Skiatlon žen 2x7,5 km, Lillehammer Vítěz: T. Johaugová (NOR) (kon.) | Skiatlon mužů 2x15 km, Lillehammer Vítěz: M. Sundby (NOR) (kon.)
konec
SP - skiatlon mužů 2x15 km, Lillehammer

Vítěz: M. Sundby (NOR)

Sobota 05.12.2015, 11:20Běh na lyžích
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (12:53:07)
     
    Konečné pořadí:

    1. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 1:19:22,9
    2. Niklas Dyrhaug (NOR) +44,0
    3. Hans Christer Holund (NOR) +46,9
    4. Sjur Röthe (NOR) +1:13,5
    5. Maurice Manificat (FRA) +1:18,2
    6. Petter Northug (NOR) +1:28,5
    7. Emil Iversen (NOR) +1:29,2
    8. Anders Glöersen (NOR) +1:30,2
    9. Stanislav Volžencev (RUS) +1:47,2
    10. Alex Harvey (CAN) +1:57,1
     
    Martin Johnsrud Sundby (NOR) nenechal nikoho na pochybách a dojel si pro své další vítězství ve světovém poháru. A to celkem suverénním způsobem. Druhý skončil jeho reprezentační kolega Niklas Dyrhaug (NOR), jenž přece překonal objev tohoto závodu Hanse Christera Holunda (NOR), pro něhož jsou to první stupně vítězů v kariéře. Pokud-li se pak podíváme na pořadí v první desítce, norskou nadvládu narušil jen čtvrtý Maurice Manificat (FRA), devátý Stanislav Volžencev (RUS) a desátý Alex Harvey (CAN).
     
    Závod skončil.
     
    CÍL
    Se ztrátou 3 minut a 37 vteřin na Sundbyho do cíle dojel Martin Jakš (CZE) a umístil se na 37. příčce. Petr Knop skončil na 50. pozici s mankem 5 minut a 44 vteřin.
     
    CÍL
    Dojel nyní i šestý Petter Northug (NOR), sedmý Emil Iversen (NOR) a osmý Anders Glöersen (NOR), kteří si to rozdali na cílové rovince o více bodů do světového poháru. Byl to hezký souboj.
     
    CÍL
    Sjur Röthe (NOR) na volné technice předvedl opravdu famózní výkon! A dokonce se vyšplhal až na čtvrtou příčku. Pátý nakonec skončil statečný Maurice Manificat (FRA).
     
    CÍL
    Druhý Niklas Dyrhaug (NOR) měl v závěru závodu více sil, stačil mu jeden nástup a odpoutal se od Hanse Christera Holunda (NOR), který skončil na třetím místě. Nakonec tedy na spurterský souboj nedošlo.
     
    CÍL
    Martin Johnsrud Sundby (NOR) vítězí!
     
    29 KM
    Snad jen konec světa by mohl Martinovi Johnsrudovi Sundbymu (NOR) sebrat další prvenství ve světovém poháru. Jede opravdu skvěle!
     
    27 KM
    Martin Johnsrud Sundby (NOR) na čele zhruba o minutu. Hans Christer Holund (NOR) a Niklas Dyrhaug (NOR) jsou druzí, už nyní osamocený Maurice Manificat (FRA) se je snaží stále dohnat, ovšem marně. Evidentně unaveně vypadá Petter Northug (NOR), jehož předjeli jak Emil Iversen (NOR), tak dokonce i stále se zlepšující Sjur Röthe (NOR).
     
    26 KM
    Když se podíváme na boj o první desítku, Sjur Röthe (NOR), Anders Glöersen (NOR) a Stanislav Volžencev (RUS) by v ní měli být. Dál to bude otevřené. Početnou skupinku za těmito běžkaři tvoří Alexander Legkov (RUS) nebo Alex Harvey (CAN), který se v posledních deseti kilometrech pořádně vyhoupl. Je tam také Sergej Usťugov (RUS).
     
    25 KM
    I když během dlouhého stoupání mají Maurice Manificat (FRA) a Petter Northug (NOR) na dohled Hanse Christera Holunda (NOR) a Niklase Dyrhauga (NOR), pořád ztrácejí kolem dvaceti vteřin na tohle norské duo. Emil Iversen (NOR) už na tomhle kopci tak silný nebyl a ztrácel.
     
