SP v severské kombinaci, Kuusamo Vítěz: Johannes Rydzek (kon.) | SP v běhu na lyžích mužů i žen - Kuusamo Vítěz: M. Bjöergenová a E. Brandsdal (kon.)
konec
SP v běhu na lyžích mužů i žen - Kuusamo

Vítěz: M. Bjöergenová a E. Brandsdal

Sobota 29.11.2014, 11:55 • Lyžařské středisko Ruka, Kuusamo • Klasické lyžování
     
    Je za námi úvodní podnik Světového poháru ve finském Kuusamu, ve kterém klasické sprinty ovládli Norové a získali hned pět ze šesti pódiových umístění! Mezi ženami si pro vítězství dojela norská stálice Marit Bjöergenová a závod mužů stejně jako před rokem opanoval Eirik Brandsdal. Pro dnešek je to tedy z běžeckého lyžování vše, ale určitě si nenechte ujít zítřejší závody na 10 km žen a 15 km mužů klasickou technikou, které budete moci sledovat opět v našem on-line přenosu v 10, respektive 12 hodin dopoledne. (13:39:04)
     
    Tak to je velké vítězství norské reprezentace! V cílové rovince si to rozdaly dvě dvojice, Eirik Brandsdal (NOR) přespurtoval Northuga (NOR) a obhajuje vítězství z loňské sezóny. Northug je tedy druhý a třetí místo vybojoval mladíček Sondre Turvoll Fossli (NOR), který zvládl souboj s Finnem Haagen Kroghem (NOR). Na posledním a předposledním místě končí oba ruští běžci.
     
    Ve stoupání si Norové udrželi první pozice a oba Rusové naprosto odpadají!
     
    Finn Haagen Krogh trošku škobrtnul a propadnul se na poslední místo. Žádnou velkou ztrátu však nenabral a celá skupina je stále pohromadě.
     
    Je odstartováno a dopředu se okamžitě hrnou všichni Norové.
     
    Po ženském finále nás čeká samozřejmě to mužské, ve kterém se představí hned čtyři Norové a dva ruští závodníci. Složení finálové jízdy je tedy následující – Sondre Turvoll Fosli (NOR), Eirik Brandsdal (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR), Sergej Usťugov (RUS), Petter Northug (NOR) a Alexej Peťuchov (RUS).
     
    Marit Bjöergenová (NOR) si tedy dojela pro vítězství v prvním podniku Světového poháru a vstupuje do sezóny nejlépe jak mohla. Na druhém místě skončila trochu překvapivě Slovinka Katja Visnarová a třetí nakonec byla Maiken Caspersen Fallaová (NOR). Na celý závod suverénní Öestbergovou (NOR) zbyla nepopulární bramborová medaile. Skvělý výsledek si připisuje díky pátému místu také Američanka Ida Sargentová a celou šestici doplnila na posledním místě ruská závodnice Natalia Matvějevová.
     
    Ingvild Flugstad Öestbergová odpadá a do cílové rovinky jde z prvního místa Bjöergenová.
     
    Marit Bjöergenová výborně zvládla sjezd a dostala se na první místo!
     
    Od počátku je v popředí vítězka kvalifikace Öestbergová, kterou následuje Visnarová a další dvě Norky. Největší outsider skupiny, Sargentová uzavírá celé startovní pole.
     
    Teď už je čas na ženské finále, které bude překvapivě bez jedné z velkých favoritek, Justyny Kowalczykové. Ve finálové šestici se tedy představí Ingvild Flugstad Öestbergová (NOR), Marit Bjöergenová (NOR), Maiken Caspersen Fallaová (NOR), Natalia Matvějevová (RUS), Katja Visnarová (SLO) a největší překvapení závodu, Ida Sargentová (USA).
     
    Federico Pellegrino (ITA) opět nastoupil v závěrečném stoupání, ale tentokrát mu nestačily síly v cílové rovince a Fossliho (NOR) doplní do finále Finn Hagen Krogh (NOR). Jako šťastní poražení postoupí třetí a čtvrtý z první jízdy, tudíž Petter Northug (NOR) a Alexej Peťuchov (RUS).
     
    Zatím je tato jízda hodně taktická, vepředu se drží norské trio, Pelegrino stejně jako ve čtvrtfinále vyčkává na konci šestice.
     
    Je připraveno druhé semifinále mužů jehož složení je – Fossli (NOR), Tomas Northug (NOR), Krogh (NOR), Pellegrino (ITA), Peterson (SWE) a Krjukov (RUS. Norové tak mají v semifinále šest z dvanácti závodníků, uvidíme kolik se jich probojuje až do finále.
     
