Velká cena Ruska Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Velká cena Ruska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Neděle 11.10.2015, 13:00 • Okruh: Soči, Rusko • Formule 1
     
    Další Velká cena je na programu 25. října, kdy se na okruhu v texaském Austinu pojede GP USA. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (15:04:06)
     
    Je za námi hodně zajímavá Velká cena Ruska, kterou sice opanoval úřadující mistr světa a lídr průběžného pořadí šampionátu jezdců Lewis Hamilton, ale za ním se děly věci. Druhý dojel Sebastian Vettel a třetí hodně překvapivě Sergio Pérez.


    Během dnešního závodu dvakrát vyjel na trať safety car. Poprvé hned v prvním kole po nehodě mezi Hülkenbergem a Ericssonem a podruhé po kolizi Grosjeana. Mezitím kvůli problémům s vozem odstoupil největší soupeř Lewise Hamiltona Nico Rosberg a Brit tak měl cestu k vítězství otevřenou. V předposledním kole nejprve přišel o stupně vítězů Sergio Pérez, ale poté, co spolu kolidovali Bottas s Räikkönenem, se tam znovu vrátil.

     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Ruska: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Pérez, 4. Massa, 5. Räikkönen, 6. Kvjat, 7. Nasr, 8. Maldonado, 9. Button, 10. Alonso. Závod nedokončili Hülkenberg, Ericsson, Rosberg, Grosjean, Sainz, Ricciardo, Bottas.
     
    Konec závodu.
     
    53
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Ruska. Druhý dojel Sebastian Vettel a třetí překvapivě Sergio Pérez.
     
    53
    Piloti najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Ruska!
    Räikkönen trefuje Bottase v posledním kole!
     
    53
    Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen spolu svedli tvrdý souboj, při kterém došlo ke kontaktu a Bottas skončil mimo trať! Také Räikkönen si poškodil svůj vůz!
     
    52
    Sergio Pérez ztratil hned dvě pozice najednou, když jej předjel jak Valtteri Bottas, tak i Kimi Räikkönen. Mexičan tak opustil stupně vítězů.
     
    52
    Lewis Hamilton má údajně problémy s křídlem, ale vzhledem ke svému velkému náskoku na druhého Vettela by o vítězství přijít neměl.
     
    51
    Připomeňme si, že v závodě už nepokračují Hülkenberg, Ericsson, Rosberg, Grosjean, Sainz, Ricciardo.
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Pérez, 4. Bottas, 5. Räikkönen, 6. Massa, 7. Kvjat, 8. Nasr, 9. Maldonado, 10. Button.
     
    49
    Dalším pilotem, který byl nucen zaparkovat svůj monopost vedle trati, je Daniel Ricciardo. Ani on tak neuvidí šachovnicový praporek.
     
    48
    Kimi Räikkönen aktivoval systém DRS a tentokrát se už před Ricciarda dostal.
     
    47
    Carlos Sainz se potýkal s problémy s brzdami a odstavil svůj vůz mimo trať. Španěl tak v závodě končí.
    Smyk Španěla
     
    46
    Carlos Sainz dostal hodiny a propadl se pořadím. Vzápětí Räikkönen zaútočil na Ricciarda, ale jeho úmysl se mu nepovedl a skončil mimo trať.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Pérez, 4. Bottas, 5. Ricciarado, 6. Räikkönen, 7. Sainz, 8. Massa, 9. Kvjat, 10. Nasr.
    Pořadí od třetího po šesté místo

     
    44
    Pastor Maldonado zachraňuje prapor Lotusu a předjel Jensona Buttona. Na body to ale stále nestačí.
     
    43
    Lewis Hamilton si bezpečně jede pro 42. vítězství v kariéře, protože v současné době má před druhým Vettelem k dobru 11,5 vteřiny.
     
    41
    Během čtrnáctidenní přestávky vylezla na povrch zpráva, že automobilka Renault by mohla opět vstoupit do světa F1 s vlastním továrním týmem. Měla by odkoupit majoritní podíl ve stáji Lotus, které hrozí insolvence.
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Pérez, 4. Ricciardo, 5. Bottas.
     