    24 KM
    Hans Christer Holund (NOR) a Niklas Dyrhaug (NOR) ztrácejí na vedoucího Sundbyho už 50 vteřin, celkově ale spolupracují velmi dobře. Maurice Manificat (FRA), Petter Northug (NOR) a Emil Iversen (NOR) mají velkou snahu oba dohnat, ale budou si muset šest kilometrů před cílem poradit se více jak dvacetisekundovým mankem.
     
    23 KM
    Jun-ho Hwang (KOR) a Konstantin Borcov (KAZ) už jsou dokonce kolo pozadu. Tak vysoké tempo nasadil Martin Johnsrud Sundby (NOR).
     
    22 KM
    Nic už se nezmění na tom, že si Martin Johnsrud Sundby (NOR) dojede pro vítězství. A dohnat další dva Nory Hanse Christera Holunda (NOR) a Niklase Dyrhauga (NOR) už také nebude snadné, pravděpodobně se poperou o druhé místo. Ale vzadu se to hezky míchá. Čtvrtý už je skvěle jedoucí Maurice Manificat (FRA), pátý je Emil Iversen (NOR), šestý Petter Northug (NOR), sedmý Francesco Di Fabiani (ITA) a osmý Sergej Usťugov (RUS), mezi nimiž jsou jen minimální rozdíly.
     
    21 KM
    Finn Haagen Krogh (NOR), Curdin Perl (SUI) a Dietmar Nöckler (ITA), to je trojice, která už v závodě nepokračuje. Především Nor musí být z dnešního výkonu určitě hodně zklamaný. A pro jistotu radši vzdal.
     
    19 KM
    Martin Johnsrud Sundby (NOR) rozhodně nezvolňuje, ba naopak! Disponuje už náskokem 22 vteřin. Hans Christer Holund (NOR) a Niklas Dyrhaug (NOR) nyní spoluprací spolu, dvacet vteřin za oběma Nory se pak drží Francesco Di Fabiani (ITA) a Emil Iversen (NOR). Třeba někdo zaútočí ještě zezadu. Petter Northug (NOR) a Maurice Manificat (FRA) číhají určitě na svou šanci.
     
    18 KM
    Martin Jakš (CZE byl na posledním mezičase na 47. místě, na vedoucího Sundbyho ztrácel nějaké 2 minuty. Petr Knop se drží na 54. příčce se ztrátou 3 minut a 12 vteřin.
     
    17 KM
    Během nějakého jednoho kilometru největší favorit závodu Martin Johnsrud Sundby (NOR) odjel svým norským kolegům a Hans Christer Holund (NOR) a Niklas Dyrhaug (NOR) ztrácejí už 13 vteřin! Tohle byl možná rozhodující nástup celého závodu. Čtvrtý a pátý je pak s třicetisekundovou ztrátou Francesco Di Fabiani (ITA) a Emil Iversen (NOR).
     
    16 KM
    Běžeckému lyžování aktuálně vládne pouze jedna země. Norsko má nyní na čele hned čtyři závodníky! Martin Johnsrud Sundby (NOR), Hans Christer Holund (NOR) a Niklas Dyrhaug (NOR) spolupracují na čele, Emil Iversen (NOR) se odpoutal od Sergeje Usťugova (RUS) a snaží se své reprezentační kolegy dohnat.
     
    15 KM
    Právě proběhla na stanovišti výměna běžek a hůlek. Teď už se pojede volnou technikou. A už ani Francesco Di Fabiani (ITA) nedokázal vydržet tempo vedoucí trojice Norů. Naopak Sergej Usťugov (RUS) a Emil Iversen (NOR) se snaží dohnat manko na přední příčky.
     
    14 KM
    Na posledním mezičase se nic důležitého nezměnilo. Francesco Di Fabiani (ITA), Martin Johnsrud Sundby (NOR), Hans Christer Holund (NOR) a Niklas Dyrhaug (NOR) možná jen malinko navýšili svůj náskok, a to na 22 vteřin. Pátý je Sergej Usťugov (RUS), jenž nyní spolupracuje s Emilem Iversenem (NOR). Právě oni nyní konkurují vedoucí čtveřici nejvíce.
     
