceti metrů mířil až příliš vysoko.
     
    44
    Také Sportingu se podařilo po této standardní situaci vystřelit. Byl to obránce Maurício, který se vyšplhal ve vzduchu nejvýše, branka pro jeho hlavičku byla ale malá.
     
    44
    Jefferson při svém centru napálil Avta, od kterého balón doputoval na rohový kop. Adrien Silva se ho rozhodl rozehrát na krátko.
     
    43
    To nebyla špatná šance Gilu, první hlavičku zastavil jeden z obránců před brankovou čárou, neujal se ani střelecký pokus po následné dorážce hostů.
     
    42
    Když už se Gil přiblíží k vápnu soupeře tak narazí na důrazné obránce, nyní přes ně neprošel Diogo Viana, který získal alespoň roh.
     
    41
    Mané se pokusil narazit balón těsně za vápnem se Slimanim, tomu se zpáteční pas ale nepovedl a míč skončil až u půlící čáry.
     
    40
    K pokutovému území se ale nedostali, po útočném faulu se hráči v červeném musí vrátit zpět ke své vlastní svatyni.
     
    39
    Avto se poslušně vrátil na vlastní polovinu, kde se ujal míče. Následuje dnes téměř nevídaný obrázek, Gil volí postupnou rozehrávku od svých obránců.
     
    38
    Jefferson se nyní svými slovy asi nepochválil. Při nadějně vypadajícím úniku si příliš předkopl balón, který docestoval až do zámezí.
     
    37
    Sporting je při rozehrávce trpělivý a nikam se nežene, hráči hostujícího celku se na balón dívají jen z úctivé vzdálenosti.
     
    36
    Hugo Viera se otočkou odpoutal od dvou bránících hráčů, poté se ale trochu unáhlil a jeho přízemní střela skončila vedle pravé tyče . Patrício může pokračovat v počítání fanoušků, nic jiného totiž dělat ani nemůže.
     
    35
    Teď to domácí zkusili pro změnu zleva, kde se o už dost ohraný centr do vápna pokusil Diego Capel, Islam Slimani ovšem do šestnáctky přispěchal pozdě.
     
    34
    Balón se po několika odrazech dostal až k aktivnímu Manému, jenž z hranice malého vápna vyslal dost nepovedenou střelu, která i přes krátkou vzdálenost od branky mířila mimo.
     
    33
    Carvalho dostal od soupeřů dost prostoru ke střele, ta ale byla tečovaná na rohový kop domácíco týmu.
     
    32
    Carrillo na pravé straně nedá obráncům Gilu pokoj. Peruánský šikula se opět dostal k centru, který ale dokázal odehrát jako první Gabriel.
     
    31
    Gil se nemůže dostat do nějaké delší a kloudnější kombinace s míčem, což se potvrdilo také v tomto momentě, kdy se Vicente vyhnalo s míčem až do zámezí.
     
    30
    Jak jinak než po centru z pravé strany se zrodila solidní šance Lisabonského celku. Před Carlosem Maném ale zakročil lépe hlavičkující soupeř.
     
    29
    Avto slušně prohnal Luíse Silvu, který se proběhl přes celou šířku hřiště, aby dostihl míč na hrací ploše. To se povedlo jen částečně, balón totiž další přihrávkou nasměroval jen na kopačky Sportingu.
     
    28
    Po něm ale paradoxně zahrozil domácí tým, který se řítil do několikanásobného přečíslení. To se však příliš neujalo, střela Jeffersona se mezi tři tyče nevešla.
     
    27
    Obranný zákrok brazilského obránce Maurícia zapříčinil hromadné stěhování do pokutového území Gil Vicente, které bude rozehrávat rohový kop.
     
    27
    Dlouhý nákop Carvalha doputoval až na nohu Andrého Carrilla. Ten se opět pokoušel o centr, jenž byl však zablokovaný až do zámezí.
     
    26
    Vinha nebude moci pokračovat, na hrací ploše ho nahrazuje Luis Martins.
     
    25
    Carrillo se pěkně dokázal na pravé straně uvolnit, krátce poté směřoval další centr na Slimaniho, který ale oproti gólové situaci tentokrát na míč nedosáhl.
     