    38
    Připomeňme si, že v závodě už nepokračují Hülkenberg, Ericsson, Rosberg a Grosjean.
    Pokračující bitva Bottase a Räikkönena
     
    37
    Kimi Räikkönen atakoval Valtteriho Bottase a možná, že mezi oběma kohouty došlo i ke kontaktu. Naštěstí se vše obešlo bez nehody a Bottas se zuby nehty udržel před Räikkönenem.
     
    36
    Daniel Ricciardo, který se ještě před chvílí nacházel na hraně bodované desítky, je momentálně čtvrtý i díky pit stopům svých soupeřů. Nicméně i jeho by ještě měla čekat zastávka v boxech.
     
    35
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Pérez, 4. Ricciardo, 5. Bottas.
     
    35
    Své mechaniky přijel pozdravit také Felipe Nasr, který poděkoval za nové pneumatiky a vrátil se na místo určení.
     
    34
    Daniil Kvjat, jenž se na malou chvíli ocitl na druhém místě, absolvoval povinný pit stop. Jediný ruský závodník ve startovním poli nakonec zůstal v bodované desítce.
     
    33
    Lídr závodu Lewis Hamilton si rovněž přijel pro čerstvou směs pneumatik a díky svému velkému náskoku zůstává na první pozici.
    Souboj dvou Finů po jejich prvním pitstopu
     
    32
    Mechanici u Ferrari si teď na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemůžou, protože po krátké přestávce je zaměstnal Kimi Räikkönen, který se na dráhu vrátil těsně za Bottasem.
     
    31
    Z druhého místa zamířil ke svým mechanikům Sebastian Vettel, jenž za odměnu nafasoval novou sadu gum.
     
    30
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Räikkönen, 4. Kvjat, 5. Nasr.
     
    29
    Stáj Mercedes může už v Soči obhájit titul v Poháru konstruktérů, musí ale získat o tři body víc než Ferrari.
     
    28
    Pastor Maldonado si na malou chvíli udělal výlet mimo trať, ale rychle se zorientoval a vrátil se na místo určení.
    Přehled maximálních rychlostí

     
    27
    Valtteri Bottas odbočil do pit lane, kde mu mechanici vyměnili pneumatiky a Fin se na trať vrátil na 11. místě.
     
    27
    Poslední bodovanou, tedy desátou pozici drží Daniel Ricciardo, jenž by za současné konstelace získal jeden bod.
     
    26
    Carlos Sainz, který byl vyšetřován sportovními komisaři za to, že při výjezdu z boxů přejel bílou čáru, dostal penalizaci pěti sekund.
     
    25
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Vettel, 4. Räikkönen, 5. Kvjat.
     
    24
    Miláček domácího publika Daniil Kvjat zatím jede dobrý závod, protože v současné době se nachází na pátém místě.
     
    23
    Lídr závodu Lewis Hamilton má na druhého Valtteriho Bottase k dobru přes 7,5 vteřiny. Zdá se, že i podnik u Černého moře bude kořistí dvojnásobného světového šampiona.
     
    22
    Stejně jako v průběhu celé sezony, tak ani v Rusku se nedaří McLarenu. Jenson Button je momentálně třináctý a Fernando Alonso až čtrnáctý. Nicméně i navzdory tomu bude Button pokračovat ve formuli 1 i v další sezoně a spekulace, které hovořily o tom, že mistr světa z roku 2009 by měl skončit, se ukázaly jako liché.
     
    21
    Na samotném chvostu startovního pole krouží podle očekávání dvojice jezdců stáje Manor Marussia v pořadí Roberto Merhi, Will Stevens. Když už je řeč o tomto týmu, je potřeba říct, že od příští sezony bude používat motory Mercedes. Dosud využívala pohonné jednotky Ferrari.
     
    20
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Vettel, 4. Räikkönen, 5. Kvjat.
     
    19
    Můžeme si připomenout, že v závodě už nepokračují Hülkenberg, Ericsson, Rosberg a Grosjean.
     
    18
    Nejrychlejší kolo závodu zaknihoval Lewis Hamilton, jenž si opět začíná budovat náskok na druhého Valtteriho Bottase.
    Souboj jezdců Ferrari
     
    17
    Sebastian Vettel po delší době znovu zaútočil na Kimiho Räikkönena, který se sice nejprve ubránil i díky tomu, že na malou chvíli vyjel mimo trať, ale vzápětí jej čtyřnásobný mistr světa už předjel.
     
