Muži 1. a 2. kolo, HS225, Bad Mitterndorf Vítěz: K. Gangnes (NOR) (kon.)
konec
MS v letech na lyžích - muži 1. a 2. kolo, HS225, Bad Mitterndorf

Vítěz: K. Gangnes (NOR)

Pátek 15.01.2016, 13:00Skoky na lyžích
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (15:05:37)
     
    Konečné pořadí po dvou kolech:

    1. Kenneth Gangnes (NOR) – 419,4 bodů
    2. Peter Prevc (SLO) – 418,1 bodů
    3. Stefan Kraft (AUT) – 415,6 bodů
    4. Johann André Forfang (NOR) – 415,0 bodů
    5. Noriaki Kasai (JPN) – 409,0 bodů
    6. Anders Fannemel (NOR) – 397,6 bodů
    7. Severin Freund (GER) – 370,5 bodů
    8. Robert Kranjec (SLO) – 356,8 bodů
    9. Anže Lanišek (SLO) – 354,4 bodů
    10. Jurij Tepeš (SLO) – 350,3 bodů
    ...
    21. Roman Koudelka (CZE) – 296,1 bodů
    23. Tomáš Vančura (CZE) – 290,9 bodů
    25. Lukáš Hlava (CZE) – 275,0 bodů
    27. Jan Matura (CZE) – 257,9 bodů
     
    Čechům se první dvě kola moc nepovedla, ani jeden ze čtyř se totiž nedokázal probojovat do první dvacítky. Nejlepším z našich byl nakonec Roman Koudelka (CZE), jenž v obou kolech předvedl dva vyrovnané lety, leč v poměru ostatních krátké.
     
    Můžeme očekávat opravdu tuhý souboj o cenné kov na tomto mistrovství světa. Dá se říci, že ve hře o zlato je před zítřejším 3. a 4. kolem hned pětice závodníků, a to ve složení Kenneth Gangnes (NOR), Peter Prevc (SLO), Stefan Kraft (AUT), Johann André Forfang (NOR) a Noriaki Kasai (JPN). Mezi nimi je totiž rozdíl pouhých 10,4 bodů.
     
    2. kolo skončilo.
     
    30
    A Peter Prevc (SLO) přišel o celkové vedení po prvních dvou kolech. Nebylo to totiž v jeho podání tak daleko. 213,5 metrů mu jednoduše na první příčku nestačilo. S Gangnesem prohrál souboj o bod a tři desetiny.
     
    29
    Kenneth Gangnes (NOR) předvedl let dlouhý 216 metrů, který mu stačí v pohodě na průběžné vedení. O skoro čtyři body porazil Krafta. Na můstku už je pouze Peter Prevc.
     
    28
    Johann André Forfang (NOR) zaznamenal let dlouhý 216,5 metrů a nakonec prohrál souboj s Kraftem o pouhých šest desetin bodu! Můžeme v zítřejším závodě očekávat opravdu velké drama o cenné kovy. Odstupy nejsou mezi těmi nejlepšími nijak velké.
    Stefan Kraft a jeho povedený let ve druhém kole
     
    27
    Stefan Kraft (AUT) doplachtil na značku 220 metrů! Skvělý výkon od Rakušana. Máme nového vedoucího závodníka, Kasaie poráží o 6 bodů a 6 desetin. Na můstku jsou už pouze tři nejlepší.
     
    26
    Noriaki Kasai (JPN) nedolétl tak jako v prvním kole za 240 metrů, ale i tak 215 metrů stačí na průběžné vedení. Fannemela porazil o nějakých 11 bodů. A může i nadále pomýšlet na stupně vítězů, to rozhodně ano.
    Po delší době pěkný let
     
    25
    O 27 bodů vede Anders Fannemel (NOR) před druhým Freundem. Byl to solidní let – ne excelentní, ale také ne vůbec špatný. Za 214,5 metrů může být rozhodně rád.
     
