Saint-Vincent – Sestriere Vítěz: F. Aru (It./AST) (kon.)
konec
20. etapa: Saint-Vincent – Sestriere

Vítěz: F. Aru (It./AST)

Sobota 30.05.2015, 12:00 • Saint-Vincent - Sestriere, 199 km, horská etapa • Giro d’Italia
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u sobotní 20. etapy letošního Giro d'Italia, která startuje v Saint-Vincentu, její konec je ve slavném alpském středisku Sestriere a měří přesně 199 km. Jedná se o poslední horskou etapu letošního Gira a pravděpodobně poslední etapu, která může ještě zamíchat průběžným pořadím.
    Sestřihy 19. etapy

    Non perdete gli highlights della tappa 19 del Giro d'Italia con la straordinaria vittoria di Fabio Aru!Don't miss Giro d'Italia stage 19 highlights with the astonishing victory of Fabio Aru!

    Posted by Giro d'Italia on 30. květen 2015
     
    Celková klasifikace po 19. etapě

    1. Alberto Contador Velasco (Šp./TCS) 78:48:40
    2. Fabio Aru (Ita./AST) +4:37
    3. Mikel Landa Meana (Šp./AST) +5:15
    4. Andrey Amador (Kost./MOV) +8:10
    5. Leopold König (ČR/SKY) +10:47
    6. Jurij Trofimov (Rus./KAT) +11:11
    7. Ryder Hesjedal (Kan./TCG) +12:05
    8. Damiano Caruso (Ita./BMC) +12:14
    9. Steven Kruijswijk (Niz./TLJ) +12:53
    10. Alexandre Geniez (Fr./FDJ) +15:07
    ...
    27. Roman Kreuziger (ČR/TCS) +1:19:35
    113. Petr Vakoč (ČR/EQS) +4:20:14.


    Držitelé trikotů:

    Růžový trikot (nejlepší jezdec): Alberto Contador Velasco (TCS)
    Červený trikot (bodovací soutěž): Giacomo Nizzolo (TFR)
    Modrý trikot (nejlepší vrchař): Giovanni Visconti (MOV)
    Bílý trikot (nejlepší jezdec do 25 let): Fabio Aru (AST)
    Nejlepší tým: Astana Pro Team
     
    Profil etapy:
    O co jsou dvě třetiny etapy poklidnější, o to je pak těžší závěr. První stoupání čeká na cyklisty na 153 km – Colle Delle Finestre, což je jediná horská prémie NEJVYŠŠÍ KATEGORIE LETOŠNÍHO GIRA. Jeho délka je 18,5 km a hned na prvním kilometru čeká cyklisty největší 14% stoupání. Celý peloton zdolá nadmořskou výšku 2178 metrů, což je nejvyšší vrchol etepy. Druhé stoupání již není tak velké, nicméně bude také na krev. Je v závěru etapy a cyklisté vystoupají na 2035 metrů vysoký vrchol Sestriere. Jeho délka je 9,2 km a největší sklo, 9%, je v druhé polovině kopce.
    Dnešní nejvyšší kopec Colle Delle Finestre

    Preparatevi, il Colle delle Finestre sta arrivando.Brace yourself, Colle delle Finestre is coming.

    Posted by Giro d'Italia on 30. květen 2015
     
    Ve včerejší 19. etapě sice vyhrál Fabio Aru, největší konkurent Alberta Contadora, ale z obrovského náskoku Španěla ukrojil jen 77 sekund. Contador totiž moc dobře věděl, že se nemusí nikam honit, jeho náskok je totiž stále přes čtyři a půl minuty. Jezdec stáje Tinkoff-Saxo se zaměřil spíše na hlídání si dalšího cyklisty Astany a svého krajana Mikela Landy. "Hlídal jsem si Landu, svého největšího soupeře. Aru byl dnes nejsilnější. Pět měsíců jsem dřel na žlutý trikot a etapové vítězství je druhořadé," sdělil žurnalistům El Pistolero, jenž je kousíček od prvního velkého triumfu v této sezoně, čímž byl splnil polovinu svého letošního cíle – výhry na Giru a Le Tour.
     
    Také česká cyklistika je na pokraji dalšího obrovského úspěchu. Leopold König jel včera naprosto fantasticky, udržel se ve skupině největších favoritů – narozodíl od rusa Trofimova, před kterého se dostal – a svým pátým místem zatím vyrovnává nejlepší umístění Romana Kreuzigera na Giru z roku 2011. "Keny" ztrácí na čtvrtého Andreye Amadora z Movistaru přesně 2:37 minuty a na bednu 5:32 minuty. Český cyklista, který se stal po odstoupení stájového kolegy a jednoho z největších favoritů závodu Richieho Portalídrem stáje Sky, tak bude spíše hlídat páté místo, protože Trofimov na něj ztrácí 24 sekund a bývalý vítěz Gira Kanaďan Hesjedal přesně 1:18 minuty.

    Naopak smůla se stále drží Romana Kreuzigera, který včrea opět nabral velkou ztrátu a v průběžném pořadí mu patří 44. místo se ztrátou 1:19:35 hodiny. "Křižák" se potýká se zdravotními problémy a bohužel je to vidět.

    Třetí český zástupce Petr Vakoč je na své první Grand Tour na průběžném 113. místě a pokud dnes těžkou etapu zvládne, splní svůj cíl a uvidí zítra v Miláně cíl.
     
    Dnešní etapa startuje ve 12 hodin. Do cíle v Sestriere by první cyklisté měli přijet kolem 17:15.
     
    Dnešní vrchařské prémie:
    Colle Delle Finestre – nejtěžší kategorie
    Sestriere – 3. kategorie.

    Dnešní sprinterské prémie:
    Venaria Reale, 97,1 km
    Susa, 151,1 km.
     
    Cyklisty tradičně vítají na startu v davy fanoušků, nejinak je tomu dnes i v Saint-Vincentu.
    Blížící se start v Saint-Vincent

     
    Start
    19. etapa byla zahájena.
     
