Bretagne Classic-Ouest-France Oliver Naesen (IAM Cycling) (kon.)
konec
Bretagne Classic-Ouest-France

Oliver Naesen (IAM Cycling)

(2. Alberto Bettiol (Cannondale Drapac), 3. Alexander Kristoff (Katusha))

sk Neděle 28.08.2016, 13:00Cyklistika
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:00.
     
    Vážení fanúšikovia cyklistiky!

    Vítam Vás pri sledovaní online textového prenosu z cyklistickej klasiky Bretagne Classic – Ouest-France, ktorá sa koná v okolí francúzskeho mestečka Plouay. V menoslove pretekárov týchto pretekov nájdeme aj štvoricu slovenských cyklistov, medzi ktorými nechýba ani Peter Sagan. Celé preteky štartujú o 11:00, my sa Vám s našim prenosom prihlásime okolo 13:00.


    Na presne 200 cyklistov čakajú preteky dlhé 245 kilometrov. Profil trate nie je až taký náročný z hľadiska kopcov na trati ako skôr mimoriadnej dĺžky. Na tú sú však špičkoví cyklisti zvyknutí z „jednorázoviek“, ktoré absolvujú najmä v jarnej časti sezóny. Trať vedie Bretónskym polostrovom, a tak rozhodne nemôžeme čakať žiadne náročné kopce. Medzi menami najväčších favoritov sa spomína aj Slovák a ešte stále úradujúci majster sveta Peter Sagan. Veľkým konkurentom Tourminatora však bude aj čerstvý olympijský víťaz z Ria de Janeiro Greg van Avermaet z BMC. Pri hľadaní favoritov na víťazstvo netreba zabúdať ani na silnú dvojicu z Teamu Astana Lars Boom-Lieuwe Westra či špecialistu na klasiky z tímu Lotto-NL Jumbo Sepa Vanmarckeho. Okrem nich dnes uvidíme aj Toma Boonena, Michaela Matthewsa či Johna Degenkolba. Kým Petrovi Saganovi bude na ceste za triumfom pomáhať aj jeho starší brat Juraj spoločne s Michaelom Kolářom, tak Gregovi van Avermaetovi sa zase bude snažiť pomôcť Peter Velits.
    Majstrovstvá sveta v Katare sa nezadržateľne blížia a práve táto klasika je jednou z posledných skúšok favoritov, aby zistili, ako na tom sú so silami v sezóne, počas ktorej už absolvovali napríklad aj extrémne náročné olympijské preteky.
     
    Náš online prenos z pretekov Bretagne Classic-Ouest-France sa práve začína!
     
    168,5
    Do pretekov vstupujeme v čase, kedy jazdcom do cieľa zostáva 168,5 kilometra.
     
    168
    Hneď na úvod tu máme mimoriadne nepríjemnú správu pre fanúšikov Petra Sagana. Úradujúci majster sveta totiž pred pár minútami z dnešných pretekov odstúpil! Podľa správ z oficiálneho twitterového konta jeho tímu Tinkoff sa Peter dnes na bicykli necítil vôbec dobre. Pravdepodobne v tom bude nejaká infekcia.
     
    166
    Ja však pripomínam, že aj napriek odstúpeniu Petra Sagana má Slovensko v týchto pretekoch zastúpenie v podobe jeho brata Juraja Sagana, Michaela Kolářa a Petra Velitsa. Z českých cyklistov sa predstavuje Roman Kreuziger.
     
    163
    Aktuálna situácia na trati je nasledovná: Pred pelotónom sa už dlhšie pohybuje osemčlenná skupina, ktorej aktuálny náskok pred pelotónom je 4:45 min.
     
