konec
18. etapa: Melide – Verbania

Vítěz: P. Gilbert (BMC)

Čtvrtek 28.05.2015, 12:55Giro d’Italia
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (17:16:34)
     
    Průběžné pořadí:

    1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 72:23:09
    2. Landa (Šp./Astana) -5:15
    3. Aru (It./Astana) -6:05
    4. Amador (Kost./Movistar) -7:01
    5. Trofimov (Rus./Kaťuša) -9:40
    6. König (ČR/Sky) -10:44
    7. Caruso (It./BMC) -11:05
    8. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -12:53
    9. Hesjedal (Kan./Cannondale) -13:01
    10. Geniez (Fr./FDJ) -14:01
    ---
    21. Kreuziger (ČR/Tinkof-Saxo) -53:39
    116. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -3:36:45
     
    Leopold König, Roman Kreuziger i Petr Vakoč do dění této etapy příliš nezasáhli. Do cíle zkrátka dojeli tak, jak potřebovali. Následující dvě etapy budou pro celé Giro klíčové.
     
    Konečné pořadí 18. etapy:

    1. Philippe Gilbert (BMC) 4:04,14
    2. Francesco Manuel Bongiorno (BAR) +0:47
    3. Sylvain Chavanel (IAM) +1:01
    4. Matteo Busato (STH) +1:01
    5. Amael Moinaird (BMC) +1:01
    6. David De La Cruz (NEK) +1:01
    7. Rinaldo Nocentini (ALM) +1:01
    8. Kanstancin Sivcov (SKY) +1:01
    9. Chad Haga (TGA) +2:42
    10. Pieter Weening (OGE) +3:55
    ---
    17. Lepopold König (SKY) +7:18
    69. Roman Kreuziger (TTS) +21:10
    75. Petr Vakoč (EQS) +21:57
     
    Závod skončil.
     
    CÍL
    Minuta a patnáct vteřin, to je náskok, jaký si Contador vytvořil na Fabia Arua a Mikela Landu. Španěl si tím pouze potvrdil pozici lídra a pojistil růžový trikot pro nejlepšího cyklistu.
     
    CÍL
    Do cíle právě dojel i Alberto Contador spolu s Ryderem Hesjedalem (TCG) a Davidem Villellou (TCG). Uvidíme, jak velký náskok si nakonec na duo Fabio Aru a Mikel Landa z Astany vytvořil.
     
    CÍL
    Na druhém místě nakonec dojel Francesco Manuel Bongiorno (BAR), na bedně je také zkušený Sylvain Chavanel (IAM), který dojel na třetí příčce.
    Vítěz dnešní etapy Philippe Gilbert:
     
    CÍL
    Philippe Gilbert (BMC) vítězí!
     
    1 KM
    Philippe Gilbert (BMC) si užívá poslední kilometr plnými doušky. Parádní výkon, smeknout klobouk rozhodně musíme.
     
    2 KM
    Vypadá to, že Francesco Manuel Bongiorno (BAR) získá pro svůj tým druhé místo. Dělá pro to všechno, odtrhl se od skupinky, která marně stíhala Gilberta.
     
    3 KM
    Vedoucího Belgičana čeká zhruba tříkilometrová rovinka, pak by se měl ve Verbanii plně radovat z etapového vítězství.
    Philippe Gilbert (BMC) by neměl mít problém udržet pohodlný náskok:
     
    4 KM
    Philippe Gilbert (BMC) navýšil náskok na tři čtvrtě minuty! Není pochyb o tom, že cílovou pásku protne jako první právě on. Skvělý výkon tohoto Belgičana, který zužitkoval svůj únik a poté parádně zvládl náročný sjezd.
     
    8 KM
    Co se situace vzadu týče, Alberto Contador (TTS), Ryder Hesjedal (TCG), Davide Villella (TCG) stále drží náskok na skupinu kolem Mikela Landy (AST) okolo 1 minuty a 20 sekund. Španěl bude chtít dojet do cíle především ve zdraví.
     
    10 KM
    Philippe Gilbert (BMC) ten sjezd zvládl naprosto na výbornou. V tuto chvíli disponuje náskokem 34 sekund. Jede si pro vítězství v této etapě. To je teď téměř jisté.
     
    18 KM
    Philippe Gilbert (BMC) jen co dojel vedoucí čtveřici, už se vrhá vstříc sjezdu na plný plyn. Aktuálně je na čele a zvládá vše nejlépe. Jeho vražednému tempu zatím nikdo nestačí.
     
