SP skokanů na lyžích, Nižnij Tagil HS 134, kvalifi Vítěz: Jarkko Määttä (FIN) (kon.)
konec
SP skokanů na lyžích, Nižnij Tagil HS 134, kvalifikace

Vítěz: Jarkko Määttä (FIN)

Pátek 12.12.2014, 16:00Skoky na lyžích
     
    S konstatováním, že Jarkko Määttä vyhrává dnešní kvalifikaci před Janem Maturou a Davidem Kubackim se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (17:43:16)
     
    Dnešní kvalifikaci z ruského Nižného Tagilu na zítřejší hlavní závod skokanů na lyžích vyhrál Jarkko Määttä. České skokany může těšit druhá pozice Jana Matury, který za Finem zaostal jen o půlbod. Třetí pak skončil Dawid Kubacki z Polska.

    Kvalifikace byla poznamenána větrnými podmínkami, často se střídal zadní vítr s výhodnějším foukáním zepředu. Na to někteří skokané doplatili, za všechny uveďme třeba Andrease Stjernena, který byl sražen jen na 95 metrů.

    Vedle Jana Matury se v zítřejším závodě představí také Jakub Janda a Lukáš Hlava. Antonín Hájek naopak zítra bude v závodě chybět, vítr si s ním pohrál a odvál jej na 108,5 metrů.
     
    Výsledky kvalifikace:
    1. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN) 129,5 bodů (133 metrů).
    2. Jan MATURA (CZE) 129 b. (130 m.)
    3. Dawid KUBACKI (POL) 127,3 b. (126 m.)
    4. Jernej DAMJAN (SLO) 125,8 b. (126 m.)
    5. Robert KRANJEC (SLO) 123,7 b. (128,5 m.)
    6. Vladislav BOJARINCEV (RUS) 122,3 b. (125,5 m.)
    7. Rune VELTA (NOR) 121,1 b. (125,5 m.)
    8. Nejd DEŽMAN (SLO) 120,3 b. (123 m.)
    9. Michael NEUMAYER (GER) 119,9 b. (124,5 m.)
    10. Andreas WANK (GER) 118,6 b. (123,5 m.)
    ...
    15. Jakub JANDA (CZE) 115,6 b. (119 m.)
    31. Lukáš HLAVA (CZE) 100,7 b. (114,5 m.)

    – postoupili do zítřejšího závodu.
    ...
    41. Antonín HÁJEK (CZE) 86,2 b. (108,5 m.)
    – nepostoupil do zítřejšího závodu.
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
     
    54
    Na věži už je pouze Anders Fannemel, který se nyní spustil dolů a vystřihl parádní skok. 134 metrů je dnes nejdále, Fannemel je ve formě a bude zítra útočit na post lídra Světového poháru, který může získat, neboť Koudelka ani Ammann v Rusku nestartují. Fannemel navíc dosáhl tuto metru v zadním větru!
     
    53
    Peter Prevc se bude muset zítra zlepšit, protož jeho kvalifikačních 120,5 metrů by nemuselo v sobotním prvním kole stačit. Nutno však podotknout, že Slovincovi vítr naopak nepřál, +4,2 body za zaďáček.
     
    52
    Na věži jsou poslední tři skokané. Prvním z nich je Michael Hayböck, který se tedy vůbec neostýchal a dostal se o metr a půl za hranici sto třiceti metrů. Parádní výkon Rakušana, kterému k této metě lehce pomohl protivítr.
     
    51
    O metr dál než Schlierenzauer skáče Severin Freund, který měl také zadní vítr. I když ne tak silný jako Rakušan.
     
    50
    Gregor Schlierenzauer doplatil na zadní vítr, přičítá 4,4 bodů, proto šel na 125,5 metrů. I tak je to ale pro Schlieriho poměrně povedený pokus, pokud přihlédneme k podmínkám, které za jeho skoku panovaly.
     
    49
    127 metrů pro Anderse Bardala je také slušný výkon, nyní jde skokanům hlavně o to, aby si pořádně vyzkoušeli můstek na zítřejší hlavní závod.
     
    48
    Anders Bardal si také bez problémů zatrénoval na zítřejsí závod a předvedl skok přesně na 130 metrů, mj. stejně dlouhý jako pokus Matury.
     
    47
    Markus Eisenbichler vytěžil z nízké nájezdové rychlosti parádní let, 131 metrů je dobrý výkon a znovu je vidět, jak se situace změní, když se vítr otočí, což se v podání Němce stalo.
     
    46
    Lauri Asikainen bude muset předvést zítra lepší skok než na dnešní hranici 122,5 metrů. S Asikainenem si však nehezky pohrál zadní vítr, který mu způsoboval velké problémy v letové fázi.
     