    12 KM
    Ostré tempo nevydržel ani Didrik Tönseth (NOR). Ten těsně před přezutím nabral ztrátu už 15 vteřin. Alexandera Legkova (RUS) a odpadlého Nora mimochodem dohnal Sergej Usťugov (RUS). Vedoucí čtveřice jede na čele v tomto složení: Francesco Di Fabiani (ITA), Martin Johnsrud Sundby (NOR), Hans Christer Holund (NOR) a Niklas Dyrhaug (NOR).
     
    11 KM
    Na čele je aktuálně už jen pět závodníků, Alexander Legkov (RUS) ztrácí na vedoucí pětici zhruba deset vteřin. Její tempo prostě neudržel. Připomeňme, že Francesco Di Fabiani (ITA), Didrik Tönseth (NOR), Martin Johnsrud Sundby (NOR), Niklas Dyrhaug (NOR) a Hans Christer Holund (NOR) si vedou zatím nejlépe.
     
    10 KM
    Finn Haagen Krogh (NOR) na posledním mezičase ztrácel hrozivou 1 minutu a 22 sekund. Takovou ztrátu už jen těžko dožene. Závod mu jednoduše vůbec nesedí. Alex Harvey (CAN) nebo Dario Cologna (SUI) také nemají na nejlepší, ale mohli by bojovat alespoň o první desítku.
     
    9,7 KM
    Dvě třetiny závodu klasickou technikou mají za sebou všichni závodníci. Martin Johnsrud Sundby (NOR) si drží svoje vysoké tempo a snaží se utrhnout všechny. Jako by pak začal na prvních pět běžkařů malinko ztrácet Alexander Legkov (RUS).
     
    8,7 KM
    Vedoucí šestice ve složení Francesco Di Fabiani (ITA), Didrik Tönseth (NOR), Martin Johnsrud Sundby (NOR), Alexander Legkov (RUS), Niklas Dyrhaug (NOR) a Hans Christer Holund (NOR) svůj náskok hodně navýšili! Na posledním mezičase ztrácel sedmý Stanislav Volžencev (RUS) už 27,1 vteřiny.
     
    8,3 KM
    Curdin Perl (SUI) vzdal závod celkem záhy. Na jeho kontě už svítí výsledek označený třemi písmeny DNF. Zatím na vedoucí šestici dost ztrácejí Alex Harvey (CAN), Finn Haagen Krogh (NOR) nebo Dario Cologna (SUI).
     
    7,3 KM
    Francesco Di Fabiani (ITA) se ujal tempa závodu. Jeho kolegové, tedy Didrik Tönseth (NOR), Martin Johnsrud Sundby (NOR), Alexander Legkov (RUS), Niklas Dyrhaug (NOR) a Hans Christer Holund (NOR) jsou těsně za nimi. Ostatní ztrácejí minimálně nějakých 14 až 15 sekund.
     
    6,5 KM
    Mrkněme okem na výsledky českých závodníků. Martin Jakš (CZE) byl po šesti kilometrech na 42. příčce se ztrátou 37,2 sekundy, Petr Knop (CZE) je na 57. příčce se ztrátou 55,9 vteřiny.
     
    6,0 KM
    Přece se nám na čele odtrhla celkem šestičlenná skupinka, která má na čele zhruba patnáctivteřinový náskok. Je v ní Didrik Tönseth (NOR), nový lídr závodu, Martin Johnsrud Sundby (NOR), Alexander Legkov (RUS), Niklas Dyrhaug (NOR), Francesco Di Fabiani (ITA) a Hans Christer Holund (NOR).
     
    4,6 KM
    V závodě se vlastně nic nezměnilo. Vedení má na starosti stále největší favorit Martin Johnsrud Sundby (NOR). Alexander Legkov (RUS) nebo Niklas Dyrhaug (NOR) se drží těsně za ním. Dario Cologna (SUI) se už také vyhoupl zpátky, akorát Petter Northug (NOR) už celkem dost zaostává. Konkrétně o 22 sekund.
     
    3,7 KM
    První kolo trati je už minulostí. Na čele je stále Martin Johnsrud Sundby (NOR), za nímž se drží jako klíště Niklas Dyrhaug (NOR). Didrik Tönseth (NOR) je s minimálním odstupem třetí, čtvrtý je pak Alexander Legkov (RUS). V téhle pasáži závodu se rozhodovat určitě nebude.
     
