konec
Velká cena Belgie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Neděle 23.08.2015, 14:00 • Okruh: Spa-Francorchamps, Spa, Belgie • Formule 1
     
    Pro své 39. vítězství si dojel Lewis Hamilton, který tímto výsledkem dohnal v historických tabulkách legendárního Ayrtona Sennu. Druhý se umístil Nico Rosberg a třetí překvapivě Romain Grosjean, který těžil z odstoupení Sebastiana Vettela.


    Další Velká cena se pojede 6. září, kdy je na okruhu v Monze na programu Grand Prix Itálie. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (15:48:03)

     
    Máme za sebou Velkou cenu Belgie, která začala být zajímavá ještě předtím, než vůbec začala. Po zaváděcím kole totiž kvůli technickým problémům Nico Hülkenberg do závodu nakonec ani neodstartoval a rázem bylo o jednoho pilota ve startovním poli méně. Start se povedl Sergiu Pérezovi, který se na chvíli ocitl i na druhém místě, ale nakonec skončil pátý. Pár kol před koncem postihl Sebastiana Vettela defekt pneumatiky a Němec nejen, že přišel o stupně vítězů, ale i o všechny body, které do té doby držel.
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Belgie: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Grosjean, 4. Kvjat, 5. Pérez, 6. Massa, 7. Räikkönen, 8. Verstappen, 9. Bottas, 10. Ericsson. Závod nedokončili Hülkenberg, Maldonado, Ricciardo a Sainz.
     
    Konec závodu.
     
    43
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Belgie. Druhý dojel Nico Rosberg a třetí Romain Grosjean.
     
    43
    Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Belgie.
     
    42
    K avizovanému souboji nakonec nedojde, protože Sebastiana Vettela postihl defekt pravé zadní pneumatiky a čtyřnásobný mistr světa se propadá pořadím!
     
    42
    V závěrečných dvou kolech možná budeme svědky zajímavé bitvy mezi Romainem Grosjeanem a Sebastianem Vettel. Francouz na svého soupeře už delší dobu dotírá.
     
    41
    Daniil Kvjat stále nemá dost a poté, co předjel také Sergia Péreze, se vyšvihl na pátou pozici.
     
    41
    Max Verstappen se nechce spokojit se ziskem jediného bodu a pěkným předjížděcím manévrem se prohnal kolem Valtteriho Bottase. Agilně jedoucí Daniil Kvjat nechal za sebou Felipeho Massu a je šestý.
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Grosjean, 5. Pérez, 6. Massa, 7. Kvjat, 8. Räikkönen, 9. Bottas, 10. Verstappen.
     
    39
    Daniil Kvjat je při chuti a záhy vystartoval i na Felipeho Massu, před kterého se ale zatím nedostal.
     
    38
    Daniil Kvjat akceleroval a posléze zamával Kimimu Räikkönenovi, který se ani nestihl bránit. Rus poskočil na sedmé místo.
     
    37
    Druhý Nico Rosberg ztrácí na Lewise Hamiltona 4,6 sekundy, o dalších dvacet vteřin zpět je třetí Sebastian Vettel. Pokud se nestane nic mimořádného, je o složení stupňů vítězů rozhodnuto.
     
    36
    Dalším předčasně odstoupivším jezdcem je Carlos Sainz, kvůli jehož konci spadl na poslední příčku Will Stevens.
     
    35
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Grosjean, 5. Pérez, 6. Massa, 7. Räikkönen, 8. Kvjat, 9. Bottas, 10. Verstappen.
     
    34
    Aktuální informace hovoří o tom, že přibližně 40 kilometrů od okruhu začalo pršet. Do konce závodu zbývá necelých deset kol a my se nechme překvapit, jestli déšť stihne na okruh dorazit ještě před koncem belgické Grand Prix.
     
    33
    Před začátkem Velké ceny Belgie experti tvrdili, že největším soupeřem Mercedesu bude v Ardenách Ferrari. Jejich predikce zatím vychází, protože na třetím místě jedoucí Sebastian Vettel stále nahání dvojici Lewis Hamilton, Nico Rosberg, leč zatím marně.

    Michal Šandor