Kanoistika - finálové rozjížďky (kon.) | Kanoistika - celodenní program mužů a žen (kon.)
konec
Kanoistika - celodenní program mužů a žen

Pondělí 15.06.2015, 11:40Evropské hry - Kanoistika
     
    Pro dnešek je to z kanálu Mignačevir vše. Zítra jsou na programu finálové jízdy, do který postoupili čeští reprezentanti Martin Fuksa (C1) a Filip Šváb (K1). Radovat se mohou i Slováci, poněvadž ty budou mít rovněž dvě zastoupení ve finále a v obou případech má zásluhu na tom Martina Kohlová, která si nejprve vydobyla v účast v kategorii K1 a poto společně s Kmetovou i v kategorii K2. (13:58:42)
     
    Filip Šváb si zajede zítřejší finále! časem 35,059 si dojel pro třetí místo a doprovodil tak vítězného Srba Dragosavljeviče a Lotyše Rumjancevse do boje o medaile.
     
    Zaťko skončil ale až sedmý a čeká ho tak zítřejší finále-B. Velké finále pak čeká na Maďara Dudase, Belgičana Delombaerdeho a Rusa Lukancova.
     
    Stejně jako dopoledne, tak i nyní přijde na řadu jako poslední kategorie K1 muži. V prvním semifinále se představí Slovák Miroslav Zaťko. Do druhého se budou upírat zraky českých fanoušků. Představí se Filip Šváb.
     
    A Slovenky s přehledem vyhrál a také ony se podívají do zítřejšího finále. Dále je doprovodí loď Portugalska a Itálie.
     
    Jediné semifinále naopak nabídne K2 ženy, ve kterém nalezneme slovenské zastoupení v podobě Ivany Kmetové s Martinou Kohlovou.
     
    Ve druhé rozjížďce byl nejrychlejší Litevec Zustautas a také on se podívá do finále. Spolu s ním Francouz Simart a Ukrajinec Cheban.
     
    Martin Fuksa skončil ve finále na třetím místě a s časem 38,658 se podívá do finále!
     
    Nachystána už je kategorie C1. V prvním semifinále se představí Martin Fuksa. Ve druhé poté zástupce Slovenska Lubomír Hagara.
     
    Slováci ale skončili až na předposledním osmém místě a do finále se nepodívají na rozdíl od vítězných Francouzů, druhých Španělů a třetích Bělorusů.
     
    U kategorie K2 muži se pojede pouze jediné semifinále. O postup mezi nejlepší bude bojovat slovenská dvojice Jankovec/Beno.
     
    Irka Eganová ale zajela horší čas o 124 tisícin. To by mělo tedy posunout Mlezivovou do B-finále. V něm je i Kohlová, která dojela na čtvrté pozici a s přehledem si zajistila postup
     
    Mlezivová zajela ale až osmý čas ve své semifinálové jízdě a na postup si tak bude muset počkat. O jejím případném postupu rozhodnou časy závodnic z druhého semifinále.
     
    Semifinálové jízdy jsou již nachystány. Jako první jsou na startu připraveny kajakářky v kategorii K1. Hned v první rozjížďce pojede Češka Michaela Mlezivová. Ve druhé poté Slovenka Martina Kohlová.
     
    To je pro tuto chvíli vše. S konstatováním, že všechny české i slovenské lodě se dostaly do semifinále, se s Vámi na 40 minut rozloučím. Semifinále totiž začíná ve 13 hodin a to single kajakem žen.
     
    Oba ale budou muset do semifinále. Šváb skončil na druhém místě, když na vítězného Litevce Navakauskase ztratil 58 setin sekundy. Zaťko skončil šestý. I to mu ale na postup do semifinále stačilo.
     
    Poslední rozjížďka dnešního dopoledne je přichystána. Na startu je český reprezentant Filip Šváb i Slovák Miroslav Zaťko.
     
    druhé rozjížkdy doplní Brita ve finále Švéd Menning, který dokázal vyhrát o pouhých 35 tisícin sekundy před Lotyšem Rumjancevsem.
     
    V první rozjížďce byl nejrychlejší Brit McKeever a postoupil přímo do finále. Následující šestici čeká odpolední semifinále.
     
    Jako poslední jsou na programu mužské single kajaky, ve kterém uvidíme posledního českého i slovenského zástupce. Jak Filip Šváb, tak i Miroslav Zaťko byli zařazeni do poslední rozjížďky.
     
    Ve druhé rozjížďce si zajistily postup sestry Moldovanovy ze Srbska, následovány Polkami a Němkami. Na zbylou trojici čeká semifinále.
     
