Velká cena USA - Moto3 Vítěz: R. Fenati (ITA) (kon.) | Velká cena USA - Moto2 Vítěz: A. Rins (ESP) (kon.) | Velká cena USA - MotoGP Vítěz: M. Márquez (ESP) (kon.)
konec
Velká cena USA - Moto3

Vítěz: R. Fenati (ITA)

Neděle 10.04.2016, 18:00 • Circuit of the Americas, Austin (Texas) • Silniční motocykly
     
    Já se s vámi tímto loučím, už za chvíli ale začíná závod Moto2. O oktanovou zábavu tak rozhodně nebudete ochuzeni. Hezký zbytek neděle! (19:02:46)
     
    Máme za sebou celkem zajímavý závod Moto3, ve kterém měl dobře k vítězství nakročeni Navarro, ale dvěma chybami v první zatáčce doslova daroval výhru Fenatimu.
    Radost vítěze závodu

     
    Jakub Kornfeil nakonec dojel jedenáctý, Quartararo se i s problémy doplahočil do cíle na třináctém místě.
     
    Pro výhru si dojel Fenati, druhý je Navarro a třetí Binder.
     
    Konec závodu.
     
    18
    Hm, tak Binder to udělal mazácky! Za Němcem se na na rovince v zadní části okruhu vyvezl a na brzdy mu to tam pak poslal, máme tu tedy změnu v pořadí!
     
    18
    Binder do toho doslova dupe, v prvním sektoru málem dvakrát spadl, ale stále se drží těsně za soupeřem.
     
    18
    Nájezd do posledního kola, teď už není na co čekat!
     
    17
    Binder se teď dotáhl na třetího Öttla, v posledním kole na něj najel skoro vteřinu. Čeká nás bitva o bronz?
     
    17
    Antonelli padá! V prvním sektoru ztratil kontrolu nad motocyklem, v páté zatáčce mu podklouzlo přední kolo. A to je konec pro Itala.
     
    16
    Tak jsem to zakřikl! Quartararo má technické problémy, pravděpodobně se řazením, a výrazně zpomaluje. Zřejmě tak ze třetího místa odstoupí!
     
    16
    Tak to vypadá, že dojezd závodu Moto3 už bude víceméně pohodový...
     
    15
    Dlužím vám také aktualizaci stavu jediného zbývajícího českého závodníka. Jakub Kornfeil zatím nenaplňuje naděje svých fanoušků a jezdí jedenáctý.
     
    14
    To Fenati stále ujíždí. Kdyby závod dopadl takto, dostal by se Ital na čtvrté místo v celkovém pořadí se ztrátou jedenácti bodů na lídra Navarra.
     
    13
    Phillip Öttl se ale opět o něco více docvakl na Quartara a mohlo bychom tak být svědky aspoň solidního boje o poslední pozici na bedně.
     
    13
    Tak pardon, Fenati má za sebou dokonce už skoro třívteřinovou mezeru...
     
    12
    Karty na čele jsou bohužel celkem jasně rozdány, Fenati už má na Navarra náskok přes jednu vteřinu. O něco těsněji to pak vypadá v souboji o čtvrté místo mezi Öttlem a Binderem, tak uvidíme.
     
    12
    Karel Hanika po drobné nehodě odstupuje ze závodu. Bohužel nic na co bychom od českého jezdce hlavně v poslední dvou sezonách nebyli zvyklí. Snad příště!
    Velký moment Bulegy

     
    12
    Situace na čele? Fenati vedl s náskokem devíti desetin, Navarro jej o 0,2 stáhl, ale v první zatáčce (opět) chyboval a Fenati mu o něco poodjel.
     
    11
    Philipp Öttl se ale nevzdává a na nejdelší rovince svádí s Francouzem souboj. Nakonec to ale na předjetí nestačilo.
     
    11
    A je to tu! Jezdci za Öttlem už Němce dojeli a jdou před něj. Jistý brzdný manévr předvedl do první zatáčky Fabio Quartararo.
     
    10
    Nicolo Bulega v nájezdu na nejdelší rovinku na obrubníku musel hned dvakrát takzvaně chytat solidní smyk zadního kola. Spektakulární moment!
     
    10
    Tedy samozřejmě za předpokladu, že se nestane nic neočekávaného. Mimochodem Karel Hanika jezdí dvaadvacátý, Jakub Kornfeil se konstantně propadá, teď je devátý.
     
    9
    Nikdo jiný totiž už šanci na výhru nemá. Nejsme ani v polovině závodu, a právě tato dvojice si vytvořila už náskok v hodnotě několika vteřin.
     
