Kvalifikace SP skokanů na lyžích v Klingenthalu Vítěz: R. Koudelka (CZE) (kon.)
konec
Kvalifikace závodu SP skokanů na lyžích v Klingenthalu

Vítěz: R. Koudelka (CZE)

Pátek 21.11.2014, 18:00 • Vogtland Arena, Klingenthal, Německo • Skoky na lyžích
     
    S konstatováním, že do nedělního prvního závodu jednotlivců v německém Klingenthalu postoupilo kompletní české kvarteto Antonín Hájek, Jan Matura, Jakub Janda a Roman Koudelka, který kvalifikaci po fantastickém skoku vyhrál, se s Vámi loučí a zase někdy napočtenou u skoků na lyžích se těší Tomáš Lysý. (19:32:23)
     
    Konečné pořadí kvalifikace:

    1. Roman KOUDELKA (CZE) 144,3 bodů.
    2. Piotr ZYLA (POL) 140,5.
    3. Anders FANNEMEL (NOR) 135,5.
    4. Michael HAYBÖCK (AUT) 134,6.
    5. Taku TAKEUČI (JPN) 129,0.
    6. Markus EISENBICHLER (GER) 128,5.
    7. Andreas KOFLER (AUT) 124,9.
    8. Vincent DESCOMBES-SEVOIE (FRA) 123,1.
    9. Davide BRESADOLA (ITA) 122,0.
    10. Anders JACOBSEN (NOR) 121,6.
    ...
    21. Jakub JANDA (CZE) 113,9.
    25. Jan MATURA (CZE) 113,0.
    30. Antonín HÁJEK (CZE) 108,6 – všichni kvalifikováni.
     
    Kromě vítězného Romana Koudelky, který předvedl navíc nejdelší skok dne, postupuje do nedělního závodu i trojice Jakub Janda, Jan Matura a Antonín Hájek. To českému týmu rozhodně dává slušnou pozici i do zítřejšího závodu družstev. Posledním šťastlivcem je Tom Hilde, který nakonec s odřenými uši po nepovedeném skoku Roberta Kranjece postupuje do závodu ze čtyřicátého místa.
     
    Konec
    Kvalifikace skončila, vyhrál jí český skokan Roman Koudelka!
     
    67
    Kamil Stoch kvalifikaci vynechává.
     
    66
    Peter Prevc, předposlední skokan, předvedl přesně 131,5 metrů.
     
    65
    Severin Freund nebyl blízko, aby dopadl na 140 metrů. Nakonec tuto hranici o jeden a půl metru nepřekonal.
     
    64
    Anders Bardal skočil stejně jako Roman Koudelka a také on atakuje rekord můstku. 142 metrů!
     
    63
    Nestárnoucí třiačtyřicetiletý Noriaki Kasai se o tři metry dostal za hranici 130 metrů. Vcelku slušný skok Japonce, který by některým skokanům mohl dělat tátu.
     
    62
    Gregor Schlierenzauer rozhodně nepotěšil své příznivce, kteří doufají, že o víkendu předvede rozhodně lepší skoky, než nyní 124,5 metrů.
     
    61
    Simon Ammann si vyzkoušel podmínky v Klingenthalu a skočil slušných 133 metrů.
     
    60
    Vítěz turné čtyř můstků Thomas Diethart nepřdvedl příliš povedený skok, na jeho poměry pouze 127 metrů.
     
    59
    Andreas Wellinger překonal Krafta ještě o 1,5 metrů!
     
    58
    Stefan Kraft dopadl i nižšího nájezdového okna na 136 metrů! Tento skok potvrzuje formu německého letce.
     
    Následuje skupina deseti závodníků s jistým postupem do nedělního závodu jednotlivců.
    Vítězný skok Romana Koudelky
     
    Kvalifikaci vyhrává Roman Koudelka.
     
    57
    Robert Kranjec kvalifikaci nezvládá a do zítřejšího závodu se nepodívá. Skáče pouze na 116 metrů a je až 43. To je zklamání pro slovinského sympaťáka!
     
