Ukrajina – Estonsko 7:1 (kon.) | Velká Británie – Litva 8:0 (kon.) | Rumunsko – Chorvatsko 5:12 (kon.)
konec
Rumunsko
5:12 (1:3, 2:4, 2:5)
Chorvatsko
Středa 20.04.2016, 20:00 • Dom Sportova, Záhřeb, Chorvatsko (kapacita 6500 míst) • Mistrovství světa - I. B Divize • 3. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Zdravím všechny hokejové fanynky a fanoušky! Světový šampionát v ledním hokeji sice vypukne v Rusku až za dva a půl týdne, nižší divize mistrovství světa se ale hrají právě v tuto dobu. Třetí hrací den MS 1. divize skupiny B přinese celkem tři utkání, v závěrečném zápase dne budeme sledovat duel Rumunska s domácím Chorvatskem.
     
    RUMUNSKO

    Rumunsko se stalo členem IIHF v roce 1924 a aktuálně se nachází na 28. místě v žebříčku Mezinárodní hokejové federace. V zemi působí šest profesionálních klubů hrajících tamní soutěž, z toho dva (Brašov, Csíkszereda) hrají v MOL lize (společná liga s Maďarskem).

    Rumuni se v minulém století několikrát představili na hlavním Mistrovství světa, startovali už ve 30. letech a nejlepšího úspěchu se dočkali v roce 1947, kdy v Praze skončili na 7. místě. O 30 let později pak dokázali porazit na MS Američany a hned čtyřikrát startovali na OH. V 80. letech ale přišla na rumunský hokej krize.

    V novém tisíciletí Rumuni často střídají různé výkonnostní divize. Po několika letech v I. divizi přišel v roce 2014 pád, loni ale Rumunsko ve skupině A II. divize hrající na Islandu v klidu postoupili zpět do I. B divize.

    Letos se na světovém šampionátu představí hodně obměněný a omlazený kádr, ve kterém chybí řada opor z minulých let. Mezi největší hvězdy týmu by měli patřit brankář Gellert Ruczuj, obránce Szabolcs Papp a útočník Zsambo Molnar, všichni hokejisté hrající za HSC Csíkszereda.
     
    CHORVATSKO

    Chorvatsko se nachází na 27. místě žebříčku IIHF, tedy o jedno místo lépe než jejich dnešní soupeř. Členy Mezinárodní hokejové federace se stali po rozpadu Jugoslávie v roce 1992. Letošní MS se odehraje na stadionu Dom Sportova s kapacitou 6500 lidí, kde jinak působí tým Medveščak Záhřeb z KHL.

    Historie hokeje v Chorvatsku sahají dokonce až do 19. století, kdy průkopník Franjo Bućar tento sport propagoval v tisku. Ve společně hrající jugoslávské lize pak působili celkem čtyři chorvatské kluby, z nichž byl jasně nejlepší záhřebský Medveščak.

    V 90. letech začali Chorvati bojovat za své barvy a v konkurenci postsovětských zemí měli velmi těžkou pozici. Postup do vyšší výkonnostní kategorie se jim povedl až v roce 1997, odkdy se Chorvatsko ustálilo v I. divizi.

    Chorvatský hokej následně začal shánět posily v zahraničí, především zámořské hráče s chorvatskými předky. V posledních letech jde ale tento trend zase stranou a na soupisce výrazně ubylo hráčů s kanadským pasem.

    Suverénně největší hvězdou týmu a zároveň celého šampionátu je útočník Borna Rendulić, který válí v zámořské AHL za tým San Antonio Rampage a ve 14 zápasech se už představil také NHL! Spoléhat by měli domácí také na brankáře Mateho Tomljenoviće.
     
    Tabulka po druhém hracím dnu:

    1. Litva – 6 bodů, skóre 12:3
    2. Ukrajina – 6 bodů, skóre 10:2
    3. Velká Británie – 5 bodů, skóre 8:4
    4. Estonsko – 1 bod, skóre 5:11
    5. Chorvatsko – 0 bodů, skóre 2:8
    6. Rumunsko – 0 bodů, skóre 2:11
     
    Pokud byste měli k dnešnímu online přenosu jakékoliv otázky, připomínky nebo dotazy, nebojte se mě kontaktovat na mém Twitteru!
     
