Skiatlon žen 2x7,5 km, Canmore Vítěz: H. Wengová (NOR) (kon.) | Skiatlon mužů 2x15 km, Canmore Vítěz: M. Sundby (NOR) (kon.)
konec
SP - skiatlon žen 2x7,5 km, Canmore

Vítěz: H. Wengová (NOR)

Středa 09.03.2016, 18:00Běh na lyžích
     
    Petra Nováková si tedy oproti dnešnímu závodu o jedno místečko pohoršila, ale stále drží velmi krásné 15. místo. S tímto konstatováním se tak s Vámi pro tuto chvíli loučím a přeji hezký den. (18:58:17)
     
    Ski Tour Canada:
    1. Heidi Wengová (NOR) 1:43:06.5
    2. Therese Johaugová (NOR) +2.9
    3. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) +1:06.2
    4. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) +1:52.4
    5. Jessica Digginsová (USA) +3:00.6
    6. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +3:20.3
    7. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +3:48.7
    8. Charlotte Kallaová (SWE) +4:42.5
    ...
    13. Justyna Kowalczyková (POL) +5:50.8
    14. Nathalie von Siebenthalová (SUI) +6:15.0
    15. Petra Nováková (CZE) +6:34.8
    16. Sandra Ringwaldová (GER) +7:08.8
    17. Kari Øyre Slindová (NOR) +7:16.3
     
    Výsledky skiatlonu:
    1. Heidi Wengová (NOR)
    2. Therese Johaugová (NOR) +0.8
    3. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) +9.8
    4. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +13.4
    5. Anne Kyllönenová (FIN) +13.5
    6. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) +14.2
    7. Kerttu Niskanenová (FIN) +14.8
    8. Laura Mononenová (FIN) +16.4
    9. Nathalie von Siebenthalová (SUI) +17.5
    10. Kari Øyre Slindová (NOR) +40.7
    14. Petra Nováková (CZE) +1:06.5
     
    Petra Nováková dnes skončila na 14. místě se ztrátou minuty a šesti vteřin a podle propočtů by ji nyní mělo patřit nadále celkové 14. místo. Čekáme na potvrzení celkového pořadí Ski Tour Canada.
     
    Výrazný propad zaznamenala čtvrtá Maiken Caspersen Fallaová, která v cíli ztratila přes dvě minuty a v průběžném pořadí by si měla pohoršit o dvě místa na šestou příčku. Další propady ji čekají i při dalších závodech, to je přesně ten rozdíl mezi sprinterkami.
     
    My tak můžeme pomalu hodnotit. Heidi Wengová si svým dnešním vítězstvím podle neoficiálních informací podržela vedení v celkovém hodnocení Ski Tour Canada před druhou Johaugovou. Třetí místo v dnešním skiatlonu vybojovala další Norka Astrid Jacobsenová, která nadále zůstává na třetím místě průběžného pořadí závodu.
     
    Do cíle mezitím dojíždí další závodnice, které dnes nabraly další minuty ke své ztrátě. Kupříkladu 46. Millerová ze Spojených států nabrala dnes ztrátu přes 6 minut na vítěznou Johaugovou.
     
    Heidi Wengová vítězí ve Světovém poháru potřetí v této sezoně i v kariéře a je to pro ni dohromady 49. umístění na stupních vítězek!
     
    Cíl
    Slovenka Alena Procházková dojela do cíle na 36. místě se ztrátou 3:33.1.
     
    Za Novákovou se naopak propadne Němka Ringwaldová, která na ni ztratila téměř minutu a čtvrt.
     
    Bohužel ale výrazně ztratila i na Mononenovou, která dojela osmá a přeskočí ji v průběžném pořadí Ski Tour. Výrazný náskok na ni budou mít i Von Siebenthalová, Kowalczyková a další nejbližší soupeřky.
     
    Cíl
    Petra Nováková nakonec odpadla, ale do cíle doráží na 14. místě se ztrátou minuty a 6 vteřin na Johaugovou.
     
