Tlačová konferencia k Zákonu o športe (kon.) | TK HC Plzeň 1929 a Plzeňské teplárenské (kon.)
konec
Tlačová konferencia k Zákonu o športe

sk Čtvrtek 20.08.2015, 10:00 • Hotel Holiday Inn, Bratislava • Tiskové konference
     
    Tlačová konferencia bola oficiálne ukončená, prítomné média teraz dostali priestor na rozhovory. Ja Vám ďakujem za pozornosť, a s konštatovaním, že Zákon o športe je pre slovenský šport nevyhnutný, sa s Vami lúčim a prajem ešte príjemný zvyšok dňa. (11:04:57)
     
    Richard Lintner
    "Chcel by som vysloviť poďakovanie za pozvanie do pracovnej skupiny od p. Pellegriniho. Poukázal by som na 2 body – do športu potrebujeme modernizáciu, zákon o športe prináša modernizáciu na legislatívnej úrovni, čo nás všetkých posúva ďalej na vyššiu úroveň, športovcov aj funkcionárov. Zákon o športe spája, ako viete ja a pán Nemeček spolu vo veľa otázkach nesúhlasíme, ale v tomto sme jednotní."
     
    Jozef Gönczi
    "Mojou úlohou je aj mapovať prípravu profesionálnych športovcov, baví ma to, vždy som si dokázal poradiť. Som nemilo prekvapený zo stavu nášho športu. Napr. naši atléti museli preskakovať plot, preložiť kočík cez plot, aby mohli trénovať. Týchto ľudí šport neživí, aj keď priniesli niekoľko medailí. Musia si nájsť inú prácu, aby mohli aj naďalej športovať. To sa netýka len atlétov, ale aj športovcov z iných odvetví. Zákon o športe je absolútne nevyhnutný, do športu musí potiecť oveľa viac peňazí. Keď som si to dal všetko dokopy, nemohol som spať, som z toho nešťastný, konečne ale v tomto procese nastala zmena, vlak sa pohol. Je nutné, aby to všetci pochopili. Tu sa 20 rokov nič nezmenilo, my to musíme zmeniť. Budeme spolupracovať s pracovnou skupinou. "
     
    Igor Moška
    "Chcem sa poďakovať pracovnej skupine, že som sa mohol spolupodieľať. Pracujem vo svojom športe 20 rokov, toto je tretí pokus reformácie športu, som presvedčený, že tentokrát sa to podarí a pre slovenský šport to bude prelomová udalosť. Verejný záujem v slovenskom športe je kľúčový, chceme merať počet športujúcich detí do 18 rokov a aj podľa toho riadiť financovanie. Každé štvrté dieťa športuje v nejakom športovom zväze, oplatí sa to financovať, je to veľký verejný záujem. Druhý veľký verejný záujem je reprezentovanie v zahraničí. Na tomto sa určite zhodneme. Pracovná skupina sú experti mimo športu, ponúkli nám pohľad zvonku, otvorili nám oči. Prišli sme k dobrému kompromisu, ak sa toto všetko podarí, deje sa to aj v najvyspelejších krajinách Európy, slovenský šport čaká vzostup."
     
    Richard Galovič
    "Financií je málo. Aj my menšie úspešné športy sme mali skreslený pohľad o populárnych športoch. Pochopili sme, že tieto masové športy dokážu zmobilizovať mládež. Tešíme sa, že teraz na nás aj tieto väčšie športové odvetvia pozerajú inak, ako na niekoho, kto má know-how, vidia, že aj od nás sa môžu niečo naučiť a implementovať do svojich športov. Viem, že nájdeme spoločnú cestu. Uznávame, že model popularity je veľmi významný. Vieme žiť s popularitou, súhlasíme so základnými tézami, teda že financovanie bude postavené aj na popularite športového odvetvia. Budeme sa rozprávať o tom, ako merať unikátny úspech."
     
    Richard Galovič
    "Ja som tu z pozície najúspešnejších olympijských športov na Slovensku, ktoré nám na Slovensku robia radosť. Slovenský šport trpí podvýživou, ekonomickou aj vzťahovou. Každý zo športových zväzov si hľadel svoje, dnes sme ale všetci na jednej lodi. Cítime, že zmena tu už nastala a sme veľmi radi, že naši zástupcovia boli prizvaní do pracovnej skupiny. Chceme sa už konečne plnohodnotne venovať našej práci."
     