    Slovenky ale skončily páté v čase 38,085 a bude je čekat semifinále. Do finále postupují vítězné Bělorusky, které doplnily posádky Ukrajiny a Maďarska.
     
    Předposlední kategorie má nyní před sebou své rozjížďky. Nyní přichází na řadu K2 ženy, ve které má zastoupení Slovensko díky dvojici Ivana Kmetová/Martina Kohlová, jež pojedou hned v první rozjížďce.
     
    Fuksa skončil o 0,4 sekundy za vítězným Maďarem Hajdem a o finále tak bude muset zabojovat v odpoledním semifinále.
     
    Nyní už je na řadě rozjížďka číslo 3 a s Martinem Fuksou ve čtvrté dráze také.
     
    Po druhé rozjížďce zůstala největší radost u domácích příznivců, kdy se z postupu do finále radoval Demjaněnko. Hagara skončil na 6. místě. Čeká ho tedy odpolední semifinále.
     
    Z první rozjížďky si zajistil postup do finále Portugalec Silva. Na zbylou šestici čeká semifinále.
     
    Jako další přichází na řadu kategorie C1 muži, ve které bude startovat i Martin Fuksa, který se dnes radoval již ze zisku stříbrné medaile na vzdálenosti 1000m. Fuksa byl nalosován do třetí rozjížďky. Slovák Hagara pojede již ve druhé.
     
    Do semifinále se podívají nakonec i Slováci. Ti ve své rozjížďce skončili až na posledním osmém místě, ale díky tomu, že měli lepší čas než Irové v první rozjížďce, kteří zajeli o 1,6 sekundy horší čas.
     
    V první rozjížďce si postup zajistily posádky Německa, Maďarska a Ruska. Ve druhé rozjížďce se k nim přidaly Srbsko, Velká Británie a Itálie.
     
    V kategorii K2 muži je postupový klíč odlišný oproti kategorii K1 ženy. Tři nejrychlejší postoupí přímo do finále. Na další čtveřici poté čeká semifinále.
     
    Po single kajaku žen se nyní v rozjížďkách představí double kajaky mužů. V nich Česká republika nemá zastoupení, ale Slovensko ano. Ve druhé rozjížďce se představí duo Martin Jankovec/Lubomir Seno.
     
    Třetí rozjížďku nakonec vyhrála s přehledem Polka Walczykiewiczová. Kohlová (SVK) se umístila na 5. místě a do semifinále se podívá nakonec i Mlezivová (ČR), která se jako poslední s časem 44,533 rovněž kvalifikovala do semifinále.
     
    Ve třetí rozjížďce je i první české zastoupení a to v podobě Michaely Mlezivové, vedle které pojede i Slovenka Martina Kohlová.
     
    V první rozjížďce zvítězila s více jak vteřinovým náskokem Maďarka Danuta Kozaková v čase 40,629 a kvalifikovala se tedy do finále. Ještě lepší čas, než měla maďarská reprezentantka měla poté v druhé rozjížďce Ruska Podolská, jež zajela čas 40.286.
     
    Rozjížďky nám pomalu začínají. Pouze vítěz však postoupí do finále. Posádky umístěné na 2. – 7. místě se kvalifikují alespoň do semifinále.
     
    Příjemný start do nového týdne. Evropské hry v Baku mají na programu třetí soutěžní den a v jeho rámci bude i dnes pokračovat program kanoistů na kanále Mignačevir.

    Celkem nás 5 rozjížděk a 5 semifinálových jízda a to v těchto následujících kategoriích:

    K1 ženy – 200m
    K2 muži – 200m
    C1 muži – 200m
    K2 ženy – 200m
    K1 ženy – 200M

    V dopoledních rozjížďkách budou k vidění tři české lodě a spolu s nimi i čtyři slovenské.

    K1 ženy

    Michaela Mlezivová (ČR)
    Martina Kohlová (SVK)
    – obě pojedou ve 3. rozjížďce

    K2 muži

    Martin Jankovec/Lubomír Beňo (SVK) – 2. rozjížďka

    C1 muži

    Martin Fuksa (ČR) - 3. rozjížďka
    Lubomír Hagara (SVK) – 2. rozjížďka

    K2 ženy

    Ivana Kmetová/Martina Kohlová (SVK) - 1. rozjížďka

    K1 muži

    Filip Šváb (ČR)
    Miroslav Zaťko (SVK)
    – oba ve 3. rozjížďce
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:40.

    Ondřej Jícha