    Cíl
    Třetí dojíždí Norka Jacobsenová před Finkami Parmakoskiovou a Kyllönenovou.
     
    Cíl
    Heidi Wengová nabrala rychlost a dokázala Johaugovou přespurtovat a získat velmi cenné vítězství!
     
    Wengová sprintuje bez hůlek, přitláčí doslova na pilu a předbíhá Johaugovou!
     
    Pravá táhlá zatáčka před mírným sjezdem na stadion a Johaugová je prozatím před Wengovou, která si hledá prostor pro finiš.
     
    Blížíme se na stadion a do finiše. A čeká nás boj Wengové s Johaugovou! Obě Norky při stoupání před stadionem nasadily ostré tempo a rvou se o triumf.
     
    13km
    Nováková ze sebe mačká maximum, snaží se dostihnout skupinku před ní, ale její ztráta je nějakých 20 metrů a to nebude snadné sjet. Možná ve sjezdu, kde však musí také dávat pozor na nebezpečnou zatáčku.
     
    13km
    Johaugová projíždí bonusovým mezičasem první a na Wengovou získává tři vteřiny. Třetí Østbergová už na čelo ztrácí 16 sekund.
     
    12.3km
    Nováková má manko tři vteřin na třináctou Digginsovou, ale drží se na dohled a pokud vydrží až na vrcholek kopce, pak by měla skončit dnes nejhůře čtrnáctá!
     
    12.3km
    Kowalczyková táhne tempo druhé skupiny, ale ztrácí 24 vteřin na Mononenovou na deváté příčce.
     
    12.3km
    Potvrzuje to i mezičas. Rozdíl je 15 sekund, o 6 vteřin vyšši, než na stadionu.
     
    Ale věnujme se opět chvíli čelu závodu. Johaugová s Wengovou vypadají při stoupání o něco lépe než jejich soupeřky, které je stíhají a vypadá to pro ně zase o něco lépe, než na stadionu.
     
    Nováková má stále své soupeřky na dohled, téměř na kontakt, ale je tam ta mezera nějakých pěti metrů a to není před táhlým stoupáním na vrcholek kopce nic pozitivního.
     
    11.25k
    Novákové možná lehounce dochází síly, jelikož je ve své pětičlenné skupině na chvostu s mezerou pár metrů na Digginsovou. Hrozí tak, že definitivně odpadne a bude muset kroužit na trati sama, což by bylo velmi těžké!
     
    11.25k
    Na stadionu jsou Johaugová s Wengovou už jen o 10 vteřin rychlejší než třetí Von Siebenthalová. Možná, že v posledním okruhu se ještě dočkáme sjetí na čele!
     
    Závodnice mají za sebou půl hodinu závodu. Johaugová s Wengovou se blíží na stadion a čeká je ještě jeden okruh, ve kterém si to rozdají o vítězství.
     
    Také na okruhu pro volný styl následuje po stoupání ostrý sjezd s těžkou levotočivou zatáčkou před přejezdem na stadion.
     
    9.2km
    Johaugová s Wengovou mají na stíhací skupinu 1 náskok 12 a půl vteřiny. Druhá stíhací skupina Novákové je vzdálena 31 sekund.
     
    Johaugové tempo mírně, opravdu mírně vadne. Je otázkou, jestli trochu odpočívá nebo ji po náročné sezoně, v níž dominuje, dochází síly.
     
    8.5 km
    Za devátou Jacobsenovou, která ztrácí na čelo 19 vteřin, je výrazná mezera 12 vteřin. Pak projíždí druhá stíhací skupina, jež aktuálně táhne Petra Nováková. Zde jsou závodnice od 10. do 14. místa a s Petrou je tu Kowalczyková, Stadloberová, Slindová a Digginsová.
     
    8.5km
    Mezičas je nastaven na 8.5 kilometrech, kde Johaugová s Wengovou mají na finskou dvojici Kyllönenovou a Parmakoskiovou náskok 16 vteřin.
     
