Zastupitelstvo Vsetín (kon.)
konec
Zasedání zastupitelstva - Vsetín

Pátek 13.02.2015, 15:00Společenské události
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:00.
     
    Za okamžik začíná 5. zastupitelstvo města Vsetín. Prezence: chybí zástupci ČSSD Kořenek, Valentová a doktor Lambert
     
    Berg: Navrhuji přesunutí bodu zřízení osadního výboru na začátek, ať zde nemusí kolegové ze Semetína čekat.
     
    Schválen program včetně navrhované změny přesunutí osadního výboru na začátek, jeho znění včetně všech podkladů najdete na http://bit.ly/1vIag3a
     
    Čunek: Pokusíme se stanovit dopředu termíny zastupitelstva na tento rok.
     
    Jaromír Kudlík komentuje důvodovou zprávu pro projekt Čistá řeka Bečva II.
     
    Stav projektu na Vsetíně: Hrbová: ukončeno, Za Díly: ukončeno, Vesník: ukončeno, Semetín: chybí 350 metrů, Dlúhé: ukončeno, Rokytnice: chybí 120 metrů plus dokončování chodníků v Kolonce a prací na Lapači a Malý Skalník, který není realizován kvůli zimnímu období.
     
    Pavelec: Problém špatné komunikace na Jasénce vidím ve špatném povrchu, kolega Kudlík neřekl, jaký povrch byl použit a kolik za to firma Open dostala zaplaceno.
     
    Kudlík: Nevím, jak se povrch jmenuje, ani kolik za to která firma dostala. Ale mohu údaje příště dodat.
     
    Pavelec: Mně zajímá, jak se jmenoval povrch na podzim, který měl vydržet celou zimu, ale nyní je v tristním stavu.
     
    Čunek: Město prověří tuto záležitost, i když to není naše cesta. Na příštím zastupitelstvu dáme vědět, beru si to na sebe.
     
    Zpráva schválena 18:0:0
     
    Berg k osadnímu výboru: My jsme jako KOV byli iniciátorem tohoto návrhu, u nich byl velký zájem, zorganizovali si mezi sebou volby členů, kde účast byla větší než v komunálních volbách. Takže je jasné, že Semetínští mají zájem o rozvoj této městské části. Nikdo z nich nemá zájem, aby jejich funkce byla placená. Pokud by o tuto věc měli zájem občané jiných částí města, tak je možné jim toto také nabídnout.
     
    Hovoří Dana Mezníková, kandidátka na předsedu osadního výboru: Chceme být zprostředkovatelský článek mezi občany a zastupiteli. Chtěli bychom, aby Semetín nejen navenek působil jako příjemné místo k životu, ale aby jim i pro jeho obyvatele skutečně i byl.
     
    Osadní výbor schválen 18:0:0. Další bod z programu Koalice splněn :)!
     
    Vedoucí finančního odboru předkládá změny v rozpočtu pro rok 2014, což bylo schváleno všemi zastupiteli.
     
    Vedoucí finančního odboru předkládá změny v rozpočtu na rok 2015.
     
    Řeší se investice do opravy dešťové kanalizace v Dlúhé.
     
    Čunek: SŽDC se rozhodla projektovat koridor Horní Lideč, je možné, že Vsetín, který v tomto koridoru je, dostane při rekonstrukci prioritu. Do konce května by mělo být jasno. Je možné, že s perony se bude hýbat Nádražní budova je ovšem nezajímá, na tom bude muset pracovat město, zda chceme zachovat charakter budovy nádraží. Jmenoval jsem pracovní skupinu, která bude spolupracovat s projektantem, abychom byli u samotné tvorby.
     
    Čunek: Nejranějším termínem, kdy by se měl začít koridor dělat, je rok 2019/20.
     
    Rozprava o otevření bývalé železniční vlečky pro cyklisty a výstavba s tím spojené cyklostezky.
    Sedláček: Proč má být tento záměr dočasný a proč stojí tolik peněz, pokud má být tento záměr dočasný? Udělejme to pořádně a navažme to na cyklostezku do Jasenic.
     
    Čunek: Řešení je dočasné, jelikož komplexní úprava celého prostoru bude až v dlouhodobém horizontu.
     
    Kalabus: Dotaz na Kudlíka: Počítá se s kruhovým objezdem u hypermarketu Albert?
     
    Kudlík: Jednáme s ŘSD Zlínského kraje, aby se cyklisté bezpečně dostali přes komunikaci u hypermarketu. Zpracovali jsme bezpečnostní audit, může fungovat světelná křižovatka u Růžičků i kruhový objezd vedle sebe
     
    Pifka: Kruhový objezd není úplně na pořadu dne.
     
    Sedláček: Jsem pro to, aby to nebylo dočasné, ale chtěl bych permanentní řešení.
     