    198
    Celkem 164 cyklistů opouští Saint-Vincent a vydává se na jednu z nejtěžších etap letošního ročníku.
     
    194
    Na startu letošního ročníku bylo celkem 197 cyklistů, do startu předposlední etapy se jich postavilo zmiňovaných 164. Posledním odstoupivším jezdcem je Ital Enrico Battaglin z prokontinentální stáje Bardiani-CSF.
     
    192
    První kilometry se jedou bez potíží, zatím nikdo z početné kupy cyklistů se neodhodlal k úniku.
     
    186,3
    Celý peloton má za sebou 12,7 km. Zatím se stále jede v balíku. Ač to vypadá, že sesadit Alberta Contadora je už prakticky nemožné, přesto se v této etapě bude bojovat o další trikoty. Červený trikot pro lídra bodovací soutěže bude hlídat italský závodník Giacomo Nizzolo z Treku, který zatím nasbíral 159 bodů. Za ním jsou další dva Italové – Sacha Modolo (Lampre-Merida) se 142 body a Elia Viviani, jezdící za Sky, který má 134 bodů.
     
    Vzhledem k tomu, že za dnešní dvě sprinterské prémie je dohromady 16 bodů (2x po osmi), znamená to, že i kdyby Sacha Modolo obě dvě vyhrál a Gianomo Nizzolo nebodoval ani na jedné, bude mít před poslední etapou stále červený trikot.
     
    180,7
    V poměrně rychlém tempu mají za sebou cyklisté téměř dvacet kilometrů, stále k žádnému úniku nedošlo. Dnešní etapa bude až do 153 km rovinatá, ale pak to přijde. Colle delle Finestre je velkým strašákem, proto je možné šetření na místě.
     
    180
    Sledujeme první vážnější dění v pelotonu, ze kterého se odpojili Ital Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini) a Lotyš Aleksejs Saramotins (IAM Cycling).
     
    178
    Uvidíme, jak velký náskok si tato dvojice vytvoří, protože není žádným ohrožením pro držitele některých z trikotů. Berlato figuruje v průběžném pořadí na 98. místě se ztrátou bez 46 vteřin přesně 4 hodiny. Saramotins je na tom ještě hůře, je na 162 místě (třetí od konce) s deficitem 5:42:34 hodiny.
    Profil dnešní 20. etapy

     
    167
    Oba dva cyklisté si zatím nedokáží vytvořit výraznější náskok před pelotonem a zdá se, že jejich únik nebude zrovna dvakrát úspěšný.
     
    166
    Soutěž o modrý trikot nejlepšího vrchaře:
    Trikot krále hor drží Giovanni Visconti, Ital jezdící za Movistar. Dnes však bude mít přetěžkou úlohu uhájit jej.

    Stoupání na Colle delle Finestre je nejtěžším v letošním ročníku Gira d'Italia. Jako jediné stoupání se může pyšnit nejvyšší kategorií a body bere prvních devět jezdců v počtu: 45 bodů – 30 – 20 – 14 – 10 – 6 – 4 – 2 – 1 bod.

    Sestriere pak patří do stoupání třetí kategorie, kde bodují čtyři cyklisté za 7, 4, 2 a 1 bod.

    Celkem se tak dnes dá pobrat až 52 bodů, takže ve hře o modrý dres je pět jezdců. Pojďme se podívat na průběžné pořadí vrchařské soutěže:

    1. Giovani Visconti (It./Movistar) 125 bodů.
    2. Steven Kruijswijk (Hol./Lotto-NL) 109 bodů.
    3. Beňat Intxausti (Šp./Movistar) 107 bodů.
    4. Mikel Landa (Šp./Astana) 76 bodů.
    5. Carlos Betancur (Šp./Ag2r) 75 bodů.
     
    159
    Saramotins a Berlato nic nevzdávají a nyní spolu se sedmi cyklisty znovu zkoušejí únik.
     
    156,1
    A vypadá to, že tento pokus o únik již bude mít reálné obrysy. Devítka cyklistů má náskok téměř minuty a pětačtyřiceti vteřin.
     
    156
    Devítka závodníků nyní zažije maličké stoupání do městečka Strambinello. Spolu s Aleksejsem Saramotinsem a Giacomo Berlatem najdeme v této devítičlenné skupince také tyto cyklisty:
    Jon Izaguirre (Šp./Movistar – 24. místo)
    Ilnur Zakarin (Rus./Kaťuša – 56. místo)
    Diego Ulissi (It./Lampre – 61. místo)
    Matteo Busato (It./Southeast Pro Cycling – 105. místo)
    Julien Bérard (Fr./Ag2r – 112. místo)
    Nicola Boem (It./Bardiani-CSF – 157. místo)
    Marco Bandiera (It./Androni-Sidermec – 158. místo).
    Marco Bandiera se řadí na chvost průběžného pořadí Gira. Určitě tedy bude chtít být v dnešním úniku vidět. Tým Androni-Sidermec to kvituje

     
    152
    Peloton bere tento únik zcela v klidu, protože nejlepší jezdec z "uprchlické skupiny", Jon Izaguirre z Movistaru, figuruje na 24. místě se ztrátou hodiny a 20 minut. Na čele pelotonu jsou jezdci Cannondale-Garmin, uprostřed je skrytý spolu se svými souputníky z Tinkoff-SAXO vedoucí jezdec Gira Alberto Contador.
     
    150
    Čtvrtinu dnešní etapy mají cyklisté za sebou. Cannondale pracuje na stažení náskoku devíti uprchlíků, což se jí celkem daří, náskok činí jen 1:53 minuty.
     
    145
    Rychlostní průměr první hodiny závodu byl 48 kilometrů za hodinu.
    Cyklisté se mají zhruba za 100 km na co těšit - Colle delle Finestre
     
    143
    Rozdíl vedoucí devítky se stále pohybuje k dvěma minutám, momentálně je to přesně 1:55 minuty. Tinkoff-Saxo již na čele pelotonu pracuje na stažení náskoku.
     