    9
    Navarro je nalepen na zádi Fenatiho a vsadím se, že nás čeká pořádná řežba o vítězství právě mezi tímto Italem a Španělem. Takový předkrm k MotoGP, možná.
     
    8
    Třetí místo pak stále drží, možná trochu překvapivě, poleman Öttl, na nějž se ale pomalinku, polehoučku dotahují Quartararo a Binder.
     
    8
    Navarro v první zatáčce jel hodně ze široka a Fenati jde do vedení!
     
    8
    Jak jsem již nastínil, bitva Bastianiniho a Kornfeila se oběma hrubě nevyplatila, protože je předjel Locatelli.
     
    7
    Hiroki Ono, jenž byl zapleten, respektive který byl viníkem prvního incidentu, dostává penalizaci průjezdu boxovou uličkou za nebezpečnou jízdu.
     
    7
    Situace na čele se nemění, velký souboj spolu teď svádí Bastianini a Kornfeil, z něhož prozatím vychází český závodník jako poražený. Na oba borce se navíc dotáhli další jezdci.
    Nehoda mezi Mirem a Binderem

     
    6
    Teď Navarro ale zatáhl a zrychlil, vypadá to na zajímavou strategickou bitvu. Na dalších pozicích se nic nezměnilo.
    Fenatiho postup polem

     
    5
    A další incident v první zatáčce, tentokrát mezi Darrynem Binderem a Mirem, naštěstí bez zranění.
     
    5
    Ale! Fenati zajel nejrychlejší kolo závodu a stáhl ztrátu na Fenatiho na půl vteřiny!
     
    4
    To je trochu nečekaný průběh, jelikož závody Moto3 se obvykle vyznačují velkou vyrovnaností a jen minimálními rozestupy, alespoň v počátcích závodů.
     
    3
    Situace na čele momentálně opticky vypadá takto: Navarro osamocen, za ním Fenati a Öttl, mezera, Quartararo a Binder, mezera a pak následuje dvojička, ve které bojuje Bastianini a Kornfeil.
     
    3
    A co naši? Kornfeil se trochu propadl, jezdí šestý. Jeho skupinka však už na lídry trochu ztrácí. Hanika není v první dvacítce.
     
    2
    Na čele jinak žádná změna, Navarro vede a už má solidní náskok skoro jedné vteřiny. Druhý už je Fenati a třetí Philipp Öttl.
     
    2
    Žluté vlajky v první zatáčce, dva jezdci spolu měli kontakt. Jedná se o Norodina, druhého pilota jsem bohužel nepostřehl. Ale právě Malajský jezdec byl obětí kontaktu, byl totiž soupeřem sestřelen.
     
    1
    Zatím jsme se obešli bez karambolů, to je dobře. První jede Navarro, pole man Philipp Öttl je druhý.
     
    1
    Ještě aktualizace k výběru pneumatik Bastianiniho, který nakonec změnil svoji volbu a jede na stejné specifikaci jako jeho soupeří.
     
    1
    A sprint k první zatáčce se nejlépe vydařil Navarrovi, který je první, Kornfeil byl trochu širší, ale zůstal čtvrtý.
     
    Závod právě odstartoval.
     
    A všichni závodníci jsou už zpět na svých startovních pozicích. Velká cena Spojených států amerických právě začíná!
     
    Jezdci právě odstartovali své zahřívací kolo a do startu třetího letošního závodu tak zbývá něco kolem tří minutek.
     
    Důležitou roli vyjma povětrnostních podmínek budou hrát také pneumatiky. Většina jezdců zvolila konzervativnější střední a tvrdou směs, jediný Bastianini zvolil na zadní kolo měkkou gumu. Sledujme proto pozorně tohoto Itala. Ten by mohl být rychlý zpočátku závodu, ale na jeho konci může mít problémy s opotřebením pneumatiky. Snad ani nemusím podotýkat, že Okruh Amerik je na gumy doslova pes. Tak uvidíme!
     
    Jakub Kornfeil poskytl krátký rozhovor už přímo ze startovního roštu, tady je jeho přepis: „Zkusím zůstat za Navarrem, jak nejdéle to půjde, protože Jorge je hodně rychlý. Uvidíme, co se stane. Motocykl by měl pracovat dobře, jsem optimista a těším se. Silný vítr by mě mohl ovlivnit, kdybych jel sám, ale ve skupince na tom nezáleží.“
     
    Závod se pojede na 18 okruhů, tedy alespoň podle původních plánů. Uvidíme, zda kvůli zdržení nedojde ke zkrácení, jak tomu občas bývá.
     
