Anglie – Wales 2:1 (kon.) | Ukrajina – Sev. Irsko 0:2 (kon.) | Německo – Polsko 0:0 (kon.)
konec
Německo
0:0 (0:0)
Polsko
Čtvrtek 16.06.2016, 21:00 • Stade de France, Saint-Denis, Paříž, Francie • Mistrovství Evropy • Skupina C
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Vítejte u online přenosu utkání základní skupiny C Mistrovství Evropy ve fotbale 2016 mezi NĚMECKEM a POLSKEM. Obě země svá úvodní vystoupení na EURU vyhrála a to znamená, že vítěz tohoto zápasu si s předstihem zajistí postup do osmifinále. O motivaci tak je postaráno. A to nemluvíme o tom, že sousedská rivalita je mezi těmito soupeři opravdu velká. Největší francouzský fotbalový stadion Stade de France v pařížském předměstí St. Denis se může těšit na parádní bitvu v ohlušující atmosféře, kterou se bude snažit ukočírovat nizozemská skupina rozhodčích, pro kterou to bude turnajová premiéra. Jako hlavní se představí Björn Kuijpers, na čarách mu budou pomáhat Sander van Roekel a Erwin Zeinstra.
     
    NĚMECKO

    Historie:
    Německo je jednou z nejúspěšnějších zemí v historii fotbalu. Je čtyřnásobným (a v současnosti dokonce úřadujícím) mistrem světa z turnajů ve Švýcarsku 1954, Německu 1974, Itálii 1990 a Brazílii 2014. K tomu přidalo 4 druhá a 4 třetí místa. Na ME je sbírka německé reprezentace jen o málo chudší. 3 tituly (Belgie 1972, Itálie 1980 a Anglie 1996), 3 druhá a 2 třetí místa. Fantastická bilance, která jasně naznačuje, že naši západní sousedé patří mezi favority jakéhokoliv turnaje. Nejinak je tomu i na letošním EURU.

    Cesta kvalifikací:
    Německo bylo nalosováno do skupiny D, kde mělo za soupeře Polsko, Irsko, Skotsko, Gruzii a Gibraltar. A nezačalo zrovna ideálně, porážka v Polsku a remíza doma s Irskem znamenaly, že Němci měli po 3 zápasech na kontě pouze 4 body. Poté však nabrali správný mistrovský dech a ani porážka v Irsku jim nezabránila v postupu z 1. místa, o bod před Polskem. Nejlepším střelcem týmu v kvalifikaci byl Thomas Müller s 9 góly.
    Bilance v kvalifikační skupině D: 7 vítězství, 1 remíza, 2 porážky, skóre 24:9, 22 bodů, 1. místo.

    Příprava:
    Přípravné zápasy před turnajem nevyšly Německu zrovna ideálně. V tomto roce odehrál tým celkem 4 zápasy, všechny na domácí půdě, přičemž 2 vyhrál a 2 prohrál. V březnu si Němci nejprve neporadili s Anglií 2:3, aby následně přejeli Itálii 4:1. Na přelomu května a června se střetli se Slovenskem, kterému velmi překvapivě podlehli 1:3, o 5 dnů později napravili dojem proti Maďarsku při vítězství 2:0. Nevyrovnanost výkonů by neradi přenesli také na EURO. A jaký tým vlastně přivezli?

    Nominace:
    Brankáři: Manuel Neuer (Bayern Mnichov), Bernd Leno (Leverkusen), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona/ESP)

    Obránci: Shkodran Mustafi (Valencie/ESP), Jonas Hector (Kolín nad Rýnem), Benedikt Höwedes (Schalke), Mats Hummels (Dortmund), Jonathan Tah (Leverkusen), Jérome Boateng (Bayern Mnichov)

    Záložníci: Julian Draxler, André Schürrle (oba Wolfsburg), Sami Khedira (Juventus Turín/ITA), Toni Kroos (Real Madrid/ESP), Mesut Özil (Arsenal/ENG), Julian Weigl (Dortmund), Bastian Schweinsteiger (Manchester United/ENG), Joshua Kimmich (Bayern Mnichov), Emre Can (FC Liverpool/ENG), Leroy Sané (Schalke)

    Útočníci: Mario Götze, Thomas Müller (oba Bayern Mnichov), Mario Gómez (Besiktas/TUR), Lukas Podolski (Galatasaray/TUR)

