Štafeta žen 4x5 km, Lillehammer Vítěz: Norsko I (kon.) | Štafeta mužů 4x7,5 km, Lillehammer Vítěz: Norsko I. (kon.)
konec
SP - štafeta žen 4x5 km, Lillehammer

Vítěz: Norsko I

Neděle 06.12.2015, 10:00 • Birkebeineren Skistadion, Lillehammer (NOR) • Běh na lyžích
     
    Z mé strany je to pro tuto chvíli vše, děkuji za pozornost a u dalších textových přenosů se těším nashledanou. (11:08:23)
     
    Konečné pořadí:

    1. Norsko 53:33,1 (Maiken Caspersen Fallaová, Ingvild Flugstad Östbergová, Therese Johaugová, Heidi Wengová)
    2. Finsko +1:59,0 (Krista Parmakoskiová, Kerttu Niskanenová, Laura Mononenová, Anne Kylloenenová)
    3. USA +2:07,1 (Rosie Brennanová, Sadie Bjornsenová, Elizabeth Stephenová, Jessica Digginsová)
    4. Norsko II +2:08,5 (Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Kari Oeyre Slindová, Maria Stroem Nakstandová, Ranghild Hagaová)
    5. Švédsko +2:38,4 (Ida Ingemarsdotterová, Emma Wikenová, Maria Rydqvistová, Charlotte Kallaová)
    6. Německo +2:44,8 (Sandra Ringwaldová, Stefanie Boehlerová, Monique Siegelová, Nicole Fesselová)
    7. Norsko III + 3:16,0 (Kari Vikhagen Gjeitnesová, Kathrina Rolsted Harsemová, Martine Ek Hagenová, Silje
    8. Rusko II +3:27,2 (Julia Belorunková, Natalia Nepryjeová, Polina Kalsinová, Natalia Matveeová)
    Oeyre Slindová)
    9. Rusko +3:39,4 (Evgenie Šapovalová, Anastasia Dotsenková, Natalia Žukovová, Alevtina Tanyginaová)
    10. Norsko IV +4:36,2 (Silje Theodorsenová, Berit Mogstadová, Anne Kjerit Kalvaaová, Marthe Bjoernsgaardová)
    11. Itálie + 4:56,2 (Lucia Scardoniová, Virginia De Martin Topraninová, Debora Agreiterová, Ilaria Debertolisová)
    12. Slovinsko + 5:50,5 (Alenka Cebaseková, Nika Razingerová, Vesna Fabjanová, Lea Einfaltová)
     
    Máme tu konec závodu, kterému jasně dominovali favorizované Norky v sestavě Maiken Caspersen Fallaová, Ingvild Flugstad Östbergová, Therese Johaugová a Heidi Wengová. S velkou ztrátou skončila na 2. místě štafeta Finska a trochu překvapivě 3. příčka patří Američankám!
     
    Cíl
    Konec závodu
     
    20,0KM
    Následuje dvojboj z Ruska. Na 8. místě skončila štafeta Rusko II, na 9. místě Rusko I. 10. místo patří Norsko IV, na 11. místě skončila Itálie a poslední dojelo do cíle Slovinsko.
     
    20,0KM
    Cílem již také projelo na 5. místě Švédskou se ztrátou 2:38,2. Také 6. Německo se ztrátou 2:44,7 a 7. Norsko III se ztrátou 3:16.6.
     
    20,0KM
    Tak to byl neskutečný úsek od Digginsové! Tato Američanka dokázala dotáhnou ztrátu, před cílovou rovinkou dokázala setřást Ranghild Hagaovou a Američanky si dojíždějí pro 3. místo! Na Norsko II tak zbývá bramborová pozice.
     
    20,0KM
    Krista Parmakoskiová, Kerttu Niskanenová, Laura Mononenová, Anne Kylloenenová. To je štafeta Finska, která dojíždí na 2. místě se ztrátou dvou minut!
     
    20,0KM
    Mezitím jsou však již Norky v cíli v čase 53:33,1! Neskutečná destrukce zbytku světa v podání čtveřice Maiken Caspersen Fallaová, Ingvild Flugstad Östbergová, Therese Johaugová a Heidi Wengová.
     