    56
    Ale za téměř sto třicet metrů, které o půlmetr nepřeskočil, už jistotu má. 124,9 bodů a průběžné sedmé místo.
     
    56
    Předposlendím skokanem, který nemá jistotu postupu do hlavního závodu, je Andreas Kofler.
     
    54
    Po sérii několika nepříliš povedených skoků se parádně představil Michael Hayböck. 136,5 metrů mu bohatě stačí na odškrtnutí si fajfky za úspěšnou kvalifikaci. Rakušan jde na čtvrtou pozici.
     
    53
    Marinus Kraus přeci jen nastavil laťku trošku výše a atakuje hranici 130 metrů. Nakonec za ní těsně zaostává, a to o 150 centimetrů. Je z toho třiadvacátá pozice.
     
    52
    Maciej Kot s odřenými uši proklouzává do postupové čtyřicítky, ale pokud v neděli předvede 120,5 metrů, může na druhé kolo zapomenout. Toto byl hodně nevýrazný skok Poláka.
     
    51
    Ani Jurij Tepeš nepředvedl to, na co jsme od něj zvyknutí. Ale narozdíl od Koivuranty se do nedělního závodu podívá, to je jasné. 125,5 metrů a 115,2 bodů – šestnáctá pozice.
     
    50
    Anssi Koivuranta, bývalý kombiňák, svůj skok nezvládl a dává jen 109,5 metrů. To je obrovsky málo a zřejmě si s ním zle pohrál větříček. Třetí nejhorší bodový součet celé kvalifikace znamená až 46. místo.
     
    49
    Piotr Zyla nenapodobil Jana Ziobra a jeho skok patřil nejen po technickém provedení k tomu nejlepšímu, co jsme dnes viděli. Parádní telemark, dobrá letová fáze, 136,5 metrů k tomu. Druhé místo za Koudelkou o 3,8 bodů.
     
    48
    Daiki Ito svého kolegu Takeučiho nenapodobil. Skáče o 10,5 metrů méně, což neodpovídá výkonnosti tohoto japonského skokana. Může být spokojen tak akorát s tím, že postoupí z kvalifikace, což byl účel. Zatím 16. místo.
     
    47
    A také Taku Takeuči se nenechal zahanbit, o tom žádná. 132,5 metrů je bezesporu dobrý výkon, který Japonci stačí na průběžné třetí místo.
     
    46
    Už to vypadalo, že Anders Fannemel letí ohrozit první místo Koudelky. Tohle byl opravdu povedený let a Nor zaostal za českým skokanem jen o 2,5 metrů! Dostává ale o téměř devět bodů méně a jde na druhou pozici.
     
    45
    Richard Freitag měl lehké problémy na dopadu, což jej stálo nejen metry, ale také body. Nakonec je z toho 117 bodů za 125,5 metrů.
     
    44
    Jenže hned vzápětí kazí svůj skok Jan Ziobro. Polákův skok rozhodně nebude zapsán zlatým písmem v análech tohoto závodníka. 2x 17, 2x 16,5 a jednou 15,5 naznačuje, že kvalifikace je ztracena, což potvrzuje i 117,5 metrů.
     
    43
    Poslední z českých skokanů Jan Matura si připisuje 122 metrů a také on bude na hraně postupu. Některý ze skokanů po něm by musel chybovat, tak uvidíme. Před Maturou je ještě 16 letců a nyní je český skokan na 16. pozici.
     
    42
    Michael Neumayer právě metry, o kterých jsem v souvislosti s Jandou mluvil, přidává. 128 metrů stačí na jasný postup z kvalifikace a také na průběžné osmé místo pro Němce.
     
    41
    Jakub Janda opět předvedl skok stylu kamikaze, kdy jde jeho helma téměř až za lyže. Ke spokojenosti mu mohlo chybět tak 6 metrů více. Jandys dává 124 metrů, což stačí na 12. místo. Kvalifikaci ale zvládá a postupuje, stejně jak vedoucí Koudelka.
     
    40
    Wolfgang Loitzl, bývalý vítěz turné čtyř můstků, se může rovnou pakovat. Svůj skok nezvládl a dává jen 114 metrů, takže v neděli se bude na své kolegy z reprezentace pouze dívat.
     
    39
    Rune Velta bude muset ještě čekat, jeho postup bude na hraně, protože je zatím za 122,5 metrů na patnácté pozici a před ním je ještě devatenáct skokanů.
     