    Trenér: Joachim Löw
     
    POLSKO

    Historie:
    Polská historie zdaleka není tak úspěšná jako Německá, přesto má co nabídnout. Nejslavnější éra se datuje do 70. a 80. let. Poláci vyhráli turnaj na LOH v Mnichově 1972, na MS v té době postoupili 4x v řadě a vždy dokázali postoupit ze základní skupiny. V Německu 1974 a ve Španělsku 1982 to dokonce dotáhli až k bronzovým medailím. Od roku 1986 se však Polsko podívalo na MS pouze 2x, v letech 2002 a 2006. Mnohem déle trvalo, než se naši severní sousedé poprvé probojovali na EURO. V dobách, kdy na závěrečný turnaj postupovalo málo zemí (4, resp. 8), se tak nestalo nikdy. Ani po rozšíření ME v roce 1996 na 16 týmů se to Polákům dlouho nedařilo. Poprvé uspěli až v kvalifikaci na EURO 2008, od té doby však na Mistrovství Evropy nechybí, letos jde o 3. účast v řadě. Dosud však Polsko nikdy nepostoupilo ze skupiny.

    Cesta kvalifikací:
    Polsko bylo nalosováno do skupiny D, kde mělo za soupeře Německo, Irsko, Skotsko, Gruzii a Gibraltar. Dlouho skupinu vedlo, hlavně díky vítězství nad Německem. Avšak zápasy na hřištích soupeřů se mu tolik nedařily. Přesto neměli Poláci větší problémy s udržením postupového 2. místa o bod za Německem a 3 body před Irskem. Zdobila je útočná hra, stali se dokonce nejlépe střílejícím týmem celé kvalifikace s 33 góly. Není tak divu, že z jejich středu vzešel také nejlepší střelec celé kvalifikace. Byl jím Robert Lewandowski se 13 góly.
    Bilance v kvalifikační skupině D: 6 vítězství, 3 remízy, 1 porážka, skóre 33:10, 21 bodů, 2. místo.

    Příprava:
    Polská příprava zpočátku probíhala úspěšně, avšak poslední zápasy před turnajem zvedly varovný prst. Tým v tomto roce odehrál celkem 4 zápasy, všechny v domácím prostředí. V březnu porazil Srbsko 1:0 a Finsko 5:0. Na přelomu května a června se však již hráčům nedařilo. Podlehli Nizozemsku 1:2 a pouze remizovali s Litvou 0:0. Na EURO sice Poláci odjeli s velkými očekáváními, avšak aktuální forma byla velkým otazníkem. A jaký tým vlastně přivezli?

    Nominace:
    Brankáři: Artur Boruc (Bournemouth/ENG), Łukasz Fabiański (Swansea/ENG), Wojciech Szczęsny (AS Řím/ITA)

    Obránci: Thiago Cionek (Palermo/ITA), Kamil Glik (FC Turín/ITA), Artur Jędrzejczyk, Michał Pazdan (oba Legia Varšava), Łukasz Piszczek (Dortmund/GER), Bartosz Salamon (Cagliari/ITA), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdaňsk)

    Záložníci: Jakub Błaszczykowski (Fiorentina/ITA), Kamil Grosicki (Rennes/FRA), Tomasz Jodłowiec (Legia Varšava), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (FC Sevilla/ESP), Karol Linetty (Lech Poznaň), Krzysztof Mączyński (Wisła Krakov), Sławomir Peszko (Lechia Gdaňsk), Filip Starzyński (Zagłębie Lubin), Piotr Zieliński (Empoli/ITA)

    Útočníci: Robert Lewandowski (Bayern Mnichov/GER), Arkadiusz Milik (Ajax Amsterdam/NED), Mariusz Stępiński (Ruch Chorzów)

