Obří slalom mužů, 1. kolo, Beaver Creek Vítěz: M. Hirscher (AUT) (kon.) | SuperG žen, Lake Louise Vítěz: L. Vonnová (USA) (kon.)
Obří slalom mužů, 2. kolo, Beaver Creek Vítěz: M. Hirscher (AUT) (kon.)
konec
SP - obří slalom mužů, 2. kolo, Beaver Creek

Vítěz: M. Hirscher (AUT)

Neděle 06.12.2015, 20:45 • Vail Ski Resort, Beaver Creek (USA) • Sjezdové lyžování
     
    S konstatováním, že Marcel Hirscher z Rakouska ovládl závody v Beaver Creeku, když po sobotní výhře v SuperG navázal v neděli při obřím slalomu, se s Vámi loučí a u dalších zimních sportů se za týden opět těší Tomáš Lysý. (22:13:10)
     
    České fanoušky může těšit, že ihned po dojetí druhého kola šel Kryštof Krýzl do vedení, čímž si pojistil body. A vzhledem k tomu, že druhé kolo nedokončil Nani s Kranejcem, bere lyžař s přezdívkou "Kitan" další tři body za osmadvacátou pozici!
     
    Druhé bylo velmi dramatické. Hned šest lyžařů se po dojezdu Neureuthera vešlo do osmnácti setin, jenže pak přišlo velké vyvrcholení. Kristoffersen vystřídal Neureuthera ve vedení, ihned jej z piedestalu sesadil Victor Muffat-Jeandet. Třetí po prvním kole, Andre Myhrer, se dral na první místo, ale nakonec se musel spokojit až o místo o setinku za Henrikem Kristoffersenem. Druhý po prvním kole Stefan Liutz jel naprosto skvěle a vypadalo to, že Hirscher bude mít soupeře, jenže kousek před cílem udělal obrovskou chybu a propadl se do třetí desítky. Nebylo tak co řešit a Marcel Hirscher suverénně vyhrál dnešní obří slalom.
    Tři nejlepší dnešního závodu
    Zleva třetí Henrik Kristoffersen, uprostřed vítězný Marcel Hirscher a vpravo druhý Victor Muffat-Jeandet.

    Konečné pořadí závodu:
    1. Marcel Hirscher (AUT) 2:32,58
    2. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +0,98
    3. Henrik Kristoffersen (NOR) +1,31
    4. Andre Myhrer (SWE) +1,32
    5. Felix Neureuther (GER) +1,49
    6. Florian Eisath (ITA) +1,53
    7. Mathieu Faivre (FRA) +1,61
    8. Riccardo Tonetti (ITA) +1,62
    9. Philipp Schörghofer (AUT) +1,65
    10. Roland Leitinger (AUT) 1,67
    11. Gino Caviezel (SUI) +2,09
    12. Leif Kristian Haugen (NOR) +2,13
    13. Luca De Aliprandini (ITA) +2,18
    14. Tim Jitloff (USA) +2,28
    15. Kjetil Jansrud (NOR) +2,29
    16. David Chodounsky (USA) +2,31
    17. Fritz Dopfer (GER) +2,41
    18. Christoph Nösig (AUT) +2,48
    19. Massimiliano Blardone (ITA) +2,48
    20. Giovanni Borsotti (ITA) +2,68
    21. Erik Read (CAN) +2,70
    22. Manfred Mölgg (ITA) +2,84
    23. Stefan Luitz (GER) +2,90
    24. Justin Murisier (SUI) +3,24
    25. Andrea Ballerin (ITA) +3,38
    26. Manuel Pleisch (SUI) +3,69
    27. Phil Brown (CAN) +3,88
    28. Kryštof Krýzl (CZE) +4,31
    29. Rasmus Windigstad (NOR) +4,53
    ...
    Žan Kranjec (SLO)
    Roberto Nani (ITA)
    – nedokončili druhé kolo.
     
