TK k představení T-Mobile Olympijského běhu (kon.) | Tisková konference k projektu Safety ROAD (kon.)
Tisková konference k zahájení dostihové sezony (kon.)
konec
Tisková konference k projektu Safety ROAD

Pondělí 23.03.2015, 13:00Tiskové konference
     
    Ode mě je to pro tuto chvíli všechno. Děkuji vám za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (13:46:11)
     
    13:40
    Slovy Václava Pecha dnešní tisková konference oficiálně končí. Hosté nyní ještě odpovídají na dotazy v rámci soukromých rozhovorů.
     
    Václav Pech: „Stává se mi pravidelně, že se řidiči, kteří si přišli odečíst body, ptají, kdy by mohli znova přijít a vyzkoušet si zvládání krizových situací."
     
    Tomáš Lerch: „Snaha kampaně je, aby polygony nebyly vnímány jako místo odpočtu bodů, ale jako místo, kde se řidiči mohou učit bezpečně se chovat na silnici a ovládat své vozidlo. Je problém, že takový názor mezi řidiči nepanuje. To bychom chtěli změnit, i když to bude velmi těžké."
     
    Jiří Došek: „Například v Německu je přibližně jeden polygon na milion obyvatel. U nás je to polovina. V České republice funguje celkem pět polygonů."
     
    Tomáš Lerch: „Už dlouhodobě ukazujeme na problém s mladými řidiči. Jsou zde rizikové skupiny řidičů, u nichž by se dalo uvažovat a diskutovat o povinném absolvování nějakého kurzu. Nemělo by se ani zapomenout na seniory. Tato skupina řidičů by také měla být určitým způsobem vzdělávána."
     
    Jiří Došek: „V řadě zemí fungují řidičáky na zkoušku. Zejména v severských státech mají řidiči povinnost účastnit se kurzu bezpečné jízdy. Mně osobně se líbí model Rakouska, kde po získání řidičského průkazu je řidič povinnen absolvovat čtyři sezení, která ho dále rozvíjí."
     
    Václav Pech: „Každý řidič investuje velké množství peněz do svého vozidla, do benzinu... Ve srovnání s tím jsou prostředky vynaložené za takový kurz zanedbatelné."
     
    Jiří Došek: „Jednotlivé polygony pořádají čas od času dny otevřených dveří. Od příštího roku bychom rádi tyto dny nějak koordinovali."
     
    Václav Pech: „Sám dělám instruktora bezpečné jízdy, i když ne v rámci tohoto projektu. Praxe, trénink a takové školení řidičů je důležité, aby dokázali reagovat v krizových situacích."
     
    Ondřej Valenta: „Chceme aktivně spolupracovat se záchranáři, hasiči či policií. Zaměřit se chceme i na problémy, jakými jsou třeba alkohol za volantem. Cílíme také na mladé řidiče, a proto budeme fungovat i na sociálních sítích. Webová adresa projektu je road-safety.cz."
     
    Tomáš Lerch: „Přeji kampani, aby byla úspěšná, aby se dále rozvíjela a aby dostatečně oslovila řidiče."
     
    Tomáš Lerch: „Oceňujeme to, že Autoklub ČR rozšiřuje své aktivity na poli bezpečnosti. Centra bezpečné jízdy nabízejí možnost vzdělávání řidičů. Je potřeba přesvědčit řidiče, aby takové kurzy absolvovali, že jim mohou pomoci. Snahou těchto center by mělo být i vysvětlení, proč je dobré takový kurz absolvovat. Dopravní policie centra bezpečné jízdy podporuje a je připravená se k této věci také aktivně zapojit."
     
    Jiří Došek: „Ročně absolvuje kurz bezpečné jízdy pouze čtvrt procenta řidičů. Účastníci si přitom během něj vyzkouší situace, které by nechtěli zažít. Je to místo, kde se mohou něco naučit. Průměrně zemřou na silnici dva lidé denně, tento víkend, tuším v neděli, to bylo dokonce deset lidí."
     
    Ondřej Valenta: „Jedním z hlavním témat kampaně je heslo ,Není to jen o bodech'. Tím chceme řidičům ukázat, že hlavním důvodem návštěvy výcvikových center by neměl být jen odpočet trestných bodů. V rámci kampaně vznikly také dva videospoty."
     
    Jan Šťovíček: „Rádi bychom následovali příklad některých sousedních zemí, kde takové programy fungují, například Rakousko."
     
    Jan Šťovíček: „FIA dlouhodobě propaguje program zaměřený na bezpečnost silničního provozu. My jako člen FIA připravujeme tento program v České republice. Duben je u nás měsícem bezpečných silnic, a proto není načasování této kampaně náhodné."
     
    13:00
    Tisková konference právě začala.

    Vojtěch Jurák

    Hosté tiskové konference
    Ondřej Valenta – projektový manažer "Road Safety"
    Tomáš Lerch – ředitel služby dopravní policie
    Jan Šťovíček – první viceprezident Autoklubu ČR
    Jiří Došek – předseda Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů
    Václav Pech – sedminásobný mistr ČR v rally
    bahis siteleri