Ural – Spartak 0:1 (kon.) | Groznyj – Perm 2:0 (kon.) | Dynamo – Rostov 1:3 (kon.)
konec
FK Achmat Groznyj
2:0 (2:0)
FK Amkar Perm
Čtvrtek 12.05.2016, 18:00 • Ahmat Arena, Groznyj. Kapacita: 30,597 diváků. • Ruská Premier Liga • 28. kolo
Předzápasové kurzy

     
    Fotbalisté Těreku potěšili své příznivce dvougólovým vítězstvím nad hráči Amkaru Perm a stále tak mohou živit naději na účast v pohárové Evropě. Amkar si prvoligovou příslušnost ještě nezajistil a o vyhnutí se baráži bude muset zabojovat v dalším kole. (19:59:07)
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Za faul ještě obdržel žlutou kartu Gheorghe Grozav (FK Těrek Groznyj).
     
    90+2
    Neúspěšný střelecký pokus vyprodukoval Gigołajew, který nedokázal vměstnat míč mezo tři tyče.
     
    90+1
    Nad rámec řádné hrací doby byly nastaveny tři minuty.
     
    90
    V závěru utkání přichází na řadu třetí střídání v týmu FK Těrek Groznyj: ze hřiště odchází Maciej Rybus, na poslední minutky nastupuje Gheorghe Grozav.
     
    89
    U postranní čáry se strhla menší strkanice mezi Lebeděnkem a Butkem, oba aktéry hlavní arbitr rozdělil od sebe slovním pokáráním.
     
    88
    Střídání v týmu FK Těrek Groznyj: ze hřiště odchází střelec druhého gólu Ablaye Mbengue, na jeho místo nastupuje Zaur Sadajew.
     
    86
    Tým z města ležícího na východě evropské části Ruské federace se snaží o vstřelení kontaktní branky, Groznyj ale brání velice zarputile.
     
    85
    Na centr di na zadní tyči nabíhal Dzachov, avšak byl střežen Pírizem, a proto nedokázal přesně zacílit. Hráč Permu si sice stěžuje, že jeho soupeř zahrál rukou, ale na verdiktu hlavního sudího už nic nezmění. Ten totiž nařídil pouze odkop od brány.
     
    83
    K útočné akci zavelel Prudnikov a u levého rohu vápna ho jen za cenu faulu a následné žluté karty zastavil Ablaye Mbengue (FK Těrek Groznyj). Skluz zezadu byl velmi zákeřný a klidně za něj mohlo následovat i vyloučení.
     
    81
    Domácí teď vrhli své síly dopředu, zaměstnali obranu Permu a vybojovali rohový kop. Defenziva hostujícího celku zůstala ostražitá a nabíhajícím soupeřům nedovolila zakončit.
     
    79
    Ze střední vzdálenosti napřáhl ke střele Butko a jeho skákavá rána zamířila pouze do prostoru, v němž se vyskytoval Gorodov, který tak měl jednoduchou práci.
     
    77
    Střídání v týmu FK Těrek Groznyj: dnes má odpracováno Ismaïl Aissati, kterého nahradí Igor Lebeděnko.
     
    76
    Kousek od levého rohu velkého vápna Těreku došlo k nedovolenému zákroku, míč ale znovu trefil jen hráče stojícího ve zdi.
     
    75
    Do konce řádné hrací doby zbývá odehrát nějakých patnáct minut, čas se tak fotbalistům hostujícího celku začíná velmi rychle krátit.
     
    73
    Po Balanovičově stříleném centru z levé strany odklidil míč na roh Gorodov. Po jeho rozehrání došlo k nepřesné střele a hra tak bude navázána odkopem od brány.
     
    71
    Míč po přímém střeleckém pokusu Prudnikova trefil Ivanova, stojícího ve zdi, do choulostivých míst. Tento zásah určitě není pro ruského záložníka příjemný.
     
    70
    Odvážný průnik mezi trojicí hráčů chtěl předvést Gigołajew, jenže před hranicí pokutového území byl faulován.
     
    68
    Ivanov byl zezadu sražen k zemi Alichanem Šavajevem (FK Amkar Perm), který za své počínání proti pravidlům uviděl žlutě zbarvený kartónek.
     
    66
    Nikolaj Zajcev (FK Amkar Perm) na půlící čáře přímo před zraky hlavního arbitra podrazil Mbengueho a žluté kartě, která po jeho faulu následovala, se nemůže vůbec divit.
     