    Úvodní sestavy:

    Rumunsko: Ruczuj (Onodi) – Papp, Sallo, Flinta, Nagy (A), Tapu, Balazs, Gecse, Orban – Peter, Mihaly, Horvath (A) – Molnar, Zsok, Lorincz – Biro, Timaru (C), Fodor – Csergo, Rokaly, Sandor. Trenér: Istvan Gereb.

    Chorvatsko: Tomljenović (Rosandić) – Tadić, Silović, Jacmenjak (C), Janković, Smolec, Ljubić (A), Macaulay, Kegalj – Pužić, Blagus, Sakić – Miličić, Brine, Vukoja – Glumac, Mikulić, Mirić – Rendulić (A), Jarcov, Perkovich. Trenér: Alan Letang.

    Rozhodčí: Gamper (ITA) – Hagerstrom (FIN), Ičikawa (JPN).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Omlouváme se za technické problémy, do vyřešení budeme podávat jen změny stavu.
    Zápas odstartoval!

     
    01:06
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Domácí hokejisté se velmi rychle ujímají vedení, hned z první střely na branku se po kombinaci s Rendulićem a Blagusem prosazuje chorvatský kapitán IGOR JACMENJAK! Asistence: Mislav Blagus a Borna Rendulić.
     
    02:45
    Chorvati jsou při chuti a Gellerta Ruczuje zasypali dalšími střelami, rumunský brankář byl už tentokrát úspěšný.
     
    03:35
    První vyloučení v dnešním zápase, za hákování je vyloučen chorvatský obránce Jan Smolec.
     
    04:50
    Rumuni se zatím nemohou ani při početní výhodě k ohrožení branky, Mate Tomljenović si ještě nemusel připsat žádný zákrok.
     
    Věděli jste, že...?

    Rumunsko se celkem čtyřikrát zúčastnilo Olympijských her. Největšího úspěchu dosáhli v roce 1976 v Innsbrucku, kde skončili celkově na 7. místě z 12. O čtyři roky později na slavném hokejovém turnaji v Lake Placid skončili Rumuni osmí.
     
    05:35
    Jan Smolec je zpátky na ledové ploše, Chorvati hrají v plném počtu.
     
    06:30
    Střely na branku: 0:5
     
    07:11
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvati mají utkání zatím naprosto pod kontrolou a už vedou o dvě branky! Po kombinaci druhé útočné formace se prosazuje MATIJA MILIČIĆ! Asistence: Marko Tadić a David Brine.
     
    08:20
    Rumuni se po druhé inkasované brance konečně dostali do zakončení, Tomljenović ale první dva pokusy soupeře pokryl.
     
    09:26
    V rumunské brance dochází ke střídání, Gellerta Ruczuje nahrazuje mezi třemi tyčemi Otto Onodi.
     
    11:00
    Střely na branku: 3:9
     
    12:45
    Utkání se postupem času trochu vyrovnalo, také Rumuni se už střelecky osmělují, Tomljenović ale zatím drží čisté konto.
     
    Věděli jste, že...?

    V Chorvatsku působí pouze čtyři kluby. Nejslavnější Medveščak Záhřeb působí v KHL, v chorvatské lize pak hraje jeho béčko společně s dalšími třemi účastníky – KHL Mladost, HK Sisak a KHL Záhřeb.
     
    14:10
    Chorvati mají nicméně utkání naprosto pod kontrolou a zatím stále v klidu drží dvoubrankový náskok.
     
    16:11
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Rumunům se podařilo překonat Tomljenoviće a snižují na rozdíl jedné branky! Prosazuje se druhá formace, po přihrávkách Zsoka a Molnara se trefuje LEVNETE LORINCZ! Asistence: Zsombor Molnar a Levente Zsok.
     
    16:18
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Pouhých sedm vteřin trvalo Chorvatům na odpověď! Ivan Pužić vyhrál vhazování, v akci pokračoval Luka Jarcov, který našel IVANA JANKOVIĆE, jenž poprvé v zápase prostřelil Onodiho! Asistence: Luka Jarcov a Ivan Pužić.
     