    140
    Jenže ono to asi s prací týmu multimiliardáře Olega Tinkova na čele pelotonu nebude tak horké. Devítka je nyní vepředu o dvě a čtvrt minuty.
     
    135,9
    Dalo by se říct, že nyní čeká cyklisty devadesát kilometrů roviny, které povedou přes dvě sprinterské prémie ve Venaria Reale a Susa. Od druhé prémie pak začne nejtěžší stoupání letošního ročníku.
     
    133,9
    Ve vedoucí skupině je Diego Ulissi a Nicola Boem, kteří patří do Top10 bodovací soutěže o nejlepšího sprintera. Ulissi je na osmém místě s 83 body, Boem je ještě o tři příčky výše, když má na svém kontě 111 bodů.
     
    132,6
    Zhruba 27 kilometrů zbývá vedoucí skupince k první sprinterské prémii Venaria Reale. Vedoucí trojka v boji o červený trikot – Nizzolo, Modolo a Viviani však mohou být naprosto klidní, jejich náskok je velký a o držiteli postu nejlepšího sprintera se může rozhodnout až zítra.
     
    128
    Náskok devítičlenné skupinky se nyní snížil zhruba o 30 vteřin, Izaguirre a spol. mají k dobru 1:40 minuty. Uvidíme, zda se vyvezou alespoň na první sprinterskou prémii.
     
    124
    Náskok devítičlenné skupinky se snižuje i z toho důvodu, že tvrdou práci na čele pelotonu odvádí tým Lotto-NL Jumbo.
     
    120,7
    Jenže už to neplatí, devítka cyklistů si pomalu bere svůj náskok zpět, nyní je to 1:53 minuty a do první sprinterské prémie zbývá zhruba 20 kilometrů.
     
    111,1
    Náskok chvíli narůstá, chvíli pak klesá. Devět kilometrů před Venaria Reale už to vypadá, že uprchlíci přijedou na sprint jako první. Mají k dobru přesně sto vteřin.
     
    107,8
    Skupinka se pomalu blíží do Venaria Reale, Izaguirre, Zakarin, Ulissi, Berlato, Busato, Bérard, Boem, Bandiera a Saramotins si to rozdají o nejvíce bodů.
     
    106,5
    Průměrná rychlost druhé poloviny závodu byla přesně 45,1 km/h, což je o 2,9 km/h méně než v první hodině.
    Uprchlíci se blíží k Venaria Reale

     
    101,9
    Sprinterskou prémii ve Venaria Reale vyhrál Nicola Boem z Bardiani-CSF a připisuje si osm bodů. Celkem jich má aktuálně 119 a už jen 9 bodů mu chybí na čtvrtého Philippa Gilberta z BMC.
     
    100
    Sprinterská prémie Venaria Reale (97,1 km):
    1. Nicola Boem (It./BAR) 8 bodů.
    2. Marco Bandiera (It./AND) 4 b.
    3. Jon Izaguirre (Šp./MOV) 1 b.

    Průběžné pořadí bodovací soutěže:
    1. Giacomo Nizzolo (It./TFR) 159 b.
    2. Sacha Modolo (It./LAM) 142 b.
    3. E. Viviani (It./Sky) 134 b.
    4. P. Gilbert (Bel./BMC) 128 b.
    5. N. Boem (It./BAR) 119 b.
     
    95
    Náskok vedoucí devítky mírně vzrostl, nyní se pohybuje kolem dvou a půl minuty, konkrétně na 2:28 minuty. Zřejmě i do druhé sprinterské prémie v Suse dojedou uprchlíci jako první, poté se začne jejich náskok snižovat.
     
    92
    A náskok opět narůstá. Za mírně deštivého počasí v 68% vlhkosti při 22°C si Izaguirre, Boem a spol vypracovali zatím asi největší rozestup, který činí 2:36 minuty.
    Fabio Sabatini nabírá během etapy láhve

     
    Colle delle Finestre:
    Pojďme si nyní něco málo povědět o nejtěžším stoupání letošního Gira. Cyklisté se o ní příliš hezky nevyjadřují a není se čemu divit. 18,5 km stoupání v průměrném sklonu 9,2%, nejvyšším dokonce 14% – a to hned na začátku.

    "Je to příšera, a to strašně těžká," řekl o stoupání Michele Scarponi, vítěz Gira 2011. Jeho slova můžou ostatní jen podpořit. Příšera se po deseti letech objevuje v itineráři Gira znovu.
    Šotolinový povrch Colle delle Finestre

     
    Velkým favoritem Colle delle Finestre je italská hvězda Fabio Aru z Astany. Stejně jako ostatní elitní vrchaři si brousí zuby na Cima Coppi, což je pohár pro prvního cyklistu na nejvyšší hoře Gira, kterým práve Colle delle Finestre je.

    Vítězové na Colle delle Finestre:
    2011: Vasil Kirijenka
    2005: Danilo Di Luca
     
    82,7
    Vraťme se ale k aktuální situaci na trati. Zhruba v polovině cesty mezi první a poslední dnešní sprinterskou prémii má devítičlenná skupinka náskok stále zhruba 2:30 minuty před svými pronásledovateli.
     
    77
    Na čele pelotonu je vláček týmu Tinkoff-Saxo, ve kterém je bezpečně schovaný Alberto Contador Velasco. El Pistolera může o výhře v letošním Giru připravit právě snad už jen "Cole delle Finestre".
     
    74,2
    Giovanni Visconti z Movistaru měl menší potíž se svým kolem, ale již pokračuje dále a je znovu v hlavní skupině.
     
    69,7
    Peloton začíná šlapat o něco rychleji než devítičlenná vedoucí skupinka. Parádní práci odvádí na v čele Tinkoff-Saxo, takže odstup devítky už je jen 1:45 minuty.
    Práce týmů Tinkoff-Saxo, Lotto-NL Jumbo, Astana a Sky na čele pelotonu
     
    64,6
    Tempo na čele skupiny uprchlíků udává Ilnur Zakarin, průběžně 56. závodník letošního Gira, který jezdí za ruský tým Kaťuša.
     