    Konec
    Druhé kolo skončilo.
    Král Beaver Creeku Marcel Hirscher si jede pro vítězství
     
    1
    Rakouský lyžař Marcel Hirscher se po včerejším nečekaném triumfu ze SuperG raduje v Beaver Creeku i v obřáku a jde do čela průběžného vedení světového poháru! Hirscher měl náskok na druhého Muffat-Jeandeta přesně 98 setin.
     
    1
    Hirscher neponechává nic náhodě a po Golden Eagle Jumpu vede o sekundu a čtvrt.
     
    1
    Marcel Hirscher má tak cestu k prvnímu místu otevřenou, tohle by zvládl snad kdyby jel jen na jedné lyži.
    Zklamany Stefan Luitz po dojezdu do cíle
    Velká chyba Stefana Luitze připravuje o pozici na stupních vítězů
     
    2
    Ale je! Obrovská chyba stojí čtyřiadvacetiletého lyžaře možná i první místo. Nějakých jedenáct dvanáct branek před koncem se po projetí pravotočivé branky málem nevešel do následující a skoro upadl. V cíli je to 22. místo se ztrátou téměř dvou vteřin.
     
    2
    Němec jede naprosto skvěle, to je krásný závod Lutize, jenž má po dvou třetinách trati náskok přes vteřinu. Tady asi není co řešit.
     
    2
    Drama pokračuje, na trati je druhý muž prvního kola Stefan Luizt.
     
    3
    Ne, stačit to nebude ani na Muffata-Jeandeta (ztráta 34 setin) a ani na Kristoffersena – je horší o jednu setinku a jde na třetí pozici. Opět vidíme bezmocné rozhození rukama a vzteklý projev po dojetí do cíle. Není se čemu divit, Švéd do toho dal naprosto vše.
     
    3
    Chyba je odčiněna ve třetí části, kde Myhrer vede o 22 setin.
     
    3
    Třetí po prvním kole byl Andre Myhrer. Začátek jede velmi dobře, drží se na prvním místě, ovšem před druhým mezičasem se málem neudržel na trati a skoro trefil branku.
     
    4
    Ač nahoře ztrácel a měl deficit 22 setin, dolní část trati byla z jeho pohledu naprosto skvělá. Navíc bylo vidět, že Muffat-Jeandet nebyl v druhé polovině, na rozdíl od Kristoffersena, tolik unaven. Francouz vede o 33 setin a útočí na bednu!
     
    4
    Victor Muffat-Jeandet měl stejný čas v prvním kole jako Henrik Kristoffersen.
     
    4
    Nor padá hned po dojetí do cíle vyčerpáním, vydal se ze všech sil. Ale mělo to úspěch, protože jednadvacetiletý Nor z Rälingenu si jde pro vedení o 33 setin!
     
    4
    Henrik Kristoffersen, poslední Nor, měl stejný čas jako Victor Muffat-Jeandet. A vypadá to, že bude bojovat o medaile, protože po Golden Eagle vede o čtvrt setiny.
     
    6
    Znovu bylo vidět, že Eisath zajel konec výborně a Neureutherovi to málem nestačilo. Ale slovíčko málem je důležité, jelikož Němec vede o neskutečný kousek – čtyři setiny. Prvních pět lyžařů má rozestup jen třináct setin!
     
    6
    Felix Neureuther z Německa zajíždí parádní závod, myslím, že sledujeme průběžného vedoucího muže závodu, v polovině trati má náskok tři desetiny.
     
    7
    Jenže Florian Eisath zajel výborně spodní část trati a je to znát, protože Faivre na něj ztratil. Je to opravdu hodně těsné, ale Francouz se musí spokojit s druhým místem, ztratil osm setin, ale o setinku rozbíjí italský blok Eisath – Tonetti.
     
    7
    Není žádným tajemstvím, že Mathieu Faivre má trať v Beaver Creeku rád. V polovině trati vede a navíc projel dobře Golden Eagle Jump.
     
    8
    Jenže dole neuvěřitelně zrychlil, i když to vyloženě nebyla čistá jízda. Florian Eisath posílá o místo níž kolegu i Itálie Riccarda Tonettiho a vede o osm setin!
     