    18:09
    V závěru prvního dějství si zahrají Chorvaté přesilovou hru, za hákování míří na trestnou lavici Kenny Macaulay.
     
    19:00
    Rumunským hokejistům se v závěru první dvacetiminutovky podařilo téměř vyrovnat střely na branku, Tomljenović je v posledních minutách hodně v permanenci.
     
    19:59
    Vteřinu před koncem první třetiny je za zásah do oblasti hlavy a krku vyloučen na 5 minut + do konce utkání chorvatský obránce Marko Ljubić.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina dnešního závěrečného utkání třetího hracího dne byla jasně v režii Chorvatska. Domácí hokejisty poslal do vedení už ve 2. minutě kapitán Igor Jacmenjak, na jehož branku o pár minut později navázal Matija Miličić.

    Rumuni v druhé polovině třetiny zvýšili svou aktivitu a v 17. minutě se mohli radovat ze snížení, prosadil se Levente Lorincz. O pouhých sedm vteřin později ale vrátil Chorvatům dvoubrankové vedení Ivan Janković.
     
    Statistiky po první třetině:

    Střely na branku: 11:12
    Trestné minuty: 0:29
    Přesilové hry: 0/3-0/0
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:09
    Kenny Macaulay je z trestné lavice zpátky na ledě, Chorvati se už brání ve čtyřech, ale oslabení to bude ještě hodně dlouhé.
     
    21:30
    Rumuni si v úvodu dlouhé přesilové hry vytvořili pár střeleckých příležitostí, Tomljenović ale zatím odolává.
     
    22:28
    Přesilovka Rumunska je u konce, za držení protihráče je totiž vyloučen rumunský útočník Ede Mihaly.
     
    23:00
    Další problém pro Rumuny, za faul vysokou holí je vyloučen kapitán Ioan Timaru a Rumunsko se tak bude bránit ve třech!
     
    23:50
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Rumuni se při vlastním oslabení ve třech hráčích ale prosazují! Po individuální akci se trefil ROBERT PETER! Bez asistence.
     
    24:28
    Končí první trest Rumunů, Ede Mihaly je na ledě a pokračovat se bude ve čtyřech hráčích na obou stranách.
     
    25:00
    Oba týmy jsou už v plném počtu.
     
    25:09
    Další vyloučení na rumunské straně. Za držení protihráče míří na trestnou lavici Ervin Moldovan Horvath.
     
    25:34
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvati přesilovou hru rychle využívají a opět si berou zpátky dvoubrankové vedení! Po individuální akci se prosazuje největší hvězda domácího výběru BORNA RENDULIĆ! Asistence: Igor Jacmenjak.
     
    26:30
    Střely na branku: 15:15
     
    27:04
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Otto Onodi musí lovit další puk ze své branky! Po přihrávce od Ivana Jankoviće se prosazuje LUKA JARCOV! Oba hráči si tak vyměnili gólové přihrávky a připisují si další kanadské body. Asistence: Ivan Janković.
     
    Věděli jste, že...?

    Chorvatský útočník Borna Rendulić působí v organizaci Colorada Avalanche a dokonce už nastoupil do 14 utkání NHL. V minulém ročníku se dokonce rodák ze Záhřebu v zápase proti Philadelphii prosadil gólově, celkem má v nejslavnější hokejové lize bilanci 1+1.
     
    29:37
    Další přesilová hra pro Chorvatsko. Na trestnou lavici za sekání míří rumunský obránce Botond Flinta.
     
    30:49
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvati další přesilovou hru opět využívají! Michael Glumac nabil DAVIDU BRINEMU, který zvyšuje náskok Chorvatska o další branku! Asistence: Michael Glumac.
     
    32:00
    Střely na branku: 17:21
     
    32:27
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    S brankami se dnes snad roztrhl pytel, po delší době se prosazují znovu Rumuni. Prosazuje se třetí útočná formace, po přihrávce kapitána Timara se trefuje CSANAD FODOR! Asistence: Ioan Timaru a Hunor Csergo.
     
    Věděli jste, že...?