    V posledním kopci si nastoupil Erik Brandsdal (NOR) a s přehledem si dojel pro postup. O druhé místo se ještě snažil Petter Northug (NOR), ale Usťugova (RUS) nedokázal předjet a společně s Peťuchovem (RUS) bude čekat na čas.
     
    Zhruba v polovině sprintu je na čele Usťugov, ale za ním se už seřadila norská smečka, která mu bude v cíli dýchat na záda.
     
    Na řadě je nyní první semifinále mužů a bude to čistě rusko-norský souboj. Nory zastupuje trio Bakken, Brandsdal, Petter Northug, proti nim se postaví rusové Usťugov, Peťuchov, Morilov.
     
    Kowalczyková (POL) upadla na začátku cílové rovinky, nakonec dojíždí třetí a nepostoupí ani na čas. Celine Brun-Lieovou ještě v závěru předjela Matvějevová (RUS), která doplní Marit Bjöergenovou (NOR) do finále.
     
    Justyna Kowalczyková zatím vyčkává na poslední pozici, celou šestici táhnou Norky, ale Polka se už stejně jako ve čtvrtfinále dere dopředu.
     
    Druhé semifinále bude rovněž plné favoritek. O postup si to budou chtít rozdat hlavně Bjöergenová (NOR) s Kowalczykovou (POL), ale budou si muset dávat pozor na Rusky Docenkovou s Matvějevovou, Švédku Falkovou a druhou norskou závodnici, Celine Brun-Lieová.
     
    Poslední stoupání nakonec nezvládla Gjeitnesová, která odpadla a v cílové rovince navíc Fallaovou předjela Slovinka Visnarová. Norky tak z trojnásobné účasti vytěžily jen jedno přímé postupové místo a Fallaová bude čekat na čas. Z prvního místa postoupila suverénní Öestbergová.
     
    Tempo zatím udávají podle očekávání norské reprezentantky a zdá se, že právě ony si to rozdají o dvě přímé postupové místa.
     
    Je tady první semifinále žen a je z poloviny složené z norských závodnic. Představí se zde Öestbergová (NOR), Gjeitnesová (NOR), Fallaová (NOR), Malvalehtová (FIN), Visnarová (SLO) a ida Sargentová (SUA)
     
    Tak to je neuvěřitelné! V závěrečném stoupání famózně nastoupil Pellegrino (ITA) a dojel si pro vítězství. O druhé místo svedli velký souboj Northug (NOR) s Krjukovem (RUS), který sice vyhrál Tomas Northug, ale Nikita Krjukov doplní Morilova (RUS) jako šťastný poražený a rovněž se představí v semifinále.
     
    Od začátku mírně ztrácí Federico Pellegrino, vepředu bojují favorizovaní Norové s Nikitou Krjukovem.
     
    Startuje poslední čtvrtfinále, jeho složení je následující – Paal Golberg (NOR), Tomas Northug (NOR), Toni Ketelae (FIN), Federico Pellegrino (ITA), Nikita Krjukov (RUS) a Ristomatti Hakola (FIN).
     
    Finn Haagen Krogh (NOR) a Sondre Turvoli Fossli (NOR) bez problémů postupují. Halfvarsson nebyl rychlejší než před chvíli zmiňovaní běžci z prvního čtvrtfinále a i pro něj závod končí.
     
    Martti Jylhae upadl a po souboji s Hattestadem uzavírá celou šestici. Hattestad je předposlední, vedou dva mladí Norové.
     
    Ve čtvrtém čtvrtfinále se dá očekávat obrovský norský souboj. Představí se zde totiž v kvalifikaci druhý Fossli, devátý Krogh a dvanáctý Hattestad. Norskou trojici doplní Finové Jylhae s Mikkonenem a Švéd Halfvarsson.
     
    Cílová rovinka vypadala na začátku hodně zajímavě, ale Brandsdal (NOR) s Petersonem (SWE) si nakonec pohlídali postup s velkým přehledem a uvidíme je v semifinále. Nejrychlejší zůstává první jízda a šťastní poražení jsou zatím právě Morilov (RUS) s Kummelem (EST), kteří jeli hned na úvod mužského čtvrtfinále.
     
    Zhruba v polovině trati jsou vepředu oba Finové a Švéd Peterson, Norové budou útočit ze zadních pozic.
     
    Třetí čtvrtfinálová jízda bude ve znamení severských běžců. Představí se v ní dva domácí miláčci Matias Strandvall se Samim Jauhojaervim, Norové Brandsdal s Nyengem, Švéd Teodor Peterson a americký reprezentant Simeon Hamilton.
     