    160
    V úniku máme týchto jazdcov: Jack Bauer (Cannondale Drapac), Jean-Marc Bideau (Fortuneo VitalConcept), Romain Combaud (Delko Marseille Provence), Damien Gaudin (Ag2r La Mondiale), Olivier Le Gac (FDJ), Matej Mohorič (Lampre-Merida), Simone Andreetta (Bardiani CSF) a Alexandre Pichot (Direct Energie).
    Takto vyzerá profil trate, ktorú dnes cyklisti absolvujú.

     
    156,5
    Špeciálnu motiváciu vyhrať dnes má určite belgický jazdec Jens Debusschere z tímu Lotto Soudal, ktorý práve dnes oslavuje svoje 27. narodeniny.
     
    155
    Venujme sa však situácii na trati. Na čele pelotónu vyvíja aktivitu najmä tím Katusha, ktorý má dnes jasného lídra. Nie je ním nik iný ako Nór Alexander Kristoff, ktorý tu dokázal uspieť vlani po tom, čo v záverečnom špurte zdoal Simone Poziho, Ramunasa Navardauskasa či Gregu Boleho.
    Pierrick Fedrigo dnes ide svoje posledné preteky v kariére.

     
    150
    Cyklisti majú pred sebou posledných 150 kilometrov a náskok vedúcej osemčlennej skupiny je stále na hranici okolo 4:45 min.
     
    145
    Jedným z hlavných favoritov na dnešný triumf je určite aj čerstvý olympijský víťaz z Ria de Janeiro z tímu BMC Greg van Avermaet. Jeho veľkým pomocníkom by mal byť slovenský cyklista Peter Velits. Otázne však je, akú formu si van Avermaet do Bretónska priviezol.
     
    143
    Na cyklistov začalo v posledných minútach mierne pršať, tak verme, že to nebude mať na preteky veľký vplyv a nebudeme svedkami nejakých škaredých pádov v pelotóne. Aktuálna situácia z trate hovorí o tom, že náskok unikajúcej osmičky sa stenčil na 4:15.
    Greg van Avermaet dnes štartuje na špeciálne upravenom pozlátenom bicykli.

     
    139
    V menoslove víťazov tejto klasiky z minulých rokov nájdeme viacero známych cyklistických mien: Sylvain Chavanel, Thomas Voeckler, Edvald Boasson Hagen, Simon Gerrans či Vincenzo Nibali. V Plouay však dokázal v roku 2008 uspieť aj Pierrick Fedrigo, ktorý sa dnes lúči so svojou kariérou.
     
    137
    Náskok úniku klesol už hlboko pod štyri minúty. Na čele pelotónu stále vidíme veľmi dobre pracujúci tím Katusha, ktorému pomáha aj Lotto Soudal. Naopak, Thomas Voeckler mal pravdepodobne nejaké problémy, pretože sa aktuálne ocitol až za kolónou mechanických vozidiel.
     
    133
    Kilometre nám z dnenšných pretekov pekne odsýpajú a už ich cyklistom zostáva do cieľa len niečo viac ako 130. Vyzerá to tak, že pelotón má všetko absolútne pod kontrolou. V priebehu pár minút klesla jeho strata na osmičku jazdcov v úniku už pod 3:30 min.
     
    130,5
    Tak dnes to určite nebude deň Thomasa Voecklera. Obľúbený Francúz v službách Direct Energie mal nepríjemný pád a dlho uvažoval, či vôbec bude v pretekoch pokračovať.
    Takto to vyzerá v úniku. Na tomto obrázku je na jeho čele Olivier Le Gac z FDJ.

     
    127
    Strata pelotónu na skupinku vpredu je už len 3:30 min. Je tak takmer isté, že napriek veľkej snahe unikajúcich cyklistov, je ich šanca na triumf na cieľovej páske v Plouay len v teoretickej rovine. Skvelú prácu na čele pelotónu naďalej pre Alexandra Kristoffa odvádza tím Katusha.
    Thomas Voeckler na zemi po nepríjemnom páde.