    24
    Jako by to snížení nájezdového okna uškodilo všem závodníkům a také celému závodu. 175 metrů je na Rakušana dost podprůměrný let. Propadl se až na desáté místo.
     
    23
    Tohle bylo jednoduše krátké. Richard Freitag (GER) také může zapomenout na nějaký slušný výsledek. 186 metrů pro Němce. Je z toho až pátá pozice.
     
    22
    Severin Freund (GER) překonal dvousetmetrovou hranici o tři metry a s tímhle výkonem proklouzl do průběžného vedení. Přesto Němec určitě čekal více. Na tomhle mistrovství totiž medaili evidentně nezíská.
     
    21
    Daniel André Tande (NOR) jel z nižšího nájezdu a tenhle krok FIS prostě nepochopil. Protože díky tomuto kroku možná doplachtil jen na značku 180,5 metrů. Propadl se dokonce až na šestou příčku. Nor byl pořádně nazlobený.
     
    20
    Jurij Tepeš (SLO) měl velmi dobré podmínky a dokázal z toho vytěžit let dlouhý 201,5 metrů. Slovinec si oproti prvnímu kolu ale pohoršil, je třetí. Slovinci jsou aktuálně před nejlepší desítkou na bedně, a to ve složení Kranjec, Lanišek a Tepeš.
     
    19
    Už se létá za 200 metrů a je to pro celý závod jedině dobře. Anže Lanišek (SLO) tuhle metu překonal o sedm metrů. Mladý Slovinec může hodnotit první dvě kola dobře. Před Kranjece se nedostal o dva body a čtyři desetiny.
     
    18
    Vincent Descombes Sevoie (FRA) je ve velké fazóně. Tímhle letem zaútočil na první desítku! Francouz neustále překvapuje. 208,5 metrů nakonec na Kranjece nestačilo, od rozhodčích měl nějaké srážky, ale s druhým místem byl i tak spokojený.
     
    17
    Andreas Wellinger (GER) předvedl let dlouhý 205 metrů a to je samozřejmě na Kranjece málo. Bodový zisk 347,2 bodů mu aktuálně určuje průběžnou druhou příčku.
    Tento let se českému mladíčkovi nevyvedl
     
    16
    Tomáš Vančura (CZE) si nakonec ve 2. kole o dost pohorší. Je totiž až devátý, dokonce těsně za Koudelkou. Zatím nejslabší výkon Čecha na tomto mistrovství. Je to škoda. Jeho let byl prostě krátký, 166,5 metrů je daleko pod jeho možnostmi.
     
    15
    Robert Kranjec (SLO) doplachtil na značku 213,5 metrů. Zatím nejdelší let tohoto kola. Za vítr něco odepisoval, takže se dostal suverénně na první místo před Kubackého.
     
    14
    Kéž by Simona Ammanna (SUI) rozhodčí hodnotili lépe... Ale jednoduše nemohou, když Švýcar vypouští telemark. 204,5 metrů je dál než to, co předvedl Kubacki, přesto je až na druhém místě.
    Dawid Kubacki se jako první ve druhém kole dostal za 200 metrů
     
    13
    Dawid Kubacki (POL) podruhé dokázal překonat dvousetmetrovou hranici, konkrétně o půl metru. Polák může být nadmíru spokojený. Je aktuálně polskou jedničkou na tomto mistrovství. Je jasně ve vedení.
     
    12
    Až Manuel Poppinger (AUT) trošku rozsekl nudu způsobenou krátkými lety. 191 metrů je pro Rakušana, jenž lety vyloženě nemiluje, rozhodně dobrým výsledkem. Je aktuálně na první příčce.
     
    11
    Koudelka si polepší o jedno místo. Stefan Hula (POL) předvedl let dlouhý 167,5 metrů, takže vlastně žádný, který by měl výrazně zamíchat průběžným pořadím. Zařadil se na čtvrté místo.
     