    38
    To Reruhi Šimizu z Japonska dal mnohem lepší výkon, než Deschwanden. 125 metrů stačí na průběžné desáté místo s jistotou nedělního závodu jednotlivců.
     
    37
    Gregor Deschwanden může za slabých 115 metrů na závod v neděli rovnou zapomenout. Švýcar svůj skok nezvládl.
     
    36
    Andreas Wank také nepředvedl špatný skok, ale ve srovnání s Koudelkou je jeho 127,5 metrů málo. Průběžná dvanáctá pozice pro Wanka.
     
    35
    Roman Koudelka jde do vedení a jeho trenér Schallert uznale pokyvuje hlavou s dlouhou bradkou. Český skokan, kterého loni trápili zdravotní problémy, atakuje rekord můstku, když dává 142 metrů! Vedení o dvacet bodů pro Koudelku znamená jistotu nedělního závodu!
     
    34
    Antonín Hájek téměř napodobil svůj výkon ze zkušebního kola (128,5 m) a nyní skočil o dva a půl metrů méně. Jeho výkon bude na hraně postupu, je to průběžné třinácté místo za 108,6 bodů.
     
    33
    Nejlepší skok závodu! Markus Eisenbichler dopadá na 134,5 metrů a jde do suverénního vedení, i když dopad tedy nebyl z jeho strany zrovna ukázkový a učebnice telemarku by zaplalaky. Přesto je to první místo!
     
    32
    Bubeník Tom Hilde si asi musí říkat, že se včera za bubnem předvedl lépe než dnes na můstku. 118,5 metrů je opravdu málo, leč možná to bude stačit. Až devatenácté místo pro Hildeho.
     
    31
    Ani Dawid Kubacki se nepřiblížil skokům, které panovali před malou chvílí. Stotřicetimetrovou hranici nepřeskočil o pět metrů, dostává se na 108,9 bodů a jde na 11. místo. Musí čekat.
     
    30
    Jaka Hvala se bude za 119 metrů jen těžko dostávat do hlavního závodu, což si uvědomuje i on sám. Nepovedený skok Slovince.
     
    29
    Anders Jakobsen ukázal, že neztratil nic ze svého umění, kdy byl vítězem světového poháru. Dopadá na 131,5 metrů a vyrovnává skok Descombesa-Sevoie. Je však třeba připomenout, že mu poměrně přál vítr, proto má menší bodový součet, přesně 121,6 metrů. Třetí místo pro Nora.
     
    28
    Lauri Asikainen se musí radovat, další skokan, který dopadl přesně na 130 metrů nebo za tuto hranici. Fin jde na průběžné třetí místo za 121,3 bodů.
     
    27
    Michail Maksimočkin nahrazuje nepříliš vydařený Kornilovův skok, dává 127,5 metrů, navíc v těžkých podmínkách. Čtvrtá pozice.
     
    26
    Jarkko Määttä ukázal, že Kornilovovi se skok prostě nepovedl, neboť i on se dostává na 130 metrů, a to naprosto přesně. Průběžné třetí místo pro Fina o 4,1 bodů za Descombes-Sevoiem.
     
    25
    Denis Kornilov skočil pod své možnosti, vzhledem k tomu, co teď předvedli Descombes-Sevioe a Bresadola. 126 metrů je výkon, který řadí Rusa na osmé místo.
     
    24
    A Davide Bresadola nebyl dalek tomu, aby hned Francouze sesadil. Skočil pouze o půl metru méně a jde na druhou pozici.
     
    23
    Vincent Descombes-Sevoie, zkušený francouzský skokan, střídá Peiera po dlouhé době na vedoucím místě, a to přesně o 6,1 bodů. Výborný skok Francouze, 131,5 metrů, zatím nejdelší v dosavadní kvalifikaci.
     
    22
    Matjaz Pungertar skočil o tři metry méně než Hula a 123,5 metrů při bodovém součtu 104,7 bodů mu přiděluje devátou pozici.
     
    21
    Nicholas Fairall je zatím nejlepší z Američanů. 123,5 metrů není v jeho podání rozhodně zlý výkon a zaoceánský skokan může pomýšlet na představení se v hlavním závodě. Průběžné páté místo.
     