    63,5
    Cyklisté právě projíždějí malebnou vesničkou Borgone Susa, kde je také vítají davy lidí. Je to však nic oproti tomu, co čeká peloton na vrcholu Colle delle Finestre.
    Samozřejmě i letos si fanoušci kolem trati připravili různá chorea. Letadlo za pelotonem je všeříkající, cyklisté za chvíli budou stoupat vzhůru

     
    60,8
    Jestli jsem zhruba před půlhodinou říkal, že je zataženo a možná padají lehké kapky, není tomu tak. Na cyklisty z občasného polojasna vykukuje sluníčko, po dešti nejsou ani památky.
     
    60
    Lotto-NL Jumbo jde do čela pelotonu hlavně kvůli tomu, aby vytvořilo parádní pozici pro Stevena Kruijswijka. Tento Holanďan, který v roce 2011 bojoval s Romanem Kreuzigerem o post nejlepšího mladého jezdce, ztrácí na vedoucího Giovanniho Viscontiho pouze 16 bodů, což při "Fausto Coppi" stoupání na Colle delle Finestre není nic nestažitelného.
     
    56,3
    Další krásná panoramata jsou vidět v itineráři letošního Gira. Za malou chvíli závodníci pojedou kolem hradu Bussoleno, jenž zezhora majestátně vzhlíží na dění pod ním.
     
    54,8
    Přesně za 6 kilometrů by měli cyklisté dojet do Susy, kde je dnešní druhá a poslední sprinterská prémie.
     
    54,3
    Průměrná rychlost ve třetí hodině závodu je podobná jako v té předchozí, 44,2 km/h.
     
    51
    Náskok devítky vepředu je stále kolem 1:45 minut. Že by však tato skupina měla být první na Colle delle Finestre, to si tedy opravdu nemyslím. Tím spíše, když za nimi jsou vlčáci, kteří si opravdu dělají zálusk na cenu Fausta Coppiho. Dobře si v pelotonu vede Tinkoff-Saxo, kde by chtěl El Pistolero brát výhru. Ale favoritů na dnešek je opravdu dost – jmenovitě Kruijswijk, Visconti, Aru, Landa, König, zapomenout se nesmí ani na Intxaustiho či Hesjedala.
     
    48,8
    Rychlostní prémii v Suse vyhrává Nicola Boem, hned za ním je Marco Bandiera, čili stejná pozice, jako při prvním sprintu. Třetího v pořadí doplním za okamžik.
     
    48
    Sprinterská prémie Susa (151,1 km):
    1. Nicola Boem (It./BAR) 8 bodů.
    2. Marco Bandiera (It./AND) 4 b.
    3. Ilnur Zakarin (Rus./KAT) 1 b.

    Průběžné pořadí bodovací soutěže:
    1. Giacomo Nizzolo (It./TFR) 159 b.
    2. Sacha Modolo (It./LAM) 142 b.
    3. Elia Viviani (It./Sky) 134 b.
    4. Philippe Gilbert (Bel./BMC) 128 b.
    5. Nicola Boem (It./BAR) 127 b.
    6. Marco Bandiera (It./AND) 92 b.
    7. Alberto Contador (Šp./TCS) 91 b.
    8. Diego Ulissi (It./LAM) 83 b.
    9. Marco Frapporti (It./AND) 72 b.
    10. Luca Mezgeč (Slo./TGA) 66 b.
     
    46
    Stoupání na Colle delle Finestre je tu, rázem je náskok devíti uprchlíků jen 50 vteřin.
    Stoupání na Colle delle Finestre

    Takto to nyní vypadá kousek pod vrcholem nejvyššího stoupání letošního Gira

     
    45
    Z Pelotonu psotupně odpadají spurtéři a nevrchaři, vypadá to, že dnes si to opravdu rozdají ryzí vyznavači kopců.
     
    44,3
    Giacomo Berlato pochopil, že pokud chce vůbec bojovat o naději na vítězství na Colle delle Finestre, musí se odpoutat od ostatních osmi jezdců, což nyní také činí.
     
    44
    Ostré 14% stoupání je před cyklisty. Jako první do něj najede Giacomo Berlato (It./(Nippo-Vini Fantini), kter má náskok zhruba 10 vteřin před Ilnurem Zakarinem a Jonem Izaguirrem. Další šestici ve složení Ulissi, Busato, Bérard, Boem, Bandiera a Saramotins už pohltil peloton.
     
    43,1
    Contador má ve stoupání další tři pomocníky, mj. Romana Kreuzigera.
     
    42,8
    Dario Cataldo nyní něco vyčítavě říká Michaeli Rogersovi na čele pelotonu. Zdá se, že Tinkoff nechce jezdce Astany střádat.
     
    42,4
    Do čela pelotonu jde Stefano Pirazzi z Bardiani-CSF, miláček domácích fanoušků.
     
    42
    Na čele dnešní etapy je stále Giacomo Berlato, kterého stíhá už jen Jon Izaguirre. Zdá se, že Ilnur Zakarin pomalu odpadává.
     
    41,7
    Tak jsem se trošku zmýlil. Ve vedení máme Ilnura Zakarina, kterého stíhá Stefano Pirazzi. Ďábelskému kopci již nestačí Giacomo Berlato a Jon Izaguirre.
     
    41,2
    Alberto Contador se už může opřít pouze o pomoc Micka Rogerse, protože Ivan Basso a Roman Kreuziger se již stáhli z čela pelotonu.
     
    40,0
    Vypadá to, že z pelotonu odpadá také Giovanni Visconti, který chtěl včera strašně moc vyhrát etapu, ale nepovedlo se mu to. A zdá se, že se mu dnes nepovede udržet ani modrý trikot.
    Někde tam vzadu je Colle delle Finestre
    Kaťuša se raduje, Ilnur Zakarin je nový lídr závodu.