    8
    Eisath před skokem v polovině trati ztratil a hned je z toho ztráta 34 setin!
     
    8
    Poslední Italem na trati je Florian Eisath a jede o průběžné první místo.
     
    9
    Leif Kristian Haugen nepředvedl zdaleka tak dobrou jízdu jako Philipp Schörghofer. Pokud si Tonetti mohl dělat během sledování druhého kola Schörghofera obavy, nyní může být klidný. Leif Kristina navíc dole ještě lehce zpomalil a jde na pátou pozici.
     
    10
    Nakonec to těsně nevyjde. V lednu čtyřiatřicetiletý lyžař z USK Raika Filzmoos, klubu ze Salzburgu, jde o tři setiny na druhé místo, to bylo obrovsky vyrovnané!
     
    10
    Rakušan atakuje první místo Tonettiho, v polovině trati sice ztratil osmáct setin, ale stále vede o šest setinek!
     
    10
    Před Marcelem Hirscherem přijde na trať poslední Rakušan – Philipp Schörghofer.
     
    11
    Zajímavé jméno je také Fritz Dopfer a německý závodník jistě spokojen není. Bude mít co dělat, aby šel vůbec do první patnáctky. No, Dopfer si bude muset srovnat v hlavě, co je špatně, v cíli svému výsledku moc nevěří – osmé místo.
     
    12
    Jitloff jel v polovině trati na skoku (samozřejmě pro sjezd) hodně opatrně, což jej stálo další vteřiny. A ani spodní část, kde Tonetti hodně získal, nebyla od Jitloffa čistá. Páté místo v cíli a znamená, že Američan bude nejhůře šestnáctý.
     
    12
    Při výpadku Teda Ligetyho se domácí fanoušci těší na Tima Jitloffa, který ještě na prvním mezičasu vede, ovšem poté už má na Tonettiho deficit.
     
    13
    Justin Murisier je další známé švýcarské jméno, ale kdybychom měli možnost grafického srovnání, viděli bychom, jak Murisier proti Tonettimu jede rozháraně a s chybami. Také Švýcar bezmocně rozhodil rukama, ve druhém kole se hodně propadne, až někam na začátek třetí desítky. V cíli je dvanáctý.
    Riccardo Tonetti jde do vedení!
     
    14
    Výborná jízda šestadvacetiletého Itala na Völklech. Tonetti se od začátku držel na prvním místě a nyní už to Roland Leitinger neustál, jde o pět setin na druhé místo.
     
    14
    Italové si mohou udělat v obřáku takový malý domácí šampionát. Na startu je přirpraven Riccardo Tonetti.
     
    15
    Nedávno šestatřicetiletý lyžař se s tratí hodně pral, ale nestačilo to. Pohyboval se kolem šestého místa, nakonec je v cíli o stupínek níže, ale nespokojen nevypadá. Znamená to, že Leitinger se posunuje ve druhém kole již o jedenáct míst.
     
    15
    Druhou polovinu startovní listiny druhého kola začne Massimiliano Blardone.
     
    Průběžné pořadí druhého kola:
    1. Roland Leitinger (AUT) 2:34,25
    2. Gino Caviezel (SUI) +0,42
    3. Luca De Aliprandini (ITA) +0,51
    4. Kjetil Jansrud (NOR) +0,62
    5. David Chodounsky (USA) +0,64
    6. Christoph Nösig (AUT) +0,81
    7. Giovanni Borsotti (ITA) +1,01
    8. Erik Read (CAN) +1,03
    9. Manfred Mölgg (ITA) +1,17
    10. Andrea Ballerin (ITA) +1,71
    ...
    13. Kryštof Krýzl (CZE) +2,64.
     
    16
    Opět bych mohl opakovat to samé co v případě Aliprandiniho. První část trati dobrá, ve druhé části již ztrácel a propadl se na čtvrté místo.
     