    20
    Stefan Hula ukazuje, že Poláci jsou na novou sezonu dobře připraveni. 126,5 metrů je jeden z dnešních dosavadních nejlepších výkonů, za který bere Hula 3x 17,5, jednou 17 a jednou 16,5. Průběžné druhé místo za 114,8 bodů.
     
    19
    Hyun-Ki Kim předvedl rozhodně lepší skok než jeho týmový kolega Kang, ale zas taková sláva 117,5 metrů není. Průběžné třinácté místo pro Korejce.
     
    18
    Zatím je to dobrý skok – špatný skok. Jako na houpačce. Druhou variantu si nyní vybral Andrea Morassi, který se sotva dostal přes 110 metrů.
     
    17
    To skok Konstantina Sokolenak z Kazachstánu byl přece jen o něco lepší než pokus Rhoase. Pro Sokolenka je 125 metrů jistě dobrým výkonem, který jej řadí na průběžné šesté místo.
     
    16
    William Rhoads rozhodně nebude dnes lepší než Anders Johnson, jeho reprezentační koelga. Dopadá pouze na 115 metrů.
     
    15
    Vladislav Bojarincev ulétl, o tom žádná, pokud si vybavíme předchozí skoky. 127,5 metrů je výborný let a řadí Rusa na druhé místo pouze o 3,2 bodů za vedoucího Kiliana Peiera.
     
    14
    Colloredo o půl metru nepřekročil hranici stodvaceti metrů, což neznačí příliš povedený skok.
     
    14
    Ve stopě je zkušený Ital Sebastian Colloredo.
     
    13
    Ani Anders Johnson nepředvedl nic světoborného, i když 122 metrů je přece jen jeden z lepších výkonů dnešní kvalifikace. Průběžné páté místo.
     
    12
    Junširo Kobajaši si asi může rovnou zabalit, 116,5 metrů by nemělo stačit. Je z toho osmá průběžná pozice, ale ještě nejsme ani v polovině startovního pole.
     
    11
    Philipp Sjöen do dnešní kvalifikace nenastoupil. Jak již bylo psáno, při tréninku spadl a přivodil si zranění.
     
    10
    Ač Engloff musel hodně kormidlovat let svojí levou rukou, nakonec se mu povedl slušný výkon, což 126,5 metrů po předchozích prostojích rozhodně je. Součet 107,1 bodů jej řadí na třetí pozici se slušnou šancí jít do nedělního závodu.
     
    10
    Engloff je zpět ve stopě a vrhá se vstříc svému skoku.
     
    10
    Opět se nezávodí, před švýcarským skokanem Lucou Egloffem jen nepříjemná pauza. Hned v úvodním dílu světového poháru v německém Klingenthalu začíná zlobit vítr.
     
    9
    Ilmir Hazetdinov také musel na svůj pokus chvilku počkat, než byl vpuštěn do nájezdové stopy. Nakonec dopadá stejně jako Varesco půl metru za stodvacetibodovou hranici, bere přesně 95 bodů a jde na aktuální šestou pozici.
     
    8
    To Anže Lanisek může na nedělní závod asi rovnou zapomenout, 121,5 metrů asi nebude výkon, který by hraničil s jistotou postupu.
     
    7
    Bartlomiej Klusek rozhodně předvedl, že to jde. Po dvou nevýrazných skocích dopadá na vzdálenost 126 metrů, což bude na hranici postupu mezi kvalifikovanou čtyřicítku. Zatím je Polák třetí, ale dá se předpokládat, že před něj půjde mnoho soupeřů.
     
    6
    Marat Žaparov z Kazachstánu rozhodně nepředvedl proti Kangovi žádné výrazné zlepšení, de facto skočil pouze o 7,5 metrů dále. Tohle devětadvacetiletému skokanovi také stačit nebude, vždyť je zatím předposlední.
     
    5
    Na třicetiletém Korejci se možná podepsalo i dlouhé čekání. 102 metrů je skutečně málo a jeho výkon je prozatím nejhorší ze všech pěti skokanů, čemuž odpovídá i bodový součet 61,9 bodů.
     
    5
    Nikoliv, Kang je znovu ve stopě.
     
    5
    Vítr na sebe nenechává dlouho čekat. Chil-ku Kang je odvolán ze stopy kvůli povětrnostním podmínkám. Snad to nebude nic vážného.
     
