5. etapa Priego de Córdoba - Ronda John Degenkolb (kon.)
konec
5. etapa Priego de Córdoba - Ronda

John Degenkolb

(Bouhanni)

sk Středa 27.08.2014, 12:55La Vuelta
     
    La Vuelta pokračuje svojou piatou etapou z Piego de Córdoba – do mesta Ronda, kde uvidíme cieľ dnešnej etapy. Charakter dnešného dňa by sa mohol zdať ako podobný tomu včerajšiemu. V tejto etape to však nie je až taký náročný kopec pre šprintérov, problémom môže byť teda iba zostatok kilometrov do konca po cieľom stúpaní – teda presne 15 kilometrov.

    Môžeme teda vidieť snahu tímu Orica – GreendEdge, zabojovať v etape v zmysle udržať červený dres pre svojho pretekára Michaela Matthewsa. Stúpanie je ohodnotené treťou kategóriou, percentuálne prevýšenie je iba 3,3 % no dĺžka je 12,5 km čo môže nahrávať bojovným jazdcom s tempárskymi vlohami. Otázkou je forma Petra Sagana, ktorý by mohol stúpanie zvládnuť, dôležité je však poznamenať aj fakt, a to ten akým štýlom sa bude etapa vyvíjať a aké bude samotné tempo v závere.
     
    180
    O pár minút odštartuje pelotón svoju piatu etapu, vyzerá to na typickú etapu so šprinterským koncom. Predsa len pred koncom je dvanásť a pol kilometra dlhé stúpanie s priemerom ľahko cez tri percentá. Počas etapy jazdci absolvujú aj dve šprinterské prémie, tie však nie sú až tak bodovo hodnotené ako na Tour de France. O tieto prémie si to zrejme medzi sebou rozdá únik, ktorý sa vytvorí až zrejme na méte 10 km po štarte. V dnešnej etape to bude súboj úniku s tímom vedúceho pretekára Orica – GreenEdge Michaelom Matthewsom.
     
    175
    Tony Martin a Pim Ligthart sú prvými atakujucimi preterkami v piatej etape. Zatiaľ pelotón odoláva.
     
    172
    Lotto Belisol – Pim Ligthart a Omega Pharma – Quick-step – Tony Martin. Dvojnásosobné zastúpenie v úniku si doposiaľ vypracovalo dvojminútový náskok. Pretekári teda odolali tlaku pelotónu, ktorý sa zdal v úvode veľmi silný.
     
    165
    Cyklista s menom Tony Martin znie už medzi priaznivcami ako pojem, a to sa odzrkadľuje aj v úvode dnešnej etapy, kedy si Nemec spolu so svojim kolegom v úniku vypracovali už viac ako tri minúty.
     
    164
    Medzitým John Degenkolb, víťaz včerajšej etapy, si zbehol do mechanického vozidla po krátku nápravu svojho sedadla.
     
    160
    Orica má teda zdá sa možno jedného z najťažších súperov, čo sa týka boja nielen o etapu, ale aj čo sa týka boja o udržanie červeného dresu. Panzerwagen – pod akou prezývkou ho poznáme, má jedinečný cieľ, predviesť opäť divadlo s rozmanitou bojovnosťou a so srdcom kvalitného časovkára.
     
    154
    Dvojička v úniku sa nemusí až tak priveľmi snažiť, napriek nie až tak ťažkému profilu je priemer doterajších kilometrov iba ľahko nad hranicou 35km/h.
     
    150
    Tony Martin si chce napraviť chuť na Vuelte, pretože pred rokom v šiestej etape mu vyfúkol víťazstvo 50 metrov pred cieľom Michael Morkov po zdatnom úniku, ktorý sa taktiež zrodil v úvode etapy.
     
    144
    Po prvej hodine nemáme priemernú rýchlosť etapy ani 38 km/h, keď jazdci v úniku dosiahli priemer 37,9 km/h. Odstup od pelotónu mierne poklesol na hranicu 1:40.
     
    132
    Únik si stále drží takmer dvojminútový náskok. Cyklista Movistaru bol zrejme ľahko ošetrený, nevedmo či však padol.
     