    V závěru si jako vždy nastoupil Petter Northug (NOR) a urval pro sebe druhé postupové místo. První dojel Northugův kolega Timo Andre Bakken (NOR). Pro ostatní dnešní závod končí.
     
    Hned na začátku se dopředu protlačil Anssi Pentsinen, ale Newell s Bakkenem ho už dotáhli a vypadá to na zajímavý souboj v cílové rovince.
     
    Ve druhém mužském čtvrtfinále se představí dva Norové, Bakken s Peterem Northugem, Fin Pentsinen, Kanaďan Harvey, Američan Newell a švýcarský reprezentant Ueli Schnider.
     
    S naprostým přehledem postupuje ruská dvojice Usťugov, Peťuchov. Překvapivě tak končí vítěz kvalifikace Alexander Panžinskij (RUS), který dojel až předposlední Horší byl bohužel jen Martin Jakš (CZE).
     
    Vepředu se zatím pohybují Rusové, těžko identifikovat, kdo je který, neboť jsou zde rovnou čtyři. Martin Jakš zatím uzavírá startovní pole.
     
    Teď už je na řadě první mužské čtvrtfinále ve složení Panžinskij, Kummel, Usťugov, Peťuchov, Morilov a Jakš.
     
    Postup si nakonec s Bjöergenovou (NOR) pohlídala Matvějevová (RUS), ale Docenková (RUS) nemusí smutnit, neboť díky dobrému času postoupí jako šťastná poražená. Druhou postupující jako tzv. Lucky looser je z druhého semifinále Ida Sargentová (USA)
     
    Tempo zatím podle očekávání udává Marit Bjöergenová, za ní je již velká díra a o druhé místo si to rozdají Rusky Matvějevová s Docenkovou.
     
    V posledním čtvrtfinále se představí velká favoritka Marit Bjöergenová (NOR), kterou doplní dvě ruské běžkyně Matvějevová s Docenkovou, Slovinka Fabjanová, Finka Parmakoskiová (bývalá Lahtenmakiová) a Italka Laurentová.
     
    Brun-Lieová (NOR) je jasnou postupující, druhé místo si nakonec s přehledem pohlídala Hanna Falková (SWE). Johaugová (NOR) s Randallovou (USA) stejně jako zbylé dvě běžkyně vinou pomalejšího času končí.
     
    Celine Brun-Lieová má zatím obrovský náskok a bojovat se bude nejspíše jen o druhé postupové místo.
     
    V dalším čtvrtfinále to bude především norsko-americký souboj. Norky jsou zde rovnou tři a to ve složení Brun-Lieová, Johaugová, Kvaaleová. Tuto trojici doplní američanky Randallová s Bjornsenovou a Švédka Falková.
     
    V závěrečném stoupání nastoupila Kowalczyková (POL), která dojela pro druhé místo, první toto čtvrtfinále dokončila norská závodnice Maiken Caspersen Fallaová.
     
    Polská favoritka Kowalczyková zatím trochu překvapivě uzavírá startovní pole, vepředu bojují obě Norky a Slovinka Cebaseková. Kowalczyková se však už tlačí dopředu.
     
    Třetí čtvrtfinále bude ve složení Fallaová (NOR), Wengová (NOR), Pajalaová (SWE), Cebaseková (SLO), Korsgrenová (SWE) a Kowalczyková (POL). Mělo by jít o nejvyrovnanější čtvrtfinále.
     
    Nejrychlejší závodnicí tohoto čtvrtfinále je s časem 3:01:55 Malvalehtová (FIN), kterou do semifinále doplní Kari Vikhagen Gjeitnesová (NOR).
     
    Zhruba v polovině trati je pole pohromadě a vypadá to na dramatický finiš.
     
    Do druhého čtvrtfinále klasického sprintu žen nastoupí Norky Gjeitnesová s Harsemovou, Finka Malvalehtová, Ingemarsdotterová ze Švédska, jediná Němka z závodě Kolbová a Američanka Sargentová.
     
    Z úvodního čtvrtfinále postupuje Ingvild Flugstad Öestbergová (NOR) s Katjou Visnarovou (SLO). Julia Romanová (RUS) s Petrou Novákovou (CZE) budou čekat na čas.
     
    Od začátku udává tempo vítězka kvalifikace Öestbergová a vypadá to na její hladké vítězství. Česká závodnice zatím uzavírá celou šestici.
     