     
    121
    Na trati sa momentálne nič zaujímavé nedeje. Pelotón postupne sťahuje sekundu po sekunde náskok osmičky jazdcov v úniku. Pripomeňme si zloženie dnešného úniku dňa. Vpredu máme takmer od úvodu pretekov týchto osem cyklistov: Jack Bauer (Cannondale Drapac), Jean-Marc Bideau (Fortuneo VitalConcept), Romain Combaud (Delko Marseille Provence), Damien Gaudin (Ag2r La Mondiale), Olivier Le Gac (FDJ), Matej Mohorič (Lampre-Merida), Simone Andreetta (Bardiani CSF) a Alexandre Pichot (Direct Energie).
     
    118
    Skutočne veľký obdiv si zaslúži Thomas Voeckler. Kamery priameho prenosu nám teraz ponúkli záber na jeho ľavú ruku, ktorá je kompletne celá od krvi. Len pripomínam, že vo Francúzsku v týchto chvíľach stále prší, a tak to pre miláčika domácich fanúšikov určite nie je nič jednoduché.
     
    114
    Domáci cyklisti majú klasiku Bretagne Classic-Ouest-France skutočne radi. Tak ako sme spomínali, len v posledných sezónach tu dokázali triumfovať Sylvain Chavanel či Thomas Voeckler. Dnes by sa o niečo podobné mohli pokúsiť Arnaud Démare, Nacer Bouhanni či opäť Sylvain Chavanel.
     
    111
    Ešte doplnenie k účasti českých cyklistov. Okrem Romana Kreuzigera z Tinkoffu sa v pelotóne nachádza aj jazdec poľského tímu CCC SprandI Polkowice Jan Hirt. Medzitým sa náskok úniku takmer nezmenil, aktuálne má hodnotu 3:20 min.
     
    108
    Na čele pelotónu sa to len hemží červenými dresmi. Vidíme tam jazdcov Katushe, Lotto Soudal ale aj Cofidisu.
     
    107,5
    No a práve tím Katusha prišiel v tejto chvíli o jedného zo svojich dôležitých jazdcov, keď z pretekov odstúpil Belgičan Jurgen van den Broeck!
     
    104,5
    Dážď robí pretekárom stále väčšie problémy. Tempo v pelotóne medzitým mierne kleslo a náskok unikajúcej skupiny sa vyšplhal opäť až k hranici takmer štyroch minút.
    Jurgen van den Broeck už v pretekoch nepokračuje.

     
    100
    Do cieľa nám zostáva posledných 100 kilometrov! Situáciu na trati stále komplikuje dážď. Aktuálny náskok osmičky Jack Bauer (Cannondale Drapac), Jean-Marc Bideau (Fortuneo VitalConcept), Romain Combaud (Delko Marseille Provence), Damien Gaudin (Ag2r La Mondiale), Olivier Le Gac (FDJ), Matej Mohorič (Lampre-Merida), Simone Andreetta (Bardiani CSF) a Alexandre Pichot (Direct Energie) je 3:47 min.
     
    95,5
    Na trati nič nové. Z aktivity pelotónu je jasné, ktoré tímy si dnes trúfajú na víťazstvo na cieľovej páske v Plouay. Skvelú prácu odvádza Katusha, ale aj Lotto Soudal. Informácie o slovenských cyklistoch Jurajovi Saganovi, Michaelovi Kolářovi ani Petrovi Velitsovi momentálne nemáme žiadne. Pravdepodobne sa však nachádzajú bezpečne v pelotóne, keďže tempo hlavnej skupiny nie je nijak vysoké.
     
    93
    V úniku sú podľa očakávania najviac vidieť Jack Bauer, Matej Mohorič a Olivier Le Gac, ktorí na čele pretekov často udávajú tempo.
    100 kilometrov do cieľa bol náskok jazdcov v úniku presne 3:30 min.