    19 KM
    Tohle je pro čtveřici ve složení Francesco Manuel Bongiorno (BAR), Kanstancin Sivcov (SKY), David De La Cruz (NEK), Amael Moinard (BMC) velká škoda. Během sjezdu totiž vůbec nespolupracovala, čehož využili cyklisté vzadu. Philippe Gilbert (BMC), Sylvain Chavanel (IAM) a Rinaldo Nocentini (ALM) mají své soupeře už na dohled. Nesmíme zapomenout také na Mattea Busata (STH). Ten je rovněž v aktuální vedoucí osmici.
     
    20 KM
    Rozhodně dobrou zprávou je, že během náročného technického sjezdu z Monte Ologno nám nikdo neupadl, nevznikla žádná kolize. Snad to nezakřikneme.
    Verbania je připravená na cíl dnešní 18. etapy:

     
    23 KM
    Co se Alberta Contadora (TTS) týče, aktuálně už není jen s Ryderem Hesjedalem, ale také s Kanaďanovým kolegou z Cannondale-Garmin. Tím mužem, který se na oba dva dotáhl, je Davide Villella.
     
    24 KM
    Francesco Manuel Bongiorno (BAR), Kanstancin Sivcov (SKY), David De La Cruz (NEK), Amael Moinard (BMC) možná budou zezadu dojeti trojicí Philippe Gilbert (BMC), Sylvain Chavanel (IAM), Rinaldo Nocentini (ALM)! Ten sjezd úvodní skupince moc nevychází. Uvidíme, kdo nakonec v téhle etapě zvítězí.
     
    27 KM
    Aktuální pořadí:

    1. Francesco Manuel Bongiorno (BAR), Kanstancin Sivcov (SKY), David De La Cruz (NEK), Amael Moinard (BMC)

    2. Philippe Gilbert (BMC), Sylvain Chavanel (IAM), Rinaldo Nocentini (ALM) +47 sekund

    3. Alberto Contador (TTS), Ryder Hesjedal (TCG), Davide Villella (TCG) +7:01

    4. skupina Mikela Landy (AST) +8:27
     
    28 KM
    Příliš jsme se nezmínili o tom, jak si vede Leopold König (SKY). Ten je v současné chvíli ve skupině kolem Astany, tedy kolem Mikela Landy a Fabia Arua. V téhle etapě vlastně odpočívá, do žádných velkých dobrodružství se nepouští.
     
    30 KM
    Sedm minut a dvacet devět sekund ztrácí duo Alberto Contador (TTS) a Ryder Hesjedal (TCG), který se na Španěla během stoupání na Monte Ologno dotáhl, na vedoucí grupu ve složení Francesco Manuel Bongiorno (BAR), Kanstancin Sivcov (SKY), David De La Cruz (NEK) a Amael Moinard (BMC). Mezi nimi se pak drží trojice Philippe Gilbert (BMC), Sylvain Chavanel (IAM) a Rinaldo Nocentini (ALM). Skupina kolem Mikela Landy (AST) ztrácí na čelo zhruba osm a půl minuty.
     
    Horská prémie – Monte Ologno:
    134,4. kilometr, 1. kategorie

    1. Francesco Manuel Bongiorno (BAR) – 35 bodů
    2. Kanstancin Sivcov (SKY) – 18 bodů
    3. David De La Cruz (NEK) – 12 bodů
    4. Amael Moinard (BMC) – 9 bodů
    5. Philippe Gilbert (BMC) – 6 bodů
    6. Rinaldo Nocentini (ALM) – 4 body
    7. Sylvain Chavanel (IAM) – 2 body
     
    35 KM
    Nejrychleji byl na Monte Ologno Francesco Manuel Bongiorno (BAR) a připsal si na své konto 35 bodů. Za ním s minimálním odstupem dojeli Kanstancin Sivcov (SKY), David De La Cruz (NEK) a Amael Moinard (BMC).
     