    V prvním ženském čtvrtfinále se představí šestice Öestbergová (NOR), Kylloenenová (FIN), Visnarová (SLO), Romanová (RUS), Nurmiová (FIN) a Nováková (CZE).
     
    Opět vás vítáme u SP v běžeckém lyžování. Dnes jsou na programu klasické sprinty, ve kterých uvidíme i českou dvojici Petra Nováková a Martin Jakš. Oba čeští běžci dokázali postoupit z kvalifikace z posledního postupového místa a představí se tedy ve čtvrtfinále, které za chvíli začne.
     
    Hlavní závod by měl začít kolem 12:00.
     
    Výsledky mužské kvalifikace:
    1. Alexander Panžinskij (RUS) 2:38:35
    2. Sondre Turvoll Fossli (NOR) +0:20
    3. Paal Golberg (NOR) +0:68
    30. Martin Jakš (CZE) +5:50

    63. Aleš Razým (CZE) +10:43
    76. Peter Mlynár (SVK) +14:00
     
    Je za námi i mužská kvalifikace, ve které s časem 2:35:35 vítězí Alexander Panžinskij (RUS). Z českých závodníků se jako jediný do hlavního závodu probojoval Martin Jakš, který postoupil stejně jako Petra Nováková z poslední třicáté pozice. Aleš Razým se Slovákem Peterem Mlynárem skončili bohužel hluboko v poli poražených. Velkým překvapením je nepostoupení loni šestého Kazacha Alexeje Poltoranina, Daria Cologni (SUI) či sprinterského specialisty Emila Jönssona (SWE).
     
    Nyní již jedou kvalifikaci muži, za chvíli odstartuje náš Aleš Razým, ve vedení je zatím Sondre Turvoll Fossli (NOR).
     
    Výsledky ženské kvalifikace:
    1. Ingvild Flugstad Öestbergová (NOR) 2:59:79
    2. Celine Brun-Lieová (NOR) +2:90
    3. Marit Bjöergenová (NOR) +3,14
    30. Petra Nováková (CZE) +14:15

    50. Eva Vrabcová-Nývltová (CZE) +18:71
    57. Karolína Grohová (CZE) +20:63
    62. Alena Procházková (SVK) +22:23
    72. Sandra Schuetzová (CZE) +30:76
     
    Kvalifikace sprintu žen je za námi a vítězkou se stala Ingvild Flugstad Öestbergová (NOR), která zajela čas 2:59:79. Nás může těšit, že se mezi třicítku postupujících probojovala i naše Petra Nováková, která skončila na 30.místě (+14:15). Slovenka Alena Procházková, ani české trio Eva Vrabcová-Nývltová, Karolína Grohová, Sandra Schuetzová se do hlavního závodu bohužel nepodívají.
     
    V Kuusamu právě probíhá ženská kvalifikace, ve které máme hned čtyřnásobné zastoupení. Po zhruba 35 dojetých závodnicích vede Ingvild Flugstad Öestbergová (NOR). Tři ze čtyř českých běžkyní jsou zatím na trati.
     
    Československá stopa v kvalifikaci:
    Aleš Razým (č.36)
    Martin Jakš (č.53)
    Peter Mlynár (č.63)


    Alena Procházková (č.43)
    Eva Vrabcová-Nývltová (č.46)
    Karolína Grohová (č.47)
    Petra Nováková (č.48)
    Sandra Schuetzová (č.56)
     
    V ženském sprintu jsou favoritky dané a budou jimi Marit Bjöergenová s Justynou Kowalczykovou. Tyto dvě závodnice totiž vyhrály čtrnáct z posledních šestnácti sprintů klasickou technikou, přičemž obě zvítězily sedmkrát. Poslední běžkyní, která dokázala porazit tyto nesmiřitelné rivalky v klasickém sprintu byla Slovinka Petra Majdičová, která vyhrála v březnu 2011.
     
    Nejdříve něco k mužskému sprintu. V Kuusamo se dosud jelo celkem osm sprintů klasickou technikou a rovných šest jich dokázali vyhrát Norové, kteří navíc získali 14 z 24 pódiových umístění. Nejvíce se zde daří Ola Vige Hattestadovi, který jako jediný dokázal v Kuusamu vyhrát dva sprinty, a to v letech 2008 a 2009. Největšími Hattestadovými soupeři by měli být především jeho kolegové z norské reprezentace a velmi silní jsou také Rusové.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z prvního závodu SP v běhu na lyžích 2014/2015! Dnes jsou na programu klasické sprinty mužů i žen, ve kterých nebudou chybět ani čeští zástupci. Událost začíná v 11:45.

    Lukáš Podleśny

    bahis siteleri