    10
    I když měl vítr do zad, Klemens Muraňka (POL) si ve vzduchu dokázal poradit a dolétl někam na zelenou čáru. Vedoucího Leyheho neporazil, ale dostal se před Koudelku na druhé místo. Čecha porazil o 5 bodů a 2 desetiny.
     
    9
    Mackenzie Boyd-Clowes (CAN) skočil rovněž tak nějak průměrně. Zatím jsme neviděli žádný hezký výkon. Se 165,5 metry nakonec proklouzl na třetí příčku před čtvrtého Hlavu.
    Trápení českých skokanů ve druhém kole potvrdil i Lukáš Hlava
     
    8
    A ani Lukáš Hlava (CZE) nepředvedl nijak dlouhý let. Vypadá to, že opravdu nejlepším z Čechů bude Tomáš Vančura, pokud druhé kolo výrazným způsobem nepokazí. 160 metrů nestačí na Koudelku, alespoň porazil Fettnera.
     
    7
    Je před Maturou, ale za Koudelkou. Manuel Fettner (AUT) dolétl jen na značku 156 metrů a nemůže pomýšlet na nějaký dobrý výsledek. Je z toho zatím jen třetí příčka. Rakušan také nemůže být spokojený.
     
    6
    Stephan Leyhe (GER) doplachtil na značku 190,5 metrů, což na vedení Koudelky stačilo. Porazil ho nějakých deset bodů. Němec nakonec může být spokojený. Je dost pravděpodobné, že se pořadím bude posouvat výše.
    Trápení Romana Koudelky pokračuje i ve druhém kole
     
    5
    Roman Koudelka (CZE) předvedl dosud nejdelší let druhého kola. 182 metrů ale zase není nijak optimální výkon. Na prvním místě je o skoro 40 bodů před druhým Maturou.
     
    4
    Létá se málo. Andreas Wank (GER) doplachtil na značku 149,5 metrů a nakonec prohrál souboj s Maturou o pět desetin. Český závodník si tak minimálně polepší o jedno místo.
    Nepovedený skok Jana Matury
     
    3
    Ani Jan Matura (CZE) fanoušky příliš nepotěšil. 152 metrů je výkon, jaký si Čech prostě nepředstavoval. Sice se dostal do průběžného vedení, Kornilova porazil o parník, ale oslavovat určitě nijak nebude.
     
    2
    Děnis Kornilov (RUS) doplachtil jen o půl metru dále než Švýcar Deschwanden, který skákal před ním, a dostal se nakonec před něj. I Rus však čekal daleko lepší výkon, to tedy určitě ano.
     
    1
    Gregor Deschwanden (SUI) předvedl krátký let 149 metrů. Nemůže být s tímhle výkonem vůbec spokojený. Jestli porazí byť jednoho skokana, bude rád.
     
    2. kolo začalo.
     
    Do 2. kola, a tudíž ani do sobotního dění, nepostoupila jinak tato skupina 10 závodníků: Kento Sakujama (JPN), Ilmir Chazetdinov (RUS), Vladislav Bojarincev (RUS), Ville Larinto (FIN), Harri Olli (FIN), Radik Žaparov (KAZ), Michael Glasder (USA), Lauri Asikainen (FIN), Sebastian Colloredo (ITA) a Hung-čchol Čchö (KOR).
     
