Muži 3. a 4. kolo, HS225, Bad Mitterndorf Vítěz: P. Prevc (kon.)
konec
MS v letech na lyžích - muži 3. a 4. kolo, HS225, Bad Mitterndorf

Vítěz: P. Prevc

Sobota 16.01.2016, 14:00Skoky na lyžích
     
    Z mé strany je to vše, díky za pozornost a již nyní Vás zvu ke sledování závodu družstev, které pro Vás zítra od 14:15 bude komentovat Tomáš Lysý! U dalších sportovních přenosů na počtenou. (15:35:12)
     
    Konečné pořadí závodu:
    1. Peter Prevc (SLO) 640.1b
    2. Kenneth Gangnes (NOR) 636.8
    3. Stefan Kraft (AUT) 629.2
    4. Johann Andre Forfang (NOR) 602
    5. Noriaki Kasai (JPN) 600.4
    6. Severin Freund (GER) 565.3
    7. Anders Fannemel (NOR) 543.9
    8. Richard Freitag (GER) 542.8
    9. Jurij Tepes (SLO) 535.5
    10. Robert Kranjec (SLO) 534.9
    11. Michael Hayböck (AUT) 533.7
    12. Anže Lanišek (SLO) 523.5
    13. Vincent Descombes Sevoie (FRA) 520.5
    14. Andreas Wellinger (GER) 520
    15. Dawid Kubacki (POL) 519.1
    ---
    20. Roman Koudelka (CZE) 463.4
    22. Jan Matura (CZE) 414.2
    23. Tomáš Vančura (CZE) 409.7
    24. Lukáš Hlava (CZE) 408.9
     
    Nejlepším z našich letců byl Roman Koudelka, který obsadil 20. místo. Dále se Češi seřadili od 22. do 24. místa v pořadí Jan Matura, Tomáš Vančura a Lukáš Hlava.
     
    Čeští skokané předvedli ve výsledku velmi vyrovnané skoky a jsou seřazeni od 20. do 24. místa a jejich čtyřblok narušil jen Stefan Hula z Polska na 21. místě.
     
    Mistrem světa v letech na lyžích se tak stává Slovinec Peter Prevc, který ve třetím kole přeskočil Nora Kennetha Gangnese, který získává stříbro. Bronzovou medaili vybojoval Rakušan Stefan Kraft!
     
    Vypadá to, že závod je odpískán! Tak to je nečekané rozuzlení!
     
    V horní části můstku to nevypadá na nějaký silný vítr, ale podmínky ve spodní části nejsou zrovna ideální. Lehké chumelení s poměrně silným točitým větrem. Uvidíme, zda se pustíme do čtvrtého kola nebo bude další odklad.
     
    A tak změna! Finálové kolo bylo o 15 minut posunuto! Rozhodnutí Jury učinila v 15:13.
     
    Do finálového kola vstoupí jako první Švýcar Gregor Deschwanden, který se může ještě pokusit alespoň o to, aby neskončil na posledním třicátém místě. Startujeme zhruba za dvě minuty.
     
    Průběžné pořadí po 3. kolech:
    1. Peter Prevc (SLO) 640.1b
    2. Kenneth Gangnes (NOR) 636.8
    3. Stefan Kraft (AUT) 629.2
    4. Johann Andre Forfang (NOR) 602
    5. Noriaki Kasai (JPN) 600.4
    6. Severin Freund (GER) 565.3
    7. Anders Fannemel (NOR) 543.9
    8. Richard Freitag (GER) 542.8
    9. Jurij Tepes (SLO) 535.5
    10. Robert Kranjec (SLO) 534.9
    ---
    20. Roman Koudelka (CZE) 463.4
    22. Jan Matura (CZE) 414.2
    23. Tomáš Vančura (CZE) 409.7
    24. Lukáš Hlava (CZE) 408.9
     
    Třetí kolo skončilo.
    skok Kennetha Gangnese
     
    30
    Po dvou kolech Kenneth Gangnes vedl. Norský závodník se musel poprat se sníženým nájezdem ze třináctky, ale ani to ho nezastavilo a dolétl si pro 238.5 metru! Dostal slabší známky za styl, jelikož dopadl do bobku, ale rozhodující čtvrté kolo má svou zápletku! Gangnes ztrácí 3.3 bodů, což jsou zhruba 3 metry!
    skok Petera Prevce
     
    29
    Slovinec Peter Prevc měl silný vítr pod lyže a je z toho nový rekord můstku! 244 metrů je úchvatná délka, Prevc ze čtrnáctky překonal i svůj včerejší let a útočí na zlatou medaili! Vítr ho nadnášel ve spodní části můstku opravdu výrazně a Slovinec dolétl prakticky na rovinu. A přesto zkusil menší telemark!
     
