Nizozemsko – Švédsko 30:30 (kon.) | Srbsko – Francie 16:27 (kon.) | Chorvatsko – Německo 24:26 (kon.)
Slovensko – Č. Hora 24:28 (kon.)
konec
Srbsko
16:27 (3:11)
Francie
Středa 10.12.2014, 18:00 • Gradski Vrt Hall, Osijek (Chorvatsko) • Mistrovství Evropy žen
Předzápasové kurzy
     
    Házenkářky země galského kohouta smetly v dnešním utkání stříbrné medailistky z loňského MS v Srbsku jedenáctibrankovým rozdílem a připisují si tak druhé zasloužené vítězství do skupiny D. Francouzský výběr kráčel již od prvních minut neohroženě za ziskem cenných bodů. Srbská reprezentace se totiž dočkala vytoužené první branky až v deváté minutě prvního poločasu, když se z útočného překřížení spojek stala autorkou první branky balkánských házenkářek Popovićová. Svou další branku Srbky zaznamenaly pouze na konci první patnáctiminutovky a pět minut před koncem první půle. Výsledek prvního poločasu se nepochybně zapíše do dějin srbské národní házené. Žádný tým totiž nikdy předtím nenastřílel na EHF EURO událostech méně branek (Nizozemsko vs Maďarsko 5:12 v roce 1988, Rusko vs Švédsko 5:8 v roce 2008). I ve druhém poločase výběr Alana Portese jednoznačně ovládal palubovku a diktoval tempo hry. Hráčky Francie, které hladoví po evropském úspěchu, byly v dnešním utkání ve všech směrech lepším týmem, a proto zaslouženě vyhrály. Nejlepší hráčkou dnešního střetnutí byla za vítězný celek vyhlášená francouzská brankářka Glauserová, která se v dnešním utkání proměnila v čarodějku mezi tyčemi. Za balkánské házenkářky pak dostala ocenění Stoiljkovićová.


    Statistiky dnešního zápasu:

    Srbsko: Rišovićová, Tomaševićová, Krpežová 1, Popovićová 1, Štěpanovićová 1, Lekićová 1, Živkovićová, Damnjanovićová, Rajovićová 4, Radojevićová 1, Bandelierová 2, Nisavićová, Stoiljkovićová 4, Lisevićová 1, Cvijićová, Lojpurová

    Francie: Laujerová, Leynaudová, Kamto Njitamová 3, Ayglonová 1, Cisseová, Pineauová 2, Landreová, Baudouinová 4, Zaadiová 1, Prouvensierová, Dembeleová 2, Levequeová 2, Nze Minková, Gnabouyouová 3, Niomblová 3, Lacrabéreová 6

    Střely na bránu: 28-36
    Sedmimetrové hody: 0/1 – 4/4
    Žluté karty: 2-3
    Dvouminutové tresty: 2-7 (20:49:42)
     
    60
    Konec zápasu. (16:27)
     
    Srbsko už nemá potřebný čas k zakončení svého posledního útoku. Francouzky tak zaslouženě vítězí jedenáctibrankovým rozdílem. (16:27)
     
    59
    Na devíti metrech se zavěsila do vzduchu Gnabouyouová, která zamířila přesně do protipohybu srbské brankářky. Tato branka byla pravděpodobně poslední v dnešním utkání. (16:27)
     
    58
    Radojevićová se pokoušela překonat brankářku Francie přehozem. Francouzská strážkyně brány však nezaváhala. (16:26)
     
    57
    Francouzky si zahrají v pěti ženách na palubovce, navíc budou mít Srbky k dispozici sedmimetrový hod. (16:26)
     
    56
    Vážení čtenáři, v těchto chvílích nás bohužel doprovázely drobné technické problémy, které se nám podařilo úspěšně odstranit. Čtyři minuty před koncem utkání se nám upravil stav na 16:26. (16:26)
     
    55
    Výborná obrana a ještě lepší útok. Díky těmto dvěma bodům se dokázala prosadit Baudouniová, která v rychlém útoku přelstila brankářku Srbek střelou pod břevno. Srbky ale okamžitě odpovídají z letu křídel. (14:24)
     
    54
    Srbky ale nezůstávají střelecky pozadu. (14:23)
     
    53
    Hned po oddechovém čase se po dobře sehrané akci prosadila Pineauová. (13:23)
     
    52
    Vážení čtenáři, využijme volného času a řekněme si něco v krátkosti o současném trenérovi házenkářek země galského kohouta. V mysli všech pamětníků zajisté zůstane současný trenér francouzských házenkářek jako hráč, který měl rychlost, kvalitu a ruku ze zlata. Současný trenér Francie za dob své hráčské kariéry předváděl na všech světových palubovkách výkony hodné krále. Alain Portes také dokázal vyhrát bronzovou medaili na olympijských hrách v roce 1992. Od roku 2009 začal působit u reprezentace Tuniska, se kterou získal vítězství na mistrovství Afriky v roce 2012, následně se Portes zúčastnil i olympijských her v Londýně, kde Tunisko dokráčelo až do čtvrtfinále.V červnu 2013 převzal francouzský reprezentační výběr do svých rukou. Na jeho prvním velkém turnaji dosáhl s týmem na 6. místo na mistrovství světa 2013 v Srbsku. (13:22)
     
    52
    Oddechový čas pro Francii. (13:22)
     
    52
    Srbský útok adresoval míč do rukou Radojevićové, která se po náskoku z křídla rozhodla pro zakončení na kratší tyč. (13:22)
     
    51
    Njitamová obdržela svůj třetí dvouminutový trest a následovat bude tedy červená karta. (12:22)
     
    50
    Francouzský útok zastavuje útočná chyba. Svůj postupný útok zahájí Srbsko. (12:22)
     
    49
    Lisevićová si dobře naběhla až na střed brankoviště a prosadila se střelou k tyči. (12:22)
     
    48
    Njitamová zůstala bez povšimnutí srbské obrany úplně osamocená na brankovišti a po náskoku z šestky bezpečně proměňuje. (11:22)
     
    47
    Rajovićová snižuje na rozdíl desíti branek z rychlé útočné akce. (11:21)
     
    46
    Stoilljkovićová vyskočila na devíti metrech nad vysoký dvojblok bránících hráček Francie a ze své parkety spojky zamířila přesně k tyči. (10:21)

    Martin Petřek

    Srbsko: Rišovićová, Tomaševićová, Krpežová, Popovićová, Štěpanovićová, Lekićová, Živkovićová, Damnjanovićová, Rajovićová, Radojevićová, Bandelierová, Nisavićová, Stoiljkovićová, Lisevićová, Cvijićová, Lojpurová
    Francie: Laujerová, Leynaudová, Kamto Njitamová, Ayglonová, Cisseová, Pineauová, Landreová, Baudouinová, Zaadiová, Prouvensierová, Dembeleová, Levequeová, Nze Minková, Gnabouyouová, Niomblová, Lacrabéreová

    Rozhodčí: Péter Horváth (HUN), Balázs Marton (HUN)