    Konečné pořadí 1. kola:

    1. Peter Prevc (SLO) – 220,0 bodů
    2. Kenneth Gangnes (NOR) – 218,5 bodů
    3. Johann André Forfang (NOR) – 217,2 bodů
    4. Stefan Kraft (AUT) – 211,7 bodů
    5. Noriaki Kasai (JPN) – 210,0 bodů
    6. Anders Fannemel (NOR) – 204,8 bodů
    7. Michael Hayböck (AUT) – 192,0 bodů
    8. Richard Freitag (GER) – 191,9 bodů
    9. Severin Freund (GER) – 189,3 bodů
    10. Daniel André Tande (NOR) – 187,5 bodů
    ...
    15. Tomáš Vančura (CZE) – 175,9 bodů
    23. Lukáš Hlava (CZE) – 155,7 bodů
    26. Roman Koudelka (CZE) – 152,3 bodů
    28. Jan Matura (CZE) – 146,5 bodů
     
    Zahanbit se nenechali ani čtyři čeští závodníci, z nichž nejlepší byl překvapivě mladík Tomáš Vančura (CZE). Ten se svým výkonem 210,5 metrů je aktuálně na výborném patnáctém místě! Naopak spokojený nemůže být Roman Koudelka (CZE), který je až na 26. místě. Lukáš Hlava (CZE) se umístil na 23. příčce, Jan Matura (CZE) na 28. pozici. Důležité je, že se všichni probojovali mezi třicet nejlepších a uvidíme je jak ve 2. kole, tak v zítřejším 3. a 4. kole.
     
    Jestli tohle měla být pozvánka na sledování dalších třech kol, z nichž to další nás čeká už za pár minut a další dvě zítra, pak to byla snad ta nejlepší, jakou letci na lyžích mohli vytvořit. Dvakrát překonaný rekord můstku, první tři závodníci vměstnaní do 2,8 bodů, několik dalších letů za 230 metrů... Máme se rozhodně na co těšit.
     
    1. kolo skončilo.
    Letos je Peter Prevc téměř k neporažení a připisuje si další rekord můstku
     
    40
    Rekord můstku byl překonán podruhé! Peter Prevc (SLO) je prostě neporazitelný. Velká radost pro Slovince – 243 metrů! Krása, jednoduše krása. A i když za ideální vítr odečítal opravdu dost bodů, nakonec se na první místo dostal. O jeden bod a pět desetin je před druhým Gangnesem.
     
    39
    Velké zklamání. Už ani v kvalifikaci Severin Freund (GER) nevypadal dobře a klesající formu potvrdil i v 1. kole. 209,5 metrů je prostě dost slabý výkon na tohoto Němce. Je až na osmém místě.
     
    Na můstku už je jen Severin Freund (GER) a Peter Prevc (SLO). FIS nějak stále míchá s lavicí, jako by se nemohla rozhodnout, z jakého nájezdového okna se pojede.
    Nádherný let norského reprezentanta
     
    38
    Kenneth Gangnes (NOR) včerejší kvalifikaci nezvládl, ale na hlavní závod načasoval formu skvěle! 236 metrů pro norského závodníka! O bod a čtyři desetiny se dostal před svého kolegu Forfanga a vystřídal ho ve vedení.
     
    37
    Michael Hayböck (AUT) nebude asi úplně spokojený. Předvedl let dlouhý 217,5 metrů, který znamená průběžné páté místo. Vančura je v tuhle chvíli na průběžně 12. příčce.
     
    36
    Pořadí na čele se nám ihned změnilo! Johann André Forfang (NOR) dolétl na značku 230 metrů, a to i přesto, že jel z jiného nájezdového okna než Kasai, a dostal se skoro o šest bodů před Krafta! Také na tenhle let se nesmírně dobře koukalo.
    Stefan Kraft a jeho povedený výkon
     
    35
    A Stefan Kraft (AUT) byl pod můstkem spokojený. Za nájezdové okno přičítal hodně bodů, navíc od rozhodčích dostal dobré známky. A i když Kasai skočil daleko více, byl Rakušanův výkon 226,5 metrů v součtu všeho tím lepším. Kraft je první.
     
    34
    Svůj let zvládl celkem slušně. Daniel André Tande (NOR) skočil o dva metry méně než Freitag, zalétal vlastně na Němcově úrovni. A nakonec je z toho čtvrtá příčka za bodový zisk 187,5.
     