    18,9KM
    Na 3. místě je již překvapivě štafeta USA! Ale Ranghild Hagaová se drží a vypadá to, že uvidíme boj až do cíle.
     
    18,8KM
    Posledním mezičasem projelo také Finsko, konkrétně Anne Kylloenenová, která ztrácí 1:51,1. Což znamená ztrátu prakticky dvě minuty!
     
    18,7KM
    Norsko I právě projelo posledním mezičasem a Heidi Wengová míří do cíle!
     
    17,8KM
    Spolu se soubojem o 3. místo ještě můžeme sledovat souboj o místo sedmé, který je jako poslední otevřen. Společně totiž jede Oeyre Slindová a Alevtina Tanyginaová.
     
    17,6KM
    Tak pozor! Jessica Digginsová na 1000 metrech stáhla prakticky 20 vteřin na Ranghild Hagaovou a bude se ještě bojovat o 3. místo!
     
    17,5KM
    Heidi Wengová zatím jako jediná závodnice projela mezičas na 17,5KM! Do cíle už této Norce za bouřlivých ovacích domácích fanoušků zbývá 2500m.
     
    16,4KM
    Také se zdá, že štafeta Norsko II udrží 3. místo, jelikož štafeta Švédka začíná ztrácet a jezdí až na 5. místo. Mezi těmito štafetami ještě jezdí osamocená Jessica Digginsová z USA.
     
    16,2KM
    Na vedoucích příčkách se nic nemění, pouze jsou ztráty na první Heidi Wengovou stále větší a větší.
     
    15,4KM
    O 6. místo nyní bojuje štafeta Rusko II a Norsko III. Se ztrátou 12,2 vteřiny na tuto dvojici krouží na 8. místo osamocené Německo, dále pak Rusko I, Norsko IV, Itálie a poslední Slovinsko.
     
    15,2KM
    To hlavně z toho důvodu, že Finsko má nyní na štafetu Norsko II náskok přes 45 vteřin a Ranghild Hagaová možná bude muset odrážet útoky Švédek a Američanek, které nyní ztrácejí na 3. místo 18 vteřin.
     
    15,0KM
    Je tu poslední předávka, Norky nyní na druhé Finky mají náskok již před jednu minuty! Na 99% je jasné, že Norky dojedou na prvním místě a Finky na místě druhém.
     
    14,0KM
    O 3. místo se nyní musí začít bát štafeta Norska II, jelikož jejich náskok nyní stahuje dvojice Elizabeth Stephenová a Maria Rydqvistová. Náskok již je pouze 20 vteřin!
     
    13,7KM
    Therese Johaugová do toho šlape! Finsko nyní ztrácí na vedoucí ženu Světového poháru již 58 vteřin!
     
    13,0KM
    Na 7. místě jede Německo, s menší ztrátou za ním štafeta Norsko III a Rusko I.
     
    12,7KM
    Pořadí na dalších místech je následující. Na 3. místě jede osamoceně Norsko II, na které na 4. místě ztrácí přes 30 vteřin Švédsko. Spolu se Švédskem se ve stejné skupině drží Rusko II a USA.
     
    12,5KM
    Norky si jedou suverénně pro 1. místo. Na dalším mezičase ztráta znovu narostla, nyní již na 36 vteřin!
     
    11,3KM
    Naopak štafeta Norsko II, kterou nyní táhne Maria Stroem Nakstandová ztrácí víc a víc. Momentálně jezdí na 3. místě se ztrátou 1:16,0!
     
    11,2KM
    Na dalším mezičase navyšuje znovu Therese Johaugová na Finky lehce náskok, který nyní činí již 27,9 vteřin.
     
    10,3KM
    Velkým zklamáním je představení Švédska. Emma Wikenová nepřevedla vůbec dobrý úsek a předává až na 8. místě se ztrátou 1:23,5!
     
    10,1KM
    Právě s tou ztrátou nyní přebírá štafetu na druhém místě Finka Laura Mononenová. Ještě dalších 15,1 vteřin ztrácí na Finsko na třetím místě jedoucí štafeta Norsko II.
     