    Trenér: Adam Nawałka
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Oko bere. Otázkou je, kdo ho bude držet v ruce. Je před námi jednadvacáté vzájemné utkání Německa (vč. NSR) a Polska, z toho páté na velkém turnaji a druhé na Mistrovství Evropy.
    Dosud jasně nejdůležitější střetnutí v historii se odehrálo 3. 7. 1974 ve Frankfurtu nad Mohanem. Závěrečný zápas semifinálové Skupiny 2 rozhodl o tom, že do finále MS se podívá Západní Německo, které tehdy porazilo Poláky 1:0 gólem fenomenálního Gerda Müllera a odsoudilo je pouze k boji o bronz.
    Na ME se tyto země utkaly pouze jednou, v roce 2008 v rakouském Klagenfurtu v rámci Skupiny B. Německo zvítězilo 2:0, oba góly vstřelil Lukas Podolski, původem Polák, který je v německém týmu i letos.
    Zajímavé je, že z oněch 21 zápasů (vč. dnešního) se hned třetina odehrála v posledních 10 letech. A přesto, že obě země patří dlouhodobě k těm fotbalově silnějším, pouze ve dvou kvalifikacích se stalo, že se postavily proti sobě. Jednalo se o kvalifikaci na ME 1972 (Skupina 8) a kvalifikaci na toto EURO (Skupina D).
    Právě kvalifikační zápasy na tento turnaj jsou ty poslední, které spolu Němci a Poláci dosud odehráli. Nejprve v říjnu 2014 dosáhlo Polsko ve Varšavě svého vůbec prvního vítězství nad tímto soupeřem, vyhrálo 2:0 po gólech Milika a Mily. V odvetě v září 2015 se role obrátily, Německo zvítězilo 3:1. Skóre otevřel Müller, mezi dva zásahy Götzeho se vtěsnalo snížení Lewandowskiho.
    Celkově hovoří vzájemná bilance výrazně ve prospěch Německa, které v dosud odehraných 20 zápasech vyhrálo 13x, 6x se rozešly týmy smírně a pouze 1x se radovali Poláci. Byla to však ta současná polská fotbalová generace, která to dokázala.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    Německo – Polsko 2:0
    8. 6. 2008, Klagenfurt, ME – Skupina B
    Polsko – Německo 2:2
    6. 9. 2011, Gdaňsk, přátelsky
    Německo – Polsko 0:0
    13. 5. 2014, Hamburg, přátelsky
    Polsko – Německo 2:0
    11. 10. 2014, Varšava, kvalifikace ME – Skupina D
    Německo – Polsko 3:1
    4. 9. 2015, Frankfurt nad Mohanem, kvalifikace ME – Skupina D
     
    ZÁPASY NA ME 2016

    Oba týmy mají za sebou svá úvodní vystoupení na turnaji. V něčem si byla podobná, v něčem se však výrazně lišila.

    Německo – Ukrajina 2:0 (1:0)
    19. Mustafi, 90.+2 Schweinsteiger
    Němci sice vyhráli zaslouženě, měli převahu, avšak to, že Ukrajina nedala gól, bylo pouze zásluhou výborného Neuera, na čáře zaskakujícího Boatenga a jednoho správně odpískaného ofsajdu. První gól padl po trestném kopu, Kroos poslal přesný centr na hlavu Mustafiho. Německo přes výraznou převahu dlouho nemohlo přidat pojistku, až v nastavení Schweinsteiger, který byl v té době na hřišti 2 minuty, dostal ideální nabídku od Özila před poloprázdnou branku.

    Polsko – Severní Irsko 1:0
    51. Milik
    Zápas hraný na jednu branku. Severní Irsko absolutně rezignovalo na smysluplné útočení a za celý zápas nevystřelilo na branku! Poláci bušili do obrany soupeře jak hluchý do vrat, avšak Lewandowski byl pečlivě hlídán a jeho spoluhráči dlouho své šance zahazovali. Až krátce po změně stran vybídl Błaszczykowski Milika, který si vylepšil pozici ke střele a uklidnil svůj tým. Ten však přes další šance nedokázal potvrdit svoji střeleckou formu z kvalifikace a rozdíl zůstal pouze jednobrankový.
     
    ROZHODČÍ

    Zápas byl svěřen nizozemské skupině rozhodčích, pro kterou to bude turnajová premiéra. Jako hlavní se představí Björn Kuijpers, na čarách mu budou pomáhat Sander van Roekel a Erwin Zeinstra. U branek se budou pohybovat Pol van Boekel a Richard Liesveld. Pouze čtvrtý rozhodčí mezi střídačkami nebude z Nizozemska. Zde bude mít pozici Ital Daniele Orsato.
     
    STADION

    Stade de France je národním francouzským stadionem a s kapacitou 81 338 diváků šestým největším stadionem v Evropě. Jeho stavba stála 290 milionů €.
    Byl postaven pro MS 1998, během kterého se na něm hrálo celkem 9 zápasů, včetně finále. Pravidelně na něm hraje francouzská fotbalová a ragbyová reprezentace.
    Každoročními sportovními akcemi jsou finálové zápasy francouzských fotbalových a ragbyových pohárů, finále ragbyové ligy Top 14 a mítink atletické Diamantové ligy. Během své osmnáctileté historie hostil velké množství velkých sportovních turnajů. Krom již zmíněného fotbalového MS 1998 šlo o Pohár FIFA 2003 (6 zápasů vč. finále), MS v ragby 2007 (7 zápasů vč. finále) a MS v atletice 2003.
    Nyní je to ME 2016, během kterého se tu bude hrát 7 zápasů, včetně finále. Utkání Německo – Polsko je druhým v pořadí. Prvním byl úvodní zápas mistrovství, ve kterém domácí Francie porazila Rumunsko 2:1. Samozřejmostí je také mnoho kulturních akcí a velkých koncertů těch nejznámějších světových hudebních veličin.
    Stadion je velmi dobře dostupný veřejnou dopravou. Poblíž jsou stanice dvou linek příměstské železnice, jedné linky metra a dvanácti linek autobusů MHD. A dvě ze tří největších pařížských letišť také nejsou nijak daleko.
    Připravený Stade de France pohledem televizních komentátorů

     
    Oba týmy v pořádku dorazily na stadion, na kterém se již pilně připravují především polští fanoušci.
    Oba týmy v pořádku dorazily na stadion, na kterém se již pilně připravují především polští fanoušci.