    28
    Rakušan Stefan Kraft měl o dost slabší vítr, ale prokázal, že je ve fantastické formě a dolétl z nájezdového okna číslo 14, po dalším sesazení lavičky, na 226.5 metru! Jednoznačné vedení, o 27 bodů před Forfangem!
    skok Johanna Andreho Forfanda
     
    27
    Tak to je hodně nepříjemné! Johann Andre Forfang dolétl na 240 metrů, fantastický let, jenže neustál doskok a spadl na zem! Po pár sudech Forfang naštěstí vstává a raduje se ze své skvělé délky letu! Jeho pád ho stojí stylové známky, ale nejdůležitější je, že poté, co se mu rozjely na dopadu lyže, tak dokázal vstát a je zcela v pořádku.
    skok Noriakiho Kasaie
     
    26
    Noriaki Kasai byl puštěn ke svému letu a svým typickým letem s širokým véčkem si dolétl pro 220 metrů! Vynikající let, v dobrých podmínkách, ohromný rozdíl oproti Fannemelovi, kterému prostě nefouklo.
     
    26
    Japonec Noriaki Kasai během prvního kola dokonce zaznamenal nový rekord můstku, než ho překonal Peter Prevc. Nyní však musí japonský veterán čekat na lepší podmínky a je stažen z lavičky.
     
    25
    Fannemel medaili mít určitě nebude. Podmínky hrají proti němu. Vítr pod lyže zcela ustal a Fannemela nenadnesl, což odnesla délka, která činí pouze 175.5 metru. Dokonce připisuje za vítr 9 desetin, to je ohromná změna větru.
     
    25
    Teď je potřeba zpozornit, na můstku se připravuje Nor Anders Fannemel!
     
    24
    Němec Severin Freund vyhrál MS v letech na lyžích před dvěma lety, letos však má co dělat, aby se vůbec dostal na podium. Třetí kolo okořenil velmi solidním letem na 223.5 metru, uvidíme, kam ho to vynese.
     
    23
    Robert Kranjec patří k elitním letcům, ale 210 metrů je daní za pozdní odraz. Kranjec letěl hodně nízko, a ač se snažil let natahovat do poslední chvíle s patkami lyží škrtajícími o sníh, tak víc vytěžit nedokázal.
     
    22
    Anže Lanišek, další Slovinec, svůj let pokazil. Slušný let na 204.5 metru by spousta letců sice brala všema deseti, ale Lanišek po výborných letech v pátek i sám doufal, že dokáže doletět na trochu jinou metu a není příliš spokojený.
     
    21
    Tepeš dolétl na 220 metrů, tlačil lyže před sebou, ale ani silný protivítr ho nedotáhl dál, ačkoliv podmínky měl výborné. Tepeše tak čeká mírný propad.
     
    21
    Jurij Tepeš ze Slovinska je výborným letcem a zahajuje trojblok slovinských letců.
    skok Richarda Freitaga
     
    20
    Němec Richard Freitag měl extrémně silný vítr pod lyže a je z toho úžasných 231 metrů! Nejdelší let třetího kola díky skvělým povětrnostním podmínkám a Freitag by se mohl posouvat směrem vzhůru!
     
    19
    Vincent Descombes Sevoie se musel popasovat na hraně s bočním větrem, ale zvládl to na výbornou a výsledkem je hodně slušných 206 metrů! Descombes Sevoie dál bojuje o elitní desítku na mistrovství světa v letech!
     
    18
    Od německého skokana Andrease Wellingera to byl hodně slušný let, ale také mu výrazně foukalo pod lyže. Jeho 211.5 metru i kvůli vysokému odpočtu nestačí na vedoucího Hayböcka.
     
    17
    Tande se snažil tlačit metry, ale nedokázal se dostat dál než na 192.5 metru, jelikož ve spodní části s ním trochu vítr zamával.
     
    17
    Závod konečně pokračuje, Daniel Andre Tande se chystá na nájezdové lavici.
     
    Závod bude přerušen ještě minimálně pět minut, toť oficiální verdikt Jury.
     