    Nejvyšší porážka v historii rumunského hokeje se stala 17. února 1947 na MS v Praze. Rumunsko podlehlo domácímu týmu vysoko 1:23. Naopak nejvyššího vítězství dosáhli Rumuni v 1989 při MS skupiny D, Nový Zéland tenkrát smetli 52:1!
     
    34:00
    V prostřední části hry je hra celkem vyrovnaná, také na střely se utkání po svižném nástupu Chorvatska pomalu srovnává.
     
    35:15
    Střely na branku: 19:22
     
    36:25
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvati zvyšují svůj náskok na rozdíl čtyř branek. Po přihrávce od Luky Mikuliće se prosazuje IVAN JANKOVIĆ, který tak zapisuje svůj třetí bod v zápase (2+1). Asistence: Luka Mikulić.
     
    36:40
    Vyloučení na obou stranách, za hákování míří na trestnou lavici Botond Flinta, na druhé straně za držení protihráče Luka Mikulić.
     
    38:40
    Flinta s Mikulićem jsou zpátky na ledě, oba týmy hrají v plném počtu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla celkem šest branek. Chorvati zvýšili svůj náskok a směle si kráčí za jasným vítězstvím. Domácí ve druhé třetině využili dvě přesilovky, prosadili se Rendulić a Jarcov, další branky přidali Brine a Janković. Za Rumuny kontrovali Peter a Fodor. Chorvatsko tak vede nad Rumunskem po čtyřiceti minutách hry 7:3.
     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely na branku: 21:25
    Trestné minuty: 10:31
    Přesilové hry: 0/3-2/3
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:11
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Jedenáct vteřin po začátku třetí třetiny Chorvati opět zvyšují svůj náskok, po individuální akci se prosazuje MICHAEL GLUMAC! Bez asistence.
     
    41:30
    Start třetího dějství připomíná trochu úvod zápasu, Chorvati opět střelecky dominují, Onodi je pod palbou.
     
    42:42
    Tlak Chorvatska navíc bude kulminovat v přesilové hře, za hákování je vyloučen Robert Peter.
     
    44:42
    Robert Peter je zpátky na ledě, Chorvati přesilovou hru tentokrát nevyužili.
     
    45:00
    Utkání je rozhodnuté, oba týmy už mohou ve třetí třetině pošetřit trochu síly na poslední dva zápasy šampionátu.
     
    46:30
    Střely na branku: 23:30
     
    Věděli jste, že...?

    Záhřebský stadion Dom Sportova byl otevřen v roce 1972 a je součástí velkého komplexu sportovišť. V současné době zde hraje Medveščak Záhřeb KHL, jinak se zde konala ale řada sportovních událostí jako ME v basketbalu, házené nebo volejbalu. Každoročně se zde koná také turnaj mužů patřící do ATP 250 Series.
     
    48:50
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Další snížení v podání rumunského týmu. Prosazuje se druhá útočná formace, po přihrávkách od Nagyho a Zsoka se trefuje HUNOR CSERGO! Asistence: Levente Zsok a Istvan Nagy.
     
    49:39
    Rumunsko právě vstřelilo branku!
    Rumuni ani ne minutu po předešlé brance přidávají další gól! Hunor Csergo tentokrát přihrával a CSANAD FODOR prostřelil Tomljenoviće, pro kterého je už pátá inkasovaná branka moc a míří na střídačku! Asistence: Hunor Csergo a Ioan Timaru.
     
    49:39
    Jak jsem již uvedl, Mate Tomljenović končí své účinkování v dnešním zápase, nahrazuje ho Vilim Rosandić.
     
    50:23
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Góly opět padají v rychlém sledu na obou stranách, tentokrát se prosazují domácí hokejisté. Michael Glumac si připisuje třetí bod za přihrávku, MATIJA MILIČIĆ podruhé v utkání skóruje! Asistence: Michael Glumac a David Brine.
     
    50:43
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Máme tu desítku! Jen dvacet vteřin po předešlé brance se Chorvati prosazují znovu. Po přihrávce od Tadiji Miriće se trefuje MARKO SAKIĆ! Asistence: Tadija Mirić.
     