    45
    Za mírného zaďáku předvádí Marinus Kraus 119,5 metrů. Slušný trénink pro Němce.
     
    Kvalifikaci vyhrává Jarkko Määttä z Finska za skok dlouhý 133 metrů při součtu 129,5 bodů. Druhý končí jan Matura a třetí David Kubacki. Dále jde také Jakub Janda a Lukáš Hlava.

    Nyní bude následovat deset skokanů s jistotou zítřejšího závodu.
     
    44
    A Damjan nepřipustil žádné problémy, 126 metrů mu bohatě na zítřejší klání stačí.
     
    44
    Jernej Damjan, poslední skokan, který nemá jistotu zítřejšího závodu, je na věži.
     
    43
    Robert Kranjec ze Slovinska svůj skok natáhl na 128,5 metrů a nyní bude sledovat, zda jej napodobí i jeho reprezentační kolega Jernej Damjan. Kranjec se dostává na čtvrté místo za 123,7 bodů.
     
    42
    Poslední tři skokani s nejistotou hlavního závodu. Prvním z nich je Rune Velta, který tuto nejistotu maže skokem dlouhým 125,5 metrů. Ale ano, tady už můžeme mluvit o povedeném pokusu, je to dál než Zyla či Kofler, navíc protivítr neměl až tak výraznější. Nora zítra také uvidíme.
     
    41
    Andreas Kofler by se také letos potřeboval chytit pořádným výsledkem, ale ani kvalifikace nebyla z jeho pohledu žádný zázrak. Nemastný neslaný skok, stejně jako Zyla 119,5 metrů. Až dvaadvacáté místo pro Rakušana, také on měl mírný protivítr, kterého nevyužil.
     
    40
    Piotr Zyla půjde také dál, i když to není tak daleko jako Matura či Määttä. Konkrétně 119,5 metrů. Polský skokan bude zítra muset předvést více, aby mohl myslet na finálové klání. Až sedmnácté místo, přitom měl také Polák protivítr.
     
    39
    A také Jan Matura musí být spokojen. Přesně 130 metrů pro ostříleného Čecha, jenže v mírnějším protivětru než měl Määttä. Nakonec za ním o půl bod zaostal, součet 129 bodů jej řadí na druhou pozici.
     
    38
    Jarkkö Määttä předvádí nejdelší skok dnešního dne, 133 metrů za protivětru, kdy bude odečítat 9,4 body. Jasné vedení pro Fina, o tom není sporu! 129,5 bodů.
     
    37
    Vladislav Bojarincev také své fanoušky poměrně potěšil. Vítr se otočil a hned je to vidět, 125,5 metrů bude útok na čelní pozice. A ne bude, také že je! Ruský skokan ke spokojenosti kouče jde na druhou pozici za 122,3 body. Na Kubackého v součtu ztrácí pět bodů.
     
    36
    Matjaž Pungertar svůj skok hodně natáhl a i když neměl čistý dojezd, může být spokojen. 124 metrů je pouze o půlmetr horší než Neumayer, ale za mírného protivětru se mu body budou odečítat. 116,2 bodů ho řadí na sedmou pozici.
     
    35
    Michael Neumayer, poměrně velké jméno z Německa, které se letos hodně trápí, nechal vzpomenout na slavnější chvíle kariéry. 124,5 metrů není vůbec špatný skok a německý závodník mává do kamery. 119,9 bodů znamená průběžné třetí místo.
     
    34
    Ville Larinto předvedl stejný dojezd jako Andreas Stjernen, ale Fin se za svůj výkon rozhodně ostýchat nemusí. 118 metrů a dvanácté místo za bezvětří znamená jistý postup.
     
    33
    Anže Lanisek se naopak, narozdíl od Stjernena, zítra před ruským publikem ukáže. Že by ale mohl být se svým skokem spokojený, to se říct zrovna nedá. Snad jen telemark by se dal ocenit, ostatní byl průměr. 115,5 metrů to potvrzuje, ale také Lanisek neměl na vítr štěstí. Přičítá 4,2 body.
     
    32
    Andreas Stjernen, další z norských skokanů, nebude na tento skok vzpomínat v dobrém. Po svém dopadu dává ruce za záda a jakoby se stydí. Není se čemu divit, 95 metrů je opravdu maličko. Na jeho obranu však musíme napsat, že Stjernen obrovsky doplatil na zadní vítr, 13,1 metrů je zatím snad největší náhrada, co jsme tu viděli. Zadní vítr odfoukl Norovi zítřejší hlavní závod.
     
    31
    Skok v podání Andrease Wanka, juniorského mistra světa, byl jinákávička. Wankovi přál vítr, 123,5 metrů jej vynáší na třetí pozici s bodovým součtem 118,6 bodů. Přesto však za těchto podmínek mohl jít Němec dál. Zatím je to třetí místo.
     