     
    PŘEDZÁPASOVÁ SLOVA TRENÉRŮ

    Joachim Löw
    Poláci jsou dobře organizovaní, v tom je jejich největší síla. Vyčkávají a vyráží do brejků. To je jejich hra, rychlý přechod do útoku. Jsou mnohem lepší než Ukrajinci, protože jsou více flexibilní. Jsou jedním z nejlepších brejkových týmů, co jsem za poslední dva roky viděl.

    Adam Nawałka
    Vítězství nad Německem v kvalifikaci na EURO bylo opravdu důležité pro vývoj tohoto týmu. S našimi dobrými hráči nás dříve nebo později čekají důležitá vítězství. Dnes si věříme, ale tváří v tvář jednomu z nejlepších týmů světa to bude velmi těžké. Každý zápas zde na turnaji ne pro nás svátkem. Jsme hrdí na to, že zde můžeme reprezentovat Polsko.
     
    Úvodní sestavy:

    Německo: Neuer (C) – Höwedes, J. Boateng, Hummels, Hector – Kroos, S. Khedira – T. Müller, Özil, Draxler – Götze.
    Náhradníci: Leno, ter Stegen – Mustafi, Tah, Can, Kimmich, Sané, Schürrle, Schweinsteiger, Weigl, Mario Gómez, Podolski.

    Polsko: Fabiański – Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Grosicki – Milik, Lewandowski (C).
    Náhradníci: Boruc, Szczęsny – Cionek, Salamon, Wawrzyniak, Kapustka, Jodłowiec, Linetty, Peszko, Starzyński, Zieliński, Stępiński.

    Rozhodčí: Kuijpers – van Roekel, Zeinstra.
     
    Ač se říká, že vítězná sestava se nemění, ani jeden trenér to nedodržel. Na lavičce zůstane střelec prvního německého gólu na turnaji Mustafi, jehož ve stoperské dvojici nahrazuje Hummels. U Poláků jsou změny dokonce dvě. Místo zraněného Szczęsnyho si zachytá Fabiański, na levé straně zálohy chybí Kapustka, naopak od první minuty bude hrát uzdravený Grosicki.
     
    Pro německý tým jde o první návrat na Stade de France od listopadových teroristických útoků, jejichž terčem měli být také diváci přátelského utkání Francie – Německo.
    Předzápasová rozvcička obou týmů. Stadion se utěšeně plní.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Hráči a rozhodčí se již připravují v tunelu ke vstupu na trávník.
     
    Vyprodaný stadion bouřlivě vítá hráče a za okamžik zazní hymny obou zemí.
     
    Nezbytné podání rukou a losování. Do prvního poločasu provedou výkop Němci hrající v bíločerné kombinaci. Poláci jsou celí v červeném.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První kombinace Němců, ale Özilovi byl míč ukopnut.
     
    1
    Hned první faul mohl být potrestán žlutou kartou. Loket ve tváři Milika, provinil se tuším Boateng.
     
    2
    Ani Polsku první útok nevyšel a Němci kombinují na polovině. To bude v tomto zápase pravděpodobně velmi častá situace.
     
    3
    Milik nabral rychlost a Khedira na půlce zatáhl za záchrannou brzdu. Zasloužená žlutá karta.
     
    4
    Khedira znovu v akci, tentokrát s míčem. Posílal pas do vápna Draxlerovi, který byl pokrytý.
     
    4
    A Němci už mohli vést! Draxler centroval zleva, přesně našel osamoceného Götzeho, který však hlavou přestřelil!
    4. Götze hlavičkoval z malého vápna nad!
     
    5
    Bíločerní hned od začátku výrazně zatlačili svého soupeře a hledají skuliny v obraně.
     
    6
    Křížná rána Hectora z nějakých 25 metrů jen proplachtila kolem levé tyče polského brankáře.
     
    7
    Poláci s míčem na útočné polovině, ale to platilo jen nějakých 15 sekund.
     
    8
    Özilova přihrávka neprošla, ale hráči v červeném svůj brejk nedokázali pořádně rozjet. Navíc se záložníci skvěle vrátili a ještě před půlkou bylo po brejku.
     