    Současný stav etapy, do cíle zbývá 40 km

     
    38,6
    Situace na čele pelotonu se nyní mění každým okamžikem. Vepředu je pět jezdců stáje Astana, které následuje Contador s Rogersem.
     
    38,4
    Nebudu Vás dlouho napínat, v čele pelotonu je také Leopold König, který tak bojuje o páté místo.
     
    38,3
    Giovanni Visconti odpadá z pelotonu a loučí se s modrým trikotem nejlepšího vrchaře.
    Giovanni Visconti odpadá

     
    37,1
    Kruijswijk za to bere a začíná útočit, na což samozřejmě musí reagovat Alberto Contador a jezdci stáje Astana.
     
    36,4
    Steven Kruijswijk to myslí vážně. Nyní šel dopředu Tanel Kangert, kterého Kruijswijk přejel jak vítr a nyní tvoři uprchlickou skupinku, která se přehnala přes Pirazziho.
     
    35,9
    Celá skupinka se ale opět sjela dohromady, je v ní také König, Amador, Trofimov a další.
     
    35,5
    Další útok nyní zahajuje Ryder Hesjedal, bývalý vítěz Giro d'Italia. Největší favorité jsou ale stále pospolu a nenechají si ho ujet.
     
    35,4
    Ilnur Zakarin právě přejíždí z pohodlí asfaltu na šotolinový povrch Colle delle Finestre!
     
    35,2
    Stafeno Pirazzi byl sice dojet Kruijswijkem a Kangertem, ale dokázal se chytit a nyní je v útoku on. Ale už to znovu není pravda, skupinku pronásledovatelů Ilnura Zakarina táhne Ryder Hesjedal.
     
    34,8
    Na šotolinu najíždějí také hlavní favorité závodu.
     
    33,9
    Vedoucím mužem závodu je stále Ilnur Zakarin. 82 vteřin za ním je Contador, Aru, Landa, Hesjedal, Kruijswijk, Kangert a Urán. Kousek za nimi jede Pirazzi, jehož stíhá skupinka s Amadorem a Kangertem.
     
    33,3
    Po Giovannim Viscontim odpadá také Beňat Intxausti, takže cesta Stevena Kruijswijka za modrým trikotem je krásná jako modrá obloha.
    Ilnur Zakarin jede opravdu skvěle a má náskok 1:58 minuty na skupinu růžového trikotu
     
    32,4
    Mikel Landa nastupuje a Alberto Contador mu zatím nestačí.
     
    32,2
    Mikel Landa se opravdu urval a jeho tempu ostatní nestači. Má nyní zhruba sto metrů k dobru před Contadorem, Aruem, Hesjedalem, Kruijswijkem, Kangertem a Uránem. Ua touto skupinou je pak Amador, König, Trofimov, Caruso, Atapuma a Rosa.
     
    31,8
    Současná situace v závodě:
    1. Ilnur Zakarin
    2. Mikel Landa +48 vteřin
    3. Skupina kolem Contadora +1:16 minuty.
     
    31,2
    Mikel Landa každou vteřinkou stahuje Ilnura Zakarina, nyní to je pouze 32 vteřin a dá se očekávat, že Ruského cyklistu dojede.
     
    30,8
    Mikel Landa Meana z týmu Astana jede jak dobře naprogramovaný stroj. Během pěti set metrů stáhl Zakarina o dsalších zhruba osm vteřin a dle mého je o vítězi na Colle delle Finestre jasno!
     
    29,9
    Mikel Landa už má na Zakarina ztrátu jen 13 vteřin a mílovými kroky jí dojíždí.
     
    29,4
    Jurij Trofimov odpadá ze skupinky kolem Amadora a Königa, takže Leo má opět větší naději na páté místo.
    Je libo Colle delle Finestre?
     
    29,1
    Hesjedal, Kruijswijk a Aru odjíždí Albertu Contadorovi. El Pistolero se dostává do problémů a za jeho zády je další jezdec Astany, který mu nyní nastupuje. Jedná se o Tanela Kangerta. Navíc začíná pršet!
     
    28,9
    Tohle je neskutečné drama na Colle delle Finestre.A to jednak o vítězi na tomto kopci, druhak o stažení Contadora z vedení!
     
    28,7
    Alberto Contador rázem ztrácí na skupinku, která mu pláchla, přesně 24 vteřin! Na Landu je to pak rovná minuta.
     
    28,5
    Rigoberto Urán se z posledních sil drží Rydera Hesjedala, který je třetí. Na čele pak Mikel Landa předjel Ilnura Zakarina!
     
    28,1
    Na Colle delle Finestre je to ani ne kilometr. Jenže tenhle kilometr je pro Contadora jako cesta do pekla. Španěl má ale virtuálně stále přes čtyři minuty k dobru.
    Alberto Contador ztrácí na Colle delle Finestre!
     
    27,8
    Zakarin se udržel Landy a nyní si to rozdávají o Cima Coppi na Colle delle Finestre.
     
    27,7
    Alberto Contador projíždí právě nyní vrcholem na Colle delle Finestre. Jeho ztráta před klesáním na závěrečné stoupání do Sestriere je 1:27 minuty, navíc je osamocen proti jezdcům Astany!
     
    27,7
    Colle delle Finestre (Horská kategorie):
    1. Mikel Landa (Šp./TCS) 45 bodů
    2. Ilnur Zakarin (Rus./KAT) 30 b.
    3. Ryder Hesjedal (Kan./TCG) 20 b.
    4. Rigoberto Urán (Kol./EQS) 14 b.
    5. Fabio Aru (It./Ast) 10 b.
    6. Steven Kruijswijk (Niz./TLJ) 6 b.
    7. Tanel Kangert (Est./AST) 4 b.
    8. Alberto Contador (Šp../TCS) 2 b.
    9. Darwin Atapuma (Kol./BMC) 1 b.
     