    30
    Naopak s větším zaďákem se nepopral Jan Ziobro, který sice skok natahoval, jak to šlo, pokusil se o telemark, ale 111,5 metrů je málo. Až devatenáctá pozice, která však zajišťuje postup.
     
    29
    Nejc Dežman konečně předvedl skok, který by se dal po dlouhé době označit jako hodně kvalitní. 123 metrů při větrném přípočtu 1,4 bodů je velmi dobrý výkon a 120,3 metrů řadí Slovince na průběžnou druhou pozici.
     
    28
    Joachim Hauer se hodně pral se svým skokem, není se čemu divit, i on si může stěžovat mírné poryvy větru, i když nakonec odečítá jen dvě desetiny. 112,5 metrů stačí na dvacátou pozici, zítra se nám tak Hauer snad představí v lepším světle.
     
    27
    Klemens Muranka dává 121 metrů a Polák se tak určitě zítra v hlavním závodě ukáže. Jestli Tepeš dostal větrnou náhradu +4,2, tak Muranka jen 0,2. To se poté nedá srovnat.
     
    26
    Mnohem lepší skok by měl předvést Jurij Tepeš, ale doplatil na silný vítr zezadu, který ho sfoukl na 109,5 metrů. Slovinec se ani svůj skok nestačil natáhnout, jen rozhodil rukama. 24. místo a vypadá to, že ani on do závodu neprojde.
     
    25
    Sami NIemi to hodně zabalil, navíc ani na odjezdu nebyl příliš čistý. Fin si připisuje 116,5 metrů a patří mu průběžná čtrnáctá pozice.
     
    24
    Daniel-Andre Tande může být spokojen, 122 metrů patří dnes k tomu lepšímu. Třetí místo pro Nora a slušná forma před zítřejším hlavním závodem.
     
    23
    Ilmir Hazetdinov předvedl ještě o dva metry kratší skok než Maksimočkin a také on může být rád, že dnes neprojdou z kvalifikace pouze čtyři skokani. Hazetdinov navíc vůbec nevyužil poměrně dobrého větru. Až desáté místo.
     
    22
    Michail Maksimočkin se před domácími diváky také příliš nepředvedl. Šanci na reparát bude mít v zítřejším prvním kole, ve kterém jej ale uvidíme. 116,5 metrů, součet 107 bodů a průběžná desátá pozice.
     
    21
    Maciej Kot sice dopadl o půlmetrů dále než Jakub Janda a atakoval stodvacetimetrovou hranici. Nakonec je to 119,5 metrů, jenže Janda skočil v horších podmínkách dále. Kot tak jde na šestou pozici.
     
    20
    Jakuba Jandu bohužel nenapodobil Antonín Hájek. Český skokan, kterému sedí spíše větší můstky, nevystřihl ze svého repertoáru dobrý skok, navíc si s ním zle pohrál vítr. 108,5 metrů zřejmě nebude na postup stačit, je to až 18. místo. Pouze dva skokani dopadli hůře než Hájek.
     
    19
    A uvidíme také Jakuba Jandu, který sice k vedení potřeboval skok dlouhý 127,5 metrů, což sice nepředvedl, ale 119 metrů je také dobrý výkon! Čtvrté místo pro Jandyse.
     
    18
    Šohei Točimoto dopadá na vzdálenost o půlmetru kratší než Kornilov, ale díky lepšímu provedení skoku si vysluhuje o osm desetin bodů více. Japonec je zatím pátý a také jej zítra uvidíme.
     
    17
    Denis Kornilov se předvedl v průměrném světle, určitě dokáže lepší skoky než 119 metrů, navíc s hodně nečistým dojezdem. Ale tleská si, průběžné šesté místo mu na postup stačí.
     
    16
    A také Karla Geigera zítra uvidíme, i když se vzdáleností 113,5 metrů rozhodně nemůže být spokojen. S tím by zítra německý skokan neuspěl, nyní je zatím na osmé pozici.
     
    15
    Kenširo Ito si s jistotou skáče pro zítřejší první kolo, 116 metrů mu na to bohatě stačí. Páté místo pro japonského skokana.
     
    14
    Ani Federico Cecon nepředvedl žádný lepší let, i když přece jen nedopadl na tak krátkou vzdálenost jako Žaparov. 110,5 metrů mu stačí na průběžnou devátou pozici a s odřenými uši zřejmě projde do zítřejšího klání.
     
    13
    Ve startovním poli je dnes 54 skokanů, z toho 10 jich má jistotu postupu, takže černý Petr vyjde na čtyři závodníky. Jedním z nich zřejmě bude i Marat Žaparov, kterému se skok vůbec nepodařil. Přesně 100 metrů je dnes zatím nejméně, poslední místo.
     