    33
    Richard Freitag (GER) zaznamenal let dlouhý 211,5 metrůa zařadil se na třetí příčku. Němec může být spokojený. Tenhle výkon mu dává dobrý příslib do dalších kol.
     
    32
    Andreas Wellinger (GER) jel z jiného nájezdového okna, takže jeho let nebyl tak dlouhý jako předchozí dva. Doplachtil přesně na značku 200 metrů. Připočetl ovšem dost bodů právě za snížený nájezd, takže nakonec je před Vančurou na 6. místě.
    Japonský veterán přepisuje rekord můstku
     
    31
    240,5 metrů! Nový rekord můstku. Není co dodávat, tohle byl prostě senzační let. Noriaki Kasai (JPN) ukázal, že může tenhle sport dělat ještě hodně dlouho. Japonský veterán hodil rukavici všem favoritům, včetně lídrovi světového poháru Prevcovi. O 5 bodů a 2 desetiny je první.
    Anders Fannemel a jeho dlouhý let
     
    30
    Anders Fannemel (NOR) létá prostě daleko! Po včerejším skvělém výkonu v kvalifikaci přidal další famózní výsledek i v 1. kole, v němž mu přístroje naměřily let dlouhý 234 metrů! Na prvním místě si vytvořil luxusní náskok,před druhým Tepešem vede o nějakých 18 bodů.
    Nepovedený výkon Romana Koudelky
     
    29
    Ne, ne, Roman Koudelka (CZE) nenačasoval formu na tohle mistrovství světa a nepřekonal hranici dvou sta metrů. 194,5 metrů ho řadí někam do středu průběžného pořadí. Za těmi nejlepšími zaostává o nějakých třicet bodů.
     
    28
    Simon Ammann (SUI) nedokázal porazit dosud čtvrtého Vančuru. Let dlouhý 208,5 metrů byl celkem slušný, jenže od rozhodčích obdržel klasicky horší známky. A zařadil se tak na šesté místo.
     
    27
    Andreas Wank (GER) doplachtil na značku 189,5 metrů. Zkrátka nic moc od Němce. Každopádně do dalších třech následujících kol postoupil.
     
    26
    Tohle bylo daleko! Anže Lanišek (SLO) předvedl stejný výkon jako Francouz Descombes Sevoie, nakonec byl ale jeho let lépe bodově ohodnocený. Tepeše neporazil, přesto je pro něj druhé místo skvělým výsledkem.
     
    25
    Manuel Fettner (AUT) byl lepší než Matura, ale horší než Hlava. Takový průměrný let na to, jaké měl Rakušan dobré podmínky. Mohl přece jenom skočit dále než na značku 194,5 metrů.
     
    24
    Včera málem nepostoupil z kvalifikace, teď se Stephan Leyhe (GER) výrazně zlepšil. Přístroje mu naměřily let dlouhý 193,5 metrů a vměstnal se mezi Hlavu a Maturu na 11. příčku. I jeho ve 2. a zítřejším 3. a 4. kole uvidíme.
    Výborný let francouzského závodníka plus jeho obrovská radost po dopadu
     
    23
    Vincent Descombes Sevoie (FRA) potvrdil, že zažívá životní sezónu. Letos se mu prostě daří, předvádí stabilní výkony. Doplachtil na značku 215 metrů a je o pět bodů pozadu za vedoucím Tepešem. Odsunul Vančuru na třetí příčku.
     
    22
    Stefan Hula (POL) také letěl za dvě stě metrů, konkrétně o dva a půl metru dále. Zařadil se na šestou příčku. Postoupil, to je pro něj důležité.
     
    21
    Manuel Poppinger (AUT) měl ideální podmínky, ale že by využil k excelentnímu výkonu, to se říci nedá. Přeskočil sice dvousetmetrovou hranici o čtyři metry, nicméně na lepší než na páté místo jeho výkon nestačil.
     