    26
    Neuvěřitelné. Dnešním smolařem je jednoznačně Steven Kruijswijk, jenž se neudržel na třetím místě ve vrchařské prémii, ale byl až šestý, takže o výhru ve vrchařské soutěži si to nyní pomyslně rozdávají Giovanni Visconti a Mikel Landa!
     
    24
    Alberto Contador se nyní musí snažit ukázat to nejlepší, co v něm je. Sjezd je jeho silnou stránkou, ale začíná pršet, což pro něj není dobré.
     
    20
    Posledních cvacet kilometrů má Astana na to, aby Alberta Contadora zesvlékla z růžového trikotu. Ztráta Contadora narůstá, ale již nikterak závratným tempem.
     
    18,5
    Ve vedení je stále Mikel Landa a Ilnur Zakarin, kteří mají náskok 44 vteřin na Fabia Aru, Rydera Hesjedala, Stevena Kruijswijka a Rigoberta Urána. Alberto Contador pak ztrácí 1:33 minuty na Landu. Za Contadorem je pak grupetto s Amadorem a Königem.
     
    Průběžné pořadí vrchařské soutěže:
    1. Giovanni Visconti 125 bodů
    2. Mikel Landa 121 b.
    3. Steven Kruijswijk 115 b.
    4. Beňat Intxausti 107 b.
    5. Carlos Betancur 75 b.
    6. Fabio Aru 73 b
     
    15
    Steven Kruijswijk tedy může na modrý trikot zapomenout a pokud Mikel Landa vyhraje dnešní etapu, bere v letošním Giru modrý dres pro nejlepšího vrchaře. Teoreticky by mu mělo stačit i druhé místo, za které jsou na Sestriere 4 body!
     
    13
    Landa se Zakarinem mají nsákok na skupinku Aru, Hesjedal, Kruijswijk a Urán přesně 49 sekund, za nimi je pak Tanel Kangert (+1:28 minuty) a Alberto Contador (+1:40 minut).
     
    12,5
    O své páté místo se však musí obávat Leopold König. Jede ve skupině za Albertem Contadorem spolu s Amadorem či Carusem, ale tato skupinka má ztrátu na Ara, Hesjedala, Kruijswijka a Urána přesně 2:09 minuty. Vzhledem k tomu, že Hesjedal ztrácel před touto etapou na Königa přesně 2:18 minuty a Kruijswijk přesně 3:06 minuty, bude to ještě drama.
     
    10,9
    Tanel Kangert dělá vše pro to, aby dnešní etapu otrávil Alberto Contadorovi ještě víc, protože se mu zavěsil na zadní kolo a určitě mu nebude střídat.
     
    10,4
    Na druhou stranu je však nutné říci, že Contador svojí ztrátu na Landu nenavyšuje. Momentálně je to 1:35 minuty a El Pistolero tak vede ve virtuálním pořadí o 3:40 minuty před Landou. Třetí je nyní virtuálně Fabio Aru (+3:48).
    Situace 10 km před koncem

     
    9
    Hesjedalovi nechce nikdo střídat, z čehož je Kanaďan hodně hodně nevrlý. To je však voda na mlýn pro Alberta Contadora, který postupně stahuje ztrátu na Ara a Landu. Contador na skupinu kolem Ara ztrácí jen 47 sekund.
     
    8
    Spolupracovat se nechce ani Zakarinovi, který při stoupání k Sestriere neche vystřídat Landovi.
     
    7
    Aru, Hesjedal, Kruijswijk a Urán dojeli dvojičku Zakarin-Landa a těchto šest jezdců si to rozdá o výhru na Sestriere.
     
    6,5
    Alberto Contador už ztrácí jen 1:09 vteřin a nevím, co by mu nyní mohlo ukrást Magliu Rosu.
     
    5,5
    Zpět je také skupina kolem Amadora a Königa, kteří ztrácejí kolem 1:30 minuty a vypadá to, že Leo bude na letošním Giru nejhůře pátý.
     
    5,4
    Z vedoucí skupiny odpadl Ilnur Zakarin, kterému doslovně seklo, padly mu nohy a je hotovo.
    Ilnur Zakarin ví, že je dnes konec. Rus z Kaťuše je však hrdinou dnešní etapy!
     
    4,5
    Ilnur Zakarin se už dívá i na záda Alberta Contadora a Tanela Kangerta, kteří jej právě předjíždějí.
     
    3,6
    Leopold König se opět musí obávat o své páté místo, neboť ztráta "Amadorovy skupiny", kde je právě Leo, je 1:51 minuty. Hesjedal ztrácel na českého cyklistu 2:09 minuty. To bude hodně těžké, Hesjedal útočí.
     
    3,0
    Tanel Kangert se jako duch drží zadního kola Alberta Contadora, ale to už může El Pistolerovi pramálo vadit. Ztrátu 1:39 minuty si může dovolit, pořád má k dobru kolem 3:45 minuty.
     
    2,7
    Bohužel ztráta Leopolda Königa je 2:03 minuty a s bojem o pátou pozici a vyrovnání Romana Kreuzigera z roku 2011 to nevypadá dobře.
     
    2,0
    Fabio Aru nastupuje dva kilometry před cílem a drží se jej pouze Rigoberto Urán.
     
    1,4
    Fabio Aru ale nastupuje podruhé a útočí po včerejšku další vítězství. Nyní už Rigoberto Uran nedokáže Itala uviset a vypadá to, že Aru, stejně jako včera, vyhraje!
    Fabio Aru podniká rozhodující nástup
     
    1,0
    Italovi z kazašské formace Astana zbývá posledních 1000 metrů do cíle!
     
    Cíl
    Fabio Aru vyhrává v Sestriere před druhým Ryderem Hesjedalem a třetím Rigobertem Uranem.
    Fabio Aru vyhrává přetěžkou 20. etapu s cílem v Sestriere
    Šťastný vítěz 20. etapy Fabio Aru

     
    Cíl
    Jako čtvrtý je v cíli Mikel Landa, pátý se ztrátou 34 vteřin dojíždí Steven Kruijswijk, který si dnes nechal pláchnout vrchařskou soutěž.
     