    Berg: Finanční výbor doporučuje přijmout toto usnesení s doložením majetkoprávních vztahů a předložením celkové koncepce řešení místa.
    Za KOV bychom chtěli napojení cyklostezky z obou stran, především lepší sjízdnost směrem ke Štefanikově mostu.
     
    Čunek: Do svahu nemůžeme zasahovat, je nestabilní. Chtěli bychom povést provést alespoň vyvýšení. Je možné na toto čerpat z druhé výzvy okolo května, června a v záři bychom mohli přistoupit k realizaci.
     
    Hlasování o rozpočtových opatřeních 18:0:0. Vypadá to, že cyklostezka u nemocnice bude :).
     
    Diskutuje se o vyhlášce výběrového řízení fondu rozvoje bydlení pro rok 2015
     
    Tento bod zastupitelstva se přerušuje kvůli možnosti dohledat podklady.
     
    Zastupitelé mají dnes poprvé nové notebooky, tedy alespoň ti, kdo si o ně požádali, aby se agenda mohla zpracovávat a odesílat elektronicky. Vypadá to na další krok směrem k moderní samosprávě.
     
    Nyní se řeší odkupy a převody pozemků. Jiří Čunek je zřejmě nervózní a snaží se hlasování co nejvíce popohnat.
     
    Řeší se regenerace sídliště Luh. Vše je rozděleno na atepy, jelikož za současných dotačních podmínek to jinak nelze. Nebude-li do pondělí souhlas zastupitelstva, vše padá pod stůl, tvrdí vedoucí odboru majetkové správy města.
     
    Berg: Není mi jasné, když se vymyslel projekt v hodnotě 71 milionů na 8 let, tak zda to není zbytečně předimenzované a megalomanské, takový počet hřišť není potřeba. Než se udělá první reálná změna v Luhu III tak uplyne spousta let. Je možné projekt udělat tak, aby byl přínos občanům v rámci celé rozlohy sídliště
     
    Berg: Uvítal bych, aby občané mohli ještě zasahovat a komentovat to, co se bude konkrétně stavět. Chtěl bych, aby etapy a návazné kroky byly dále projednávány, moji sousedé v Luhu nemají dost informací.
     
    Táborská: Nevím, co je na tom megalomanského. V prvé řadě jsme chtěli opravit dopravní infrastrukturu a chodníky. Na jednání s občany se říkalo, že je předčasné, jaké prvky budou na hřištích, to není součástí dotace. My jsme to ale počítali na 3 etapy, nikoliv na 8.
     
    Čunek: Můžeme se v budoucnu rozhodnout, že to přepracujeme či tam dáme vlastní peníze, ale nic neslibuji.
     
    Pifka: Stromy na ulici Tichá zůstanou zachovány.
     
    Projekt schválen 18:0:0
     
    Vedoucí odboru: Je jasné, že v Luhu bude prostor pro venčení psů chybět. Občané v Luhu II psy nechtěli, preferovali hřiště. Počítá se proto s výběhem u pošty.
     
    Schválení odměn pro neuvolněné členy zastupitelstva a členy výborů 18:0:0
     
    Pro zajímavost, měsíční odměna pro neuvolněné členy zastupitelstva činí 870 Kč, členové rady 2190 Kč. Předsedové výborů pak dostávají 1990 Kč a členové 1650 Kč.
     
    Řeší se splátkové kalendáře. Čunek zřídí skupinu, která se bude zabývat "problematickými občany města, včetně jednotlivých lokalit." Trochu se bojíme, co to přesně znamená.
    Podle Čunka je již teď zřejmé, že některým "problémovým" občanům nebude prodloužen nájem.
     
    Začíná vrchol dnešního jednání, vypovězení smlouvy TV Beskyd.
     
    Naše podrobná oponentní zpráva, kterou jsme rozesílali všem zastupitelům, je k nalezení zde: http://www.otevrenyvsetin.cz/wp-content/uploads/2015/02/oponentura-televizni-vysilani.pdf
     
    Berg: Poskytování TV vysílání město mělo v minulosti jistě svoji, dnešní situace je ale úplně jiná. Vypovídáme smlouvu, aniž bychom věděli, co se společností v budoucnu bude. Nabídka regionální TV není standardní, mělo by to být město, které si stanoví, jaké služby a v jakém rozsahu chce poskytovat. Je zde podezření na střet zájmů u paní Stejskalové. Nabídka bez výběrového řízení nemůže být vztažena na distribuci, zde se dostáváme do možného střetu zájmů. Je zde zájem od jiných společností, kteří by se do otevřeného výběrového řízení přihlásili. Navrhuji prozatím smlouvu neukončovat a vypsat klasické výběrové řízení.
     