    125
    Výsledky prvého šprintu na méte: 55 km

    1. Pim LIGTHART (148)
    2. Tony MARTIN (174)
    3. Nacer BOUHANNI (91)
     
    120
    Nacer Bouhanni predvádza doposiaľ výborné výkony na Vuelte. V tretej etape dokonca skvele vystúpal do kopcovitového záveru. John Degenkolb a Michael Matthews, to budú zrejme súperi v dnešnej etape pre francúzskeho rýchlika. V závere teda čierna práca, dostihnutie úniku, teda nebude iba na tíme Orica, ale aj na pleciach tímov napríklad ako Giant-Shimano či FDJ.
     
    108
    Náskok dvoch pretekárov sa stále pohybuje na hranici dvoch minút. Viac vzrušenia môžeme očakávať aj vďaka stúpaniu – v posledných tridsiatich kilometroch.
     
    105
    Dnes to nebude rýchla etapa. Priemer sa pohybuje na hranici 37 km/h. Predpokladaný koniec etapy v rozhraní 17:30 nášho času teda je momentálne nepravdepodobný.
     
    100
    Aj keď sa môže zdať, že dnešná etapa je pre šprintérov, tak to nie je úplná ľudovo povedané "placka", tým nemyslíme iba záverečné mierne stúpanie, ale aj menší počet krátkych stúpaní, ktoré cyklisti prekonávajú. Tie síce nie sú ohodnotené, no predsa len ich prekonanie a zmena tempa jazdcom dajú zabrať.
     
    98
    Pretekári majú za sebou už niečo menej ako sto kilometrov do cieľa tu je priestor na občerstvenie či vykonanie potreby. Náskok unikajúcich jazdcov – Martina a Ligtharta 1:37.
     
    95
    Romain Sicard z Europcar má niekoľko bandáží na kolene, keďže ho postihol pád krátko po štarte.
     
    90
    Zaujímavosťou úniku je, že náskok pretekárov bol iba raz nad hranicou troch minút, odvtedy sa postupne znižuje a teraz je na časovej hranici 90 sekúnd. Môžeme postupne očakávať o pár kilometrov, ak sa nič nepredvídané nestane, že Tony Martin zoberie opraty ataku do vlastných rúk a odíde svojmu kolegovi v útoku – Pimovi Ligthartovi.
     
    82
    Jeden z tímových riaditeľov Cannondale povedal o našom talente, Saganovi toto: Nemôžeme ihneď od neho očakávať skvelé výsledky, pokiaľ sám pred Vueltou naznačil, že ju berie hlavne ako prípravu. Od Tour de France toho veľa nenajazdil a potrebuje kilometre opäť do seba dostať.
     
    75
    Lawson Craddock bol ošetrovaný. Medzitým sa nám osamotil možno pre niektorých prekvapujúco Pim Ligthart. Tony Martin usúdil, že dnes únik nemá šancu a vrátil sa do pelotónu. Náskok osamoteného pretekára 2:30.
     
    68
    Výsledok druhého šprintu:

    1. Pim LIGTHART (148)
    2. Christopher FROOME (191)
    3. Christian KNEES (196)

    Sympatické že Chris FROOME bojuje na každej strane a za druhé miesto získala dvojsekundovy bonus do celkového poradia.
     
    59
    Vplyvom aktivity tímu SKY sa znížil aj náskok Ligtharta na približne minútu a pol. Bude zaujímavé sledovať zápolenie pelotónu počas posledneho stúpania ak bude únik pretekára Lotta Belisol zneškodneny.
     
    50
    Niečo cez dvadsať kilometrov do začiatku stúpania a tím Giant-shimano sa dostáva do popredia pre svojho pretekára Johna Degenkolba. Pim Ligthart si drží odstup takmer dvoch minút na pelotón.
     
    40
    Už iba štyridsať kilometrov do cieľa a Tinkoff-Saxo roztáča svoju lokomotivu napred. Movistar nechce nechať nič na náhodu a zaraďuje sa za tím ruského miliardára. Zrejme v tejto etape opäť uvidíme nejaký pokus od jazdca na celkové poradie.
     
    36
    Pelotón je potrhaný. Quintana, Froome, Valverde a samozrejme Contador sú v prvej skupine.
     
    27
    Pretekári podľa predpokladov začínajú nastupovať. Dokonca vidíme jazdcov aj dostupovať do prednej skupiny, ktorá sa potrhala vďaka prvotnej aktivite tímu Tinkoff-Saxo.
     
    25
    Unikajúci jazdec už je dávno v pelotóne a teraz okrem tímu Tinkoff pracujú aj pretekári Movistar. Zdá sa však, že všetci top favoriti sú v popredí.
     