    Vrchařská prémie v Sestriere (3. kategorie):
    1. Fabio Aru (It./AST) 7 bodů
    2. Ryder Hesjedal (Kan./TCG) 4 b.
    3. Rigoberto Urán (Kol./EQS) 2 b.
    4. Mikel Landa (Šp./AST) 1 b.
     
    Cíl
    Šesté místo bere Alberto Contador, který uhájil růžový trikot a zítřejší etapa do Milána pro něj bude zřejmě pouze symbolická.
    Alberto Contador dojíždí do cíle, udržel růžový trikot
    Alberto Contador má důvod k úsměvu, na 99,99% je vítězem letošního Gira

     
    Cíl
    Top 10 v Sestriere doplňuje Tanel Kangert, Franco Pellizotti, Leopold König a Diego Rosa.
     
    Konečné pořadí 20. etapy:
    1. Fabio Aru (It./Astana) 5:12:25
    2. Ryder Hesjedal (Kan./Cannondale-Garmin) +0:18
    3. Rigoberto Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) +0:24
    4. Mikel Landa (Šp./Astana) +0:24
    5. Steven Kruijswijk (Niz./Lotto NL-Jumbo) +0:34
    6. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-SAXO) +2:25
    7. Tanel Kangert (Est./Astana) +2:28
    8. Franco Pellizotti (It./Androni-Sidermec) +2:28
    9. Leopold König (ČR/Sky) +2:28
    10. Diego Rosa (It./Astana) +2:28
    ...
    73. Roman Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) +30:02
    147. Petr Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) +43:34
    Fabio Aru slaví druhou výhru během dvou dnů

     
    Dnešní dvacátá etapa Gira nabídla krásné zážitky. Skupinka uprchlíku v počtu devíti jezdců byla před nejtěžším stoupáním letošního Gira dojeta, ale jediný Ilnur Zakarin se dokázal udržet v čele až do posledního stoupání. Dva kilometry před koncem Colle delle Finestre chytil Alberto Contador krizi a dostal se pod obrovský tlak jezdců Astany, ale nakonec odolal a růžový trikot udržel. Na nejdrsnějším stoupání letošního italského závodu byl nakonec první Mikel Landa, který fantasticky dojel Zakarina a vytrhnul mu z ruk Cimo Coppi, určené pro jezdce, který bude na tomto kopci první. Mikel Landa se rázem vrátil do boje o modrý trikot pro nejlepšího vrchaře, nakonec však nedokázal na Sestriere dojet první a vrchařskou soutěž o tři body bere Giovanni Visconti.
    Alberto Contador po dojetí do cíle v objetí s majitelem stáje Olegem Tinkovem
     
    Český závodník Leopold König jel dnes výborně a v celkovém pořadí obsadí šesté místo, když se před něj v této etapě dostal bývalý vítěz Gira Ryder Hesjedal, jenž byl dnes v cíli druhý.

    Roman Kreuziger dnes dojel při svých zdravotních problémech na 73. místě se ztrátou 30:02 minuty na Ara a průběžně mu patří 29. pozice.

    Petr Vakoč zvládl i dnešní těžkou etapu a při svém prvním startu na Grand Tours je blizkoučko cíle. Dnes skončil na 147. místě a celkově je 116.
     
    Konečné pořadí vrchařské soutěže:
    1. Giovanni Visconti (It./Movistar) 125 bodů.
    2. Mikel Landa (Šp./Astana) 122 b.
    3. Steven Kruijswijk (Niz./Lotto-NL Jumbo) 115 b.
    4. Beňat Intxausti (Šp./Movistar) 107 b.
    5. Fabio Aru (It./Astana) 80 b.
    6. Carlos Betancur (Kol./Ag2r La Mondiale) 75 b.
    7. Ryder Hesjedal (Kan./Cannondale-Garmin) 70 b
    8. Simon Geschke (Něm./Giant-Alpecin) 53 b.
    9. Pavel Kočetkov (Rus./Kaťuša) 52 b.
    10. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 51 b.
    ...
    46. Leopold König (ČR/Sky) 3 b.
     
    Pořadí po 20. etapě:
    1. Alberto CONTADOR (Šp./Tinkoff-Saxo) 84:03:30.
    2. Fabio ARU (It./Astana) +2:02.
    3. Mikel LANDA (Šp./Astana) +3:14.
    4. Andrey AMADOR (Kost./Movistar) +6:19.
    5. Ryder HESJEDAL (Kan./Cannondale-Garmin) +9:52.
    6. Leopold KÖNIG (ČR/Sky) +10:50.
    7. Steven KRUIJSWIJK (Niz./Lotto-NL Jumbo) +11:02.
    8. Damiano CARUSO (It./BMC Racing) +12:17.
    9. Alexandre GENIEZ (Fr./FDJ.fr) +16:00
    10. Jurij TROFIMOV (Rus./Kaťuša) +16:23
    ...
    29. Roman KREUZIGER (ČR/Tinkoff-Saxo) +1:47:12
    116. Petr VAKOČ (ČR/Etixx-Quick-Step) +5:01:23.



