7. etapa Alhendín - Alcaudete De Marchi (kon.)
konec
7. etapa Alhendín - Alcaudete

De Marchi

(Hesjedal)

sk Pátek 29.08.2014, 13:30La Vuelta
     
    Pelotón doviedol Gilbert, na ktorého bol tento kopec taktiež stavaný. Prvá päťka siedmej etapy.

    1. Alessandro DE MARCHI (66)
    2. Ryder HESJEDAL (101)
    3. Hubert DUPONT (11)
    4. Johann TSCHOPP (129)
    5. Philippe GILBERT (44) (17:34:35)
     
    Po druhé miesto si prišiel Kanaďan – Ryder Hesjedal.
     
    Alessandro De Marchi to zvládol a posledných tristo metrov už iba oslavoval. Gestom ukazujúcim na srdce ukázal svoju bojovnú tvár a nevzdávajúci sa entuziazmus v sebe. Bojuje sa už iba o druhé miesto.
     
    1
    Záverečný kilometer pre De Marchiho a veľké víťazstvo na Vuelte pre tím Cannondale. V BMC sa majú na čo tešiť, po skvelých výkonoch na Tour De France ukazuje svoju kvalitu De Marchi aj na Vuelte.
     
    2,5
    De Marchi má už k dobru 95 sekúnd a už stúpa na mierny kopček v závere siedmej etapy, ktorý by mu ale vôbec nemal ublížiť, práve naopak.
     
    4
    O víťazovi je zrejme rozhodnuté. Pelotón je už od desiateho kilometra zmierený s tým, že o víťazovi sa rozhodne v úniku.
     
    6
    De Marchi ide vynikajúco! Už má iba päť kilometrov do cieľa a náskok zvýšil pred svojim prenasledovateľom na 50 sekúnd. Na pelotón má náskok 03:15
     
    8
    Johan Tschopp z BMC sa odpútal od Hesjedala a vydal sa stíhať De Marchiho – ktorý má na neho náskok 18 sekúnd.
     
    9,5
    Menej ako desať kilometrov do cieľa a De Marchi má šancu získať svoju prvú etapu na Vuelte. Treba poznamenať, že šanca pelotónu je v týchto chvíľach mizivá.
     
    10
    Alessandro De Marchi, najbojovnejší jazdec tohtoročnej Tour De France, nastúpil svojim konkurentom v úniku a pokračuje osamotený a má k dobru tri minúty a už iba 10 km do cieľa!
     
    11
    Hubert DUPONT nezvládol tempo nasadené ostatnými troma jazdcami a stratil kontakt.
     
    15
    Štyria jazdci majú teda našliapnuté k tomu, aby si to v miernom stúpaní rozdali o víťazstvo. 03:30 náskoku a iba 15 km do konca etapy.
     
    20
    Náskok 20 km pred cieľom na 04:00 – únik má ideálny náskok pred pelotónom. Dnes zrejme nebudeme vidieť boj v pelotóne o víťazstvo.
     
    24
    De Marchi mal zrážku, bol ošetrovaný. Odstup stále na priaznivej časovej hodnote 04:15.
     
    31
    Náskok prednej skupiny sa blíži k hranici 04:30, pelotón ukazuje svoju silu a únik to napokon nebude mať až také ľahké, aké sa ukazovali predpoklady pred etapou.
     
    36
    Hodnotené stúpanie už v tejto etape nebudeme mať, napriek tomu to nie je rovina. Cyklisti neustále jazdia po krátkych kopcoch. Medzitým opäť stráca Bouhanni kontakt a Peter Sagan je tiež na konci pelotónu.
     
    40
    Skupinka okolo De Marchiho a Hesjedala stráca okolo 5:00 na pelotón.
     
    46
    Aj John Degenkolb bol dnes ošetrovaný. Ten má menšie problémy v čase, keď pelotónu chýba na vrchol asi pol druha kilometra.
     
    48
    Poradie na vrchole kopca: 1. Johann TSCHOPP (129)
    2. Ryder HESJEDAL (101)
    3. Hubert DUPONT (11)

    Prekvapujúco na čele chýbal De Marchi, ktorý sa zdal v tomto zložení ako najlepší jazdec do vrchu. Štvorica je však stále pokope a pelotón má na ňu manko 05:30.
     