    16
    Zbystřeme, na trati je jednatřicetiletý norský závodník klubu Peer Gynt Alpinklubb – Kjetil Jansrud.
     
    17
    Andrea Ballerin, již pátý z Italů ve druhém kole, bezmocně rozhazuje rukama. Jízda s mnoha chybami značí až deváté místo před Ballerinem.
     
    18
    Italů máme nyní ve startovní listině plno. Po Mölggovi jde do druhého kola také Luca De Aliprandini. Jenže opět se ukazuje, že Leitinger zajel parádní spodní část trati po Eagle Jumpu. Do tohoto místa jsou lyžaři v mezičasu před Leitingerem, po této části ztrácí. A ztrácí i De Aliprandini, v cíli je třetí o 51 setin za Leitingerem.
     
    19
    Manfred Mölgg si sice nevzal inspiraci od Naniho a nespadl, na druhém mezičasu ztrácel jen setinu na Leitingera, ovšem hned po tomto mezičasu udělal chybu, která ho sesunuje na sedmé místo.
     
    20
    Jenže ani třetí nejrychlejší jízda druhého kola a náskok čtyřiadvaceti vteřin nestačili na Leitingera. Domácí závodník se na třetí mezičase propadl na bramboru a v cíli dojel horko těžko na třetím místě. Je trošku zklamaný.
     
    20
    David Chodounsky za bouřlivého aplausu publika jede o první místo, v polovině trati vede o třináct setin!
    Roberto Nani jde z kola ven
     
    21
    Roberto Nani chyboval v prvním kole, proto skončil až na jednadvacáté pozici. A stejně tak předvedl chybu i v kole druhém, která ho nemilosrdně trestá vypadnutím.
     
    22
    Christoph Nösig se pere o bednu, tedy aspoň v probíhajícím druhém kole. Své mezičasy střídal s druhým a třetím místem, nakonec zajel finální část trati o něco hůře, takže ztratil 81 setin a jde na třetí místo. I tak to je výborný výkon!
     
    23
    Ani Erik Read z Kanady jim nestačí. I když tentokrát neztratil tolik jako Brown s Pleischem, ale přes vteřinu to je a řadí se o dvě setiny za třetího Borsottiho.
     
    24
    Manuel Pleisch také nezajel bůhvíjak dobře. Je sice před Brownem, ale jde až na čtvrté místo a jeho ztráta je také poměrně velká, přes dvě vteřiny. Leitinger a Caviezel zajeli parádní druhé kolo.
     
    25
    Philu Brownovi se téměř domácí trať nevydařila, respektive druhé kolo. Na Leitingera ztratil 2,21 vteřiny a je z toho až čtvrté místo o 43 vteřin před Krýzlem.
     
    26
    Pětadvacetiletý rakouský jezdec na Fischerech Roland Leitinger neudělal během své jízdy téměř žádnou chybu a je to znát. Díky nejlepší jízdě druhého kola jde na vedoucí místo a střídá Caviezela na pódiu.
    Žan Kranjec vypadává a druhé kolo nedokončí
     
    27
    Žan Kranjec měl stejnou ztrátu jako Giovanni Borsotti, jenže je prvním lyžařem, který druhé kolo nedokončí. Po pravotočivé zatáčce neudržel ideální stopu, vyjel z trati a následně mu branka, kterou neprojel, ještě pořádně nafackovala.
     
    27
    Giovanni Borsotti sice neporazí výborně jedoucího Gina Caviezela, ovšem na Kryštofa Krýzla to stačit bude a Ital jde na druhé místo.
     
    29
    Sledujeme jízdu závodníka, který určitě půjde před českého závodníka. Švýcar Gino Caviezel vede v polovině trati již o vteřinu a čtvrt a revanšuje se za druhé kolo, které jede mnohem lépe. V cíli je první o 2,22 vteřiny a možná bude na piedestalu trošku delší čas!
    Druhé a bodované kolo Kryštofa Krýzla
     
    30
    Český závodník je v cíli na prvním místě o 22 setin před Norem a bude mít stoprocentně body. Krásná práce!
     
