Kvalifikace VC Španělska Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace VC Španělska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Sobota 14.05.2016, 14:00 • Okruh: Barcelona, Španělsko • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (15:10:59)
     
    Je za námi kvalifikace na Velkou cenu Španělska, která byla zajímavá v několika ohledech. Jednak překvapivě z první části nepostoupil Felipe Massa, druhak výborné časy zajížděl Max Verstappen, jenž přestoupil do Red Bullu, a celkově skončil čtvrtý. Zato jezdci Ferrari obsadili pátou, respektive šestou pozici. O pole position se bojovalo až do poslední možné chvíle a do zítřejšího závodu odstartuje z první pozice Lewis Hamilton.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Španělska: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Verstappen, 5. Räikkönen, 6. Vettel, 7. Bottas, 8. Sainz, 9. Pérez, 10. Alonso, 11. Hülkenberg, 12. Button, 13. Kvjat, 14. Grosjean, 15. Magnussen, 16. Gutiérrez, 17. Palmer, 18. Massa, 19. Ericsson, 20. Nasr, 21. Wehrlein, 22. Haryanto.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Nico Rosberg projel cílem, ale byl pomalejší o 280 tisícin sekundy a pole position tak získal Lewis Hamilton! Druhou řadu mají Daniel Ricciardo a Max Verstappen!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola. Lewis Hamilton je o půl sekundy rychlejší než Rosberg!
     
    1:05
    Závodníci opustili garáže, boj o první místo začíná!
     
    2:10
    Opakované záběry ukázaly, že v momentě, kdy Lewis Hamilton vyjížděl z boxů, se na trať vydal rovněž Kimi Räikkönen a málem došlo mezi oběma piloty v boxové uličce ke kontaktu. Tohle určitě budou posuzovat sportovní komisaři, mezi kterými je rovněž Čech Radovan Novák.
     
    3:23
    Na trati je teď klid před závěrečnou bouří, protože všichni piloti se nachází v garážích. Závěrečný boj o pole position tak za malou chvíli začne.
     
    4:41
    Mezi největší záliby Carlose Sainze zřejmě patří četba, protože mladý Španěl stále drží cár papíru v ruce a na trať se momentálně nechystá.
     
    5:57
    Max Verstappen zajel další výtečný čas a probojoval se mezi oba jezdce Mercedesu. Porazil tak Lewise Hamiltona.
     
    6:26
    O dvě sekundy pomalejší než druhý Lewis Hamilton je Kimi Räikkönen, jenž se zařadil na třetí pozici.
     
    7:15
    Lewis Hamilton zamířil do boxů, a pakliže ještě dnes vyjede na trať, bude to zcela jistě s novými pneumatikami.
     
    8:10
    Je tomu skutečně tak. Nico Rosberg beze zbytku zužitkoval nabídnutou výhodu a byl o osm desetin sekundy rychlejší než jeho stájový kolega.
     
    9:40
    Nico Rosberg se rovněž vydal do boje a může využít chyby, kterou udělal Lewis Hamilton, který probrzdil v nájezdu do zatáčky a poničil pneumatiky.
     
    10:25
    Zatímco Lewis Hamilton se už potí na dráze, Carlos Sainz sedí ve svém monopostu zcela klidně a cosi z papíru studuje. Návod, kterak porazit oba mercedesy, tam asi napsaný není.
     
    11:45
    Lewis Hamilton nelení a znovu se jako první vydal na trať. Fernando Alonso si v garáži utírá pot z čela, protože v závěru prostředního segmentu to musely být pro něj velké nervy.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    Do třetí části kvalifikace nepostupili Hülkenberg, Button, Kvjat, Grosjean, Magnusen, Gutiérrez.

    Michal Šandor

    bahis siteleri