    20
    Jurij Tepeš (SLO) potvrdil, že může být jedním z velkých favoritů na nejvyšší příčky. Tohle byl suverénně nejdelší let 1. kola. 218,5 metrů mu pochopitelně zaručuje průběžné vedení. Před Vančurou je o více jak deset bodů.
    Solidní let v podání Lukáše Hlavy
     
    19
    I Lukáš Hlava (CZE) postoupil a to je hlavní. Českým skokanům se prostě daří, což je skvělá zpráva. S letem dlouhým 191 metrů se zařadil na šesté místo, Matura je hned za ním.
     
    18
    Gregor Deschwanden (SUI) překvapil. 173,5 metrů mu nakonec postup zaručilo. Určitě solidní výkon. Zatím prvním nepostupujícím je Japonec Sakujama.
    Nepříznivé podmínky pro Jana Maturu
     
    17
    Jan Matura (CZE) zabojoval a s ne úplně ideálními podmínkami si poradil velmi slušně. Český letec chtěl ale určitě více. Nakonec je z toho šestá pozice, dostal se před Kornilova a postupuje! Doplachtil na značku 184,5 metrů.
     
    I Jan Matura (CZE) byl odvolán z odrazové lavice. Vítr se pod můstkem pohybuje až s třímetrovou rychlostí za sekundu.
     
    16
    Lauri Asikainen (FIN) si neporadil se stále těžšími podmínkami a pouze se svezl s dopadovým místem. Prakticky bez telemarku, bez šťávy, s tímhle si další působení na mistrovství nemůže nárokovat. Je až na 14. místě s letem dlouhým 143,5 metrů.
     
    15
    Kento Sakujama (JPN) neměl ideální vítr, jeho let se zastavil na hodnotě 160 metrů. A byl pod můstkem zklamaný, je totiž až sedmý. Zkrátka dost odnesl ty horší podmínky pod hranou.
     
    Podmínky na můstku se nám malinko zhoršily, máme tu tedy první menší prodlevu v 1. kole. Kento Sakujama (JPN) čeká, až se bude moci spustit z můstku.
     
    14
    Ani Robert Kranjec (SLO) nedokázal překonat vedoucího Vančuru! A to že Slovinec létat rozhodně umí. 204,5 metrů bylo ale přece jenom o šest metrů méně, než co předvedl Čech. Nakonec je Slovinec o bod a čtyři desetiny druhý.
     
    13
    Klemens Muraňka (POL) se zařadil na třetí příčku. Také on by se měl účastnit všech třech následujících kol. 198 metrů, 163,9 bodů, zkrátka to, co se od Poláka dalo očekávat.
    Dobrý výkon polského závodníka
     
    12
    Dawid Kubacki (POL) soupeřil s Vančurou o první místo! Skočil totiž dost podobně jako mladý Čech, konkrétně 208 metrů. Ale o 2,5 bodů byl nakonec horší. Každopádně Polák postupuje, to už je teď jisté. A může být nadmíru spokojený.
     
    11
    Rusům se na tomto mistrovství celkem daří. Ilmir Chazetdinov (RUS) se zařadil na čtvrté místo s letem dlouhým 174 metrů. Slušný výkon, který by mohl stačit na postup.
     
    10
    Ville Larinto (FIN) předvedl průměrný let, doplachtil na značku 155,5 metrů a zařadil se někam do středu průběžného pořadí. Postup bude mít hodně na hraně, spíše mu to nevyjde.
     
    9
    Mackenzie Boyd-Clowes (CAN), jediný Kanaďan ve startovní listině, doplachtil na značku 194 metrů. Tohle by mělo na postup stačit. Za Vančurou přesto zastává o více jak 25 bodů.
     
    8
    Děnis Kornilov (RUS) see zařadil za druhého Vančuru, ale zaostává za ním o skoro 40 bodů. Ale s letem dlouhým 179, metrů by mohl postoupit dál. Musí ale stále i nadále čekat.
     