     
    90
    V posledných pár okamihoch začal pelotón opäť pracovať na plné obrátky a jeho strata na čelo pretekov začala opäť klesať. Aktuálne je to 3:15 min.
    Domáci fanúšikovia si dnes veľa sľubujú najmä od Nacera Bouhanniho z Teamu Cofidis.

     
    85,5
    Do čela pelotónu sa pomaly presúvajú aj jazdci Trek-Segafredo, ktorí dnes majú na výber troch lídrov: Giacomo Nizzolo, Boy van Poppel či Jasper Stuyven.
     
    83,5
    Náskok ôsmich cyklistov v úniku klesá stále viac, teraz je už len tesne nad hranicou troch minút.
     
    80
    Jazdcom v úniku sa ich pár hodín slávy kráti stále rýchlejšie. Ich náskok klesol už len k hranici dvoch minút.
     
    78
    Vedúca osmička pretekárov ide už skutočne z posledných síl. Skvelú robotu odvádza najmä Jack Bauer z tímu Cannondale Drapac, no náskok jeho skupinky pred pelotónom je už len 1:35 min.
     
    76
    Vzhľadom na profil pretekov a odstúpenie Petra Sagana existuje veľká šanca, že to dnes v Tinkoffe skúsia v závere s druhým slovenským šprintérom Michaelom Kolářom. Ten svoju rýchlosť doteraz ukazoval najmä na menej významných etapových či jednorazových pretekoch.
     
    70
    Do cieľa v Plouay zostáva posledných 70 kilometrov a v pelotóne si zrejme uvedomili, že svoju stratu na únik sťahujú až príliš rýchlo, a tá sa tak za posledných niekoľko kilometrov zmenila len minimálne.
    Jazdci v úniku robia, čo môžu, no víťazstva sa dnes pravdepodobne ani jeden z nich nedočká.

     
    64
    V pelotóne všetko pod kontrolou, jeho strata klesá sekundičku po sekundičke. Aktuálne je na hranici 1:22 min.
     
    60
    Máme pred sebou posledných 60 kilometrov. Na hodinách je práve 15:45, a to znamená, že cyklisti idú takmer presne podľa plánu organizátorov. V cieli by sa mali objaviť približne o hodinu.
     
    59
    Na čele pelotónu vidíme azda po prvý raz väčšiu aktivitu od tímu Etixx – Quick-Step a BMC.
     
    56,5
    Osmička jazdcov v úniku spolupracuje čím ďalej, tým menej. Ich náskok je už len 1:10, a tak je len otázkou času, kedy ich pelotón dostihne.
     
    54,5
    Tak a náskok úniku klesol už pod jednu minútu a naďalej padá. Už je to len 50 sekúnd!
     
    53,5
    V pelotóne sa už v týchto chvíľach začínajú útoky. Roztrhať skupinu favoritov sa pokúsil jeden z jazdcov Lotto Soudal.
     
    52
    Jack Bauer (Cannondale Drapac), Jean-Marc Bideau (Fortuneo VitalConcept), Romain Combaud (Delko Marseille Provence), Damien Gaudin (Ag2r La Mondiale), Olivier Le Gac (FDJ), Matej Mohorič (Lampre-Merida), Simone Andreetta (Bardiani CSF) a Alexandre Pichot (Direct Energie). Také bolo zloženie dnešného úniku dňa, ktorý sa práve v týchto chvíľach stáva minulosťou a na posledných niečo viac ako 50 kilometroch nás čakajú skutočné zaujímavé preteky!
     
    47
    Pelotón práve absolvuje jeden z krátkych zjazdov a na jeho čele sa moemntálne pohybuje Alexis Gougeard z Ag2r La Mondiale. Sympatická je aj snaha Mateja Mohoriča z Lampre-Merida, ktorý strávil celý deň v úniku, no naďalej má ešte evidentne dosť síl. Vidíme tam aj jedného z jazdcov Etixxu – Quick-Step.
     