    35 KM
    Mikel Landa (AST) ztrácí na Contadora stále zhruba jednu minutu. Ten už se blíží vrcholu na Monte Ologno. Mezitím už se na něm zjevila vedoucí čtveřice David De La Cruz (NEK), Francesco Manuel Bongiorno (BAR), Kanstancin Sivcov (SKY) a Amael Moinard (BMC), trojice Philippe Gilbert (BMC), Sylvain Chavanel (IAM) a Rinaldo Nocentini (ALM) na tuto grupu ztrácejí asi 51 sekund.
    Spadlý řetěz Alberta Contadora:
     
    36 KM
    Malé problémy nyní postihly Alberta Contadora! Spadl mu totiž řetěz. Nakonec si ale poradit dokázal. Tohle bylo jen vteřinkové zdržení.
     
    37 KM
    Mikel Landa (AST) se nakonec v tomhle stoupání trošku chytil, pomohl mu i jeho tým. Ačkoli stále ztrácí na Contadora, který jede na Monte Ologno sám, může být v klidu, že je například spolu s průběžně třetím Fabiem Aruem (AST). Aktuální rozdíl mezi kazašskou stájí a Španělem čítá něco kolem minuty.
     
    38 KM
    Vedoucí grupa se udržet pospolu nakonec nedokázala. Na čele jsou nyní pouze čtyři cyklisté, a to David De La Cruz (NEK), Francesco Manuel Bongiorno (BAR), Kanstancin Sivcov (SKY) a Amael Moinard (BMC). Troufám si tvrdit, že právě mezi nimi se rozhodne o tom, kdo dojede na Monte Ologno jako první. Philippe Gilbert (BMC), Sylvain Chavanel (IAM) nebo Rinaldo Nocentini (ALM) se jich udržet nedokázali.
     
    39 KM
    Čelní skupina nám čítala pět cyklistů, teď se ale podstatně navýšila o další jména, která figurovala už v úniku. Aktuální čelo je v tomto složení: Kanstancin Sivcov (SKY), Francesco Manuel Bongiorno (BAR), David De La Cruz (NEK), Rinaldo Nocentini (ALM), Amael Moinard (BMC), Philippe Gilbert (BMC), Sylvain Chavanel (IAM), Davide Villella (TCG), Maxim Bělkov (CAT) a Pieter Weening (OGE).
     
    40 KM
    Výraz Alberta Contadora (TTF) vypadá velmi, velmi dobře. Mikel Landa (AST) nedokáže držet krok. A v tuhle chvíli je odstup mezi oběma zhruba minuta a půl!
    Alberto Contador v nástupu na Monte Ologno:
     
    41 KM
    Mikel Landa (AST) nezachytil nástup Alberta Contadora (TTF), který se vydává vstříc navýšení náskoku v průběžném pořadí. Tohle je rozhodně překvapivý krok. Tahle etapa měla být podle všeho spíše odpočinková.
     
    42 KM
    Mezitím, co se zřejmě Alberto Contador (TTS) snaží trošku překvapivě nastoupit, se Astana i Movistar snad bez problémů vrátili zpět do hry. Ale uvidíme, zda-li se vedoucí Španěl bude snažit utrhnout svého konkurenta Landu.
    Juan José Lobato upadl a zřejmě letošní Giro nedojede:
     
    43 KM
    A další pád! Juan José Lobato (MOV) v jedné ze zatáček upadl. A nevypadá to s ním dobře, drží se za klíční kost. Těch pádů začíná přibývat.
    Že by problémy v Astaně? Je poněkud vzadu:
     
    43 KM
    Rozhodně zajímavé věci se dějí vzadu v pelotonu. Druhý muž průběžného pořadí Mikel Landa (AST) je jaksi vzadu. Těžko říci, zda-li se jednalo o technické problémy, nebo se udála opět nějaká kolize.
    Tahle pětice zatím ovládá tuto etapu:
     
    44 KM
    Na Monte Ologno nám aktuálně nejrychleji stoupá pětice, a to ve složení Kanstancin Sivcov (SKY), Francesco Manuel Bongiorno (BAR), David De La Cruz (NEK), Rinaldo Nocentini (ALM) a Amael Moinard (BMC).
     
    44 KM
    Z úvodní grupy nám začínají odpadávat někteří cyklisté, kteří nepatří mezi nejlepší vrchaře. Výrazně už nyní ztrácí Matteo Busato (STH).
     
    45 KM
    Všichni příznivci Leopolda Königa si určitě oddechli. Do havárky, do níž se přimotala většina týmu Sky, se naštěstí nenachomýtla právě největší česká naděje. Rozhodně to ale není příjemná zpráva, bude totiž muset Monte Ologno zvládnout tak trochu sám.
     