    Prodleva se protahuje, čekání je velmi nepříjemné. Vítr ale zlobí a narušuje jinak překvapivě velmi plynulý světový šampionát, který i včera měl rychlý spád bez nějakých výraznějších přestávek.
     
    Aha, zlobí vítr, který se velmi nepříjemně točí. Jury tak čeká na ustálení podmínek, aby mohl být závod co nejregulérnější.
     
    Těžko říct, na co se nyní čeká, dalším v pořadí bude Nor Daniel Andre Tande, tedy až bude puštěn na nájezdovou lavici.
     
    16
    Dawid Kubacki se musel popasovat téměř s bezvětří na hraně, má minimální odpočet, ale i tak natáhl svůj let na 206 a půl metru! Pomohl mu vítr pod lyže ve spodní části.
     
    15
    Fantastický let Michaela Hayböcka! Tento rakouský skokan měl v předchozím závodním dnu problémy se svými lety a přišel o možnost bojovat o medaile, ale třetí kolo mu vyšlo náramně a dolétl si pro 228 metrů!
     
    14
    Ammann skočil skvěle, stejně jako Poppinger 209.5 metru. Je první, měl menší odpočet za vítr.
     
    14
    Simon Ammann. Očekávejme doskok bez telemarku a slabé známky za styl.
     
    13
    Rakušan Manuel Poppinger sice neměl tak silný vítr proti jako Leyhe, ale prokázal, že je výborným letcem a dolétl na 209.5 metru, což je nejdelší let třetího kola. Poppinger jde po třech kolech do vedení a hodlá zaútočit na první patnáctku.
     
    12
    Němec Stephan Leyhe měl oproti Murankovi extrémně silný vítr proti, odečítá 17.4 bodů! A Leyhe vytěžil asi maximum ze současných podmínek, 205 metrů. Ale kvůli vysokému odpočtu je v hodnocení třetího kola za Koudelkou.
     
    11
    Druhým polským letcem na můstku je Klemens Muranka, jemuž se zcela otočil vítr a pocítil to zejména na hraně, kde ho vítr nenadnesl. Pouhých 142 metrů.
    skok Romana Koudelky
     
    10
    Výborně, Koudelka jako první pokořil metu 200 metrů! Dolétl na 202 metrů i s menšími tehnickými problémy na odrazu, což je škoda, jelikož Koudelka má na víc.
     
    10
    Roman Koudelka je posledním českým skokanem na nájezdové lavici ve třetím kole.
     
    9
    Polák Stefan Hula měl citelně lepší vítr pod lyže a dokázal protáhnout svůj let na 193 metrů. Hula přeskakuje ve vedení Jana Maturu, který tak klesá na druhé místo. Třetí je Lukáš Hlava.
    skok Tomáše Vančury
     
    8
    Tomáš Vančura neměl dobré podmínky. Ano, měl mírný vánek proti, ale prakticky neznatelný. Nakonec je z toho 160 metrů, což je o 60 metrů méně než ve zkušebním kole. Škoda!
     
    7
    Kanaďan Mackenzie Boyd-Clowes čekal dlouhý na lepší podmínky, ale nakonec byl spuštěn a to i přes to, že se vítr pod můstkem točil. Pouhých 131 metrů je kombinací horšího odrazu a větru do zad ve střední části můstku. Přípočet 2.8 bodů, to je oproti odečtu 12 bodů Hlavy neskutečný rozdíl!
    skok Lukáše Hlavy
     
    6
    Ne, Lukáš Hlava nevytěžil z podobných podmínek, které měl Matura, nic světoborného. Dolétl ale na 179.5 metru, což je více než ve zkušebním kole a Hlava může být spokojený.
     
    6
    Lukáš Hlava a tomu opět fouká výrazný vítr proti!
     
    5
    Rakušan Manuel Fettner tak dlouhý let nepředvedl, ale je z toho průměrných 171 metrů. Fettner měl horší podmínky než Matura a neměl tak příležitost vytáhnout delší metry.
    skok Jana Matury
     
    4
    Honza Matura tahal ve spodní části metry, natahoval let jak jen mohl a vzhledem k tomu, že mu fouklo hodně proti, tak se dostal na skvělých 198 metrů! Výborný let, jasné první místo!
     