    9
    Hector odzbrojil Błaszczykowskiho tak, že sám získal autové vhazování.
    Arkadiusz Milik se podílel na devíti z posledních deseti polských gólů. Čtyři vstřelil, na dalších pět nahrál.

     
    9
    Polsko zkouší vysunout presink.
     
    10
    Glik musel skluzem hasit Błaszczykowskiho chybu na půlce.
     
    10
    Höwedesovi se centr příliš nepovedl. Míč skončil v rukavicích brankáře.
     
    11
    Poláci se poprvé na chvíli usadili v postupném útoku, avšak přihrávka na Lewandowskiho šla do těsného ofsajdu.
     
    12
    Khedira dostal nalito zhruba 30 metrů od branky, ale rána mu vůbec nesedla. Ohrozil spíše rohový praporek.
     
    13
    Další obléhání polské šestnáctky.
     
    14
    Kroos a Draxler se nedohodli, jak situaci na levé straně vyřeší. Míč jim utekl k brankové čáře, kde byl pouze Fabiański.
     
    15
    Hummels chybuje, Lewandowski se řítí vpřed po pravém křídle, ale jeho přihrávka na střed neuspěla.
     
    16
    Němci získali rohový kop.
     
    16
    Hummels skákal na centr, ale byl dobře pokrytý.
     
    16
    Výborná práce Müllera, získal míč a poslal přihrávku do vápna, na kterou se skluzem vrhal Kroos a o 3 metry minul pravou tyč!
    16. Toni Kroos zakončení ve skluzu nezvládl
     
    17
    Draxler vybojoval další rohový kop.
     
    18
    Kroos poslal pěkný centr, ale pro míč si došel Fabiański.
     
    18
    Grosicki a Jędrzejczyk kombinovali podél levé postranní čáry. Akce skončila za brankou a Neuer rozehrává.
     
    19
    Lewandowski opět výborně zapracoval a byl faulován ve středovém kruhu.
     
    20
    Krychowiak hrubě podcenil rozehrávku a může děkovat spoluhráčům, že Němci nešli do brejku.
     
    21
    Müller chtěl přenést hru na levé křídlo, ale toto by Hector nedoběhl ani s raketovým pohonem v zádech.
     
    21
    Lewandowski si hledal místo ke střele z hranice šestnáctky, avšak když ho našel, byl zblokován.
     
    22
    Ještě Milik se ocitl v šanci před brankou, ale i jeho pokus byl ihned zablokován!
     
    23
    Jędrzejczyk utíkal po levém křídle za přihrávkou, skluz Höwedese mu akci překazil.
     
    24
    Kroos faulován Mączyńskim. Rozehra nakrátko.
    Thomas Müller je výrazně produktivnější na mistrovstvích světa. Na EURU má zatím pšenka nekvete.

     
    24
    Błaszczykowski sice zahrál po Hectorově přihrávce do vápna tak, že němečtí fanoušci reklamovali ruku, ale nic se neděje.
     
    25
    Chvíle oddechu pro Polsko, Fabiański vykopává.
     
    26
    Piszczek s Błaszczykowskim chtěli vykombinovat protihráče, nezvládli to.
     
    27
    Glik odkopem trefil pouze Özila, avšak nadějná pozice pro Němce žádnou střelou neskončila.
     
    27
    Na druhé straně srdnatě bojuje Lewandowski.
     
    28
    Błaszczykowskiho centr srazil Hector. První roh Polska.
     
    28
    Roh rozehrán dozadu, následovaly postupně dva centry, ale ani jeden se neujal. Červení jsou i nadále u míče, aut na vlastní polovině.
     
    29
    Ne na dlouho. Navíc faul na Khediru ve středovém kruhu. Mączyński mu projel nárt.
     
    30
    Hector bojoval proti přesile na levém křídle, ale nezvládl to. Piszczek vhazuje.
     
    31
    Hra se pomalu vrací do starých kolejí. Dobývání polské šestnáctky.
     
    32
    Draxler napřáhl z hodně velké dálky, napálil pouze před sebou stojícího Krychowiaka.
     
    32
    Götze to sice udělal šikovně, přesto se dotkl míče jako poslední a o roh se nejedná. Odkop od branky Fabiańského.
     
    33
    Krychowiak postupoval středem, předal doleva Grosickému, avšak jeho centr byl zastaven clonící nohou protihráče.
     
    34
    Özil chyboval, následně rukama stáhl unikajícího protihráče a dostává žlutou kartu.
    Dlouholetý německý kapitán Philipp Lahm si zvyká na novou pozici. Reprezentační kariéru už ukončil a utkání tak sleduje z pohodlí domova.