    44,5
    Tak napokon z viacerých atakov vznikol pomerne zaujímavý náskok pre skupinu okolo 20 jazdcov. Je tam aj jeden z jazdcov Lampre-Merida, avšak nemal by to byť Matej Mohorič. Tomu už pravdepodobne definitívne odišli posledné zvyšky síl a bol pohltený pelotónom.
     
    43
    Podľa všetkého by sa mali vpredu okrem iných nachádzať aj dvaja jazdci tímu Trek Segafredo Giacomo Nizzolo a Jasper Stuyven.
     
    37,5
    Z tímu BMC Racing vidíme pred pelotónom talianskeho pretekára Daniela Ossa. Medzitým sa nám unikajúca skupina zúžila na deväť cyklistov.
     
    36
    Skvelý výkon dnes predvádza aj Jack Bauer z tímu Cannondale Drapac. Už pred pár minútami sa mi zdalo, že by to mohol byť práve on v drese tohto amerického tímu, kto je v tej čelnej skupinke. Len pripomínam, že Bauer bol už členom pôvodného úniku dňa, ktorý bol pred niekoľkými minútami dostihnutý.
     
    33
    Vidíme tam aj Simona Geschkeho s jeho už tradičnou vypestovanou bradou. Zaútočiť sa pokúsil Daniel Oss, ku ktorému sa pridal aj ďalší z pretekárov.
     
    31
    Tak ako sme očakávali, od dostihnutia úniku dňa sledujeme skutočne zaujímavé preteky. Pred peolotónom sa nachádza veľká skupina jazdcov, z ktorých približne 8-9 má mierny náskok. Už v týchto chvíľach sa začína boj o víťazstvo.
     
    28,5
    Z veľkej unikajúcej skuúiny sa utrhla päťica jazdcov, medzi kotrými je Alexis Gougeard či Jack Bauer. Za nimi je približne dvadsať jazdcov a v tejto skupine už vidíme aj dres tímu Tinkoff. Či je to jeden zo slovenských zástupcov v tomto zoskupení, ťažko povedať.
     
    28
    V jednej z ostrých ľavotočivých zákrut došlo na konci pelotónu ku kolízii, v ktorej sme videli zástupcov tímu Lampre-Merida, ale aj BMC Racing.
     
    26,5
    Unikajúca skupina si vypracovala viac ako polminútový náskok. Zaostávať však začína Alexis Gougeard.
     
    26
    Medzitým sa zvyšní jazdci zaradili späť do pelotónu, na čele ktorého teraz vidíme Daniela Ossa.
     
    22,5
    Tak napokon Jack Bauer z toho absolútneho čela už odpadol a tým jazdcom v drese Cannondalu je Talian Alberto Bettiol. Tomu robí spoločnosť aj Oliver Naesen z IAM Cycling a jeden z jazdcov tímu Wanty Groupe Gobert. Za nimi sa vytvorila dvojica Alexis Gougeard- Jesus Herrada.
     
    21
    Tak teraz je to poriadne rozhádzané. Vpredu je spomínaná trojica, ktorá má na zvyšok štartového poľa náskok už 38 sekúnd. V skupine prenasledovateľov by sa podľa všetkého mal okrem Gougearda a Herradu nachádzať aj Sylvain Chavanel.
     
    18,5
    Grafika priameho prenosu nám ešte stále neponúkla kompletné zloženie skupiny nachádzajúcej sa za vedúcim triom. Čo je však jasné, je to, že náskok tria na čele je už 57 sekúnd na skupinu prenasledovateľov a 1:14 min. na zvyšok pelotónu.
     
    16
    Tak tým jazdcom Wanty Groupe Gobert, ktorý robí spoločnosť Oliverovi Naesenovi s Albertom Bettiolom na čele pretekov je Guillaume Martin. Ich náskok je aktuálne 1:04 min.
     