    4
    Na můstku se už připravuje Jan Matura!
     
    3
    Němec Andreas Wank je prozatím velkým zklamáním letošního mistrovství světa a jeho forma je zkrátka špatná. Pouhých 148 metrů s odečtem 6 bodů za vítr.
     
    2
    Kornilov skáče 144 metrů, ačkoliv mu foukalo lehce pod lyže. Jde sice před Deschwandena, ale na nějaký posun pomýšlet určitě nemůže.
     
    2
    Denis Kornilov z Ruska vynechal zkušební kolo, ale ani u něho se nečeká na zázračný let.
     
    1
    Deschwanden skok pokazil a to doslova. Skočil pouze 132 metrů, což se nedá pojmenovat ani jako let.
     
    1
    Jako první se na můstek vydá Švýcar Gregor Deschwanden, který má po úvodních dvou kolech již vysokou ztrátu.
     
    Třetí kolo bylo zahájeno.
     
    Třetí kolo zahájí skokané z nájezdového okna číslo 16.

     
    Zkušební kolo vyhrál letem dlouhým 238 Nor Kenneth Gangnes. O 17 metrů porazil druhého Petera Prevce. Bude takovýto scénář i v samotném třetím a čtvrtém kole? Začínáme za pár minutek!
     
    Čeští skokané mají za sebou zkušební kolo před dnešním závodem. Výborně skočil Tomáš Vančura, který dolétl na metu 220 metrů! O tři metry méně si zapsal Roman Koudelka. Tyto lety dávají poměrně naději pro zbytek závodu k případnému slušnému posunu. Jan Matura si zapsal průměrných 180 a půl metru, zatímco Lukáš Hlava dokonce jen 175.5 metru.
     
    Páteční část závodu nám tak naznačila, že Severin Freund z Německa s největší pravděpodobností nezopakuje dva roky starý titul a letecký šampionát nejspíše pozná nového mistra. Nejblíže k němu má Nor Kennerth Gangnes s Peterem Prevcem ze Slovinska. Rozdíl mezi prvním Gangnesem a pátým Noriakim Kasaiem je však pouze 10,4 bodů. Až od šesté příčky jsou rozdíly markantnější.
     
    Startovní listina 3. kola:
    1. Gregor Deschwanden (SUI)
    2. Denis Kornilov (RUS)
    3. Andreas Wank (GER)
    4. Jan Matura (CZE)
    5. Manuel Fettner (AUT)
    6. Lukáš Hlava (CZE)
    7. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN)
    8. Tomáš Vančura (CZE)
    9. Stefan Hula (POL)
    10. Roman Koudelka (CZE)
    11. Klemens Muranka (POL)
    12. Stephan Leyhe (GER)
    13. Manuel Poppinger (AUT)
    14. Simon Ammann (SUI)
    15. Michael Hayböck (AUT)
    16. Dawid Kubacki (POL)
    17. Daniel Andre Tande (NOR)
    18. Andreas Wellinger (GER)
    19. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    20. Richard Freitag (GER)
    21. Jurij Tepeš (SLO)
    22. Anže Lanišek (SLO)
    23. Robert Kranjec (SLO)
    24. Severin Freund (GER)
    25. Anders Fannemel (NOR)
    26. Noriaki Kasai (JPN)
    27. Johann Andre Forfang (NOR)
    28. Stefan Kraft (AUT)
    29. Peter Prevc (SLO)
    30. Kenneth Gangnes (NOR)
     
    Průběžné pořadí po dvou kolech:
    1. Kenneth Gangnes (NOR) – 419,4 bodů
    2. Peter Prevc (SLO) – 418,1 bodů
    3. Stefan Kraft (AUT) – 415,6 bodů
    4. Johann André Forfang (NOR) – 415,0 bodů
    5. Noriaki Kasai (JPN) – 409,0 bodů
    6. Anders Fannemel (NOR) – 397,6 bodů
    7. Severin Freund (GER) – 370,5 bodů
    8. Robert Kranjec (SLO) – 356,8 bodů
    9. Anže Lanišek (SLO) – 354,4 bodů
    10. Jurij Tepeš (SLO) – 350,3 bodů
    ...
    21. Roman Koudelka (CZE) – 296,1 bodů
    23. Tomáš Vančura (CZE) – 290,9 bodů
    25. Lukáš Hlava (CZE) – 275,0 bodů
    27. Jan Matura (CZE) – 257,9 bodů
     
    Co se týče českých skokanů, nejlepším po prvním kole byl Tomáš Vančura, který svým prvním letem zazářil a doletěl si přes 210 metrů, ale v tom druhém skočil jen 166.5 metrů. A tak po dvou kolech je nejlépe postaveným v hodnocení Roman Koudelka, jenž jako jediný předvedl dva konstantní lety. Lukáš Hlava s Janem Maturou si oproti prvnímu kolu v tom druhém výrazně pohoršili a doplatili na těžké podmínky a praktické bezvětří.
     