    10 KM
    Máme tu druhou předávku a na vedoucí příčce jednou neohroženě Norky. Ingvild Flugstad Östbergová převedla skvělý úspěch a najela na nejbližší konkurentky náskok 21,5 vteřin!
     
    8,7 KM
    Ingvild Flugstad Östbergová do toho šlápla a ujela všem! Na dalším mezičase má najednou na druhé Finsko náskok 13,0 vteřin a na třetí Norsko II již dokonce 30,8 vteřin!
     
    7,7 KM
    Na 5. až 7. místě momentálně jezdí štafety Rusko II, Německo a USA, které ztrácejí přes 50 sekund. Na 8. místě jede Norsko III, které zaostává již o minutu.
     
    7,5 KM
    Na dalším mezičase obě štafety Norska lehce ujíždějí Finkám, která nyní ztrácejí 3,8 vteřin. Ztráta Švédka stále narůstá a nyní je již 27,1 vteřin.
     
    6,4 KM
    Naopak Kari Oeyre Slindová o svůj náskok přišla a momentálně s Ingvild Flugstad Östbergovou a Finkou Kerttu Niskanenovou tvoří vedoucí trojici.
     
    6,2 KM
    Tak pozor! Za 1,2 KM druhého úseku nám nejspíše z boje o vítězství vypadá Švédsko, které momentálně táhne Emma Wikenová. Ta totiž nabrala na vedoucí příčku ztrátu 20,9 vteřin!
     
    5,2 KM
    Je jasné, že o vítězství si to již nejspíše rozdají tyto čtyři štafety. Momentálně na 5. místo Rusko II ztrácí již 35,2 vteřiny.
     
    5,1 KM
    Nyní za Kari Oeyre Slindovou se vytvořila silná skupina Norsko, Švédsko, Finsko, která se určitě v nejbližších chvílích pokusí tuto závodnici dojet.
     
    5,0 KM
    Máme tu první předávku, na kterou jako první dojela s náskokem 7 sekund Astrid Uhrenholdt Jacobsenová! Štafeta Norsko II tak nyní jede osamoceně na čele závodu.
     
    4,0 KM
    Na pátém místě nyní osamoceně jede štafeta Rusko II, kterou táhne na prvním mezičase Evgenie Šapovalová. Poté už je tam obrovská propast a dvojice Německo a USA, která ztrácí na vedoucí příčku již půl minuty.
     
    3,7 KM
    Na dalším mezičase se nám již odpojila z vedoucích pozic štafeta Ruska II. Nyní je ve vedení Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, kterou pronásleduje Maiken Caspersen Fallaová a Švédka Ida Ingemarsdotterová. Se ztrátou čtyř vteřin se vedoucí skupiny drží Krista Parmakoskiová z Finska.
     
    2,8 KM
    Ostatní štafety už jsou lehce odtrženy od vedoucích žen prvního úseku. Osamoceně jede na 6. místě Německo a o dalších pár sekund za ním jsou Rusky, Američanky a štafeta Norska III.
     
    2,5 KM
    Na dalším mezičasu již se nám přece jen trochu závodí a vedoucí skupina závodu čítá již pouze pět štafet. Jsou to Norky I a II, Švédky, Finky a Rusky II.
     
    1,4 KM
    Naopak v problémech je štafeta Slovinska, která nyní na vedoucí postavení ztrácí již 11 sekund a spolu se Slovinskem se z hlavního balíku odpojila i štafeta Norska IV, která ztrácí již takřka půl minuty.
     
    1,2 KM
    Jsme na prvním mezičase a stále se nic výrazného v tomto závodě neudálo. Celé pole táhne Maiken Caspersen Fallaová, na druhém místě je nyní štafeta USA a na třetím místě je zásluhou Astrid Uhrenholdt Jacobsenové štafeta Norsko II.
     
    0,5 KM
    Začátek závodu zatím nepřináší žádné strhující tempo a žádná štafeta se zatím nepokusila nastoupit. Celé pole táhne Maiken Caspersen Fallaová, kterou následuje Ida Ingemarsdotterová.
     