    7
    Sebastian Colloredo (ITA) doplachtil pouze na značku 150 metrů, zařadil se na předposlední místo před Korejce Čchö a s mistrovstvím světa se rozloučí.
    Výborný let spokojeného Tomáše Vančury
     
    6
    To je prostě skvělé. Skvělé, skvělé, skvělé! Tomáš Vančura (CZE) v 19 letech ukazuje, že je velkou nadějí českého skoku na lyžích. 210,5 metrů, to byla délka jeho letu. Samozřejmě vede na prvním místě o parník, a zaručeně se tedy účastní druhého kola i sobotního dění.
     
    5
    Radik Žaparov (KAZ) měl ideální podmínky na můstku a dokázal z nich vytěžit celkem slušný let. Na Bojarinceva to nestačilo a nakonec ani na druhého Olliho. O bod a šest desetin je třetí, i když skočil 157,5 metrů.
     
    4
    Vladislav Bojarincev (RUS) zalétal velmi slušně. V premiérové účasti na mistrovství světa doplachtil na značku 161,5 metrů a dostává se na první místo. Závodník z Petrohradu bude doufat, že s tímhle letem proklouzne dál.
     
    3
    Hung-čchol Čchö (KOR) předvedl zatím nejslabší výkon. Navíc neměl ideální dojezd, telemark nebyl dobře proveden. 130,5 metrů mu na devadesát devět procent postup do druhého kola nezaručí.
     
    2
    Harri Olli (FIN) skočil lépe než Glasder, 153,5 metrů ale není rovněž nějakým vloženě dlouhým letem. Dostal se na první místo, získal 110,8 bodů, ale s tímhle výkonem nebude vyloženě spokojení.
     
    1
    Michael Glasder (USA), jediný Američan ve startovním poli, dolétl na značku 145 metrů. Tenhle výkon mu na postup stačit nebude a zřejmě se stane jeho konečným. Ale uvidíme. Závod teprve začíná.
     
    1. kolo začalo.
     
    Startovní listina:

    1. Michael Glasder (USA)
    2. Harri Olli (FIN)
    3. Hung-čchol Čchö (KOR)
    4. Vladislav Bojarincev (RUS)
    5. Radik Žaparov (KAZ)
    6. Tomáš Vančura (CZE)
    7. Sebastian Colloredo (ITA)
    8. Děnis Kornilov (RUS)
    9. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN)
    10. Ville Larinto (FIN)
    11. Ilmir Chazetdinov (RUS)
    12. Dawid Kubacki (POL)
    13. Klemens Muraňka (POL)
    14. Robert Kranjec (SLO)
    15. Kento Sakujama (JPN)
    16. Lauri Asikainen (FIN)
    17. Jan Matura (CZE)
    18. Gregor Deschwanden (SUI)
    19. Lukáš Hlava (CZE)
    20. Jurij Tepeš (SLO)
    21. Manuel Poppinger (AUT)
    22. Stefan Hula (POL)
    23. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    24. Stephan Leyhe (GER)
    25. Manuel Fettner (AUT)
    26. Anže Lanišek (SLO)
    27. Andreas Wank (GER)
    28. Simon Ammann (SUI)
    29. Roman Koudelka (CZE)
    30. Anders Fannemel (NOR)
    31. Noriaki Kasai (JPN)
    32. Andreas Wellinger (GER)
    33. Richard Freitag (GER)
    34. Daniel André Tande (NOR)
    35. Stefan Kraft (AUT)
    36. Johann André Forfang (NOR)
    37. Michael Hayböck (AUT)
    38. Kenneth Gangnes (NOR)
    39. Severin Freund (GER)
    40. Peter Prevc (SLO)
     
    Včerejší závod neprovázely nějaké větší komplikace kvůli matce přírodě a nedá se očekávat něco podobného ani nyní. Doufejme, že počasí zkrátka nijak neovlivní ani nynější 1. a 2. kolo MS v letech na lyžích.
     