    17
    Zpomalovací vůz opustil dráhu a závod tak byl podruhé restartován!
     
    16
    Safety car zajede do boxů na konci tohoto kola!
     
    16
    Na trati se kromě opravy bariéry nic zajímavého neděje a můžeme tedy prozradit, že Romain Grosjean, jenž před malou chvílí havaroval, bude v příští sezoně závodit za novou stáj Haas.
     
    15
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Räikkönen, 4. Vettel, 5. Kvjat.
     
    14
    Grosjean svým nárazem bariéru poškodil a traťoví maršálové ji tak budou nějaký čas opravovat. Safety car tedy ještě nějakou dobu zůstane na trati.
     
    13
    Do boxů zajel Fernando Alonso, jehož pit stop proběhl bez komplikací. Dvojnásobného světového šampiona budou určitě následovat další závodníci.
     
    12
    Pilot stáje Lotus je tak čtvrtým jezdcem, který dnes neuvidí šachovnicový praporek.
    Masivní nehoda francouzského pilota
     
    12
    Romain Grosjean narazil se svým monopostem do bariéry a podruhé v dnešním závodě vyjíždí na trať safety car! Francouz opustil vůz bez cizí pomoci, což je hodně dobrá zpráva.
     
    12
    Carlos Sainz, jenž startoval do závodu z posledního místa kvůli tomu, že se nezúčastníl kvalifikace po své vážné nehodě ve třetím tréninku, překonal Jensona Buttona a vyšponoval se na 11. místo! Španěl je tak blízko bodované desítce!
     
    11
    Nejrychlejší kolo závodu zajel Lewis Hamilton, který pomaloučku polehoučku ujíždí Valtterimu Bottasovi, na kterého má náskok 3,5 sekundy.
     
    10
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Räikkönen, 4. Vettel, 5. Pérez.
     
    9
    Velká cena Ruska tak má nového lídra v podobě Lewise Hamiltona!
    Nico Rosberg v závodě končí

     
    9
    Problémy na Rosbergově vozu jsou vážnějšího charakteru a úřadující vicemistr světa je třetím jezdcem, který předčasně odstupuje ze závodu.
     
    8
    Jak se zdá, tak nakonec zřejmě nešlo o Rosbergovu chybu, ale důvodem jeho zpomalení je závada na monopostu. Rosberg zamířil ihned do boxů.
    Hamilton jde do čela!
     
    7
    Romain Grosjean si vyšlápl na Fernanda Alonsa a posunul se na 14. příčku. Vzápětí udělal dvě chyby Nico Rosberg, kterého předjeli jak Lewis Hamilton, tak i Valtteri Bottas.
     
    6
    Této výhody chtěl záhy využít Sebastian Vettel, který zaútočil na Kimiho Räikkönena, jenže mistr světa z roku 2007 se nenechal zaskočit a udržel si čtvrtou pozici.
     
    6
    Jezdci dostali informaci o tom, že od tohoto okamžiku mohou používat systém DRS.
     
    5
    Průběžné pořadí: 1. Rosberg, 2. Hamilton, 3. Bottas, 4. Räikkönen, 5. Vettel.
     
    4
    Valtteri Bottas na to hned šlápnul a předjel Kimiho Räikkönena. Fin se tak vrátil na třetí místo, které mu patřilo na startu.
     
    4
    Safety car je pryč a piloti jsou opět puštěni z řetězu.
     
    3
    Zpomalovací vůz zajede do boxů na konci tohoto kola.
     
    2
    Závodníci využívají této situace k zastávkám v boxech. U mechaniků se zastavili například Romain Grosjean a Max Verstappen.
     
    2
    Nicméně pro Nica Hülkenberga a Marcuse Ericssona závod končí.
    Postartovní kolize
     
    1
    Hned v prvním kole došlo ke kolizi mezi Hülkenbergem a Ericssonem! Na trať okamžitě vyjel safety car! Oba jezdci jsou ale naštěstí v pořádku.
     
    1
    První místo si po startu udržel Nico Rosberg, hned za něj se pověsil Lewis Hamilton. Zato Valtteri Bottas se propadl pořadím dolů.
     
    Závod právě odstartoval.
     
    Jezdci se pomalu seřazují na startovním roštu a Velká cena Ruska za malou chvíli začne.
     