    Po prvním kole se vykrystalizovala konečná třicítka letců, kteří v pátek absolvovali ještě druhé kolo, z jehož výsledků můžeme již vyčíst, kdo by měl v sobotu útočit na medaile a titul mistra světa, a kteří aspiranté ztratili naděje už po prvních dvou kolech.
     
    Mistrovství světa v letech na lyžích v Bad Mitterndorfu bude v sobotu pokračovat dvěma finálovými koly, ve kterých se představí třicítka nejlepší letců po pátéčních dvou kolech. Ve hře bude opět český kvartet, jehož vrchol by měl přijít v nedělním závodě družstev, do té doby ale na české letce čeká ještě sobotní vyvrcholení závodu jednotlivců.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 14:00.

    Jan Vojkůvka

    Konečné výsledky MS v letech na lyžích
    1. Peter Prevc (SLO) 640.1b
    2. Kenneth Gangnes (NOR) 636.8
    3. Stefan Kraft (AUT) 629.2
    4. Johann Andre Forfang (NOR) 602
    5. Noriaki Kasai (JPN) 600.4
    6. Severin Freund (GER) 565.3
    7. Anders Fannemel (NOR) 543.9
    8. Richard Freitag (GER) 542.8
    9. Jurij Tepes (SLO) 535.5
    10. Robert Kranjec (SLO) 534.9
    ---
    20. Roman Koudelka (CZE) 463.4
    22. Jan Matura (CZE) 414.2
    23. Tomáš Vančura (CZE) 409.7
    24. Lukáš Hlava (CZE) 408.9

    Startovní listina 3. kola:
    1. Gregor Deschwanden (SUI)
    2. Denis Kornilov (RUS)
    3. Andreas Wank (GER)
    4. Jan Matura (CZE)
    5. Manuel Fettner (AUT)
    6. Lukáš Hlava (CZE)
    7. Mackenzie Boyd-Clowes (CAN)
    8. Tomáš Vančura (CZE)
    9. Stefan Hula (POL)
    10. Roman Koudelka (CZE)
    11. Klemens Muranka (POL)
    12. Stephan Leyhe (GER)
    13. Manuel Poppinger (AUT)
    14. Simon Ammann (SUI)
    15. Michael Hayböck (AUT)
    16. Dawid Kubacki (POL)
    17. Daniel Andre Tande (NOR)
    18. Andreas Wellinger (GER)
    19. Vincent Descombes Sevoie (FRA)
    20. Richard Freitag (GER)
    21. Jurij Tepeš (SLO)
    22. Anže Lanišek (SLO)
    23. Robert Kranjec (SLO)
    24. Severin Freund (GER)
    25. Anders Fannemel (NOR)
    26. Noriaki Kasai (JPN)
    27. Johann Andre Forfang (NOR)
    28. Stefan Kraft (AUT)
    29. Peter Prevc (SLO)
    30. Kenneth Gangnes (NOR)
    Průběžné pořadí po dvou kolech
    1. Kenneth Gangnes (NOR) – 419,4 bodů
    2. Peter Prevc (SLO) – 418,1 bodů
    3. Stefan Kraft (AUT) – 415,6 bodů
    4. Johann André Forfang (NOR) – 415,0 bodů
    5. Noriaki Kasai (JPN) – 409,0 bodů
    6. Anders Fannemel (NOR) – 397,6 bodů
    7. Severin Freund (GER) – 370,5 bodů
    8. Robert Kranjec (SLO) – 356,8 bodů
    9. Anže Lanišek (SLO) – 354,4 bodů
    10. Jurij Tepeš (SLO) – 350,3 bodů
    ...
    21. Roman Koudelka (CZE) – 296,1 bodů
    23. Tomáš Vančura (CZE) – 290,9 bodů
    25. Lukáš Hlava (CZE) – 275,0 bodů
    27. Jan Matura (CZE) – 257,9 bodů