    Po přezutí čekají na běžkyně dvě kola volnou technikou, i zde na ně čeká poměrně dost nastoupaných metrů. Při průjezdu lesní částí je docela tma mezi stromy, což nemusí být příjemné při průjezdech ze sluncem ozářeného stadionu.
     
    Závodnice přezuly na běžky pro volnou techniku a po výměně je Nováková jedenáctá s odstupem 28 vteřin!
     
    7.5km
    Příjezd na stadion:
    1. Heidi Wengová
    2. Therese Johaugová +0.3
    3. Kerttu Niskanenová +12.8
    4. Ingvild Flugstad Østbergová +13.8
    5. Krista Pärmäkoskiová +13.9
    6. Laura Mononenová +14.2
    12. Petra Nováková +25.8
     
    Mezi Novákovou a a šestičlennou skupinou před ní je zhruba 10 – 15 metrů, nepříjemná mezera.
     
    Nebezpečný sjezd zvládly všechny závodnice v popředí na jedničku a pokračují v přejezdu na stadion.
     
    5.9km
    Nováková si vybojovala při průjezdu jednu bonusovou sekundu, ale především se drží na desátém místě a v hlavní stíhací skupině by měla dorazit i na stadion, kde si budou závodnice měnit lyže.
     
    5.9km
    Vedoucí duo nám mezitím projelo měřeným úsekem po polovině druhého okruhu a Norka Østbergová na třetím místě už ztrácí 14 vteřin.
     
    4.7km
    Co se týče hlavního balíku, je tam i Mononenová, Kowalczyková, Kyllönenová a Niskanenová, tedy závodnice, které jsou v průběžném pořadí okolo Novákové.
     
    4.7km
    Ringwaldová se dále propadá a na Novákovou již ztrácí 25 vteřin. Tohle vypadá velmi nadějně! Důležité je, aby se Petra udržela hlavního balíku.
     
    4.7km
    Průjezd dalším mezičasem ukazuje nárůst vedení na 14 vteřin. Johaugová, za níž se vyváží Wengová, přeci jen trochu zrychlila.
     
    Stíhací skupinu nyní táhne Ingvild Flugstad Østbergová, která opticky stáhla manko o pár metrů, ale je to prozatím neznatelné. Johaugová s Wengovou si jedou svým tempem, které není úplně nadoraz.
     
    Závodnice mezitím již krouží své druhé kolečko s táhlým stoupáním, které jsme si popisovali během předchozího průjezdu. Tedy dlouhý kopec směrem k mezičasu.
     
    3.75km
    Sice je ještě brzy na hodnocení, ale prozatím dokázala Nováková najet zhruba deset vteřin na Ringwaldovou, která je v průběžném pořadí Ski Tour o 40 vteřin před českou lyžařkou.
     
    3.75km
    Nováková se drží na desátém místě.
     
    3.75km
    Johaugová s Wengovou přeci jen mírně ztratily. Stíhací skupina stáhla rozdíl na 8 sekund.
     
    Stíhací skupina se zatím marně snaží stáhnout náskok obou Norek, které se blíží na stadion.
     
    Po delším sjezdu zase malinký kopeček. Jak bylo řečeno na začátku – hodně členitá trať okruhu pro klasiku. Závodnice si ho ještě jednou zopakují za pár minut, až projedou stadionem.
     
    Za mezičasem už je dlouhý sjezd, kde si musí závodnice dávat pozor zejména v zatáčkách, kde jsou poměrně výrazné rýhy. Viděli jsme to u Johaugové, která hodně korigovala rukama.
     
    2.1km
    Johaugová s Wengovou mají náskok 10 vteřin na Američanku Digginsovou. Nováková se posunula blíže k čelu stíhací skupiny, která čítá 15 závodnic.
     
    Sjezd je dlouhý nějakých 150 metrů a za ním se lyžařky opět musí pustit do mírného kopečku, než dorazí na mezičas na 2.1 kilometrech.
     