    Držitelé trikotů:
    Růžový trikot (nejlepší jezdec): Alberto CONTADOR
    Červený trikot (bodovací soutěž): Giacomo NIZZOLO (It./Trek Faktory Racing)
    Modrý trikot (nejlepší vrchař): Vítěz: Giovanni VISCONTI (It./Movistar)
    Bílý trikot (nejlepší jezdec do 25 let): Fabio ARU (It./Astana)
    Nejlepší tým: ASTANA PRO TEAM (Kaz.)
    Jasný vzkaz Tinkoff-Saxo: Uvidíme se v Miláně

     
    S konstatováním, že Alberto Contador v dnešní přetěžké etapě udržel růžový trikot – maglia rosa, a zítra bude v Miláně korunován vítězem letošního Giro d'Italia, se s Vámi loučí a hezkou sobotu přeje Tomáš Lysý. (18:06:50)

    Tomáš Lysý

    Klasifikace:
    Pořadí po 20. etapě:
    1. Alberto CONTADOR (Šp./Tinkoff-Saxo) 84:03:30.
    2. Fabio ARU (It./Astana) +2:02.
    3. Mikel LANDA (Šp./Astana) +3:14.
    4. Andrey AMADOR (Kost./Movistar) +6:19.
    5. Ryder HESJEDAL (Kan./Cannondale-Garmin) +9:52.
    6. Leopold KÖNIG (ČR/Sky) +10:50.
    7. Steven KRUIJSWIJK (Niz./Lotto-NL Jumbo) +11:02.
    8. Damiano CARUSO (It./BMC Racing) +12:17.
    9. Alexandre GENIEZ (Fr./FDJ.fr) +16:00
    10. Jurij TROFIMOV (Rus./Kaťuša) +16:23.
    ...
    29. Roman KREUZIGER (ČR/Tinkoff-Saxo) +1:47:12
    116. Petr VAKOČ (ČR/Etixx-Quick-Step) +5:01:23.



    Držitelé trikotů:
    Růžový trikot (nejlepší jezdec): Alberto CONTADOR
    Červený trikot (bodovací soutěž): Giacomo NIZZOLO (It./Trek Faktory Racing)
    Modrý trikot (nejlepší vrchař): Vítěz: Giovanni VISCONTI (It./Movistar)
    Bílý trikot (nejlepší jezdec do 25 let): Fabio ARU (It./Astana)
    Nejlepší tým: ASTANA PRO TEAM (Kaz.)

    Konečné pořadí vrchařské soutěže:
    1. Giovanni Visconti (It./Movistar) 125 bodů.
    2. Mikel Landa (Šp./Astana) 122 b.
    3. Steven Kruijswijk (Niz./Lotto-NL Jumbo) 115 b.
    4. Beňat Intxausti (Šp./Movistar) 107 b.
    5. Fabio Aru (It./Astana) 80 b.
    6. Carlos Betancur (Kol./Ag2r La Mondiale) 75 b.
    7. Ryder Hesjedal (Kan./Cannondale-Garmin) 70 b
    8. Simon Geschke (Něm./Giant-Alpecin) 53 b.
    9. Pavel Kočetkov (Rus./Kaťuša) 52 b.
    10. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 51 b.
    ...
    46. Leopold König (ČR/Sky) 3 b.


    Konečné pořadí 20. etapy:
    1. Fabio Aru (It./Astana) 5:12:25
    2. Ryder Hesjedal (Kan./Cannondale-Garmin) +0:18
    3. Rigoberto Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) +0:24
    4. Mikel Landa (Šp./Astana) +0:24
    5. Steven Kruijswijk (Niz./Lotto NL-Jumbo) +0:34
    6. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-SAXO) +2:25
    7. Tanel Kangert (Est./Astana) +2:28
    8. Franco Pellizotti (It./Androni-Sidermec) +2:28
    9. Leopold König (ČR/Sky) +2:28
    10. Diego Rosa (It./Astana) +2:28
    ...
    73. Roman Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) +30:02
    147. Petr Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) +43:34.



    Vrchařské prémie:
    Sestriere (3. kategorie):
    1. Fabio Aru (It./AST) 7 bodů
    2. Ryder Hesjedal (Kan./TCG) 4 b.
    3. Rigoberto Urán (Kol./EQS) 2 b.
    4. Mikel Landa (Šp./AST) 1 b.

    Colle delle Finestre (Horská kategorie):
    1. Mikel Landa (Šp./TCS) 45 bodů
    2. Ilnur Zakarin (Rus./KAT) 30 b.
    3. Ryder Hesjedal (Kan./TCG) 20 b.
    4. Rigoberto Urán (Kol./EQS) 14 b.
    5. Fabio Aru (It./Ast) 10 b.
    6. Steven Kruijswijk (Niz./TLJ) 6 b.
    7. Tanel Kangert (Est./AST) 4 b.
    8. Alberto Contador (Šp../TCS) 2 b.
    9. Darwin Atapuma (Kol./BMC) 1 b.


    Sprinterské prémie:
    Susa (151,1 km):
    1. Nicola Boem (It./BAR) 8 bodů.
    2. Marco Bandiera (It./AND) 4 b.
    3. Ilnur Zakarin (Rus./KAT) 1 b.

    Venaria Reale (97,1 km):
    1. Nicola Boem (It./BAR) 8 bodů.
    2. Marco Bandiera (It./AND) 4 b.
    3. Jon Izaguirre (Šp./MOV) 1 b.


    Pořadí před 20. etapou:
    1. Alberto Contador Velasco (Šp./TCS) 78:48:40
    2. Fabio Aru (Ita./AST) +4:37
    3. Mikel Landa Meana (Šp./AST) +5:15
    4. Andrey Amador (Kost./MOV) +8:10
    5. Leopold König (ČR/SKY) +10:47
    6. Jurij Trofimov (Rus./KAT) +11:11
    7. Ryder Hesjedal (Kan./TCG) +12:05
    8. Damiano Caruso (Ita./BMC) +12:14
    9. Steven Kruijswijk (Niz./TLJ) +12:53
    10. Alexandre Geniez (Fr./FDJ) +15:07
    ...
    27. Roman Kreuziger (ČR/TCS) +1:19:35
    113. Petr Vakoč (ČR/EQS) +4:20:14.


    Držitelé trikotů:
    Růžový trikot (nejlepší jezdec): Alberto Contador Velasco (TCS)
    Červený trikot (bodovací soutěž): Giacomo Nizzolo (TFR)
    Modrý trikot (nejlepší vrchař): Giovanni Visconti (MOV)
    Bílý trikot (nejlepší jezdec do 25 let): Fabio Aru (AST)
    Nejlepší tým: Astana Pro Team
    bahis siteleri