    30
    Jenže v polovině trati se projevila chyba Windigstada, Krýzl čistě projel trať pod skokem a vede o tři setiny!
     
    30
    Kryštof Krýzl jede zatím velmi dobře, jsou to vyrovnané časy jako má Windigstad.
    Nor se málem neudržel na trati
     
    30
    Norský lyžař dává základní čas 2:37,11. Co na to Kryštof Krýzl?
     
    30
    Rasmus Windigstad se kousek za Golden Eagle skokem sotva udržel v pravotočivé zatáčce na trati, ale ustál to a blíží se dolů do cíle.
     
    Start
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    Těšit se můžeme i na českého závodníka Kryštofa Krýzla, který je blízko bodům. Blízko z toho důvodu, že na Hirschera ztratil 2,26 vteřiny, stejně jako norský závodník Rasmus Windigstad. Pokud Krýzl dojede do cíle a nebude ve druhém kole na posledním místě, bude brát body.

    Naopak výkon Adama Kotzmanna stačil na 51. místo, kterým brány druhého kola neotevřel, stejně jako Ondřej Bank, Andreas Žampa nebo Adam Žampa, kteří první kolo nedokončili.
     
    Po prvním kole v Beaver Creeku vede Marcel Hirscher, avšak pouze o patnáct setin před Stefanem Luitzem a dalších devatenáct setin navíc ztrácí Andre Myhrer. Druhé kolo, do kterého nepostoupil Thomas Fanara, jelikož nezvládl trať, a také vítěz předchozího SuperG Ted Ligety, začne přesně ve 20:45.
     
    Průběžné pořadí do prvním kole:

    1. Marcel Hirscher (AUT) 1:16.93
    2. Stefan Luitz (GER) +0.15
    3. Andre Myhrer (SWE) +0.34
    4. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +0.52
    4. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.52
    6. Felix Neureuther (GER) +0.71
    7. Mathieu Faivre (FRA) +0.79
    8. Florian Eisath (ITA) +0.96
    9. Leif Kristian Haugen (NOR) +1.16
    10. Philipp Schörghofer (AUT) +1.17
    11. Fritz Dopfer (GER) +1.24
    12. Tim Jitloff (USA) +1.27
    13. Justin Murisier (SUI) +1.34
    14. Riccardo Tonetti (ITA) +1.41
    15. Massimiliano Blardone (ITA) +1.51
    16. Kjetil Jansrud (NOR) +1.58
    17. Andrea Ballerin (ITA) +1.61
    17. Luca De Aliprandini(ITA) +1.61
    19. Manfred Mölgg (ITA) +1.63
    20. David Chodounsky (USA) +1.66
    20. Roberto Nani (ITA) +1.66
    22. Christoph Nösig (AUT) +1.73
    23. Erik Read (CAN) +1.81
    24. Manuel Pleisch (SUI) +1.83
    25. Phil Brown (CAN) +1.86
    26. Roland Leitinger (AUT) +1.97
    27. Žan Kranjec (SLO) +2.02
    27. Giovanni Borsotti (ITA ) +2.02
    29. Gino Caviezel (SUI) +2.22
    30. Kryštof Krýzl (CZE) +2.26
    30. Rasmus Windigstad (NOR) +2.26
    ...
    51. Adam Kotzmann (CZE) +4.94
    - nepostoupil do druhého kola
    Ondřej Bank (CZE)
    Andreas Žampa (SVK)
    Adam Žampa (SVK)
    – nedokončili první kolo.
     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Aksel Lund Svindal (NOR) 317 b.
    2. Ted Ligety (USA) 180 b.
    3. Peter Fill (ITA) 177 b.
    4. Travis Ganong (USA) 172 b.
    5. Marcel Hirscher (AUT) 160 b.
    ...
    71. Kryštof Krýzl (CZE) 2 b.
    71. Adam Žampa (SVK) 2 b.

