Tisková konference ke Světovému poháru 2016 (kon.)
konec
Nominační tisková konference ke Světovému poháru 2016

Pátek 27.05.2016, 11:00Tiskové konference
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Hezké dopoledne z pražských Vysočan, kde se dnes v Clarion Congress Hotelu koná nominační tisková konference ke Světovému poháru v hokeji. Turnaj se bude hrát mezi 17. zářím a 1. říjnem v Torontu. Češi v něm ve skupině A narazí na Kanadu, tým Evropy a Spojené státy.

     
    Nový trenér české reprezentace Josef Jandač na dnešní tiskové konferenci spolu s Martinem Ručinským, generálním manažerem národního týmu, oznámí, kteří hráči obsadí zbývajících sedm volných míst v nominaci.
     
    Šestnáct jmen už má účast na Světovém poháru jistou. Patří mezi ně brankáři Petr Mrázek (Detroit), Michal Neuvirth (Philadelphia), Ondřej Pavelec (Winnipeg), obránci Radko Gudas (Philadelphia), Michal Kempný (Chicago), Roman Polák (San Jose), Andrej Šustr (Tampa Bay) a útočníci David Krejčí, David Pastrňák (Boston), Michael Frolík (Calgary), Martin Hanzal (Arizona), Tomáš Hertl (San Jose), Ondřej Palát (Tampa Bay), Tomáš Plekanec (Montreal), Vladimír Sobotka (Omsk) a Jakub Voráček (Philadelphia).
    Kdo doplní nominaci na Světový pohár 2016?
     
    Nominační tisková konference ke Světovému poháru 2016 byla zahájena.
     
    Zdeněk Zikmund: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Před českou hokejovou reprezentací stojí další významná akce, kterou bude Světový pohár v Torontu. Včera jsme pořadatelům turnaje nahlásili nominaci zbývajících sedmi hráčů, s níž bychom vás dnes chtěli seznámit.
     
    Zikmund: Ještě než se dostaneme k nominaci, shrnu, že projekt Světového poháru představila NHL a NHLPA v lednu loňského roku. V září představila model turnaje, tj. dvě skupiny se čtyřmi týmy. Počátkem února byl navržen a schválen realizační tým, předtím byl oznámen nový trenér reprezentace Josef Jandač.
     
    Zikmund: Asistenty trenéra jsou Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček, vedoucím skautingu je Jiří Fischer.
     
    Josef Jandač: Ještě jednou dobrý den. My jsme doplnili stávající nominaci o další hráče. Zvolili jsme hned v první části tři brankáře, abychom měli ještě větší prostor hráče vidět a sledovat a složit ten tým tak, aby byl co nejlépe poskládaný. Měli jsme volná místa na tři obránce – doplnili jsme nominaci o Zbyňka Michálka, Michala Jordána a Jakuba Nakládala.
     
    Jandač: Do útoku jsme měli volná čtyři místa bez Jaromíra Jágra, který se omluvil. Nominováni jsou Radek Faksa, Aleš Hemský, Dmitrij Jaškin a Milan Michálek.
     
    Zikmund: V rámci přípravě nás čekají tři utkání, a to dvě s Ruskem a po příletu do zámoří s výběrem Severní Ameriky. V květnu jsme zahájili prodej lístků na domácí utkání s Ruskem, teď na něj ve volném prodeji zbývají čtyři tisícovky vstupenek. Světový pohár začínáme 17. září utkáním s Kanadou, 19. září hrajeme s výběrem Evropy a 22. s USA. Semifinále je na programu 24. a 25. září, finálové souboje 27. a 29. září. Případný rozhodující souboj 1. října.
     
    Jandač: Co se týká Michala Jordána, tak jeho výkony byly velice spolehlivé a všichni víme, jak na tom jsme s obránci v NHL. Michal Jordán nás na MS přesvědčil, že si nominaci zaslouží. Radek Faksa přijel na poslední chvíli a jeho nominace byla spíše na základě jeho druhé poloviny sezony v Dallasu, kde hrál s Hemským. Neříkám, že bude na SP nutně hrát s ním, ale je to zajímavá souhra. Před příletem na MS měl problémy s vízy, takže moc nespal, ale přesto naskočil. U něj to bylo spíše na základě výkonnosti v NHL.
     