    Start
    Závod odstartoval.
     
    Startovní listina

    1. Norsko (Maiken Caspersen Fallaová, Ingvild Flugstad Östbergová, Therese Johaugová, Heidi Wengová)
    2. Švédsko (Ida Ingemarsdotterová, Emma Wikenová, Maria Rydqvistová, Charlotte Kallaová)
    3. Finsko (Krista Parmakoskiová, Kerttu Niskanenová, Laura Mononenová, Anne Kylloenenová)
    4. Německo (Sandra Ringwaldová, Stefanie Boehlerová, Monique Siegelová, Nicole Fesselová)
    5. USA (Rosie Brennanová, Sadie Bjornsenová, Elizabeth Stephenová, Jessica Digginsová)
    6. Rusko (Evgenie Šapovalová, Anastasia Dotsenková, Natalia Žukovová, Alevtina Tanyginaová)
    7. Slovinsko (Alenka Cebaseková, Nika Razingerová, Vesna Fabjanová, Lea Einfaltová)
    8. Itálie (Lucia Scardoniová, Virginia De Martin Topraninová, Debora Agreiterová, Ilaria Debertolisová)
    9. Norsko II (Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Kari Oeyre Slindová, Maria Stroem Nakstandová, Ranghild Hagaová)
    10. Rusko II (Julia Belorunková, Natalia Nepryjeová, Polina Kalsinová, Natalia Matveeová)
    11. Norsko III (Kari Vikhagen Gjeitnesová, Kathrina Rolsted Harsemová, Martine Ek Hagenová, Silje Oeyre Slindová)
    12. Norsko IV (Silje Theodorsenová, Berit Mogstadová, Anne Kjerit Kalvaaová, Marthe Bjoernsgaardová)
     
    Favoritky závody

    Největším favoritem závodu je bez velkých překvapení domácí štafeta Norsko I. V něm se totiž představí velmi silné kvarteto Therese Johaugová, Ingvild Flugstad Östbergová, Heidi Wengová, Maiken Caspersen Fallaová.

    Pokud by tato štafeta nestanula na nejvyšším stupínku, bylo by to velké překvapení.

    Největším konkurentem pro tuto štafetu bude výběr Švédska, který však do závodu neposlal úplně to nejlepší, co má nyní k dispozici. Na startu bude chybět třeba druhá žena průběžného pořadí této sezony Stina Nilssonová.

    O třetí pozici by si to pak podle papírových předpokladů měly rozdat Finky a druhá štafeta domácího Norska.
     
    Lillehammer 2015/2016

    V této sezoně se štafetový závod netěší takové oblibě, jako v té minulé. Na startu máme o dvě štafety méně, ale dokonce se v něm představí o šest reprezentací méně!

    Na startu se objeví Norky, Švédky, Finky, Němky, Američanky, Rusky, Slovinky a Italky.

    Největší luxus si mohla dovolit domácí reprezentace. Norsko totiž do závodu vyšle hned čtyři štafetové výběry! Další zemí, která do závodu vyšlo více týmů je Rusko, která mé dvě želízka v ohni.
     
    V dnešním závodě se stejně jako v posledním štafetovém měření sil bohužel neukáže ani jedno kvarteto z Česko nebo Slovenska.
     
    Konečné pořadí nejlepších štafet – Falun 2015:

    1. Norsko 49:04
    2. Švédsko 49:33
    3. Finsko 49:35
    4. USA 50:45
    5. Polsko 50:57
     
    Štafeta žen

    Štafetové závody nejsou v kalendáři běhu na lyžích příliš obsazovanou záležitostí. Na rozdíl od biatlonu nebo skoků na lyžích, kde se také týmové soutěži pořádají si to v uplynulé sezoně rozdaly národní celky pouze jednou.