    55
    V polovičke kopca má problémy skupinka s napr. Cancellarom. Petra Sagana sme tam nevideli. Kontakt stráca v hlavnom balíku aj Bouhanni, ktorý mohol byť rýchly v závere. Unikajúca štvorica stráca 05:30.
     
    61
    Vedúca štvorica je na začiatku stúpania a náskok mierne poklesol na 06:30. Zrejme pelotón nenechá nič len tak na náhodu.
     
    69
    Máme asi 10 kilometrov do začiatku stúpania kategórie č. 2. Bude zaujímavé ako sa zachová pelotón počas stúpania a naopak či sa bude členiť únik.
     
    75
    Náskok mierne poklesol, už by sa nemal zväčšovať, teraz by mal nastať tlak z pelotónu.
     
    80
    Hesjedal, ktorý virtuálne práve prezlieka Valverdeho, už so svojim únikom má náskok cez sedem minút. Uvidíme ako sa zachová pelotón a či nechá únik neustále zväčšovať si svoj náskok.
     
    89
    48 km pred cieľom vrcholí posledné vážnejšie stúpanie v tejto etape, ak nerátame prirodzene členitý finiš. 12 km dlhé stúpanie s priemerom 4,0 % určite preverí únik a ukázať sa v ňom môže aj sila pelotónu, pretože ak by tímy zabrali a pokračovali aj v zjazde, únik by nemal veľa šancí, aj keď napr. Ryder Hesjedal patrí medzi vynikajúcich časovkárov.
     
    91
    Po dvoch hodinách je priemerná rýchlosť etapy nad 41 km/h, za čo môže pelotón ďakovať najmä rýchlemu úvodu, kedy prvých 20 km bolo na hranici 60 km/h. Potom sa vyprofilovala štvorica jazdcov v úniku a tí majú aktuálne k dispozícii na čele 06:50.
     
    100
    Náskok je na hranici 05:40 keď zostáva 100 kilometrov do cieľa etapy. To však prirodzene nemusí nič znamenať, ani dnes to nie je posledné tri kilometre po rovine, aj keď musíme poznamenať, že to nie je 10 a 12 % ako včera, ale aj 4 či 5 % dá jazdcom zabrať a keď silové tímy potvrdia svoje predpoklady a zaútočia jazdci ako Gilbert, Degenkolb či Matthews (veríme, že aj náš Sagan) tak minúta môže byť hneď za dva kilometre dole.

    Stačí si zobrať príklad zo včerajšieho dňa, keď 38 km pred cieľom bol náskok takmer 10 minút a 3 km pred cieľom bol náskok už iba päť sekúnd, čo hovorí za všetko, sila pelotónu robí svoje.
     
    102
    A máme prvých cyklistov, ktorí opúšťajú Vueltu vďaka nepríjemným zdravotným problémom, najznámejším je pretekár tímu BMC – Ivan Santaromita, Vueltu opúšťa aj duo Bryan Nauleau a Aleksejs Saramontins.
     
    105
    Viacero jazdcov sa pred etapou vyjadrilo, že ide o etapu typickú pre únik. Štvorčlenný únik nie je až taký početný, aby nebol dostihnuteľný, no bude záležať ako zapracuje Orica-GreenEdge či Giant-Shimano pre svojich rýchlych jazdcov. Medzitým Peter Sagan dostal defekt. Postupne sa však náš pretekár prediera pelotónom smerom na hor.
     
    110
    Takmer päť minút má k dispozícií únik okolo najznámejšieho jazdca v ataku – Rydera Hesjedala, ktorý má zálusk na etapu, keďže v posledných dňoch stratil viac ako dosť, a tak nemôže pomýšľať na prvú päťku celkového poradia.
     
    119
    Po krátkom zjazde si štvorica vypracovala už solídny takmer trojminútový náskok na pelotón.
     
    122
    Chris Froome je späť v pelotóne podľa očakávania a vpredu sa osamotila táto štvorica: Ryder HESJEDAL
    Hubert DUPONT
    Johann TSCHOPP
    Alessandro DE MARCHI
     
    125
    Froome spolu so svojim tímom SKY strácajú už menej ako 30 sekúnd na hnaný pelotón svojimi konkurentmi.
     
    127
    Podľa dostupných informácií Froome stráca takmer minútu na Pelotón vedený Movistarom a Tinkoff – Saxo.
     
    129
    A tímy Movistar a Tinkoff – Saxo to využívajú a snažia sa dať poriadne zabrať britskému jazdcovi a snažia sa ho čo možno najviac odčleniť od hlavného balíka.
     