    64
    Avizované poslední střídání v týmu FK Amkar Perm: ze zeleného pažitu odešel Janusz Gol, opačným směrem zamířil Rołand Gigołajew.
     
    63
    Trenér hostujícího týmu připravuje třetí střídání. Kterého z hráčů pošle do hry však zatím zůstává záhadou.
     
    61
    Na levém křídle se snažil snažil uvolnit Aissati, v tom mu ale skvělým zkluzem zabránil obránce. Těrek tak bude pouze vhazovat.
     
    60
    Až nyní došlo k zakončení jednoho z hráčů Grozného, který ale neměl dostatečně přesně seřízena mířidla a zpoza šestnáctky Selichovu bránu vysoko přestřelil.
     
    58
    V posledních minutách se na travnaté ploše nic zajímavého neděje, fotbalisté si pouze vyměňují přihrávky v blízkosti středové čáry.
     
    56
    Netrvalo to dlouho a míč se objevil na kopačkách hráčů Amkaru. Vpřed pronikal Butko, jenže ukrajinského plejera dokázal ubránit Adílson.
     
    54
    Domácí uzamkli své soupeře a dobývají jejich území, hráči Amkaru Perm tak zaujali obranné postavení.
     
    52
    FK Amkar Perm vytěžil ze své útočné akce rohový kop. Centr z něj mířil na přední tyč, kde jej do bezpečných míst odvrátil první bránící hráč.
     
    51
    Další střídání v týmu FK Amkar Perm: z hracího pole odstupuje Chinedu Bright Dike, místo něj do hry přichází David Dzachov.
     
    49
    Domácí ekipa se po zisku balonu vydala na útočnou polovinu po levé straně, odkud do velkého vápna přilétl centr, který zkrotil pozorný gólman Selichov a míč pak rozdal svým spoluhráčům v poli.
     
    48
    Na začátku druhé půle se hraje výhradně ve středu hřiště nebo po obě pokutová území, zatím bez sebemenších náznaků zakončení.
     
    46
    O poločasové přestávce proběhlo v týmu FK Amkar Perm střídání: do druhého poločasu už nenastoupil Oleg Miščenko, místo něhož se na hrací ploše objevil Alexandr Prudnikov.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Hlavní aktéři už se vracejí na hrací plochu.

     
    Těrek Groznyj byl v úvodní pětačtyřicetiminutvce aktivnějším celkem a rozdílem dvou branek vede zcela zaslouženě. Domácím tým se může pochlubit zejména stoprocentní produktivitou, protože dva góly vstřelil ze dvou střel na bránu. Amkar Perm byl v útoku jalový a nedokázal si vytvořit žádnou nebezpečnou příležitost. Ve druhém poločase tak bude muset tým z přístavního města pořádně zabrat, aby nepříznivý vývoj dokázal alespoň dorovnat.
     
    45+1
    První poločas skončil.
    44. Žlutá karta
     
    44
    Uprostřed hřiště došlo k faulu. Přímý volný kop se snažil rychle rozehrát Oleg Ivanov (FK Těrek Groznyj), ale nepočkal, až jeho soupeři odstoupí od míče a ten z bezprostřední blízkosti napálil do obličeje jednoho z nich. Poté ještě podrazil Miščenka a za nesporotvní chování inkasoval žlutou kartu.
     
    42
    Domácí se nadechli k útočné akci a po zblokované střele Aissatiho se po údajné ruce dožadovali odpískání pokutového kopu. Píšťalka hlavního arbitra však nezazněla a pokračuje se tedy ve hře.
     
    40
    Hostující fotbalisté se rozhodli napadat rozehrávku svých soupeřů, vybojovat balon se jim však nepovedlo.
     
    39
    Poblíž středové čáry došlo k podražení Pírize a uruguayský záložník ve službách Grozného se ze země zvedal jen velmi těžce.
     
    37
    Hra se poněkud uklidnila a přesunula se do středu hřiště, míč rotuje převážně kolem středového kruhu.
     
    36
    Teď jsou samozřejmě na tahu hosté, kterým se ale směrem dopředu vůbec nedaří.
    34. Ablaye MBENGUE - 2:0
     
    34
    Těrek Groznyj právě vstřelil branku!
    Tak jsem ten druhý gól musel svým předchozím příspěvkem přivolat já. Ivanov z hranice šestnáctky vymyslel precizní kolmou přihrávku za obranu pro ABLAYE MBENGUEHO, který se k míči dostal na hranici malého vápna a brankáře Selichova překonal přesnou přízemní střelou směřující k levé tyči jeho brány.
     