    Celé se to uskutečnilo ve švédském Falunu za účasti čtrnácti národních štafet a mohli jsme vidět například i výběr Austrálie. Zde v Lillehammeru takový pestrý výběr nemáme. Závodu se bude účastnit pouze dvanáct štafet z osmi zemí.
    Nejlepší ženy včerejšího závodu

     
    Dobré nedělní dopoledne při sledování zimních sportů! V norském Lillehammeru tento víkend poměřují své síly běžci na lyžích, kteří si to po včerejším skiatlonu rozdají v týmových štafetách. V 10:00 je na řadě úvodní závod nedělního programu, a to sice štafeta žen na 4x5 kilometrů. Textovým přenosem vás budu provázet já, Dominik Špringer.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

    Dominik Špringer

    Konečné pořadí:
    1. Norsko 53:33,1 (Maiken Caspersen Fallaová, Ingvild Flugstad Östbergová, Therese Johaugová, Heidi Wengová)
    2. Finsko +1:59,0 (Krista Parmakoskiová, Kerttu Niskanenová, Laura Mononenová, Anne Kylloenenová)
    3. USA +2:07,1 (Rosie Brennanová, Sadie Bjornsenová, Elizabeth Stephenová, Jessica Digginsová)
    4. Norsko II +2:08,5 (Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Kari Oeyre Slindová, Maria Stroem Nakstandová, Ranghild Hagaová)
    5. Švédsko +2:38,4 (Ida Ingemarsdotterová, Emma Wikenová, Maria Rydqvistová, Charlotte Kallaová)
    6. Německo +2:44,8 (Sandra Ringwaldová, Stefanie Boehlerová, Monique Siegelová, Nicole Fesselová)
    7. Norsko III + 3:16,0 (Kari Vikhagen Gjeitnesová, Kathrina Rolsted Harsemová, Martine Ek Hagenová, Silje
    8. Rusko II +3:27,2 (Julia Belorunková, Natalia Nepryjeová, Polina Kalsinová, Natalia Matveeová)
    Oeyre Slindová)
    9. Rusko +3:39,4 (Evgenie Šapovalová, Anastasia Dotsenková, Natalia Žukovová, Alevtina Tanyginaová)
    10. Norsko IV +4:36,2 (Silje Theodorsenová, Berit Mogstadová, Anne Kjerit Kalvaaová, Marthe Bjoernsgaardová)
    11. Itálie + 4:56,2 (Lucia Scardoniová, Virginia De Martin Topraninová, Debora Agreiterová, Ilaria Debertolisová)
    12. Slovinsko + 5:50,5 (Alenka Cebaseková, Nika Razingerová, Vesna Fabjanová, Lea Einfaltová)
    Startovní listina:
    1. Norsko (Maiken Caspersen Fallaová, Ingvild Flugstad Östbergová, Therese Johaugová, Heidi Wengová)
    2. Švédsko (Ida Ingemarsdotterová, Emma Wikenová, Maria Rydqvistová, Charlotte Kallaová)
    3. Finsko (Krista Parmakoskiová, Kerttu Niskanenová, Laura Mononenová, Anne Kylloenenová)
    4. Německo (Sandra Ringwaldová, Stefanie Boehlerová, Monique Siegelová, Nicole Fesselová)
    5. USA (Rosie Brennanová, Sadie Bjornsenová, Elizabeth Stephenová, Jessica Digginsová)
    6. Rusko (Evgenie Šapovalová, Anastasia Dotsenková, Natalia Žukovová, Alevtina Tanyginaová)
    7. Slovinsko (Alenka Cebaseková, Nika Razingerová, Vesna Fabjanová, Lea Einfaltová)
    8. Itálie (Lucia Scardoniová, Virginia De Martin Topraninová, Debora Agreiterová, Ilaria Debertolisová)
    9. Norsko II (Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Kari Oeyre Slindová, Maria Stroem Nakstandová, Ranghild Hagaová)
    10. Rusko II (Julia Belorunková, Natalia Nepryjeová, Polina Kalsinová, Natalia Matveeová)
    11. Norsko III (Kari Vikhagen Gjeitnesová, Kathrina Rolsted Harsemová, Martine Ek Hagenová, Silje Oeyre Slindová)
    12. Norsko IV (Silje Theodorsenová, Berit Mogstadová, Anne Kjerit Kalvaaová, Marthe Bjoernsgaardová)