konec
Velká cena Japonska

Vítěz: L. Hamilton

Neděle 05.10.2014, 08:00 • Okruh: Suzuka, Japonsko • Formule 1
     
    Další Velká cena je na programu už za týden, kdy se na okruhu v olympijském Soči pojede premiérová Grand Prix Ruska. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek neděle. (10:32:06)
     
    Máme za sebou hodně zvláštní Velkou cenu Japonska, jejíž start proběhl za safety carem. Podmínky na trati se nadále zhoršovaly, a tak byl závod ve druhém kole přerušen. Restart opět doprovázel safety car, než se počasí alespoň trochu umoudřilo. V závěru této Grand Prix havaroval Adrian Sutil a hned vzápětí na stejném místě také Jules Bianchi, pro kterého musel přijet medical car. Na trati se samozřejmě objevil i safety car. Ve 47. kole pak ředitelství závodu dnešní Velkou cenu Japonska předčasně ukončilo. Vítězem se stal Lewis Hamilton, jehož na stupních vítězů doplnili Nico Rosberg a Sebastian Vettel.
     
    Podle aktuálních informací přímo z okruhu nezvládl Jules Bianchi svůj vůz a narazil do traktoru, který odklízel monopost Adriana Sutila, jenž havaroval na identickém místě. Jules Bianchi je právě teď odvážen do nemocnice a podle neoficiálních zpráv se jedná o zranění hlavy!
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen, ale tradiční šampaňské dneska z pochopitelných důvodů nestříká. Jezdci si pouze ťukli a lehce si připili.
     
    Slavnostní ceremoniál na stupních vítězů se trochu opozdí, protože všichni se zajímají o zdravotní stav Julese Bianchiho.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Japonska: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Ricciardo, 5. Button, 6. Bottas, 7. Massa, 8. Hülkenberg, 9. Vergne, 10. Pérez. Závod nedokončili Alonso, Sutil a Bianchi.
     
    Konec závodu.
     
    47
    Ředitelství závodu nechalo vyvěsit červené vlajky! Vzápětí byla vydána zpráva, že závod už nebude znovu restartován a Velká cena Japonska tak končí za poměrně smutných okolností!
     
    46
    Dalším odstoupivším pilotem je Jules Bianchi. Podle posledních informací se zdá, že medical car nevyjel kvůli Sutilovi, nýbrž právě kvůli Bianchimu.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Vettel, 5. Button, 6. Bottas, 7. Massa, 8. Vergne, 9. Hülkenberg, 10. Pérez.
     
    45
    Závodníci využili této situace k dalším zastávkám v boxech.
     
    44
    Podmínky na trati jsou čím dál horší, na dráhu vyjel safety car a spolu s ním i medical car, protože Adrian Sutil zřejmě utrpěl nějaké zranění po svém nárazu.
     
    43
    Do pit lane odbočil Jenson Button, který nasadí také pneumatiky do extrémního vlhka.
     
    42
    Adrian Sutil dostal na mokré trati hodiny a narazil do zdi. Po Alonsovi je tak druhým pilotem, který dnes neuvidí šachovnicový praporek.
     
    42
    Pro pneumatiky do extrémního vlhka si zajel Kevin Magnussen. Následně Daniel Ricciardo zaútočil na Jensona Buttona, kterého nechal za sebou.
     
    42
    Na vedoucí pozici jedoucí Hamilton má na druhého Rosberga náskok přes 12 sekund.
     
    41
    Podmínky na trati se stále zhoršují, a tak ředitelství závodu zakázalo používat systém DRS.
     
    41
    Daniel Ricciardo na chvíli předjel Jensona Buttona, jenže ten se nechtěl nechat zahanbit a vzal si čtvrtou příčku vzápětí zpátky.
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Button, 5. Ricciardo.

    Michal Šandor