    Jezdci už opustili svoje garáže a vydali se na trať. Posypaná olejová skvrna hodně práší, tak doufejme, že to nebude velký problém. Dobrá zpráva je, že se nad okruhem vyjasnilo.
     
    Tak už jsme o něco chytřejší: Boxová ulička se otevře v 18:00 našeho času, závod pak začne o patnáct minut déle, tedy v 18:15.
    Čištění trati je v plném proudu

     
    O času nového startu vás budeme informovat hned, jakmile vedení závodu tuto informaci zveřejní.
     
    Příjemný nedělní večer, v Americe tedy dopoledne. V Austinu máme zataženo a hrozí déšť, to ale není jediný problém. Na zadní rovince totiž došlo k úniku oleje, kvůli čemuž je start závodu odložen.
    Výsledky nedělního zahřívacího tréninku

     
    Nás ale hodně zajímají hlavně výsledky dvou českých svěřenců. Karel Hanika sice po pádu skončil až devatenáctý, o to lépe na tom je Jakub Kornfeil, jenže odstartuje ze druhé řady, konkrétně z fantastického čtvrtého místa!
     
    Pole position, a to vůbec první v životě, si pro nedělní závod vybojoval Němec Philipp Oettl, vedoucí pilot šampionátu Brad Binder odstartuje až jako dvanáctý.
     
    Okruh – Circuit Of The Americas:
    V texaském městě Austin se nachází jeden z nejnovějších okruhů šampionátu. Dokončen byl v závěru roku 2012 a první motocyklovou Grand Prix hostil v sezóně 2013. Trať, která měří 5513 km, navrhl známý německý architekt Hermann Tilke. Okruh je mixem rychlých pasáží a pomalých technických sekcí. Závodníci musejí v Austinu absolvovat dvacet zatáček, z toho je jedenáct levotočivých a devět pravotočivých. Areál pojme až 120 000 fanoušků.
     
    Zdravím všechny příznivce motocyklových závodů u sledování třetího letošního podniku kubatury Moto3. Tento víkend je na programu GP USA, která se koná už tradičně na okruhu v Austinu. Ten hostí i mistrovství světa F1.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 18:00.

    Lukáš Štěrovský

    Pořadí MS po třetím závodu:
    1. Brad Binder (RSA/KTM) - 52 bodů
    2. Jorge Navarro (ESP/Honda) - 49 bodů
    3. Romano Fenati (ITA/KTM) - 38 bodů
    4. Niccoló Antonelli (ITA/Honda) - 31 bodů
    5. Khairul Idham Pawi (MAL/Honda) - 25 bodů
    6. Andrea Locatelli (ITA/KTM) - 24 bodů
    7. Philipp Öttl (GER/KTM) - 21 bodů
    8. Enea Bastianini (ITA/Honda) - 21 bodů
    9. Francesco Bagnaia (ITA/Mahindra) - 18 bodů
    10. Jakub Kornfeil (CZE/Honda) - 18 bodů
    ---
    Karel Hanika (CZE/Mahindra) - nebodoval
    Pořadí v cíli:
    1. Romano Fenati (ITA/KTM) 41:14,868 min
    2. Jorge Navarro (ESP/Honda) +6,612 s
    3. Brad Binder (RSA/KTM) +10,535 s
    4. Philipp Öttl (GER/KTM) +10,975 s
    5. Andrea Locatelli (ITA/KTM) +13,845 s
    6. Enea Bastianini (ITA/Honda) +14,123 s
    7. Aron Canet (ESP/Honda) +16,309 s
    8. Livio Loi (BEL/Honda) +21,841 s
    9. Jules Danilo (FRA/Honda) +22,004 s
    10. Nicolo Bulega (ITA/KTM) +22,351 s
    11. Jakub Kornfeil (CZE/Honda) +22,714 s
    12. Juanfran Guevara (ESP/KTM) +22,764 s
    13. Fabio Quartararo (FRA/KTM) +26,024 s
    14. Francesco Bagnaia (ITA/Mahindra) +28,161 s
    15. Andrea Migno (ITA/KTM) +28,259 s
    16. Alexis Masbou (FRA/Peugeot) +39,223 s
    17. Fabio Di Giannantonio (ITA/Honda) +39,348 s
    18. Gabriel Rodrigo (ARG/KTM) +39,739 s
    19. Tacuki Suzuki (JPN/Mahindra) +40,160 s
    20. Khairul Idham Pawi (MAL/Honda) +48,107 s
    21. John McPhee (GBR/Peugeot) +48,334 s
    22. Bo Bendsneyder (NED/KTM) +48,442 s
    23. Maria Herrerová (ESP/KTM) +1:15,871 min
    24. Lorenzo Petrarca (ITA/Mahindra) +1:16,043 min
    25. Hiroki Ono (JPN/Honda) +1:19,441 min
    26. Fabio Spiranelli (ITA/Mahindra) +1:45,929 min