    52:00
    Střely na branku: 26:32
     
    53:05
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Domácí přidávají další branku! Coloradský útočník Borna Rendulić si připisuje asistenci při brance MISLAVA BLAGUSE! Asistence: Borna Rendulić.
     
    53:40
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Další slepené branky v podání Chorvatska! Po další akci Borny Renduliće se tentokrát prosazuje KENNY MACAULAY! Asistence: Borna Rendulić a Nathan Perkovich.
     
    Věděli jste, že...?

    Rumunskou nejvyšší hokejovou soutěž hraje šest klubů, z toho dva kombinují svou ligu s MOL ligou, což je maďarská liga. Poslední dva ročníky rumunské národní hokejové ligy vyhrál tým z Galati, ve kterém působí například i slovenský útočník Róbert Krajči, který hrál i v české Extralize za Ústí nad Labem nebo České Budějovice.
     
    55:25
    Závěr utkání už se neúprosně blíží, třetí třetina se nehraje v kdovíjak velkém tempu, branek ovšem padá bohatě.
     
    56:30
    Střely na branku: 29:35
     
    58:40
    Chorvati dohrají zápas ve čtyřech, na trestnou lavici za držení hole je poslán Michael Glumac.
     
    59:56
    Ještě v samotném závěru zápasu jdou Chorvati do tří. Za držení protihráče je vyloučen Luka Jarcov.
     
    Konec zápasu.
     
    Drtivým vítězstvím Chorvatska v poměru 12:5 skončilo dnešní utkání. Diváci v Záhřebu viděli celkem 17 branek, což je i na takovéto úrovni celkem nevídané. Chorvatsko tak bere první tři body na letošním šampionátu a odpoutává se od posledního Rumunska, která má na svém kontě stále nulu.
     
    Statistiky dnešního zápasu:

    Střely na branku: 30:36
    Vhazování: 33:39
    Trestné minuty: 12:35
    Přesilové hry: 0/5-2/4

    Nejlepší hráči utkání:
    Ioan Timaru (ROM) – 0+2, 1 střela, -2, 2 trestné minuty
    Luka Jarcov (CRO) – 1+1, 3 střely, +2, 2 trestné minuty
     
    Dnešní utkání v Domu Sportova mezi Rumunskem a domácím Chorvatskem sledovalo celkem 1650 diváků!
     
    To je ode mě pro tuto chvíli vše, přeji vám krásný zbytek večera a u dalších online přenosů se s vámi loučím na počtenou! (22:28:07)

    Adam Lacek

    Branky a nahrávky: 17. Lorincz (Molnar, Zsok), 24. Peter, 33. Fodor (Timaru, Csergo), 49. Csergo (Zsok, Nagy), 50. Fodor (Csergo, Timaru) – 2. Jacmenjak (Blagus, Rendulić), 8. Miličić (Tadić, Brine), 17. Janković (Jarcov, Pužić), 26. Rendulić (Jacmenjak), 28. Jarcov (Janković), 31. Brine (Glumac), 37. Janković (Mikulić), 41. Glumac, 51. Miličić (Glumac, Brine), 51. Sakić (Mirić), 54. Blagus (Rendulić), 54. Macaulay (Rendulić, Perkovich)


    Rumunsko: Ruczuj (od 10. Onodi) – Papp, Sallo, Flinta, Nagy (A), Tapu, Balazs, Gecse, Orban – Peter, Mihaly, Horvath (A) – Molnar, Zsok, Lorincz – Biro, Timaru (C), Fodor – Csergo, Rokaly, Sandor. Trenér: Istvan Gereb.
    Chorvatsko: Tomljenović (od 50. Rosandić) – Tadić, Silović, Jacmenjak (C), Janković, Smolec, Ljubić (A), Macaulay, Kegalj – Pužić, Blagus, Sakić – Miličić, Brine, Vukoja – Glumac, Mikulić, Mirić – Rendulić (A), Jarcov, Perkovich. Trenér: Alan Letang.

    Rozhodčí: Gamper (ITA) – Hagerstrom (FIN), Ičikawa (JPN)

    Diváci: 1650
    bahis siteleri