    33
    Mužům v zelených dresech se nedaří vypracovat žádnou nebezpečnou příležitost, ačkoliv neustále obléhají pokutové území svých protivníků.
     
    32
    Jeden z hráčů domácího celku si naběhl na přihrávku za obranu a už se z mírného úhlu chystal vystřelit. Jeho akci ale zdviženým praporkem zastavil asistent rozhodčího, který odmával takřka metrový ofsajd.
     
    30
    Klub z hlavního města Čečenska disponuje územní převahou a pokusil se zahrozit prostřednictvím dlouhého nákopu. Plijev však vyslal o něco prudší centr, než by si představoval, a balon skončil až za koncovou čárou.
     
    28
    Nakonec balon získali hosté, ale útočícímu hráči jej perfektním skluzem odebral Ucijev. Vždyť také za svůj obranný zákrok sklidil z publika patřičný potlesk.
     
    27
    Hra se v tuto chvíli přesunula doprostřed hřiště, kde probíhaj íčetné a urputné souboje o míč, který často mění svého majitele.
     
    25
    Zajcev si uvnitř pokutového území naskočil na nadýchaný centr zprava, ale usměrnit balon mezi tři tyče se mu nepodařilo.
     
    23
    Krátce po rozehrání standardní situace došlo k útočnému faulu, po kterém svým hvizdem přerušil hru hlavní arbitr.
     
    22
    Dike u levé postranní čáry podstoupil souboje se Semjonovem, který hráče hostujícího celku svalil na zem.
     
    20
    Z levé strany se centrem do předbrankového prostoru prezentoval Rybus, který se snažil míč posadit na hlavu nabíhajícího Mbengueho. Jemu k nebezpečnému zakončení scházely jen decimetry.
     
    18
    Mbengue pronikl na hranici pokutového území, odkud předložil míč lépe postavenému Kuzjajevovi. Před jeho náledným projektilem uhýbal Rybus, který clonil brankáři soupeřova týmu, avšak střela nakonec mezi tři tyče nezamířila.
     
    16
    Hosté jsou na polovině svých soupeřů, ovšem zakončit se jim nedaří. Defenziva Těreku totiž působí velmi sebejistě.
    14. Maciej RYBUS - 1:0
     
    14
    Těrek Groznyj právě vstřelil branku!
    K rozehrávce nařízeného přímého volného kopu se postavili Ivanov a MACIEJ RYBUS. Proti míči se nakonec rozeběhl druhý jmenovaný a trefil se parádně. Svůj pokus poslal kolem obranné zdi a balon zamířil do levé části Selichovy svatyně.
     
    13
    Ivanov zakličkoval před obráncem a zhruba deset metrů od velkého vápna byl podražen. Groznyj tak bude mít k dispozici standardní situaci ze zajímavé pozice.
     
    11
    Na odvážnou stezku se po uvedení míče do hry vydal Dike, který se rozhodl projít mezi dvěma obránci. Defenzivní štíty Těreku ho ale ještě před hranicí pokutového území o balon v souladu s pravidly obraly.
     
    9
    Útočně laděný domácí celek podnikl ofenzivní akci podél pravé postranní čáry, kde ale zakročil obránce Zanev a balon odkopl právě do zámezí.
     
    8
    Svěřenci trenéra Rachimova drží míč na svých kopačkách a snaží se prokombinovat kupředu, v tom jim však brání záložní řada Amkaru Perm.
     
    6
    Po zisku míče zaveleli k ofenzivně domácí a jejich útočný výpad byl znovu zakončen střelou. Před hranicí šestnáctky se do míče opřel Rybus, nicméně za záklonu mířil příliš vysoko.
     
    5
    Faul byl odpískán také na opačné straně hřiště, kde si tvořil prostor Miščenko. Do cestu se mu ale postavil Ucijev a nevybíravým způsobem svého soka poslal k zemi.
     
    3
    Balon byl odcentrován rovnou do předbrankového prostoru, kde jej mimo pokutové území vyrazil Selichov. Domácí zůstali u míče a zpoza šestnáctky zakončili, střeleckému pokusu scházela přesnost.
     