    Neklasifikováni: Niccoló Antonelli (ITA/Honda), Karel Hanika (CZE/Mahindra), Stefano Valtulini (ITA/Mahindra), Jorge Martin (ESP/Mahindra), Darryn Binder (RSA/Mahindra), Joan Mir (ESP/KTM), Adam Norrodin (MAL/Honda)

    Nejrychlejší kolo: Romano Fenati (ITA/KTM) - 2:16,842 min
    Průběžné pořadí:

    Pořadí po 15. kole:
    1. Romano Fenati (ITA/KTM)
    2. Jorge Navarro (ESP/Honda)
    3. Fabio Quartararo (FRA/KTM)
    4. Philipp Öttl (GER/KTM)
    5. Brad Binder (RSA/KTM)
    ---
    11. Jakub Kornfeil (CZE/Honda)
    Karel Hanika (CZE/Mahindra) - nedokončil


    Pořadí po 12. kole:
    1. Romano Fenati (ITA/KTM)
    2. Jorge Navarro (ESP/Honda)
    3. Fabio Quartararo (FRA/KTM)
    4. Philipp Öttl (GER/KTM)
    5. Brad Binder (RSA/KTM)
    ---
    8. Jakub Kornfeil (CZE/Honda)
    Karel Hanika (CZE/Mahindra) - nedokončil


    Pořadí po 9. kole:
    1. Romano Fenati (ITA/KTM)
    2. Jorge Navarro (ESP/Honda)
    3. Philipp Öttl (GER/KTM)
    4. Fabio Quartararo (FRA/KTM)
    5. Brad Binder (RSA/KTM)
    ---
    9. Jakub Kornfeil (CZE/Honda)
    22. Karel Hanika (CZE/Mahindra)


    Pořadí po 6. kole:
    1. Jorge Navarro (ESP/Honda)
    2. Romano Fenati (ITA/KTM)
    3. Philipp Öttl (GER/KTM)
    4. Fabio Quartararo (FRA/KTM)
    5. Brad Binder (RSA/KTM)
    ---
    7. Jakub Kornfeil (CZE/Honda)
    24. Karel Hanika (CZE/Mahindra)


    Pořadí po 3. kole:
    1. Jorge Navarro (ESP/Honda)
    2. Romano Fenati (ITA/KTM)
    3. Philipp Öttl (GER/KTM)
    4. Fabio Quartararo (FRA/KTM)
    5. Brad Binder (RSA/KTM)
    ---
    7. Jakub Kornfeil (CZE/Honda)
    24. Karel Hanika (CZE/Mahindra)

    Postavení na startu:

    1. řada: Philipp Öttl (GER/KTM), Jorge Navarro (ESP/Honda), Enea Bastianini (ITA/Honda)
    2. řada: Jakub Kornfeil (CZE/Honda), Romano Fenati (ITA/KTM), Adam Norrodin (MAL/Honda)
    3. řada: Andrea Locatelli (ITA/KTM), Jules Danilo (FRA/Honda), Fabio Quartararo (FRA/KTM)
    4. řada: Livio Loi (BEL/Honda), Nicolo Bulega (ITA/KTM), Brad Binder (RSA/KTM)
    5. řada: Tacuki Suzuki (JPN/Mahindra), Juanfran Guevara (ESP/KTM), Alexis Masbou (FRA/Peugeot)
    6. řada: Hiroki Ono (JPN/Honda), John McPhee (GBR/Peugeot), Francesco Bagnaia (ITA/Mahindra)
    7. řada: , Jorge Martin (ESP/Mahindra), Andrea Migno (ITA/KTM)
    8. řada: Aron Canet (ESP/Honda), Bo Bendsneyder (NED/KTM), Gabriel Rodrigo (ARG/KTM)
    9. řada: Lorenzo Petrarca (ITA/Mahindra), Darryn Binder (RSA/Mahindra), Maria Herrerová (ESP/KTM)
    10. řada: Stefano Valtulini (ITA/Mahindra), Joan Mir (ESP/KTM), Niccoló Antonelli (ITA/Honda)
    11. řada: Fabio Di Giannantonio (ITA/Honda), Khairul Idham Pawi (MAL/Honda), Fabio Spiranelli (ITA/Mahindra)