    Nadále probíhá dlouhé stoupání, nejvyšší bod okruhu je zhruba na 1500 metrech okruhu, po němž čeká na lyžařky delší rovinatá pasáž a následně se trať dostává do táhlejšího sjezdu.
     
    0.9km
    Dlouhé stoupání již má své první oběti. Přes 20 vteřin na Johaugovou ztrácí 26 závodnic. Přes půl minuty je to pak celkem 14 lyžařek.
     
    0.9km
    Petra Nováková je v hlavním balíku prozatím na 18. místě.
     
    0.9km
    I na metě 900 metrů stále pokračuje stoupání směrem do vrcholek. Nejrychleji je zde Therese Johaugová následována Heidi Wengovou. Za ní je již pětivteřinová mezera a Polka Kowalczyková.
     
    Při průjezdu lesíkem za stadionem opět stoupání získává na rázu a je poměrně ostré. Následně se lyžařky dostávají na kratší rovinku, za níž pokračuje mírný kopeček, který se stáčí do levé strany s asi 15 metrovým sjezdem, po němž následuje další stoupání. Skutečně nic jednoduchého a nic, kde by mohly závodnice pošetřit síly.
     
    První mezičas je na metě 900 metrů, kam se za malý okamžik lyžařky, jedoucí ve čtyřech vytyčených stopách pro klasiku, dostanou.
     
    Hned po startu čeká na závodnice dlouhé a táhlé stoupání, kde na závodnice čekají i prudší pasáže. Po startu však pochopitelně jede celý balík pospolu.
     
    Start
    Závod byl odstartován, Petra Nováková jede s číslem 14!
     
    Dnešní trať je hodně členitá s množstvím mírnějších či prudších stoupání a ostřejších sjezdů. Příliš prostoru k odpočínku na trati není, a tak by se mělo rychle oddělit pole na lepší distanční závodnice a na slabší sprinterky, které by měly v cíli zaostávat.
     
    Do startu dnešního skiatlonu, který se původně měl jet na 2x5 km zbývají poslední minutky. My však již víme, že se pojede klasickým způsobem, tedy 7 a půl kilometru klasikou a 7 a půl kilometru bruslením či volně.
     
    Startovní listina skiatlonu:
    1. Heidi Wengová (NOR)
    2. Therese Johaugová (NOR)
    3. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    4. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    5. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR)
    6. Jessica Digginsová (USA)
    7. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    8. Charlotte Kallaová (SWE)
    9. Sadie Bjornsenová (USA)
    10. Kerttu Niskanenová (FIN)
    11. Sandra Ringwaldová (GER)
    12. Anne Kyllönenová (FIN)
    13. Justyna Kowalczyková (POL)
    14. Petra Nováková (CZE)
    15. Laura Mononenová (FIN)
    16. Julija Bělorukovová (RUS)
    17. Nathalie von Siebenthalová (SUI)
    18. Nicole Fesselová (GER)
    19. Anna Haagová (SWE)
    20. Hanna Falková (SWE)
    21. Anamarija Lampičová (SLO)
    22. Kari Øyre Slindová (NOR)
    23. Jennie Öbergová (SWE)
    24. Stefanie Böhlerová (GER)
    25. Teresa Stadloberová (AUT)
    26. Denise Herrmannová (GER)
    27. Alena Procházková (SVK)
    28. Natalja Něprjajevová (RUS)
    29. Elizabeth Stephenová (USA)
    30. Rosie Brennanová (USA)
    31. Alenka Čebašeková (SLO)
    32. Polina Kalšinová (RUS)
    33. Darja Storožilovová (RUS)
    34. Virginia De Martinová Topraninová (ITA)
    35. Ida Sargentová (USA)
    36. Chelsea Holmesová (USA)
    37. Nika Razingerová (SLO)
    38. Vesna Fabjanová (SLO)
    39. Polina Kovalevová (RUS)
    40. Hanna Kolbová (GER)
    41. Caitlin Greggová (USA)
    42. Emily Nišikawaová (CAN)
    43. Kaitlynn Millerová (USA)
    44. Cendrine Browneová (CAN)
    45. Annika Taylorová (GBR)
    46. Giulia Stürzová (ITA)
    47. Olivia Bouffardová-Nesbittová (CAN)
    48. Anne Hartová (USA)
    49. Dahria Beattyová (CAN)
    50. Katharine Ogdenová (USA)
    51. Jessica Yeatonová (AUS)
    52. Katherine Stewartová-Jonesová (CAN)
    53. Jennie Benderová (USA)
    54. Maya MacIsaacová-Jonesvá (CAN)
    55. Annika Hicksová (CAN)
    56. Gaia Vürichová (ITA)
    57. Jennifer Jacksonová (CAN)
    58. Alannah MacLeanová (CAN)
    59. Sophie Carrierová-Laforteová (CAN)
    60. Jaqueline Mourãová (BRA)
     