    Jandač: Otázka Jiřího Hudlera byla pro nás jedním z nejtěžších oříšků. Má svoje kvality, zvážili jsme pro a proti a nakonec vzniklo rozhodnutí Jirku nebrat z toho důvodu, že se nám nevešel do dvou pětek.
     
    Jandač: Strategie kolem Jágra byla ta, že na pravou stranu jsme měli hráče, kteří potřebují prostor, a podle toho jsme i vybírali. Nakonec jsme zvolili ty hráče, které jsme zvolili, takže to pro nás hrálo tu roli, že kdyby Jágr jel, hrál by v první nebo druhé pětce. Tam budou pravděpodobně Voráček, Pastrňák či Hemský.
     
    Jandač: Pro Milana Michálka rozhodlo to, že akceptuje jakoukoli roli v týmu. Má zkušenosti, je to silný odolný hráč, který poslední zápasy nastupoval hodně v defenzivních formacích a výborně hraje oslabení, blokuje střely, bude mít spíš defenzivní roli. Je to výborný bruslař, je to vysoký statný chlap a nominace ostatních týmů mají také vysoké hráče.
     
    Jandač: Dávali jsme přednost hráčům, kteří jsou zvyklí na zámořský hokej, na úzké hřiště. Co se týče útoku, největší šanci měl Roman Červenka, ale nakonec jsme opravdu zvolili jen hráče z Ameriky. V první nominaci se do obrany objevil Kempný, jemuž jsme věřili, věděli jsme o něm, že je to hráč, který nás přesvědčil svými výkony. I on nakonec bude NHL hrát. Na MS nás potěšili hráči jako Jeřábek nebo Šimek. O nich jsme taky ještě uvažovali v průběhu MS, ale po něm, kdy jsme měli ještě trochu času, jsme nakonec rozhodli pro tento výběr. Nakládal má za sebou v NHL jen jednu sezonu, ale líbí se nám. Hraje velmi dobře, udělal velký skok, a proto jsme se rozhodli pro něj.
     
    Jandač: Máme v týmu hráče, kteří mají zdravotní hendikepy. Co se týče Krejčího, měl by to stihnout. Co se týká Sobotky, s ním jsme mluvili, a to i s doktorem, který ho operoval. Co se týká Andreje Nestrašila, ten je v rekonvalescenci. Byl rád, že byl v nominaci, shodli jsme se, že by měl jet, ale u něj je velký otazník, zda bude v pořádku. Mohl by mít určitý hendikep, který by mu neprospíval, protože laboruje dlouhodobě. Neuvažovali jsme, že bychom vyměnili na poslední chvíli za někoho. I jeho těší, že by byl nominovaný, že by rád jel, ale nemůže zaručit a slíbit, že bude v pořádku a v jaké formě. Co se týká Sobotky a Krejčího, u nich jsme přesvědčení, že to stihnou a že se připraví.
     
    Martin Ručinský: Bude záležet na tom, jak na tom bude Krejčí. Mluvil jsem s ním včera po telefonu. Já jsem měl stejné zranění jako on a po třech měsících jsem mohl být v plné zátěži. Mohl by to stihnout, ale záleží na tom, jak na tom bude a jak se na to bude koukat lékař. S Bostonem budu muset být v kontaktu, protože bude muset mít povolení, aby mohl SP hrát. Věříme, že bude v pořádku, že se uzdraví. Všechno jde prý podle plánu, cítí se dobře a jeho rehabilitace pokračuje výborně. Doufáme, že tahle situace nenastane a že s Bostonem nebudeme muset mluvit.
     
    Jandač: O kapitánovi už jsme diskutovali, ale zatím jeho jméno zveřejňovat nebudeme.
     
    Zdeněk Zikmund ukončil tiskovou konferenci. Její hosté budou k dispozici k individuálním rozhovorům.
     
    S konstatováním, že do nominace byli doplněni obránci Michal Jordán (Carolina), Zbyněk Michálek (Arizona), Jakub Nakládal (Calgary) a útočníci Radek Faksa, Aleš Hemský (oba Dallas), Dmitrij Jaškin (St. Louis), Milan Michálek (Toronto), se s vámi loučím. Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (11:18:32)

    Radek Šamša

    bahis siteleri