    2,2 KM
    Zatím se všichni favorité včetně Sundbyho drží v čelní skupině. Je tam Alexander Legkov (RUS), Niklas Dyrhaug (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR), Maxim Vylegžanin (RUS) nebo Alex Harvey (CAN). Malinko více už ztrácejí Dario Cologna (SUI) nebo Petter Northug (NOR).
     
    1,7 KM
    Jako by mužský závod kopíroval průběh toho ženského. Startovní peloton se už od začátku dost trhá. A to díky ostrému tempu lídra světového poháru Martina Johnsruda Sundbyho (NOR).
     
    0,8 KM
    Tempo dlouhého hada aktuálně vede Martin Johnsrud Sundby (NOR). A rozhodně bude chtít nasadit co nejvyšší tempo. Je to logické, favorit závodu se nechce s nikým párat.
     
    Závod byl odstartován.
     
    Startovní listina:

    1. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
    2. Alex Harvey (CAN)
    3. Alexander Legkov (RUS)
    4. Niklas Dyrhaug (NOR)
    5. Francesco Di Fabiani (ITA)
    6. Didrik Tönseth (NOR)
    7. Hans Christer Holund (NOR)
    8. Finn Haagen Krogh (NOR)
    9. Sjur Röthe (NOR)
    10. Dario Cologna (SUI)
    11. Sergej Turyšev (RUS)
    12. Maxim Vylegžanin (RUS)
    13. Petter Northug (NOR)
    14. Martin Johansson (SWE)
    15. Maurice Manificat (FRA)
    16. Andrew Musgrave (GBR)
    17. Anders Glöersen (NOR)
    18. Adrien Backscheider (FRA)
    19. Alexej Poltoranin (KAZ)
    20. Devon Kershaw (CAN)
    21. Sergej Usťugov (RUS)
    22. Curdin Perl (SUI)
    23. Sami Jauhojärvi (FIN)
    24. Jonas Dobler (GER)
    25. Dietmar Nöckler (ITA)
    26. Roland Clara (ITA)
    27. Andrej Larkov (RUS)
    28. Jean Marc Gaillard (FRA)
    29. Simen Andreas Sveen (NOR)
    30. Stanislav Volžencev (RUS)
    31. Martin Jakš (CZE)
    32. Toni Livers (SUI)
    33. Mathias Rundgreen (NOR)
    34. Jonas Baumann (SUI)
    35. Tim Tscharnke (GER)
    36. Anders Svanebo (SWE)
    37. Ivan Babikov (CAN)
    38. Magne Haga (NOR)
    39. Daniel Myrmael Helgestad (NOR)
    40. Martin Löwström Nyenget (NOR)
    41. Emil Iversen (NOR)
    42. Simen Hegstad Krüger (NOR)
    43. Keišin Jošida (JPN)
    44. Kris Freeman (USA)
    45. Graeme Killick (CAN)
    46. Florian Notz (GER)
    47. Simon Andersson (SWE)
    48. Michael Somppi (CAN)
    49. Giandomenico Salvadori (ITA)
    50. Akira Lenting (JPN)
    51. Roman Furger (SUI)
    52. Erik Bjornsen (USA)
    53. Johan Höl (NOR)
    54. Ristomatti Hakola (FIN)
    55. Jens Burman (SWE)
    56. Paul Constantin Pepene (ROU)
    57. Clement Parisse (FRA)
    58. Takacugu Uda (JPN)
    59. Andreas Katz (GER)
    60. Hallvard Löfald (NOR)
    61. Emil Nyeng (NOR)
    62. Damien Tarantola (FRA)
    63. Noah Hoffman (USA)
    64. Anders Tettli Rennemo (NOR)
    65. Kaiči Naruse (JPN)
    66. Aivar Rehemaa (EST)
    67. Marcus Ruus (SWE)
    68. Gjöran Tefre (NOR)
    69. Sebastian Eisenlauer (GER)
    70. Raido Rankel (EST)
    71. Sergej Čerepanov (KAZ)
    72. Petrica Hogiu (ROU)
    73. Mikael Norberg (SWE)
    74. Ari Luusua (FIN)
    75. Jerdos Achmadijev (KAZ)
    76. Petr Knop (CZE)
    77. Jun-ho Hwang (KOR)
    78. Konstantin Borcov (KAZ)
    79. Magnus Kim (KOR)
     
    Z českých závodníků si letošní první skiatlon zkusí Martin Jakš a také Petr Knop. Žádný ze slovenských běžkařů by pak do tohoto dění zasáhnout už neměl.
     