     
    35
    Pas na Lewandowského byl příliš dlouhý, míč je v rukou Neuera.
     
    36
    Zajímavá myšlenka Özila, kdyby vyšla, jeden z Němců by byl sám před brankářem.
     
    37
    Prostor před vápnem je přehuštěný a hráči v černobílém se nedokážou prosadit přes hradbu těl. Další zablokovaná střela.
     
    37
    Další akce Německa začne u Neuera.
     
    38
    Nečekaná kolmice skrz polskou obranu, ale těsný ofsajd.
     
    40
    Błaszczykowski se ocitl za obranou, chtěl sklepnout někomu ze druhé vlny, ale v ní nikdo nebyl.
     
    41
    Boateng dobře zasáhl před Grosickim a poslal míč Neuerovi k odkopu.
     
    41
    Výborná obranná rybička Jędrzejczyka.
     
    41
    Grosicki předvedl individuální techniku a nějakou dobu udržel míč proti přesile. Teď už hraje opět Neuer.
     
    42
    Kroos chyboval na půlce, Błaszczykowski mu sebral míč a jen těsný ofsajd zabránil Lewandowskému v samostatném úniku!
     
    43
    Po delší době trocha vzrušení před Fabiańskim. Rohový kop.
     
    43
    Neúspěšný. Němci však pokračují na míči.
     
    44
    Taktické šachy před polským vápnem pokračují.
     
    44
    Krychowiak prohrál souboj s Khedirou, který z voleje vypálil, ale netrefil míč ideálně a Fabiański mohl zůstat v klidu.
     
    45
    Mączyński musel stáhnout pronikajícího soupeře a vidí žlutou kartu.
     
    45
    Ihned poté rozhodčí Kuijpers končí první poločas.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

    Velmi výstižný obrázek. Obrany zatím nad útokem naprosto dominují.

     
    Je za námi první poločas zápasu, ve kterém si vítěz zajistí postup do osmifinále. Německo i Polsko k tomu mají stále stejně daleko, jako před začátkem utkání. Němci jsou sice mnohem více na míči (65 % času) a obvykle ovládají střed pole, před polskou šestnáctkou však stojí dobře zaparkovaný autobus, se kterým si naši západní sousedé nevědí rady. Severní sousedé by naopak rádi chodili do brejků, ale několik možností, co měli, nedokázali pořádně rozvinout. Výsledkem je poločas bez jediné střely na branku, pouze se třemi žlutými kartami a nepříliš atraktivní podívanou. Pokud některý tým bude chtít vyhrát, bude muset výrazně zlepšit svoji hru a hlavně soupeře něčím překvapit.
     
    Hráči se vrací na hřiště, za okamžik začne druhý poločas. Výkop provedou Poláci.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ihned z výkopu rozehrálo Polsko parádní akci, na jejímž konci byl osamocený Milik na malém vápně, avšak centr byl nízký, Milik se musel sklánět a ani tak netrefil pořádně míč.
    46. Arkadiusz Milik pohrdl obrovskou šancí!
     
    47
    Kroos vysunul Götzeho do vápna, jeho rána vyprášila rukavice Fabiańského. Obrana poté odkopla míč na roh.
     
    48
    Ani z tohoto rohu nezapršelo a červení jdou vpřed.
     
    48
    Hummels chyboval před brankou, Lewandowski dojížděl míč skluzem, ale Neuer byl u něj dřív.
     
    49
    Na centr nikdo z Němců nedoskočil a Jędrzejczyk vhazuje.
     
    50
    Polský tým vstoupil do druhé půle mnohem aktivněji, což hře jen prospívá.
    Bývalý reprezentační brankář Německa, Oliver Kahn, by na trávníku v druhé půli přivítal Maria Gómeze

     
    51
    Německo mohlo jít do rozhozené obrany, Özil však dostal přihrávku na dlouhou nohu a míč je v autu.
     
    52
    Piszczek vysunul Milika, který běžel po pravém křídle chvíli sám. Jeden z Němců se však výborně vrátil a těsně před vápnem skluzem polskému útočníkovi míč odebral.
     
    52
    Müller byl chvilku osamocený na penaltě, na poslední chvíli zasáhl Pazdan a sebral Müllerovi potenciální gólovou šanci.
     
    53
    Další útok černobílých se nezdařil, navíc poté faulovali a Polsko bude rozehrávat poblíž vlastní šestnáctky.
     
    54
    Krychowiak zastavil Kroosovu rozehrávku, Polsko se vrhlo vpřed a Jędrzejczyk získal rohový kop.
     
    55
    Milik poslal prudký míč na malé vápno, kde vládli němečtí stopeři.
     
    55
    Grosicki stáhl soupeře za dres k zemi a dobře věděl, že následovat bude žlutá karta.
     
    56
    Němcům se však v útoku proti postavené obraně vůbec nedaří.
     
    57
    Hummels si nechal utéct míč do autu.
     
    57
    Krychowiak si pokryl míč, postupoval k vápnu soupeře a Müller ho zezadu složil k zemi. Zajímavý trestný kop 26 metrů od branky.
     