    4
    Daniele Varesco si rozhodně představoval, že napodobí buď Peiera nebo Niemiho. Jenže dopadl pouze půl metru za stodvacetimetrovou hranici a troufám si tvrdit, že tohle na postup rozhodně stačit nebude.
     
    3
    A také Kilian Peter ze Švýcarska se popere o postup. Myslím si, že k němu nemusí mít za 129,5 metrů až tak daleko. Jde na první místo o 6 bodů před Niemiho.
     
    2
    Sami Niemi předvedl o poznání lepší skok. Finský skokan si připsal o 10,5 metrů více než Alexander a jeho bodový součet činí 111,1 bodů.
     
    1
    Nicholasi Alexanderovi se skok vůbec nepovedl. Musel by se stát zázrak, aby 116,5 metrů stačilo na postup. Američan dostává tři patnáctky, jednou 15,5 a jednu šestnáctku.
     
    Jistotu nedělního prvního závodu jednotlivců má z loňské sezony tato předkvalifikovaná desítka:

    Kamil Stoch, Peter Prevc, Severin Freund, Anders Bardal, Noriaki Kasai, Gregor Schlierenzauer, Simon Ammann, Thomas Diethart, Andreas Wellinger a Stefan Kraft.
     
    Kvalifikace byla zahájena.
     
    Startovní čísla českých závodníků:
    34. Antonín Hájek
    35. Roman Koudelka
    41. Jakub Janda
    43. Jan Matura.
     
    Jako první vstoupí do nájezdové stopy americký skokan Nicholas Alexander.
     
    V Klingenthalu je vše připraveno na začátek. Sněhové podmínky jsou samozřejmě špatné, na bubnu a vůbec v celém doskočišti je technický sníh. Všude kolem jsou vidět ještě podzimem se zelenající pole.
     
    Máme za sebou zkušební kolo, které se nejvíce povedlo domácímu Markusu Eisenbichlerovi (142,5 m). Za ním se umístil Severin Freund (138,5) a Stefan Kraft (139,5). České barvy může těšit, že pěkné sedmé místo obsadil Roman Koudelka (136,5). Jakub Janda skončil na 20. místě (131 m), Antonín Hájek na 27. pozici (128,5) a Jan Matura na 35. místě (126 m). Trénink však byl poznamenán nepříjemným pádem Philippa Sjöena z Norska, který do kvalifikace nenastoupí.
    Tom Hilde při "Opening Party" opět předvedl, že by se uživil i jako hudebník

     
    Nová sezona skoku na lyžích přijde o jednu ze svých hlavních hvězd. Po ošklivím pádu v letech na lyžích v Kulmu se sice Thomas Morgenstern stihl dát dohromady a startovat na olympiádě v Soči, kde získal v závodě týmů medaili, jenže krátce poté ukončil kariéru. Sedmadvacetiletá rakouská hvězda doplatila na těžké pády z minulé sezony a značně poznamenala jeho psychiku, která mu nedovolila odvádět na můstcích stoprocentní výkony.
     
    Kvalifikace se samozřejmě uskuteční i s českými závodníky. Po delším čase jsou českému skoku přidělena kvůli snížené kvótě pouze čtyři místa. Podle očekávání vybral rakouský trenér českých skokanů Richard Schallert pro závody v Klingenthalu kvarteto Roman Koudelka, Antonín Hájek, Jakub Janda a Jan Matura. V závodě letní Grand Prix se Čechům v německém městečku poblíž našich hranic dařilo. Jakub Janda neudržel po prvním kole vedení a skončil devátý, Jan Matura byl ještě o tři příčky nad nestárnoucím českým letcem a Roman Koudelka obsadil dokonce druhé místo za vítězným Richardem Freitagem.
    Na úvodní díl Světového poháru se těší i komentátor online přenosu (foto z Nového Města na Moravě)

     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u kvalifikace úvodního dílu Světového poháru skokanů na lyžích v německém Klingenthalu. Po páteční kvalifikační rundě, která je na programu v 18:00, se v sobotu uskuteční závod týmů a v neděli pak vůbec první závod jednotlivců.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.

    Tomáš Lysý

    bahis siteleri