    133
    Froome v problémoch, predtým mal pád. Veľké veci v úvode siedmej etapy, nevieme či ide o niečo vážne, no britský jazdec momentálne vprežíva krušné chvíle!
     
    135
    Aktuálny zoznam jazdcov v úniku, ktorí majú k dispozícii odstup 15 sekúnd na hlavnú skupinu:

    Ryder HESJEDAL
    Hubert DUPONT
    Johann TSCHOPP
    Alberto LOSADA
    Carlos VERONA
    Ivan SANTAROMITA
    Oliver ZAUGG
    Mikel LANDA
    Antonio PIEDRA
    Przemyslaw NIEMIEC
    Alessandro DE MARCHI
    Guillaume LEVARLET
    Jose Rodolfo SERPA PEREZ
    Kenny ELISSONDE
     
    137
    Počas stúpania na prvý kopec tretej kategórie sa opäť všetko spojilo, už sme si aj my mysleli, že táto skúsená skupina si udrží reálny odstup.
     
    140
    David Millar (107) sa rozhodol zaútočiť spolu s Pirmin Langom(125), skupinu tvoria aktuálne aj – Alexander Kolobnev (134), Lloyd Mondory(17), Luis León Sánchez (51), Simon Clarke (183), Johan Le Boen (94), Jerome Coppel (72), Vincent Jerome (86) and Gorka Izagirre (156). K nim nakoniec dorazili aj Adam Hansen (146), Nikias Arndt (112), Bob Jungels (214) and Manuel Quinziato (47).
     
    140
    Teraz to skúša skúsený Kolobnev z Kaťuše, Rus je odolným bojovníkom, zdá sa však že dnes sa únik nezrodí tak ľahko. Ani predtým štvorčlenná skupina si nedokázala vytvoriť odstup.
     
    145
    A stále ten istý obraz dookola. Najprv sa vydalo do popredia deväť jazdcov a napokon sa ďalej doskakovalo a už je opäť takmer dvadsať členná skupina na čele. Či však si odvážlivci udržia svoj odstup je ťažké povedať.
     
    148
    Vpredu je momentálne osamotený jazdec Cannondale Matthias Krizek s minimálnym náskokom, ťažko však veriť, že bude naďalej jazdiť sám.
     
    152
    Priemer etapy je narozdiel od tých včerajší doposiaľ nesmierne vysoký. Každý tím si uvedomuje, že únik môže byť dnes úspešný, a tak to skúšala početná skupina, v ktorej mal skoro každý tím zastúpenie. Pelotón však všetko stiahol a priemerná rýchlosť za 20 km úvodných (62km/h) vzbudzuje miernu pozornosť. Konečne vidíme na Vuelte aj v úvode boj.
     
    160
    Dokonca oficiálny údaj o počte jazdcov v aktuálnom úniku hovorí o počte až 17 cyklistov, čo je na počiatočný úvod Vuelty, prvý týždeň, celkom slušný počet. Uvidíme ako sa zachová hlavné pole a budeme pozorne sledovať či je tam aj jeden z našich pretekárov – Martin Velits alebo Peter Sagan.
     
    165
    Už máme pár kilometrov za sebou a je to klasická naháňačka pelotónu s potencionálnymi členmi úniku, ktorý sa práve iba tvorí. Zatiaľ zaútočili piati jazdci, uvidíme či im pelotón dovolí vytvoriť si náskok.
     
    Po šiestej etape v ktorej prekvapujúco vyhral Valverde, aj keď musíme poznamenať, že tento Španiel vždy mal obvyklú silu na podobné zrýchlenie, máme hneď ďalší deň na Vuelte.

    Siedma etapa je zvlnená, nie je to žiadna rovinatá etapa. Bude záležať ako budú pracovať tímy pre celkové poradie a tímy, ktoré majú zálusk na etapu, viď GIANT- SHIMANO či Orica GreenEdge, pretože v posledných dvoch kilometroch etapy je asi 4,5 % stúpanie s dĺžkou mierne nad jeden kilometer. Uvidíme v akcii konečne Petra Sagana?
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 13:00.

    Jozef Čelestiak

    bahis siteleri