    Průběžné pořadí Ski Tour Canada:
    1. Heidi Wengová (NOR) 1:04:04.5
    2. Therese Johaugová (NOR) +3.1
    3. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) +33.4
    4. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +1:01.7
    5. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) +1:19.2
    6. Jessica Digginsová (USA) +1:39.8
    7. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +2:33.9
    8. Charlotte Kallaová (SWE) +2:45.1
    9. Sadie Bjornsenová (USA) +3:09.1
    10. Kerttu Niskanenová (FIN) +4:01.9
    11. Sandra Ringwaldová (GER) +4:10.8
    12. Anne Kyllönenová (FIN) +4:14.3
    13. Justyna Kowalczyková (POL) +4:25.2
    14. Petra Nováková (CZE) +4:50.3
    15. Laura Mononenová (FIN) +4:52.7
    27. Alena Procházková (SVK) +6:39.7
     
    Ski Tour Canada dominují norské lyžařky, které mají v držení prvních pět míst. To nám ostatně prokáže průběžné pořadí etapového závodu.
     
    Průběžné pořadí Světového poháru:
    1. Therese Johaugová (NOR) 2155
    2. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) 1967
    3. Heidi Wengová (NOR) 1750
    4. Charlotte Kallaová (SWE) 1090
    5. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) 1022
    28. Petra Nováková (CZE) 230
    53. Alena Procházková (SVK) 56
    85. Karolína Grohová (CZE) 10
     
    Velmi solidní umístění bude na trati dlouhé celkem 15 kilometrů hájit Petra Nováková, jež se včera prokousala i potřetí mezi spinterskou třicítku a získala pár vteřinek k dobru oproti zbytku startovního pole.
     
    Ve skiatlonu se po polovině závodu střídají lyže, přezouvá se z běžek pro klasiku na běžky pro volnou techniku.
     
    Ski Tour Canada má za sebou veškeré sprinty a na programu jsou již jen tři distanční závody. Na ženy čeká v kanadském Canmore v šesté etapě závodu skiatlon na 2x7,5 km.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.