    45 KM
    Vypadá to, že vzadu v pelotonu došlo ke kolizi v týmu Sky! Doufejme, že se do ní nezapletl Leopold König. Zatím nemáme bližší informace.
     
    46 KM
    Stoupáme! Nejtěžší pasáž 18. etapy, Monte Ologno, je nyní v plném proudu. Zatím za to nejvíce bere David De La Cruz (NEK).
    Profil stoupání na Monte Ologno:

     
    53 KM
    Ještě osm kilometrů zbývá do stoupání na Monte Ologno, kopec, který je zařazený do 1. kategorie a ze kterého bude zbývat 35,6 km do cíle. Právě tady se bude rozhodovat o vítězi dnešní etapy. Možná že ještě těžší pak bude zvládnout sjezd. Ten totiž opravdu patří k hodně obtížným, a jak už předeslal Leopold König už před závodem, mohli by tady někteří "bázlivější" cyklisté ztratit.
    Průměrná rychlost 18. etapy se pohybuje okolo 48 km/h. A je to zásluha především těchto dvanácti statečných:
     
    62 KM
    Etapa je to jinak velmi svižná. Vždyť průměrná rychlost závodu se pohybuje okolo 48 km/h.
     
    64 KM
    O další minutu se navýšil náskok vedoucí grupy na peloton. Aktuální rozdíl mezi oběma skupinami je 12 minut a 35 sekund. Na čele pelotonu je jinak povětšinou Tinkoff-Saxo, který kontroluje situaci pro Alberta Contadora.
     
    Sprinterská prémie – Bieno:
    103,6. kilometr

    1. Philippe Gilbert (BMC) – 10 bodů
    2. Amael Moinard (BMC) – 6 bodů
    3. Rinaldo Nocentini (ALM) – 3 body
    4. Kanstancin Sivcov (SKY) – 2 body
    5. Sylvain Chavanel (IAM) – 1 bod
     
    66 KM
    I druhá sprinterská prémie v Bienu je za námi. A opět se z vítězství radoval Philippe Gilbert (BMC), který si připsal celkem 10 bodů.
    Problémy Edoarda Zardiniho:
     
    74 KM
    Defekt nyní postihl Edoarda Zardiniho (BAR). Ten nyní čeká na pomoc doprovodného vozu.
     
    76 KM
    11 minut a 30 sekund, to je odstup pelotonu od vedoucí skupiny. Rozdíl mezi oběma grupami se neustále navyšuje!
     
    80 KM
    Vedoucí skupina, která se odtrhla od pelotonu, neskýtá pro držitele růžového trikotu Contadora příliš velké nebezpečí. Nejvýše postavený je Amael Moinard (BMC), který byl po 17. etapě na patnáctém místě, ale se ztrátou 26 minut a 21 sekund.
     
    84 KM
    Nakonec i Jesús Herrada (MOV) a Fabio Felline (TFR) jsou v pelotonu zpátky. Vedoucí skupina si jinak udržuje nějaký desetiminutový náskok.
     
    86 KM
    Roberto Ferrari (LAM) nakonec vzdal boj o to, aby dohnal vedoucí dvanáctičlennou skupinku, a nechal se dohnat pelotonem. Jesús Herrada (MOV) a Fabieo Felline (TFR) přišli o svého parťáka, pořád se ale drží v úniku. Uvidíme, na jak dlouho.
     
    Sprinterská prémie – Stresa:
    80,9. kilometr

    1. Philippe Gilbert (BMC) – 10 bodů
    2. Kanstancin Sivcov (SKY) – 6 bodů
    3. Francesco Manuel Bongiorno (BAR) – 3 body
    4. Chad Haga (TGA) – 2 body
     
    89 KM
    O body se bojovalo na sprinterské prémii ve Strese. Jako první si zajistil body Philippe Gilbert (BMC), druhý skončil Kanstancin Sivcov (SKY), třetí pak Francesco Manuel Bongiorno (BAR). Bodoval také Chad Haga (TGA).
     