    Piloti právě vyrazili do zaváděcího kola.
     
    Ze Soči dorazila dobrá zpráva, závodu se zúčastní také Carlos Sainz, jenž ve třetím tréninku těžce havaroval a musel být převezen do nemocnice na pozorování. Lékaři jej ale po vyšetřeních propustili a povolili mu start v dnešní Velké ceně Ruska, do které vyrazí z boxové uličky, protože neabsolvoval kvalifikaci.
     
    TRAŤ


    Okruh v Soči měří 5 848 metrů a závod je vypsán na 53 kol. Traťový rekord tu drží Valtteri Bottas, loňské vítězství bude obhajovat Lewis Hamilton.


    První GP se na této trati jela vloni. Známý architekt Hermann Tilke navrhnul dráhu, která se rozprostírá v srdci někdejšího olympijského parku. Jezdci projedou například kolem hokejových arén Bolšoj a Šajba, dále kolem stadionu Fišt a neminou ani rychlobruslařskou halu Iceberg.

     
    KVALIFIKACE


    Kvalifikace proběhla bez komplikací a z její první části nepostoupili Alonso, Ericsson, Stevens a Merhi.


    Druhý segment se stal konečným pro Kvjata, Nasra, Buttona, Maldonada, Massu.


    Pole position si v Soči vyjel Nico Rosberg, kterému pomohla chyba jeho stájového kolegy Lewise Hamiltona, po níž Brit své kvalifikační snažení už vzdal. První řada tedy patří oběma mercedesům a druhou obsadí Valtteri Bottas a Sebastian Vettel.


    Penalizace: Fernando Alonso ztratí dohromady 35 míst za výměnu různých komponent.

     
    TRÉNINKY


    První trénink byl zkrácen o půl hodiny, protože těsně před jeho začátkem vytekla z jednoho ze servisních vozů na trať nafta a místo jezdců se tak na dráhu vydala úklidová četa. Nejrychlejší čas nakonec zajel překvapivě Nico Hülkenberg následován Nicem Rosbergem a Sebastianem Vettelem.


    Ve druhém tréninku se jezdci museli popasovat s deštěm, který průběh této jednotky dosti ovlivnil. Šest pilotů raději zůstalo v garáži a tohoto tréninku se vůbec nezúčastnilo. Měřený čas nakonec zajelo pouze osm pilotů a nejlépe na tom byl Felipe Massa, jemuž na záda dýchali Sebastian Vettel a Valtteri Bottas.


    Třetí trénink poznamenala velká bouračka Carlose Sainze, který po nárazu do svodidel musel být na nosítkách odnesen do sanitky, ale naštěstí byl při vědomí. Tréninkové jízdy kvůli této havárii skončily v pořadí Nico Rosberg, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton.

     
    Průběžnému pořadí šampionátu jezdců stále vládne Lewis Hamilton, který nasbíral 277 bodů. Druhý Nico Rosberg stáhl svou ztrátu na 48 bodů a třetí místo patří Sebastianu Vettelovi se ziskem 218 bodů.


    Mezi konstruktéry neohroženě kraluje stáj Mercedes (506 bodů), druhé je Ferrari (337) a pomyslné stupně vítězů uzavírá třetí Williams (208).

     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu z 15. závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Ruska.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 13:00.

    Michal Šandor

    Pořadí MS po patnáctém závodu:

    Jezdci:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) - 302 bodů
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) - 236 bodů
    3. Nico Rosberg (Mercedes) - 229 bodů
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari) - 129 bodů
    5. Valtteri Bottas (Williams) - 111 bodů
    6. Felipe Massa (Williams) - 109 bodů
    7. Daniil Kvjat (Red Bull) - 74 bodů
    8. Daniel Ricciardo (Red Bull) - 73 bodů
    9. Sergio Pérez (Force India) - 54 bodů
    10. Romain Grosjean (Lotus) - 44 bodů

    Týmy:
    1. Mercedes - 531 bodů
    2. Ferrari - 365 bodů
    3. Williams - 220 bodů
    4. Red Bull - 147 bodů
    5. Force India - 92 bodů
    6. Lotus - 64 bodů
    7. Toro Rosso - 44 bodů
    8. Sauber - 32 bodů
    9. McLaren - 20 bodů
    10. Marussia - 0 bodů
    Konečné pořadí:

    Pořadí v cíli:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:37:11,024 hod
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) +5,953 s
    3. Sergio Pérez (Force India) +28,918 s
    4. Felipe Massa (Williams) +38,831 s
    5. Kimi Räikkönen (Ferrari) +42,358 s
    6. Daniil Kvjat (Red Bull) +47,566 s
    7. Felipe Nasr (Sauber) +56,508 s
    8. Pastor Maldonado (Lotus) +1:01,088 min
    9. Jenson Button (McLaren) +1:19,467 min
    10. Fernando Alonso (McLaren) +1:26,210 min
    11. Max Verstappen (Toro Rosso) +1:28,424 min
    12. Valtteri Bottas (Williams) - DNF
    13. Roberto Merhi (Marussia) +1 kolo
    14. Will Stevens (Marussia) +2 kola
    15. Daniel Ricciardo (Red Bull) - DNF

    Neklasifikováni: Carlos Sainz (Toro Rosso), Romain Grosjean (Lotus), Nico Rosberg (Mercedes), Nico Hülkenberg (Force India), Marcus Ericsson (Sauber)

    Nejrychlejší kolo: Sebastian Vettel (Ferrari) - 1:40,071 min


    Pořadí po 50 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) +11,0 s
    3. Sergio Pérez (Force India) +27,5 s
    4. Valtteri Bottas (Williams) +28,4 s
    5. Daniel Ricciardo (Red Bull) +30,0 s

    Pořadí po 45 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) +11,8 s
    3. Sergio Pérez (Force India) +28,0 s
    4. Valtteri Bottas (Williams) +29,9 s
    5. Daniel Ricciardo (Red Bull) +31,0 s

    Pořadí po 40 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) +12,4 s
    3. Sergio Pérez (Force India) +22,8 s
    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) +24,9 s
    5. Valtteri Bottas (Williams) +26,4 s

    Pořadí po 35 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) +13,2 s
    3. Sergio Pérez (Force India) +17,6 s
    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) +19,2 s
    5. Valtteri Bottas (Williams) +20,1 s

    Pořadí po 30 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Kimi Räikkönen (Ferrari) +19,2 s
    3. Daniil Kvjat (Red Bull) +29,6 s
    4. Felipe Nasr (Sauber) +34,5 s
    5. Sergio Pérez (Force India) +38,9 s

    Pořadí po 25 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (Williams)
    3. Sebastian Vettel (Ferrari)
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari)
    5. Daniil Kvjat (Red Bull)

    Pořadí po 20 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (Williams)
    3. Sebastian Vettel (Ferrari)
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari)
    5. Daniil Kvjat (Red Bull)

    Pořadí po 15 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (Williams)
    3. Kimi Räikkönen (Ferrari)
    4. Sebastian Vettel (Ferrari)
    5. Daniil Kvjat (Red Bull)

    Pořadí po 10 kolech:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. Valtteri Bottas (Williams)
    3. Kimi Räikkönen (Ferrari)
    4. Sebastian Vettel (Ferrari)
    5. Sergio Pérez (Force India)

    Pořadí po 5 kolech:
    1. Nico Rosberg (Mercedes)
    2. Lewis Hamilton (Mercedes)
    3. Valtteri Bottas (Williams)
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari)
    5. Sebastian Vettel (Ferrari)
    Postavení na startu:

    1. řada: Nico Rosberg (Mercedes), Lewis Hamilton (Mercedes)
    2. řada: Valtteri Bottas (Williams), Sebastian Vettel (Ferrari)
    3. řada: Kimi Räikkönen (Ferrari), Nico Hülkenberg (Force India)
    4. řada: Sergio Pérez (Force India), Romain Grosjean (Lotus)
    5. řada: Max Verstappen (Toro Rosso), Daniel Ricciardo (Red Bull)
    6. řada: Daniil Kvjat (Red Bull), Felipe Nasr (Sauber)
    7. řada: Jenson Button (McLaren), Pastor Maldonado (Lotus)
    8. řada: Felipe Massa (Williams), Marcus Ericsson (Sauber)
    9. řada: Will Stevens (Marussia), Roberto Merhi (Marussia)
    10. řada: Fernando Alonso (McLaren), Carlos Sainz (Toro Rosso)