    2
    První útočný výpad podnikli právě fotbalsité Grozného, po pravém křídle ho táhl Rybus. Ten byl však zezadu stažen k zemi Zanevem a uvidíme tak standardní situaci.
     
    1
    Úvodní rozehrávky se ujali domácí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hráči Těreku Groznyj přišli na hřiště v zelených dresech a fotbalisté Amkaru Perm oblékli dresy bílé barvy.
     
    Fotbalisté obou celků právě nastoupili na trávník, kde dojde k úvodním pozdravům a losu stran. Po těchto formalitách bude samotný zápas konečně zahájen.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Těrek Groznyj: Gorodov – Ucijev, Plijev, Semjonov, Rybus – Adílson, Kuzjajev – Píriz, Ivanov, Aissati – Mbengue.
    Náhradníci: Godzjur – Ojala, Ken, Kadyrov, Sadajew, Mohammadi, Mirzov, Kanu, Lebeděnko, Grozav, Achjadov, Mitrišev.

    FK Amkar Perm: Selichov – Idowu, Zajcev, Džikija, Zanev – Butko, Šavajev, Gol, Balanovič – Miščenko, Bright Dike.
    Náhradníci: Gerus – Anene, Prudnikov, Gigołajew, Komolov, Dzachov, Salugin, Pancyrev.
     
    Přehled posledních vzájemných utkání

    02.11.2015 FK Amkar Perm – FK Těrek Groznyj 1:0
    25.04.2015 FK Amkar Perm - FK Těrek Groznyj 2:1
    04.08.2014 FK Těrek Groznyj – FK Amkar Perm 4:0
    05.04.2014 FK Amkar Perm – FK Těrek Groznyj 0:1
    20.07.2013 FK Těrek Groznyj - FK Amkar Perm 1:1
    Dějištěm zápasu bude Ahmat Arena, jejíž kapacita činí více než 30 000 míst
     
    FK Amkar Perm

    Amkar ještě nemá záchanu jistou a stále tak bojuje o udržení v nejvyšší ruské soutěži. Aktuálně má na svém kontě osmadvacet bodů a jeho náskok na barážovou příčku je čtyřbodový. Avšak pokud klub z Permu ve čtvrtečním utkání uspěje, zajistí si prvoligovou příslušnost pro příští sezonu bez ohledu na další výsledky.
     
    FK Těrek Groznyj

    Těreku patří sedmá pozice s jednačtyřiceti body. Tým z Grozného si stále dělá zálusk na umístění v první pětce, díky čemuž by se příští rok účastnil evropských pohárů. Jeho ztráta na pátý Lokomotiv Moskva sice činí pět bodů, avšak čečenský klub má jeden zápas k dobru.
     
    Příjemné čtvrteční opoledne přeji všem fotbalovým fanynkám a fanouškům. Ruská Premier Liga má na programu 28. kolo, v jehož rámci proti sobě nastoupí hráči FK Těrek Groznyj a FK Amkar Perm. Utkáním, jehož úvodní výkop je naplánován na 18 hodin, vás prostřednictvím online textové reportáže bude provázet Lukáš Jasoněk a gif animace z důležitých momentů zápasu vytvoří můj polský kolega Krzysztof Pogorzelski.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 14. Rybus, 34. Mbengue (Ivanov)

    Karty:   44. Ivanov (GRZ), 83. Mbengue (GRZ), 90+3. Grozav (GRZ) – 66. Zajcev (AMP), 68. Šavajev (AMP)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 4:4. Rohy: 1:2. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 15:21.
    FK Achmat Groznyj: Gorodov – Ucijev, Plijev, Semjonov, Rybus (90. Grozav) – Adílson, Kuzjajev – Píriz, Ivanov, Aissati (77. Lebeděnko) – Mbengue (88. Sadajew).
    Náhradníci: Godzjur – Ojala, Ken, Kadyrov, Sadajew, Mohammadi, Mirzov, Kanu, Lebeděnko, Grozav, Achjadov, Mitrišev.

    FK Amkar Perm: Selichov – Idowu, Zajcev, Džikija, Zanev – Butko, Šavajev, Gol (64. Gigołajew), Balanovič – Miščenko (46. Prudnikov), Bright Dike (51. Dzachov).
    Náhradníci: Gerus – Anene, Prudnikov, Gigołajew, Komolov, Dzachov, Salugin, Pancyrev.
    bahis siteleri