    95 KM
    Pokud zahrneme do našich propočtů, že v úvodní skupince jsou někteří šikovní vrchaři, mohl by být ve finále únik úspěšný. Přece jenom je potřeba zvládnout stoupání na Monte Ologno. To je pochopitelně klíčový bod dnešní etapy.
    Tahle skupina si na čele vede velmi, velmi dobře:

     
    98 KM
    Peloton začíná hodně ztrácet půdu pod nohama! Vedoucí skupina si vytvořila luxusní náskok 9 minut a 20 sekund. A jak klidně tahle etapa zpočátku vypadala... Za ní se drží trojice Ferrari, jehož nezastavila ani výměna kola za nové, Herrada a Felline, která disponuje náskokem tří minut.
    Ještě jednou si připomeňme trasu dnešní 18. etapy:
     
    104 KM
    Jako by Roberto Ferrari (LAM), který před pár okamžiky upadl, té smůly neměl dost. Teď navíc musel vyměnit své zřejmě poškozené kolo za nové.
     
    105 KM
    Situace v závodu se má následovně: Vedoucí skupina, čítající 12 cyklistů, navýšila náskok už na 6 minut a 30 sekund! Trojice ve složení Ferrari, Herrada a Felline disponuje náskokem 2 minut a 45 sekund.
     
    106 KM
    Damiano Cunego (NIP) po havárii s Ferrarim nakonec odstoupil ze závodu. Startovní pole se nám tak díky odstoupení dalšího cyklisty (po Pineauovi, který vzdal už na začátku dnešní etapy) zúžilo na číslo sto šedesát sedm.
     
    107 KM
    Roberto Ferrari (LAM) se zařadil do skupinky s Jesúsem Herradou (MOV) a s Fabiem Fellinem (TFR) a měl by pokračovat v závodu. Čelní skupina, která čítá dvanáct cyklistů, jinak velkým způsobem navyšuje náskok na peloton.
    Potlučený Cunego ze závodu odstoupil, Ferrari pokračuje dále:
     
    112 KM
    Tohle je dost nepříjemná zpráva pro čelní skupinu! Ta totiž vlivem pádu přišla o dva cyklisty. Do kolize se totiž na 49,7. kilometru dostali Roberto Ferrari (LAM) a Damiano Cunego (NIP). Zatím není známo, zda-li budou působit v závodu i nadále.
     
    118 KM
    Hned čtrnácti závodníkům se nakonec podařilo utrhnout od pelotonu. V tuhle chvíli má složení Rinaldo Nocentini (ALM), Francesco Manuel Bongiorno (BAR), Philippe Gilbert (BMC), Amael Moinard (BMC), David De La Cruz (NEK), Sylvain Chavanel (IAM), Roberto Ferrari (LAM), Damiano Cunego (NIP), Pieter Weening (OGE), Matteo Busato (STH), Davide Villella (TCG), Chad Haga (TGA), Maxim Bělkov (CAT) a Kanstancin Sivcov (SKY) náskok dvou minut.
     
    125 KM
    Že by konečně první úspěšný únik? Postaral se o něj Philippe Gilbert (BMC), který byl stejně jako Chavanel také na čelních pozicích a číhal na ten správný okamžik. Rozdíl mezi ním a pelotonem je ovšem nepatrný. Každopádně dnes poprvé je startovní pole, alespoň na chvilku, na dvě části.
     
    133 KM
    Sylvain Chavanel (IAM) se na čele snaží stále o to odpoutat se od pelotonu, má ale o dost složitější pozici než ostatní cyklisté z jiných týmů. Vždyť IAM Cycling chybí již odstoupivší Matteo Pelucchi, Stef Clement, Sébastien Reichenbach a nově i Jérome Pineau.
    Tenhle fanoušek ze zprávy, že Jérome Pineau předčasně vzdal, není příliš nadšený:

     
    140 KM
    Vše je potvrzené, Jérome Pineau (IAM) tuhle etapu a letošní Giro nedokončí. Na vině budou s největší pravděpodobností zdravotní trable. Jeho týmu budou jeho letité zkušenosti určitě chybět.
    Na 13.3, kilometru nám peloton dorazil do vesničky Brusino Arsizio. Fotka jednoho z fanoušků nám naznačuje, že počasí by mohlo cyklistice určitě přát:

     
    142 KM
    Že by nám Jérome Pineau (IAM) opustil balík 169 závodníků? Vypadá to tak. Je totiž u svého doprovodného vozu a nevypadá to s ním dobře.
     
    146 KM
    Téměř každý delší rovinatý úsek letošního Gira se jede vždy v ostrém tempu. A žádný z jednotlivců zatím není schopný utrhnout se od pelotonu. Závodit se asi opravdu bude až během stoupání na Monte Ologno. To nás čeká na 134,4. kilometru.
     