    Danka Barteková
    "Som veľmi rada, že tu dnes môžem vystúpiť. Chcem vyzdvihnúť, že zákon vznikal zdola, transparentne, po dlhom čase máme možnosť zmeniť šport, som tu za športovcov, zákon nám prinesie veľké množstvo pozitív. Šport je podvyživený, verím že zákon bude prijímať prvky kompromisu, treba aby športové hnutie bolo zjednotené, to je podstatné, aby sme boli schopní riadiť sa a spolupracovať. "
     
    Ján Kováčik – prezident SFZ
    "Dnešný deň je veľmi dôležitý. Keď sme začínali, každý sme si obhajovali svoj šport, dnes sme dospeli k tomu, že sme jedna veľká športová rodina. Počúvame sa, rešpektujeme, hovoríme o športe ako celku. Roky investujem do športu, som neplatený funkcionár. Dlhoroční funkcionári, ktorí sú v športe okolo 30 rokov, za celý ten čas nevytvorili žiaden zákon o športe. Dnes majú pripomienky, je to normálne. Chceme, aby do športu prišlo viac peňazí. Slovenský šport ich potrebuje."
     
    Miroslav Hlivák
    "Športové poukazy ako inštitút budú upravené v zákone. Nie je doriešená otázka financovania, ktorú budeme ale riešiť."
     
    Miroslav Hlivák – člen pracovnej skupiny:
    "Pracovná skupina dnes predloží návrh Zákona o športe na prerokovanie. Zákon vznikal netradičnou formou, zdola a za širokej diskusie zainteresovaných subjektov. Pracovná skupina vznikla v roku 2013, má 50 členov, vytvorili sme aj anketu, kde sme sa pýtali dôležité otázky aj širokej verejnosti. Každý jeden mohol sledovať, ako sa zákon mení. Boli zorganizované tri verejné dišputy. Zákon sme predložili Ministerstvu školstva, prišlo nám niekoľko stoviek pripomienok, všetky sme prehodnotili a zapracovali. Zákon predpokladá transparentnosť, kontrolu, minimálne demokratické štandardy, zmluvu o sponzoringu."

    "Vláda SR vymenuje pracovnú skupinu. Zákon o športe zavádza športové preukazy, nový typ športovej školy.
    Veríme, že debaty budú pokračovať ďalej. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli k návrhu Zákona o športe."
     
    Ako vnímate dlhoročnú kritiku od dlhoročných funkcionárov?
    "Slovo prenechám tuto prísediacim športovcom, nech sa vyjadria."
     
    Kedy spoznáme definitívne znenie zákona?
    "Vieme, čo v zákone je a nie je, budem rád keď budem môcť odovzdať slovo najpovolanejším. Parlament bude rokovať o ňom na dvoch schôdzach a budeme mať ešte dostatočný priestor na zmeny."
     
    Aké sú základné piliere zákona?
    "Transparentnosť, zavedenie kontrolóra, riešime otázku dobrovoľníctva, zvolávania schôdzí. Zatiaľ nebude zriadený stály súd, nie je to kľúčové, ale budeme o tom diskutovať."
     
    Ako vidíte priechodnosť zákona?
    "Jednoduchšia bude diskusia s ministrami, očakávam širokú diskusiu, trochu nešťastne sa nachádzame v predvolebnom období.
    Verím, že bude záujem a nájdeme konsenzus."
     
    Slovo má Peter Pellegrini:
    "Sme vo finále, ako sme avizovali, máme ambície, aj keď sme dostali vyše 267 pripomienok, s väčšinou sme sa vysporiadali. Budúcu stredu by vláda mohla rokovať o novom zákone o športe. Od 1.1. 2016 by sme mohli mať nový zákon, ktorý prinesie viac transparentnosti, vytvorí priestor pre naliatie peňazí do športu, chceme aj väčšiu verejnú podporu. O detailoch zákona už budú hovoriť kolegovia. Vyjadrujem im veľkú vďačnosť. Ide o prelomový zákon, verím, že budeme úspešní. "
     
    Vážení športoví priatelia, vítam Vás na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa bude týkať Zákona o športe.
    Medzirezortné pripomienkové konanie bolo ukončené a návrh nového Zákona o športe bude na prerokovanie predložený vláde SR a Národnej rade SR.
    Návrh zákona o športe pripravili pracovné skupiny v spolupráci so športovými zväzmi a ďalšími organizáciami.

    Na tlačovej konferencii sa zúčastnia aj:
    Ján Kováčik – prezident Slovenského futbalového zväzu
    Igor Nemeček – prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja
    Peter Prívara – prezident Slovenského zväzu cyklistiky
    Igor Moška – generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu
    Jaroslav Holeša – prezident Slovenského zväzu hádzanej
    Irena Adámková – prezidentka Slovenskej plaveckej federácie
    František Repka – prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie

    ako aj predstavitelia ďalších športových zväzov a inštitúcií.

    Prítomní budú aj členovia pracovnej skupiny, ktorá návrh Zákona o športe pripravila: Danka Barteková, Žaneta Surmajová, Zuzana Zajíčková, Miroslav Hlivák, Richard Lintner, Peter Sepeši, Jaroslav Rybánsky
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:00.

    Daniela Mesíková

    bahis siteleri