    K největším favoritům závodu rozhodně patří Martin Johnsrud Sundby spolu se svým krajanem Petterem Northugem. Zapomenout bychom neměli ani na v pořadí třetího muže světového poháru Finna Hagena Krogha. Jestli někdo předežene tohle norské trio, bude to velké překvapení.
     
    Světový pohár běžců na lyžích se přesunuje z finské Ruky do norského Lillehammeru, kde bude dnes na programu skiatlon žen a mužů. Muži odjedou nejprve patnáctikilometrovou trať klasicky, pak přezují běžky a pojede se volnou technikou. Celkově tedy 79 závodníků ze startovního pole ujede 30 kilometrů.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:20.

    Patrik Sandev

    Startovní listina:
    1. Martin Johnsrud Sundby (NOR)
    2. Alex Harvey (CAN)
    3. Alexander Legkov (RUS)
    4. Niklas Dyrhaug (NOR)
    5. Francesco Di Fabiani (ITA)
    6. Didrik Tönseth (NOR)
    7. Hans Christer Holund (NOR)
    8. Finn Haagen Krogh (NOR)
    9. Sjur Röthe (NOR)
    10. Dario Cologna (SUI)
    11. Sergej Turyšev (RUS)
    12. Maxim Vylegžanin (RUS)
    13. Petter Northug (NOR)
    14. Martin Johansson (SWE)
    15. Maurice Manificat (FRA)
    16. Andrew Musgrave (GBR)
    17. Anders Glöersen (NOR)
    18. Adrien Backscheider (FRA)
    19. Alexej Poltoranin (KAZ)
    20. Devon Kershaw (CAN)
    21. Sergej Usťugov (RUS)
    22. Curdin Perl (SUI)
    23. Sami Jauhojärvi (FIN)
    24. Jonas Dobler (GER)
    25. Dietmar Nöckler (ITA)
    26. Roland Clara (ITA)
    27. Andrej Larkov (RUS)
    28. Jean Marc Gaillard (FRA)
    29. Simen Andreas Sveen (NOR)
    30. Stanislav Volžencev (RUS)
    31. Martin Jakš (CZE)
    32. Toni Livers (SUI)
    33. Mathias Rundgreen (NOR)
    34. Jonas Baumann (SUI)
    35. Tim Tscharnke (GER)
    36. Anders Svanebo (SWE)
    37. Ivan Babikov (CAN)
    38. Magne Haga (NOR)
    39. Daniel Myrmael Helgestad (NOR)
    40. Martin Löwström Nyenget (NOR)
    41. Emil Iversen (NOR)
    42. Simen Hegstad Krüger (NOR)
    43. Keišin Jošida (JPN)
    44. Kris Freeman (USA)
    45. Graeme Killick (CAN)
    46. Florian Notz (GER)
    47. Simon Andersson (SWE)
    48. Michael Somppi (CAN)
    49. Giandomenico Salvadori (ITA)
    50. Akira Lenting (JPN)
    51. Roman Furger (SUI)
    52. Erik Bjornsen (USA)
    53. Johan Höl (NOR)
    54. Ristomatti Hakola (FIN)
    55. Jens Burman (SWE)
    56. Paul Constantin Pepene (ROU)
    57. Clement Parisse (FRA)
    58. Takacugu Uda (JPN)
    59. Andreas Katz (GER)
    60. Hallvard Löfald (NOR)
    61. Emil Nyeng (NOR)
    62. Damien Tarantola (FRA)
    63. Noah Hoffman (USA)
    64. Anders Tettli Rennemo (NOR)
    65. Kaiči Naruse (JPN)
    66. Aivar Rehemaa (EST)
    67. Marcus Ruus (SWE)
    68. Gjöran Tefre (NOR)
    69. Sebastian Eisenlauer (GER)
    70. Raido Rankel (EST)
    71. Sergej Čerepanov (KAZ)
    72. Petrica Hogiu (ROU)
    73. Mikael Norberg (SWE)
    74. Ari Luusua (FIN)
    75. Jerdos Achmadijev (KAZ)
    76. Petr Knop (CZE)
    77. Jun-ho Hwang (KOR)
    78. Konstantin Borcov (KAZ)
    79. Magnus Kim (KOR)