    24
    Po několika vteřinách se portugalskému hráči udělala velká modřina, další účinkování v zápase je s otazníkem.
     
    23
    Na zeleném pažitu zůstává ležet hostující obránce Vinha, který se s bolestivou grimasou drží za stehenní sval. Chvíli se pravděpodobně hrát nebude, zranění asi bude vážnější.
     
    22
    Přítomným divákům se nelíbilo počínání Gil Vicente, které nevrátilo v rámci fair play míč domácímu celku.
     
    21
    Jeffersonův aut směřoval na hranici vápna k Manému, ten si však v souboji s Gabrielem pomohl nedovoleným zákrokem.
     
    20
    Gilu se v úvodních dvaceti minutách nepodařilo dostat přes dobře bránícího soupeře, který většinu akcí Vicente ukončuje už v zárodku.
     
    19
    Autor první branky Islam Slimani inkasoval od Danielsona úder zápěstím do obličeje, alžírský útočník se však po několika vteřinách z trávníku sám zvedl.
     
    18
    Jeffersonům centr přeletěl přes vápno až k pravé postranní čáře, odkud přes několik hráčů míč putoval na Maného, kterého si ale v pokutovém území dobře pohlídali zadáci Gil Vicente.
     
    17
    Další z dlouhých centrů z vlastní poloviny skončil ofsajdem Sportingu, ve kterém se v momentě přihrávky ocitl Španěl Diego Capel.
     
    16
    To samé se dá říci i o útočném výpadu hostů, kteří se nedostali ani do blízkosti šestnáctky, natož k nějaké nebezpečné střele.
     
    15
    Povedené přenesení hry napravo směřovalo na Andrého Carrilla, kterému se ale následný centr příliš nepodařil, Vicente se v pohodě ubránilo.
     
    14
    Centr z hloubi pole do pokutového území sice doletěl, obránce Sportingu si však hlavičkou poradil a odehrál na aut, po kterém Gil přišel o balón.
     
    13
    První žlutou kartu v zápase vidí za nedovolené zastavení Avta domácí Adrien Silva.
     
    12
    Slimani je pochopitelně při chuti, nyní ho však jeho trenér za nepřesnou přihrávku na Diega Capela určitě nepochválí.
     
    11
    Hodně ambiciózní a dalekonosný střelecký pokus brazilského obránce Danielsona skončil několik metrů nad horní tyči Patríciovy branky, který zatím zasahovat nemusel.
     
    10
    Cédric Soares nyní v pokutovém území obral Vianu o balón a vysloužil si za to potlesk zaplněných tribun. Z následného rohu Gil Vicente nic nevymyslelo.
     
    9
    Diego Capel se ocitl po pěkné přihrávce v pokutovém území s balónem na noze. Z této šance byl evidentně zaskočený. Jeho střele chyběla jak potřebná razance tak hlavně přesnost.
     
    8
    Většina útočných akcí Lisabonu zatím jde přes útočnou pravou stranou, odkud přichází velké množství centrovaných míčů. Soares však nyní neměl ve vápně nikoho a tak se míče ujal Adriano.
     
    7
    Sporting se po skvělém úvodu, korunovaném úvodní brankou nikam neženou. Míč se pohybuje na kopačkách defenzivních hráčů, kteří si vyměňují míč mezi sebou.
     
    6
    William Carvalho si v obtížné situaci poradil a ve středu hřiště proti třem hráčům dokázal udržet míč na svých kopačkách.
     
    5
    Hned od úvodních minut jsou hráči Gil Vicente nespokojeni s výroky hlavního rozhodčího, který nyní přiřkl autové vhazování domácímu mužstvu.
     
    4
    Poprvé se do útoku podívali také hosté, kteří však o balón přišli krátce po přechodu přes půlící čáru.
     
    3
    Opět se Sporting hnal do útoku, tentokrát se ale po centru z pravé strany balón dostal až do rukavic Adriana, který mohl rozehrávat také o pár vteřin později.
     
    2
    Pokud hráči Vicente chtěli co nejdéle držet bezbrankový stav, tak jejich plány hned po několika vteřinách doznaly rázných trhlin.
     
