Rusko – Španělsko 24:25 (kon.) | Rumunsko – Dánsko 29:29 (kon.) | Polsko – Maďarsko 23:29 (kon.)
Ukrajina – Norsko 23:34 (kon.)
konec
Rusko
24:25 (14:13)
Španělsko
Úterý 09.12.2014, 18:15 • Audi Arena, Györ (Maďarsko) • Mistrovství Evropy žen
Předzápasové kurzy
     
    V dnešním utkání jsme mohli být svědky velmi dramatické podívané s infarktovým závěrem, který lépe zvládly španělské "guerreras" . První poločas nám nabídl opravdu vyrovnanou podívanou, která nedovolila ani jednomu z dnešních týmů utéct do výraznějšího vedení. Po ukončení prvního poločasu zářil na světelné tabuli stav 14:13 ve prospěch silných Rusek. Ruské házenkářky také zažily lepší vstup do druhého poločasu, který je posunul do tříbrankového vedení. Toto vedení ale nemělo dlouhého trvání. Španělsku se zásluhou zlepšené obrany a dobrého útoku podařil vytoužený zlom v zápase, který nejlépe dokumentuje konec první desetiminutovky druhé půle. Ruské házenkářky se však pět minut před koncem dnešní bitvy postaraly o pořádné drama, když dokázaly srovnat na 22:22. V těchto těžkých momentech ale dokázala být svému týmu významnou oporou španělská brankářka Navarrová, která zásluhou několika excelentních zákroků nedovolila převzít Ruskám utkání do svých rukou. Španělky si tak na své konto připisují další zasloužené vítězství, které je pevně ukotvilo na prvním místě v tabulce skupiny A. Nejlepší hráčkou zápasu byla za ruský výběr vyhlášena brankářka Sidorovová, za Španělky pak obdržela vyznamenání Manguevová. (20:28:59)
     
    60
    Konec zápasu. (24:25)
     
    59
    Už se ale nic nestane! Španělsko poráží ve strhujícím závěru ruský výběr a připisuje si tak na své konto další vítězství. (24:25)
     
    59
    Tři vteřiny před koncem dnešní bitvy si vyžádal španělský trenér oddechový čas. (24:25)
     
    59
    Ruské házenkářky poslaly v posledních chvílích do zakončení levou spojku, která se prosadila z proskoku. (24:25)
     
    58
    Navarrová nyní podržela španělský výběr, když výborně zlikvidovala střelecký pokus Rusek z útočného středu. Ruský trenér si vyžádal oddechový čas. (23:25)
     
    58
    Útok španělských házenkářek zastavuje útočná chyba. Dopředu se dostal ruský celek, na který zkouší Španělky obrannou taktiku na dvě vysunuté hráčky, kterou můžeme nazvat jako pressing. Rozehru soupeře systematicky ničí dvě vysunuté hráčky, které se snaží donutit soupeřek chybě a vyrazit tak do protiútoku. (23:25)
     
    57
    Za zmaření jasné brankové příležitosti je ve prospěch Španělek nařízen sedmimetrový hod, který v dramatickém utkání s infarktovým závěrem proměňuje Martinová. Úspěšná střelkyně sedmimetrových hodů se prosadila střelou přes prsty. (23:25)
     
    57
    Na obou stranách palubovky si připíší oba dnešní týmy úspěšnou střelbu. (23:24)
     
    56
    Španělské hráčky adresovaly nahrávku do rukou pivotmanky, která se prosadila přehozem. (22:23)
     
    55
    Rusky srovnávají pět minut před koncem stav utkání, na což reaguje španělská strana oddechovým časem. (22:22)
     
    54
    Davyděnkvá naskočila z pravé strany a přesnou střelou k tyči posílá míč do španělské brány. (21:22)
     
    53
    Martinová se opět nemýlí. (20:22)
     
    52
    Za zákrok za hranicí pravidel bude následovat dvouminutový trest a sedmimetrový hod v neprospěch Rusek! (20:21)
     
    51
    V dramatických chvílích opouští Cabralová svůj tým po obdrženém dvouminutovém trestu. Je to však třetí vyloučení Cabralové a následovat tedy bude červená karta. (20:21)
     
    50
    Deset minut před koncem utkání prochází silný ruský výběr střeleckým reparátem. Na levé křídlo dostala míč Kuzněcovová a bezpečně brankářku z náskoku překonala. (20:21)
     
    49
    Rusky to zkusily v útoku hrou přes spojky, které ale nastřelují pouze tyč. (19:21)
     
    48
    Pinedová si půjde na dvě minuty odpočinout na lavičku. (19:21)
     
    47
    Španělkám nyní funguje na výbornou obranný styl 0:6, který činí Ruskám problémy. (19:21)

    Martin Petřek

    Rusko: Sedojkinová, Sidorová, Dmitrijevová, Seňová, Kuzněcovová, Bobrovnikovová, Davyděnková, Puňkovová, Bliznovová, Černoivaňenková, Makejevová, Petrovová, Ilinovová, Marenikovová, Žilinskajteová
    Španělsko: Navarrová, Tempranová – Lopezová, Martinová, Nuňezová, Fernandezová, Mangueová, Aguilarová, Chavezová, Pinedová, Escribanová, Peňová, Gonzalezová, Elorzaová, Egozkueová, Cabralová

    Rozhodčí: Kursad Erdogan (TUR) a Ibrahim Özdeniz (TUR), EHF Supervisor Rui Coelho (POR), EHF Observer Josip Posavec (CRO)

    Diváci: 2500