    58
    K míči se staví Lewandowski.
     
    59
    Lewandowski jen posunul patou míč Milikovi, kterému však nevyšel ideálně rozběh. Přesto jeho střela pořádně protáhla Neuera, přestože šla těsně vedle.
    59. Nečakaně zahraný "přímák" zakončil Milik těsně vedle
     
    59
    Chyba Německa a Lewandowski mohl na hraně ofsajdu utíkat do šance. Na hranici vápna byl odzbrojen.
     
    60
    Błaszczykowski skvělým zákrokrem obral o míč Götzeho. Němci jsou v postupném útoku čím dál více zoufalí.
     
    61
    Opět Błaszczykowski v akci. V souboji s Özilem upadl a je pískáno.
     
    62
    Draxler nezvládl svoji akci, Fabiański chvíli váhal s odkopem.
     
    63
    Černobílí jsou usazeni na útočné polovině, ale to je asi tak vše, co se zatím dá říct.
     
    64
    Pazdan sebral míč Müllerovi, Polsko se však z balónu dlouho neradovalo.
     
    65
    Další přenesení hry do křídla na Hectora. Ten sice dokázal zpracovat, ale při zasekávačce uklouzl a o míč přišel.
     
    66
    Tvrdá rána Kroose z velké dálky šla asi metr nad.
     
    66
    První střídání na straně Německa. Neviditelný Götze přepouští místo Schürrlemu.
     
    67
    Boateng tvrdě sundal Milika a dostává žlutou kartu.
     
    68
    Taktické šachy pokračují a nejspíš se nidko nebude divit, pokud zápas skončí 0:0. Tento výsledek by vyřadil Ukrajinu ze hry o přímý postup.
     
    69
    Pěkná souhra Milika s Grosickim. Zakončoval Milik, ale zamotal si míč pod nohama ve výborné pozici. Velká škoda pro Polsko.
     
    69
    Özil se ocitl úplně sám na hraně šestnáctky, avšak z první dal pouze vyniknout polskému brankáři! Výborný zákrok a rohový kop.
    69. Özilovu parádní střelu vytáhl Fabiański nad
     
    70
    Rohové kopy, to je dnes dost smutný příběh.
     
    71
    Schürrle si naběhl na kolmici, avšak z levé strany neměl dost prostoru a síly k přesnějšímu zakončení. Fabiański chytá míč do koše.
     
    71
    Němci podruhé střídají. Na hrot posílají Goméze, dolů jde Draxler. V záloze zůstanou jen 4 muži.
     
    73
    Rychlý kontr Polska táhl Lewandowski, nakonec střílel Mączyński a trefil před sebou stojícího Hummelse.
     
    74
    Schürrle rozhýbal německou levou stranu. Po jeho přihrávce do vápna kopou Němci další roh.
     
    75
    Müller sice nebyl zrovna dobře hlídán, ale míč se k němu nedostal.
     
    75
    Grosicki hrál patičku, ale akce Polska tím skončila. Bude se střídat.
     
    76
    Zápas končí pro Mączyńského, nahrazuje ho Jodłowiec.
     
    77
    Özil a Hector táhli útok po levé straně, přízemní centr před branku úspěšný nebyl.
     
    78
    Özil v další střelecké možnosti, vůbec mu to nesedlo. Němci však pokračovali a výsledkem byla Müllerův pokus nad branku.
     
    79
    Milik nevěděl, co s míčem, až ho ztratil. Vzápětí dostal druhou šanci, chtěl vyslat Lewandowskiho za obranu, ale nestalo se.
    Polští fanoušci by remízu brali všemi deseti

     
    80
    Höwedes chtěl centrovat, ale nebyl to ani centr, ani střela.
     
    80
    Błaszczykowski přepouští místo na hřišti Kapustkovi.
     
    81
    Schürrle dělá vítr. Piszczek ho nezastavil, až Glikovi se to podařilo.
     
    82
    Özil parádní kolmicí vyslal vpřed Hectora, obránce zasáhl na rohový kop. Z něj opět nic nebylo.
     
    83
    Milik si příliš předkopl míč a nadějný brejk skončil hned v zárodku.
     
    84
    Boateng zahrál rukou. Lewandowski na to upozorňoval opravdu hodně a uspěl s tím.
     
    85
    Grosicki zahrál trestný kop z velkého úhlu přímo na bránu. Střílel však doprostřed a hlavně nad.
     
    85
    Höwedes podpořil útok, dostal fantastickou přihrávku do šestnáctky, ale prokázal, že není útočníkem. První kontakt se nepovedl a bylo po šanci.
     