    Nás může těšit, že celou čtveřici českých závodníků uvidíme v bojích mistrovství světa. Nejlepším z našich v kvalifikaci byl Roman Koudelka (CZE), jenž skončil na páté příčce, ve druhé desítce se pak umístili Lukáš Hlava (CZE) a Jan Matura (CZE) a teprve devatenáctiletý mladík Tomáš Vančura (CZE) skončil na skvělém patnáctém místě.
     
    Čtvrteční kvalifikaci mimochodem suverénním způsobem ovládl světový rekordman v letech na lyžích Anders Fannemel (NOR), který předvedl let dlouhý 233 metrů. O největší překvapení se pak postaral Kamil Stoch, olympijský vítěz a mistr světa, který nedokázal proklouznout kvalifikačním sítem. Kromě něho se do hlavního závodu neprobili ještě Marat Žaparov, Ronan Lamy Chappuis, Michail Maksimočkin a Sebastian Klinga.
     
    Asi největším favoritem na prvenství je pochopitelně Slovinec Peter Prevc, aktuální král skoků na lyžích, kterému by měl nejvíce na záda dýchat Severin Freund, jenž létat rovněž umí. Ačkoli ani jeden z nich v kvalifikaci nijak nezazářil, v tréninku předváděli optimální výkony, takže jejich výsledky z téhle fáze bychom neměli brát tolik vážně. Zapomenout bychom jinak rovněž neměli na Nory, především pak na Kennetha Gangnese a jeho kolegu světového rekordmana Anderse Fannemela, a také ani na Jurije Tepeše nebo Stefana Krafta.
     
    Rychle po Turné 4 můstků a světovém poháru ve Willingenu se skokané na lyžích přesunuli do rakouského Bad Mitterndorfu, kde se koná MS v letech na lyžích. Ve čtvrtek byla na programu kvalifikace, teď už se bude létat naostro. A hlavního závodu se účastní i čtveřice Čechů, která se do pátečního a sobotního dění hladce probojovala.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:00.

    Patrik Sandev

    Startovní listina:
    1. Michael Glasder (USA)
    2. Harri Olli (FIN)
    3. Hung-čchol Čchö (KOR)
    4. Vladislav Bojarincev (RUS)
    5. Radik Žaparov (KAZ)
    6. Tomáš Vančura (CZE)
    7. Sebastian Colloredo (ITA)
    8. Děnis Kornilov (RUS)
    9. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN)
    10. Ville Larinto (FIN)
    11. Ilmir Chazetdinov (RUS)
    12. Dawid Kubacki (POL)
    13. Klemens Muraňka (POL)
    14. Robert Kranjec (SLO)
    15. Kento Sakujama (JPN)
    16. Lauri Asikainen (FIN)
    17. Jan Matura (CZE)
    18. Gregor Deschwanden (SUI)
    19. Lukáš Hlava (CZE)
    20. Jurij Tepeš (SLO)
    21. Manuel Poppinger (AUT)
    22. Stefan Hula (POL)
    23. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    24. Stephan Leyhe (GER)
    25. Manuel Fettner (AUT)
    26. Anže Lanišek (SLO)
    27. Andreas Wank (GER)
    28. Simon Ammann (SUI)
    29. Roman Koudelka (CZE)
    30. Anders Fannemel (NOR)
    31. Noriaki Kasai (JPN)
    32. Andreas Wellinger (GER)
    33. Richard Freitag (GER)
    34. Daniel André Tande (NOR)
    35. Stefan Kraft (AUT)
    36. Johann André Forfang (NOR)
    37. Michael Hayböck (AUT)
    38. Kenneth Gangnes (NOR)
    39. Severin Freund (GER)
    40. Peter Prevc (SLO)