    24
    Fabiana Cancellaru vidíme už tradične v druhej skupine, teda nie v tej prvej, keďže to berie tento švajčiarsky famózny cyklista podobne ako aj náš Peter Sagan – ako prípravu. Od týchto pretekárov, pripravujúc sa na Majstrovstvách Sveta – môžeme očakávať lepšie výsledky ku koncu druhého týždňa. Peter Sagan by sa nemal nachádzať v prvej skupine, ktorá má asi 70 pretekárov.
     
    22
    Dvadsaťdva kilometrov pred cieľom už je najhoršie zažehnané, teda z pohľadu vetra, najviac sa táto diera v pelotóne vytvorila pre tím Garmin, viacero cyklistov sa už vrátilo do prednej skupiny a môžeme očakávať nástupy.
     
    20
    Vpredu sme nevideli ani mnoho pretekárov z tímu Omegy Pharmy – Quick-step, Rigoberto Uran by tam podľa dostupných informácií mal byť. Tony Martin zrejme nie a ani náš druhý pretekár na tohtoročnej Vuelte – Martin Velits.
     
    19
    V pelotóne, v ktorom je teraz asi 70 jazdcov, vidíme dvoch pretekárov tímu Cannondale, ťažko však určiť či jedným z nich je aj Peter Sagan. Problémy má Talansky z postihnutého vetrom Garminu.
     
    18
    Napokon by to mali byť z Canonndale Caruso a Gatto alebo Poliak Bodnar, do konca stúpania zostávajú ešte tri kilometre. Ani dnes to však nevypadá z pohľadu nášho pretekára na záverečný špurt.
     
    17
    Posledné dva kilometre sú najprudšie s priemerom okolo sedem percent, najmä v poslednom kilometri sa dajú očakávať nástupy. Stále na čele duo tímov Movistar a Tinkoff-Saxo.
     
    16
    Kilometer pred prémiou atakuje pretekár z tímu Caja Rujal, teda tím z ktorého pochádza aktuálne najlepší vrchár. Pelotón je však na dohľad, útoky z neho sú iba sporadické.
     
    15
    A už sme na vrchole stúpania, pelotón pomaly ale iste klesá a asi polovicu štartového poľa vedie tím SKY.
     
    14
    Talansky z Garminu stráca na pelotón takmer minútu, uvidíme či niečo stiahne keď sa pôjde dolu kopcom.
     
    12
    Tempo je vysoké jazdci nevyčkávajú a tímy pre etapu sa dostávajú do popredia.

    Stúpanie tretej kategórie si rozdelili pretekári takto:

    1. Amets TXURRUKA (59)
    2. Sergio PARDILLA (161)
    3. Lluis MÁS BONET (57)
     
    10
    Videli sme tam aj Joaqima Rodrigueza a tak by tam mali byť všetci pretekári na celkové poradie. Orica s Matthewsom a Giant-Shimano by taktiež mali byť v pelotóne a bojovať o víťazstvo. Francúzsky rýchlik Bouhanni sa nachádza podobne ako jeho konkurenti v hlavnom poli.
     
    7
    Aj sedem kilometrov pred cieľom sa pelotón nevyhol preriedeniu. Movistar, Sky a Tinkoff pracujú zodpovedne pre svojich lídrov, a tak vidíme už asi iba 65 cyklistov v pelotóne.
     
    6
    V záverečných kilometroch sa nemení obraz. Tímy do celkového poradia a tímy pre etapu spoločne pracujú na vypracovaní čo najlepších pozícii do posledných troch kilometroch. Cesta je široká, ideálna pre finálny vláčik do špurtu.
     
    4
    Michael Matthews má pri sebe zrejme menej pomocníkov ako v posledných etapách, prekvapivé je že sme nevideli nejaký odvážnejší atak v stúpaní a krátko po ňom.
     
    3
    Vynikajúco sa v týchto momentoch dostávajú do popredia aj pretekári tímu BMC a už sme v ochrannej zóne.
     
    2
    Tímy pre celkové poradie pomaly končia svoju prácu na čele hlavného poľa a iniciatívu preberajú pomaly šprintérske tímy. Stále však pracuje najmä tím SKY.
     
    1
    Kilometer do cieľa a BMC pracuje pre Gilberta. Takmer 70 km/h rýchlosť a vidíme zaujímavý taktický boj na čele!
     
    JOHN DEGENKOLB si pripisuje víťazstvo, pred Nacerom Bouhannim. (17:52:48)

    Jozef Čelestiak

    bahis siteleri