    153 KM
    Matteo Montaguti (ALM) spolu s Aleksejsem Saramotinsem (IAM) rovněž chtěli přechytračit peloton, ovšem bez úspěchu. Na čele je mnoho závodníků týmu Lampre-Merida, kteří i nadále drží vysoké tempo a celý balík pohromadě.
     
    155 KM
    Jeden z nejnadějnějších úniků měl na starosti nestárnoucí nezbedník Sylvain Chavanel (IAM), nicméně ani jeho počínání se neshledalo s úspěchem, poněvadž byl do balíku hned stažený zpět.
     
    160 KM
    Máme za sebou již 10 kilometrů závodu a zatím jsme nezaznamenali žádnou zajímavou situaci. Nikdo není v úniku, nikdo nespadl, peloton si zatím počíná opatrně. I když opatrně... Ono je jeho tempo tak vysoké, že žádný cyklista se od něj spíš nemůže utrhnout.
     
    165 KM
    Peloton by měl čítat všech 169 závodníků, kteří dokončili včerejší etapu. Od týmů nejsou hlášené žádné změny či odstoupení nějakých cyklistů ze závodu.
     
    167 KM
    Peloton je zatím pohromadě. Ačkoli jsme v něm zaznamenali nějaké ty pokusy o únik, nebyly pro tuto chvíli úspěšné.
     
    170 KM
    Závod začal.
     
    Právě bylo zamáváno z doprovodného vozu, a to znamená, že 18. etapa letošního Gira právě začala.
    Na startu dnešní etapy v Melide vládne dobrá pohoda:

     
    Pořadí po 17. etapě:

    1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 68:12:50
    2. Landa (Šp./Astana) -4:02
    3. Aru (It./Astana) -4:52
    4. Amador (Kost./Movistar) -5:48
    5. Trofimov (Rus./Kaťuša) -8:27
    6. König (ČR/Sky) -9:31
    7. Caruso (It./BMC) -9:52
    8. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -11:40
    9. Geniez (Fr./FDJ) -12:48
    10. Hesjedal (Kan./Cannondale) -13:01
    ...
    22. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -38:34
    117. Vakoč (ČR/OPQS) -3:20:53.
     
    Tři čeští reprezentanti ještě působí na letošním Giro. Team Sky se už po víkendu rozhodl, že bude pracovat na Leopolda Königa, který se po odstoupení Richieho Porteho stal lídrem tohoto týmu. V současné chvíli je šestý se ztrátou 9 minut a 31 sekund na Contadora. Roman Kreuziger z Tinkoff-Saxo je na 22. místě, Petr Vakoč z Omega Pharma-Quick-Step na 117. příčce.
     
    Dosavadnímu lídrovi Contadorovi nepůjde jen o to, aby udržel celkem pohodlný náskok 4 minut na Landu a zhruba 5 minut na Aru, kteří oba reprezentují Astanu, ale rovněž se bude bojovat o další trikoty. Elia Viviani přišel o ten červený pro nejlepšího sprintera právě po 17. etapě a aktuálně ho drží Giacomo Nizzolo. Steven Kruijswijk se bude prát o modrý dres pro nejlepšího vrchaře především s Beňatem Intxaustimem. Bílý dres se bude snažit udržet Fabio Aru, o ten však asi jen těžko přijde, jelikož má celkem luxusní náskok. Průběžné pořadí týmů jinak vede už od 4. etapy Astana.
    O své nevině ohledně přidržování se týmového auta je český cyklista přesvědčen. Každému, kdo ho při protipravidlové činnosti viděl (včetně rozhodčích), slíbil 100 tisíc euro:

     
    Před včerejší etapou jury Königovi oznámila, že bude penalizován 10 vteřinami za přidržování se týmového auta v úterní etapě. "Já vůbec nevím, za co mi to dali. Už to radši ani nekomentuju. Nevím, fakt nevím. Říkal jsem Dariovi Cionimu, ať zjistí, za co ten trest je, ale zatím jsem se nic nedozvěděl," uvedl v rozhovoru pro idnes.cz. "Může se klidně stát totéž co na Mortirolu, že pojedou nahoru pospolu dvojičky a trojičky jezdců. Jenomže na druhou stranu si myslím, že silné týmy budou chtít být co nejvíc kompaktní, a proto to nerozjedou naplno, aby tam potom nahoře nezůstal třeba Contador sám. Ale i při tom skoro 40kilometrovém sjezdu bude prostor, aby například Astana zaútočila a Landa nebo Aru odjeli. Tam se dá něco zkusit. Já si do sjezdů opravdu docela věřím, naopak slabší sjezdaři by mohli nabrat ztrátu," popsal možný scénář před etapou číslo osmnáct.
    Profil 18. etapy:

     
    Zhruba po 15 kilometrech by se cyklisté měli přesunout ze Švýcarska do Itálie. A dalších asi 100 kilometrů by měli absolvovat po rovině. Právě zde jsou umístěny dvě sprinterské prémie, a to v městečkách Stresa a Bieno. Terén se výrazně změní na 123,8. kilometru, kde se od Cannero Riviera bude stoupat na Monte Ologno. Zde čeká na závodníky celkem 10,6 kilometru tvrdého stoupání s průměrným převýšením 9%, přičemž to nejvyšší dosahuje 13%. Odtud se ještě budou muset vydat na vrcholy Piancavallo a Alpe Segletta, aby následně zvládli, a to s mírnými pauzami do dalších mírných stoupání, dojezd do Verbanie.
     
    Po krátké přestávce ve Švýcarsku zamíří peloton zpět do Itálie. V pořadí 18. etapa povede z malého švýcarského městečka Melide do italské Verbanie. Celkově měří tato část letošního Giro d'Italia 170 kilometrů a je zařazená do středně horských. Zde by se tedy na čele nemělo nijak vehementně závodit, neboť v pátek a v sobotu čekají na cyklisty ty nejdůležitější pasáže letošního závodu. A právě tam by se mělo rozhodovat o všem. Nemůžeme však říci, že tahle etapa by neměla co nabídnout.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:55.

    Patrik Sandev

    18. etapa
    Konečné pořadí:

    1. Philippe Gilbert (BMC) 4:04,14
    2. Francesco Manuel Bongiorno (BAR) +0:47
    3. Sylvain Chavanel (IAM) +1:01
    4. Matteo Busato (STH) +1:01
    5. Amael Moinaird (BMC) +1:01
    6. David De La Cruz (NEK) +1:01
    7. Rinaldo Nocentini (ALM) +1:01
    8. Kanstancin Sivcov (SKY) +1:01
    9. Chad Haga (TGA) +2:42
    10. Pieter Weening (OGE) +3:55
    ---
    17. Lepopold König (SKY) +7:18
    69. Roman Kreuziger (TTS) +21:10
    75. Petr Vakoč (EQS) +21:57

    Sprinterská prémie - Stresa:
    80,9. kilometr

    1. Philippe Gilbert (BMC) – 10 bodů
    2. Kanstancin Sivcov (SKY) – 6 bodů
    3. Francesco Manuel Bongiorno (BAR) – 3 body
    4. Chad Haga (TGA) – 2 body

    Sprinterská prémie - Bieno:
    103,6. kilometr

    1. Philippe Gilbert (BMC) - 10 bodů
    2. Amael Moinard (BMC) - 6 bodů
    3. Rinaldo Nocentini (ALM) - 3 body
    4. Kanstancin Sivcov (SKY) - 2 body
    5. Sylvain Chavanel (IAM) - 1 bod

    Horská prémie – Monte Ologno:
    134,4. kilometr, 1. kategorie

    1. Francesco Manuel Bongiorno (BAR) – 35 bodů
    2. Kanstancin Sivcov (SKY) – 18 bodů
    3. David De La Cruz (NEK) – 12 bodů
    4. Amael Moinard (BMC) – 9 bodů
    5. Philippe Gilbert (BMC) – 6 bodů
    6. Rinaldo Nocentini (ALM) – 4 body
    7. Sylvain Chavanel (IAM) – 2 body
    Pořadí po 18. etapě:
    1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 72:23:09
    2. Landa (Šp./Astana) -5:15
    3. Aru (It./Astana) -6:05
    4. Amador (Kost./Movistar) -7:01
    5. Trofimov (Rus./Kaťuša) -9:40
    6. König (ČR/Sky) -10:44
    7. Caruso (It./BMC) -11:05
    8. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -12:53
    9. Hesjedal (Kan./Cannondale) -13:01
    10. Geniez (Fr./FDJ) -14:01
    ---
    21. Kreuziger (ČR/Tinkof-Saxo) -53:39
    116. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -3:36:45
    bahis siteleri