    Průběžné pořadí SuperG:
    1. Ted Ligety 100 b.
    2. Thomas Fanara (FRA) 80 b.
    3. Marcel Hirscher 60 b.
    4. Roberto Nani (ITA) 50 b.
    5. Alexis Pinturault (FRA) 45 b.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u druhého kola obřího slalomu mužů v Beaver Creeku. Jakmile budou známy výsledky prvního kola, ihned Vám přineseme informace o tom, která třicítka závodnic postoupila do druhého kola a kdo v něm bude mít nejlepší výchozí pozici.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:45.

    Tomáš Lysý

    Konečné pořadí
    1. Marcel Hirscher (AUT) 2:32,58
    2. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +0,98
    3. Henrik Kristoffersen (NOR) +1,31
    4. Andre Myhrer (SWE) +1,32
    5. Felix Neureuther (GER) +1,49
    6. Florian Eisath (ITA) +1,53
    7. Mathieu Faivre (FRA) +1,61
    8. Riccardo Tonetti (ITA) +1,62
    9. Philipp Schörghofer (AUT) +1,65
    10. Roland Leitinger (AUT) 1,67
    11. Gino Caviezel (SUI) +2,09
    12. Leif Kristian Haugen (NOR) +2,13
    13. Luca De Aliprandini (ITA) +2,18
    14. Tim Jitloff (USA) +2,28
    15. Kjetil Jansrud (NOR) +2,29
    16. David Chodounsky (USA) +2,31
    17. Fritz Dopfer (GER) +2,41
    18. Christoph Nösig (AUT) +2,48
    19. Massimiliano Blardone (ITA) +2,48
    20. Giovanni Borsotti (ITA) +2,68
    21. Erik Read (CAN) +2,70
    22. Manfred Mölgg (ITA) +2,84
    23. Stefan Luitz (GER) +2,90
    24. Justin Murisier (SUI) +3,24
    25. Andrea Ballerin (ITA) +3,38
    26. Manuel Pleisch (SUI) +3,69
    27. Phil Brown (CAN) +3,88
    28. Kryštof Krýzl (CZE) +4,31
    29. Rasmus Windigstad (NOR) +4,53
    ...
    Žan Kranjec (SLO)
    Roberto Nani (ITA)
    - nedokončili druhé kolo.
    Pořadí po prvním kole:
    1. Marcel Hirscher (AUT) 1:16.93
    2. Stefan Luitz (GER) +0.15
    3. Andre Myhrer (SWE) +0.34
    4. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +0.52
    4. Henrik Kristoffersen (NOR) +0.52
    6. Felix Neureuther (GER) +0.71
    7. Mathieu Faivre (FRA) +0.79
    8. Florian Eisath (ITA) +0.96
    9. Leif Kristian Haugen (NOR) +1.16
    10. Philipp Schörghofer (AUT) +1.17
    11. Fritz Dopfer (GER) +1.24
    12. Tim Jitloff (USA) +1.27
    13. Justin Murisier (SUI) +1.34
    14. Riccardo Tonetti (ITA) +1.41
    15. Massimiliano Blardone (ITA) +1.51
    16. Kjetil Jansrud (NOR) +1.58
    17. Andrea Ballerin (ITA) +1.61
    17. Luca De Aliprandini(ITA) +1.61
    19. Manfred Mölgg (ITA) +1.63
    20. David Chodounsky (USA) +1.66
    20. Roberto Nani (ITA) +1.66
    22. Christoph Nösig (AUT) +1.73
    23. Erik Read (CAN) +1.81
    24. Manuel Pleisch (SUI) +1.83
    25. Phil Brown (CAN) +1.86
    26. Roland Leitinger (AUT) +1.97
    27. Žan Kranjec (SLO) +2.02
    27. Giovanni Borsotti (ITA ) +2.02
    29. Gino Caviezel (SUI) +2.22
    30. Kryštof Krýzl (CZE) +2.26
    30. Rasmus Windigstad (NOR) +2.26
    ...
    51. Adam Kotzmann (CZE) +4.94
    - nepostoupil do druhého kola
    Ondřej Bank (CZE)
    Andreas Žampa (SVK)
    Adam Žampa (SVK)
    – nedokončili první kolo.