    86
    Uklidnění hry ve středu pole.
    Během mistrovství Evropy jde vše stranou. Zápas pilně sleduje i polský prezident Andrzej Duda!

     
    87
    Poslední střídání Polska. Pro Grosického dnešní mise končí, několik minut si zahraje Peszko.
     
    88
    Jędrzejczyk byl faulován a dlouho mu trvalo, než se zvednul. Zajímavá situace pro červené.
     
    89
    Sice dobře kopnutá standartka na přední tyč, ale mávaný a pískaný ofsajd uklidňuje vzrušení.
     
    89
    Hector se probíjel do vápna, byl složen k zemi a diví se, že nebyl pískán faul. Fabiański bude odkopávat.
     
    90
    Míč u Neuera, rozehrává nakrátko.
     
    90
    Gomez prostrkával Schürrlemu, výborně zasáhla obrana.
     
    90
    Nastavují se 3 minuty.
     
    90+1
    Neuer na půlicí čáře supluje stopera, Němci se dostali k závěrečnému tlaku.
     
    90+2
    Avšak stále je to pouze obléhání soupeřovy šestnáctky.
     
    90+2
    Centr do vápna za záda Müllera. Zkusil nůžky, ale i na ně byl míč příliš daleko.
     
    90+3
    Özil sestřelen Peszkem u rohového praporku, který za to dostává žlutou kartu. Asi poslední možnost zápasu.
     
    90+4
    Kroos centruje na malé vápno, Fabiański nekompromisně boxuje míč daleko od branky a rozhodčí Kuijpers ukončuje zápas.
     
    90+4
    Konec zápasu.
    Hráčem dnešního bezgólového zápasu se stal německý obránce Jerome Boateng

     
    Hráčem zápasu byl vyhlášen německý stoper Jerome Boateng.
     
    První bezbranková remíza tohoto EURA! Poláci sice do druhého poločasu vstoupili aktivněji, avšak po několika minutách se hra vrátila do zajetých kolejí. Němci tlačili, ale absolutně bez nápadu a to na výborně postavený blok nemohlo stačit. Přesto si vypracovali jednu velmi dobrou šanci, ve které dal Özil vyniknout Fabiańskému. Polští hráči nedokázali žádnou z nadějně se vyvíjejících situací zakončit, za celý zápas nevystřelili přímo na branku. Diváci na tribunách sice byli skvělí, ale žádným gólem odměněni nebyli. Remíza 0:0 ponechává oběma soupeřům dobré šance na vítězství ve skupině.
     
    Zápasové statistiky:

    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 3:0.
    Střely mimo: 9:3.
    Rohy: 8:2.
    Ofsajdy: 2:3.
    Fauly: 14:9.
     
    Stade de France nakonec nebyl vyprodaný. Zápas sledovalo 73 648 diváků.
     
    Dnešní program fotbalového EURA 2016 je u konce. Zítra pokračuje dalšími třemi zápasy a v jednom z nich se podruhé na turnaji představí Česká republika. U toho nemůžete chybět. Na shledanou u onlajnů. (23:04:14)
    Internetový obchod Marken.cz vám přináší legendární sortiment Fanklubu defenzivního fotbalu! Pořiďte si originální šálu nebo triko a zařaďte se do skupiny fanoušků, která ví, že nejdůležitější jsou body.

    Libor Štěpán

    Branky:

    Karty:   3. S. Khedira (GER), 34. Özil (GER), 67. J. Boateng (GER) – 45. Mączyński (POL), 55. Grosicki (POL), 90+3. Peszko (POL)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 9:3. Rohy: 8:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 14:9.
    Německo: Neuer (C) – Höwedes, J. Boateng, Hummels, Hector – Kroos, S. Khedira – T. Müller, Özil, Draxler (71. Mario Gómez) – Götze (66. Schürrle).
    Náhradníci: Leno, ter Stegen – Mustafi, Tah, Can, Kimmich, Sané, Schürrle, Schweinsteiger, Weigl, Mario Gómez, Podolski.

    Polsko: Fabiański – Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Błaszczykowski (80. Kapustka), Krychowiak, Mączyński (76. Jodłowiec), Grosicki (87. Peszko) – Milik, Lewandowski (C).
    Náhradníci: Boruc, Szczęsny – Cionek, Salamon, Wawrzyniak, Kapustka, Jodłowiec, Linetty, Peszko, Starzyński, Zieliński, Stępiński.

    Rozhodčí: Kuijpers – van Roekel, Zeinstra

    Diváci: 73 648
    bahis siteleri