    15
    V skupine prenasledovateľov sa takmer vôbec nespolupracuje, a tak sa dá čakať veľké množstvo atakov. Teraz to napríklad skúša jeden z favorizovaných Belgičanov Sep Vanmarcke.
     
    14
    14 kilometrov do cieľa má vedúca trojica Martin, Naesen, Nettiol náskok 1:01 min.
     
    13
    Sep Vanmarcke si dokázal vytvoriť pred pelotónom mierny náskok. Bude zaujímavé sledovať, či to tento špecialista na klasiky dotiahne až do vedúcej skupiny alebo ho napokon pelotón pohltí.
     
    12
    Tak napokon to Vanmarckemu nevyšlo, aj keď v jednu chvíľu to s jeho náskokom vyzeralo skutočne nádejne. Skvelú prácu opäť odviedol celý tím Katusha. Do cieľa zostáva posledných 12 kilometrov a náskok vedúcej trojice je 56 sekúnd.
     
    10
    Posledných 10 kilometrov pred nami a náskok vedúceho tria je presne jedna minúta! Nádej pre triumf niektorého z jazdcov v pelotóne ešte stále žije.
     
    8
    Ak by sme to mali vyjadriť cyklistický žargónom, v pelotóne sa momentálne ide úplná podlaha. Veľkú snahu vyvíjajú v týchto chvíľach najmä Orica Bikeexchange a SKY.
     
    6
    Orica skvelým spôsobom teraz pracuje pre Michaela Matthewsa. Náskok vedúceho tria klesol už na 45 sekúnd.
     
    5
    Neuveriteľný výkon teraz predvádzajú domestikovia Oricy, keď za necelý kilometer stiahli 15 sekúnd náskoku skupinky na čele!
     
    4
    Naesen s Bettiolom sa dokázali odpútať od Francúza Martina, ich náskok naprieko tomu klesol už len na 17 sekúnd! Tímy na čele pelotónu sa teraz príkladne striedajú a je takmer jasné, že aj tento únik sa im pdoarí zlikvidovať.
     
    3
    Tak som to pravdepodobne zakríkol. V pelotóne sa začalo útočiť a spolupráca jednotlivých tímov prestáva fungovať. Náskok vedúcej dvojice je už len 11 sekúnd!
     
    2
    Alberto Bettiol s Oliverom Naesenom si v týchto chvíľach siahajú na absolútne dno svojich síl. Ak budú do posledných metrov príkladne spolupracovať, ich šanca na víťazstvo je celkom veľká.
     
    1
    Posledný kilometer pred nami, Naesen s Bettiolom majú stále mierny náskok!
     
    0,5
    Oliver Naesen sa v týchto chvíľach vyváža za Albertom Bettiolom a pravdepodobne bude útočiť zozadu!
     
    CIEĽ
    Víťazom klasiky Bretagne Classic-Ouest-France sa stáva jazdec IAM Cycling OLIVER NAESEN!
     
    Tretí napokon skončil a špurt pelotónu vyhral obhajca prvenstva z minulého roka Alexander Kristoff z Katushe!
     
    Bohužiaľ, ani jeden zo slovenských cyklistov sa v záverečnom špurte nepresadil.
     
    Cyklistické preteky Bretagne Classic-Ouest-France sa skončili.
     
    Skončili sa jednorazové cyklistické preteky Bretagne Classic-Ouest-France v okolí mestečka Plouay. Z víťazstva sa napokon vďaka úspešnému úniku teší belgický jazdec Oliver Naesen z tímu IAM Cycling. Bohužiaľ, Peter Sagan musel už po približne dvoch hodinách pretekov odstúpiť zo zdravotných dôvodov a ani jeden z trojice Juraj Sagan, Michael Kolář a Peter Velits sa v záverečnom špurte aspoň o tretie miesto nepresadil. S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim a prajem pekný zvyšok nedele! (17:13:59)

    Jakub Kocourek

    bahis siteleri