Losování UEFA U21 2015 (kon.)
konec
Losování skupin UEFA EURO U21 2015

Čtvrtek 06.11.2014, 18:00 • Praha, Clarion Congress Hotel • Tiskové konference
     
    Loučíme se s Vámi z pražského Clarion Congress Hotelu a při mistrovství Evropy se budeme opět těšit na shledanou! (18:26:58)
     
    18:25
    Oficiální část losu končí!
     
    Libor Bouček děkuje všem zúčastněným a těší se na shledanou na červnovém turnaji v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti!
     
    Se dvěma soupeři ze základní skupiny změří český tým do 21 let síly už za pár dní. 14. listopadu se v přátelském utkání střetne s Dánskem, o čtyři dny později přivítá v Edenu Německo.
     
    Ve skupině B zbylo poslední místo na Švédsko, které míří k Anglii, Itálii a Portugalsku.
     
    Pražskou skupinu A uzavírá Srbsko, doplňuje tak Českou republiku, Německo a Dánsko.
     
    Do moravské skupiny B jdou k Anglii a Itálii Portugalci.
     
    K české reprezentaci a Německu putuje do skupiny A Dánsko, nejproduktivnější tým z kvalifikace.
     
    Do skupiny B k Anglii míří Itálie.
     
    Pavel Nedvěd vytáhl Česku do skupiny A vítěze šampionátu z roku 2009 Německo, tedy stejně jako dnes odpoledne při generálce losu.
     
    Pro připomenutí: Česko coby pořádající země zaujala místo v pražské skupině A, Anglie, která měla nejvyšší koeficient, byla nasazena do skupiny B, jež se bude hrát na Moravě. Další dva týmy s nejvyššími koeficienty, a to Itálie a Německo, jsou v prvním koši. Zbylé celky Dánsko, Portugalsko, Srbsko a Španělsko.
     
    Giorgio Marchetti, který se uvedl pozdravem v češtině, zaujal pozici za losovacím stolem a vysvětluje pravidla losu.
     
    Libor Bouček přivítal tradiční postavu losů UEFA Giorgia Marchettiho.
     
    V dalším videu jsou postupně představováni všichni účastníci turnaje.
    Pavel Nedvěd se chystá na losovací ceremoniál.

     
    Pavel Nedvěd zaujal svou pozici za losovacím stolečkem, samotný los začne již za okamžik!
     
    Pavel Nedvěd: „Je skvělé, že se bude hrát kromě Prahy i v Olomouci a Uherském Hradišti. Měl jsem tu čest a možnost hrát s národním mužstvem jak v Olomouci, tak právě v Hradišti. Jsem přesvědčen, že uspořádáme fantastické mistrovství a uvidíme skvělé výkony.“
     
    Pavel Nedvěd: „Máme zde obrovské očekávání k našemu mužstvu. Náš tým je určitě kvalitní, máme výborného trenéra. Rád bych popřál všem účastníkům, aby se jim na turnaji dařilo a ať vyhraje ten nejlepší.“
     
    Pavel Nedvěd: „Dobrý večer, myslím si, že pořádat tady ME do 21 let je fantastická událost a pro trenéry a hráče je to skvělá možnost ukázat Evropě, že umíme hrát fantastický fotbal. Věřím, že jsme toho schopní.“
     
    Libor Bouček vítá fotbalovou legendu a ambasadora turnaje Pavla Nedvěda.
     
    Evropský šampionát se bude konat v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti. V ilustračním videu jsou všechna tato města představována.
     
    Marcel Chládek: „Dovedu si představit, že se staneme mistry Evropy do 21 let. Fotbal patří mezi mé priority a je to celoživotní láska nejen pro mě, ale i pro nás všechny tady.“
     
    Petr Fousek: „Dobrý večer, jménem FAČR a OV bych rád poděkoval za veškerou podporu v dosavadním období. Nejvíce se těšíme na naše národní mužstvo a věříme, že zúročí veškeré přípravy a připíše si úspěšný výsledek.“
     
    Marcel Chládek: „Je to pro nás nesmírná čest a významná událost. ČR se stává centrem významných sportovních událostí, kromě šampionátu fotbalistů do 21 let budeme hostit také mistrovství světa v hokeji.“
     
    Ještě před samotným losem Libor Bouček pozval na pódium ministra školství Marcela Chládka a předsedu organizačního výboru Petra Fouska.
     
    Po úvodním videu s nejlepšími momenty z kvalifikace přichází moderátor Libor Bouček, který v angličtině vítá všechny přítomné hosty včetně Michela Platiniho a Miroslava Pelty.
     
    18:00
    Slavnostní los právě začíná!
    Sál Meridian v Clarion Congress Hotelu je připraven na los základních skupin ME hráčů do 21 let.

     
    Dnes krátce po poledni proběhla generálka losu. Pavel Nedvěd nanečisto vylosoval Čechům vítěze šampionátu z roku 2009 Němce. Do pražské skupiny A pak přibyli ještě Švédové a Dánové. K Anglii byly do skupiny B, která se bude hrát v Olomouci a Uherském Hradišti, nalosovány celky Itálie, Portugalska a Srbska.
     
    Kromě již zmiňovaného ambasadora mistrovství Pavla Nedvěda se dnešního losu zúčastní na čtyři stovky hostů. V pražském Clarion Congress Hotelu na Vysočanech se objeví řada významných osobností včetně prezidenta UEFA Michela Platiniho a zástupců některých fotbalových asociací evropských zemí. Přítomen bude také předseda FAČR Miroslav Pelta. Podvečerním ceremoniálem bude provázet moderátorská dvojice Libor Bouček, Lucie Výborná.
     
    V Česku se v červnu příštího roku určitě nepředstaví vítězové předchozích dvou evropských šampionátů Španělé, kteří v baráži překvapivě nestačili na Srby. Na závěrečném turnaji budou chybět také Francouzi, Holanďané či Slováci.
     
    Reprezentační družiny byly rozděleny do výkonnostních košů podle koeficientu, jehož jednotlivé země dosáhly v kvalifikaci a baráži na ME 2015 (40 %), v baráži a účasti na poslední ME 2013 (40 %) a v kvalifikaci, baráži a účasti na ME 2011 (20 %).

    A1
    Česko

    B1
    Anglie – 36,252

    Koš 1
    Itálie – 36,129
    Německo – 35,370

    Koš 2
    Portugalsko – 33,887
    Dánsko – 31,989
    Švédsko – 30,365
    Srbsko – 29,837
     
    Češi coby hostitelé šampionátu nezasáhli do kvalifikačního cyklu. Své zápasy budou hrát ve skupině A v Praze. Druhým nasazeným týmem je Anglie, která bude ve skupině B bojovat v Olomouci a Uherském Hradišti. Z prvního koše, v němž jsou Italové a Němci, poputuje do každé skupiny jeden tým. Ve druhém koši pak figurují Dánové, Portugalci, Srbové a Švédové.
     
    222 dní. Přesně tolik zbývá do vypuknutí největší tuzemské fotbalové akce v historii. Tak označil pořádání evropského šampionátu hráčů do 21 let v České republice Petr Fousek, předseda organizačního výboru. Mezi 17. a 30. červnem 2015 se v Praze, Olomouci a Uherském Hradišti představí mládežnické reprezentace Česka, Anglie, Dánska, Itálie, Německa, Portugalska, Srbska a Švédska. Osm účastníků mistrovství Evropy dnes bude rozlosováno do dvou skupin Pavlem Nedvědem, ambasadorem turnaje a ikonou českého fotbalu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.

    Jiří Čihák

    Radek Šamša