    Jan Vojkůvka

    Průběžné pořadí Ski Tour Canada:
    1. Heidi Wengová (NOR) 1:43:06.5
    2. Therese Johaugová (NOR) +2.9
    3. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) +1:06.2
    4. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) +1:52.4
    5. Jessica Digginsová (USA) +3:00.6
    6. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +3:20.3
    7. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +3:48.7
    8. Charlotte Kallaová (SWE) +4:42.5
    ...
    13. Justyna Kowalczyková (POL) +5:50.8
    14. Nathalie von Siebenthalová (SUI) +6:15.0
    15. Petra Nováková (CZE) +6:34.8
    16. Sandra Ringwaldová (GER) +7:08.8
    17. Kari Øyre Slindová (NOR) +7:16.3
    Startovní listina závodu:
    1. Heidi Wengová (NOR)
    2. Therese Johaugová (NOR)
    3. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR)
    4. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    5. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR)
    6. Jessica Digginsová (USA)
    7. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    8. Charlotte Kallaová (SWE)
    9. Sadie Bjornsenová (USA)
    10. Kerttu Niskanenová (FIN)
    11. Sandra Ringwaldová (GER)
    12. Anne Kyllönenová (FIN)
    13. Justyna Kowalczyková (POL)
    14. Petra Nováková (CZE)
    15. Laura Mononenová (FIN)
    16. Julija Bělorukovová (RUS)
    17. Nathalie von Siebenthalová (SUI)
    18. Nicole Fesselová (GER)
    19. Anna Haagová (SWE)
    20. Hanna Falková (SWE)
    21. Anamarija Lampičová (SLO)
    22. Kari Øyre Slindová (NOR)
    23. Jennie Öbergová (SWE)
    24. Stefanie Böhlerová (GER)
    25. Teresa Stadloberová (AUT)
    26. Denise Herrmannová (GER)
    27. Alena Procházková (SVK)
    28. Natalja Něprjajevová (RUS)
    29. Elizabeth Stephenová (USA)
    30. Rosie Brennanová (USA)
    31. Alenka Čebašeková (SLO)
    32. Polina Kalšinová (RUS)
    33. Darja Storožilovová (RUS)
    34. Virginia De Martinová Topraninová (ITA)
    35. Ida Sargentová (USA)
    36. Chelsea Holmesová (USA)
    37. Nika Razingerová (SLO)
    38. Vesna Fabjanová (SLO)
    39. Polina Kovalevová (RUS)
    40. Hanna Kolbová (GER)
    41. Caitlin Greggová (USA)
    42. Emily Nišikawaová (CAN)
    43. Kaitlynn Millerová (USA)
    44. Cendrine Browneová (CAN)
    45. Annika Taylorová (GBR)
    46. Giulia Stürzová (ITA)
    47. Olivia Bouffardová-Nesbittová (CAN)
    48. Anne Hartová (USA)
    49. Dahria Beattyová (CAN)
    50. Katharine Ogdenová (USA)
    51. Jessica Yeatonová (AUS)
    52. Katherine Stewartová-Jonesová (CAN)
    53. Jennie Benderová (USA)
    54. Maya MacIsaacová-Jonesvá (CAN)
    55. Annika Hicksová (CAN)
    56. Gaia Vürichová (ITA)
    57. Jennifer Jacksonová (CAN)
    58. Alannah MacLeanová (CAN)
    59. Sophie Carrierová-Laforteová (CAN)
    60. Jaqueline Mourãová (BRA)
    Průběžné pořadí Ski Tour Canada:
    1. Heidi Wengová (NOR) 1:04:04.5
    2. Therese Johaugová (NOR) +3.1
    3. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (NOR) +33.4
    4. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) +1:01.7
    5. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) +1:19.2
    6. Jessica Digginsová (USA) +1:39.8
    7. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +2:33.9
    8. Charlotte Kallaová (SWE) +2:45.1
    9. Sadie Bjornsenová (USA) +3:09.1
    10. Kerttu Niskanenová (FIN) +4:01.9
    11. Sandra Ringwaldová (GER) +4:10.8
    12. Anne Kyllönenová (FIN) +4:14.3
    13. Justyna Kowalczyková (POL) +4:25.2
    14. Petra Nováková (CZE) +4:50.3
    15. Laura Mononenová (FIN) +4:52.7
    27. Alena Procházková (SVK) +6:39.7
    Průběžné pořadí Světového poháru:
    1. Therese Johaugová (NOR) 2155
    2. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) 1967
    3. Heidi Wengová (NOR) 1750
    4. Charlotte Kallaová (SWE) 1090
    5. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) 1022
    28. Petra Nováková (CZE) 230
    53. Alena Procházková (SVK) 56
    85. Karolína Grohová (CZE) 10