    Vejpustek: Navrhuji bod odložit a projednat podrobně.
     
    Táborská: Řešili jsme situaci okolo TV Beskyd rok a půl, nastíněný směr je správný. Nyní ale bereme věc ze špatného konce. Ovšem nabídky, které jsme např. na odkup dostávali, se nám nezdáli relevantní. S Regionální TV jsme měli dohodnutou jenom smlouvu o spolupráci, bohužel tomu jeden z vlastníků zabránil. Dala bych tomuto tématu ještě čas.
     
    Pavelec: S myšlenkou jako takovou souhlasím, nechtěl bych se ale dostat do rozporu se zákonem.
     
    Starosta obvinil Berga z toho, že provozuje internetové herny (sic!). Střet zájmů nevidí, dle něj je to naopak "komparativní výhoda". Podle Čunka bychom měli šetřit slovy a netlačit nikoho do rohu. Usnesení je údajně jenom o vypovězení smlouvy, ničem jiném. "Raději vždy nabídnu práci našim lidem, než lidem např. z Prahy," řekl Čunek. Město prý jen reaguje na vypovězení smlouvy ze strany podílníka Valašského Meziříčí. "Pokud odstoupí i další města, na nás zbude jen to, abychom platili," dodal. Čunek TV Beskyd považuje za přežitou věc. Za současné peníze je to neúnosné, taháme za kratší konec. "Když se to neschválí, zaplatíme jen o pár tisíc stovek víc," tvrdí. Chceme toto udělat ještě před valnou hromadou v březnu.
     
    Berg: Žádné herny neprovozuji. Nejsem proti zrušení nebo prodeji, ale žádný takový návrh tady nevidíme. Měli bychom říct, jaká bude budoucnost společnosti. Pokud říkáte, že rozsah TV vysílání není odpovídající, tak řekněme, že chceme vysílání v jiném nebo žádném rozsahu. Komparativní výhoda se má ukázat v běžné soutěži.
     
    Vedoucí odboru: Upozorňuji, že zde je 6měsíční výpovědní lhůta. Nikde není řečeno, že by nemělo být výběrové řízení.
     
    Čunek: Máme 6 měsíců na diskusi. Klidně vás všechny pozvu na radu, kde to probereme.
     
    Hlasování o vypovězení přijato: 15:2:1. KOV se jako jediný zdržel, resp. hlasoval proti.
     
    Řeší se rozdělení v dotací v oblasti kultury. Schváleno 14:1:1 (komunisté proti, Čunek opustil sál).
     
    Řeší se rozdělení sportovních dotací. Kalabus: Chtěl bych, pokud by komise chtěly měnit kritéria hodnocení, bylo by dobré, abychom tyto změny prodiskutovali.
     
    Berg: Nejsou zde rovnoměrná pravidla pro všechny žadatele, některé organizace musejí dokládat podrobné podklady, zatímco ostatní dostávají dotace bez nich.
     
    Komise žádá radu o druhé kolo grantů na podzim, prostředků je aktuálně málo.
     
    Hlasování o sportovních dotacích 15:1:1 (komunisté proti)
     
    Posledními jsou dotace v sociální oblasti. Model financování sociálních služeb má kopírovat krajský model.
     
    Hlasování o sociálních dotacích 16:1:0 (Novosad proti)
     
    Byl schválen Komunitní plán sociálních služeb 16:0:1 (Novosad se zdržel).
     
    Vejpustek představuje plán činnosti kontrolního výboru na rok 2015. Schváleno 18:0:0
     
    Posledním bodem je jednací řád kontrolního výboru. Novosad: Netlačil bych výbor do termínů jednání. Zarazilo mě, že jednání výboru mají být veřejná. V tom spatřuji, že lidé z kontrolního výboru nemají naši důvěru.
     
    Novosad: Chtěl bych, aby předseda výboru byl přítomen jednání rady a vypisování zakázek.
     
    Pavelec s veřejným jednáním výboru nesouhlasí.
     
    Jednací řád výboru schválen 15:0:2. Další krok směrem k otevřenosti občanů za námi :)
     
    Berg: Jak má být řešena uvolněná pozice komunikace s veřejností?
     
    Čunek: Máme dva pracovníky Vsetínských novin, ty nyní budeme používat pro tuto činnost, než se rozhodneme, co je pro nás nejvýhodnější. Horizont se odvíjí také od vyřešení situace s TV Beskyd.
     
    Pavelec: Počítá se s realizací hřiště na Hrbové v tomto roce?
     
    Vedoucí odboru: Momentálně peníze nejsou.
     
    Zastupitelstvo končí. Děkujeme za sledování, do konce týdne vám přineseme videozáznam a komentář k dění. (18:51:46)

    David Kopecký

    bahis siteleri