    12
    Dawid Kubacki má hlavní závod jistý, to si pojďme říct. Nejdelší skok dne, 126 metrů, navíc čistě provedený. 4x 18,5, pouze jednou známka o půlbod nižší. První místo pro Poláka.
     
    11
    Daniele Varesco půjde za svých 114,5 metrů někam k pozici Lukáše Hlavy a nakonec je to o jedno místo za něj.
     
    10
    Kento Sakuyama, poměrně nové jméno ve Světovém poháru, se raduje. Toto byl výborný skok. Japonec sice dopadl na značku o dva a půl metrů kratší,a ale proti Vassiljevovi zapisuje vyšší známky, Rus je totiž znám spíše méně technickými skoky. První pozice pro japonského závodníka.
     
    Sledujte tisíce přímých přenosů na TV Tipsport, největší internetové sportovní televizi!
     
    9
    Lukáš Hlava nepředvedl technicky zdařilý skok. Navíc 114,5 metrů také není žádný převratný výkon a český skokan se zařadí až na šesté mísot. 100,7 bodů.
     
    8
    Yuta Watase ukončuje ruskou národní skupinu. 116 metrů mu stačí na čtvrté místo.
     
    7
    Konstantin Sokolenko rozhodně žádný zázračný výkon nepředvedl a nenavázal na dva předchozí skoky. Půlmetr nad rámec stovky je málo a Sokolenko tuší, že se do hlavního závodu nepodívá.
     
    6
    Ale už to neplatí, skáče se teď poměrně daleko. Dmitrij Vassiljev, ostřílený skokanský bard, využil větru a posunul se až na 125 metrů. Jasné první místo o téměř tři body před Kaliničenkem.
     
    5
    Anton Kaliničenko předvedl suverénně nejdelší let dosavadního průběhu kvalifikace, 122 metrů je jasné první místo o 6,5 bodů před Romašovovem.
     
    4
    A Alexej Romašov, který již má se Světovým pohárem zkušenosti, dopadá na 117,5 metrů, což mu stačí na vedení a přeskočení Trofimova.
     
    3
    Alexander Šuvalov rozhodně na první místo nepůjde, 111 metrů je zatím nejkratší skok kvalifikace.
     
    2
    Vadimu Šiškinovi se pokus vůbec nepovedl, dost možná že se svými 108 metry bude patřit k vůbec nejhorším v celé kvalifikaci. Na Trofimova neměl nárok.
     
    1
    Roman-Sergejevič Trofimov ustavuje základní vzdálenost na 113 metrech. Bodový součet činí 95,1 bodů.
     
    Start
    Kvalifikace na sobotní závod byla zahájena.
     
    Dnešní kvalifikace začne z nájezdu č. 12 a jako první se z můstku spustí domácí skokan Roman-Sergejevič Trofimov, člen národní skupiny.
     
    Průběžné pořadí Světového poháru:
    1. Roman KOUDELKA (CZE) 290 bodů.
    2. Simon AMMANN (SUI) 281 b.
    3. Anders FANNEMEL (NOR) 250 b.
    4. Peter PREVC (SLO) 249 b.
    5. Michael HAYBÖCK (AUT) 239 b.
    6. Noriaki KASAI (JPN) 236 b.
    7. Severin FREUND (GER) 201 b.
    8. Daiki ITO (JPN) 166 b.
    9. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 165 b.
    10. Stefan KRAFT (AUT) 158 b.
    ---
    23. Jan MATURA (CZE) 35 b.
    58. Antonín HÁJEK (CZE) 1 b.

    Z první desítky průběžného pořadí nenastoupí v Nižném Tagilu vedle Romana Koudelky také Simon Ammann, Noriaki Kasai a Daiki Ito.
     
    V dnešní skokanské kvalifikaci se představí hned čtyři čeští zástupci. Z celkového počtu čtyřiapadesáti skokanů se představí jako první Lukáš Hlava se startovním číslem 9. Na konci druhé desítky budou následovat dva čeští letci za sebou, a to Jakub Janda s dresem č. 19 a hned po něm Antonín Hájek. České kvarteto zkompletuje se startovním číslem 37 Jan Matura.
     
    Dobrý den, ještě jednou zdravím všechny sportovní příznivce a zejména příznivce zimních sportů u našeho textového onlajnu, který Vás provede kvalifikací skokanů na lyžích na první závod další zastávky Světového poháru v ruském Nižném Tagilu. Ruské můstky budou ochuzeny o průběžného lídra výsledkového pořadí Romana Koudelku, který se rozhodl dát přednost přípravě a na závody do Ruska se nevypravit, stejně tak jako průběžně druhý Simon Ammann. Šanci zaútočit na průběžné vedení tak bude mít např. Anders Fannemel, Peter Prevc či Michael Hayböck.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 16:00.

    Tomáš Lysý