    1
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Začátek z říše snů pro domácí tým, který jde v první minutě do vedení! Soares posul míč do vápna, odkud přiletěl centr přesně na hlavu ISLAMA SLIMANIHO, který úspěšně zamířil přesně pod horní tyč. Brankář Adriano se natahoval marně.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali hráči Gil Vicente, kteří dnes budou hrát v červených dresech. Domácí Sporting v tradičních bílozelených dresech a černých trenýrkách.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Obě mužstva již v čele s trojicí rozhodčích nastupují na hrací plochu velice dobře zaplněného Estádio José Alvalade. Za pár okamžiků se vrhneme na samotný průběh utkání.
     
    Úvodní sestavy:

    Sporting Lisabon: Patrício – Soares, Maurício, Rojo, Jefferson – Carvalho, Silva, Capel – Mané, Carrillo, Slimani

    Gil Vicente FC: Adriano – Gabriel, Danielson, Pecks, Vinha – Keita, L. Silva, Pimenta – Avto, Vieira, Viana

    Rozhodčí: Bruno Esteves – Rui Teixeira, Mário Dionísio.
     
    Vzájemné zápasy

    Oba týmy se v právě probíhající sezóně pochopotelně už jednou proti sobě postavily. Stalo se tak v prosinci minulého roku a na domácí půdě Gil Vicente se tehdy ze zisku tří bodů radoval favorizovaný Sporting. Ten výhře vděčil především útočníkovi Monterovi, který se postaral o oba přesné zásahy svého mužstva. Lisabonským za stavu 0:1 pomohl svým vyloučením domácí stoper Pecks, kvůli kterému Gil dohrával o deseti.
     
    Gil Vicente FC

    Vicente mělo doslova pohádkový vstup do sezóny, když z prvních devíti ligových zápasů tento tým odešel bez bodu pouze ve dvou případech. Na konci listopadu ale přišel zlom a klub z města Barcelos padal tabulkou níž a níž. Po patnácti zápasech bez výhry sice na začátku března přišly dvě výhry nad Setubalem a Ferreirou, od té doby však Gil na další tříbodový zisk opět čeká. Situace však není tak kritická, na předposlední místo, které znamená účast v baráži má Vicente slušný šestibodový náskok.
     
    Sporting Lisabon

    Sportingu se sice podařilo poslední čtyři utkání vyhrát, na jeho postavení v tabulce to ale nic nezměnilo, což pravděpodobně bude platit až do konce sezóny. Svěřenci hlavního kouče Leonarda Jardia ztrácí čtyři kola před závěrem sezóny na vedoucí Benficu už sedm bodů a musel by se stát velký zázrak, aby největší konkurent Sportingu o titul ještě přišel. Ještě větší díra je právě mezi druhým Sportingem a třetím Portem, které má ztrátu už osmi bodů.
     
    Příjemný sobotní podvečer při sledování podrobného textového přenosu ze zápasu nejvyšší portugalské soutěže, která má dnes na programu celkem čtyři utkání. To poslední odstartujve čtvrt na deset českého času a představí se v něm favorizovaný Sporting Lisabon a Gil Vicente
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:15.

    Petr Kašpárek

    Branky: 1. Slimani, 90+2. Ramos

    Karty:   13. Silva (SPL), 61. Maurício (SPL), 67. Soares (SPL) – 65. Martins (GIL), 78. Gabriel (GIL), 90+3. Brito (GIL)


    Sporting Lisabon: Patrício – Soares, Maurício, Rojo, Jefferson – Carvalho, Silva, Capel – Mané, Carrillo, Slimani
    Náhradníci: Boeck – Dier, Eduardo, Ramos, Magrão, A. Martins, Montero

    Gil Vicente FC: Adriano – Gabriel, Danielson, Pecks, Vinha – Keita, L. Silva, Pimenta – Avto, Vieira, Viana
    Náhradníci: Patterson-Sewell – Brito, Goncalves, Halisson, L. Martins, Mosquera, Pedro

    Rozhodčí: Bruno Esteves – Rui Teixeira, Mário Dionísio
    bahis siteleri