Kvalifikace VC Brazílie Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace VC Brazílie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Sobota 12.11.2016, 17:00 • Okruh: Interlagos, Sao Paulo, Brazílie • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 17 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu, po němž už můžeme znát nového mistra světa pro sezonu 2016. Pokud Nico Rosberg vyhraje, stane se poprvé v kariéře světovým šampionem. Mějte se fajn a hezký sobotní večer. (18:15:17)
     
    Je za námi kvalifikace na Velkou cenu Brazílie, v níž jsme viděli několik překvapení. Ve druhé části zůstali oba piloti Williamsu Valtteri Bottas (11. místo) a miláček brazilského publika Felipe Massa (13. pozice). Naopak skvělý výsledek zajel Romain Grosjean, jenž se prodral až do závěrečného segmentu a nakonec skončil sedmý. Pole position pro sebe získal Lewis Hamilton, který porazil Nica Rosberga rozdílem jedné desetiny. Druhou řadu obsadí Kimi Räikkönen a Max Verstappen.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Brazílie: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Räikkönen, 4. Verstappen, 5. Vettel, 6. Ricciardo, 7. Grosjean, 8. Hülkenberg, 9. Pérez, 10. Alonso, 11. Bottas, 12. Gutiérrez, 13. Massa, 14. Kvjat, 15. Sainz, 16. Palmer, 17. Button, 18. Magnussen, 19. Wehrlein, 20. Ocon, 21. Ericsson, 22. Nasr.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Lewis Hamilton projel cílem v čase 1:10.736. Za zády měl Nica Rosberga, který byl v první části tratě rychlejší, ale nakonec ztratil desetinu sekundy. Pole position tak získává LEWIS HAMILTON. To byla bitva!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:05
    Aby se to nepletlo, do garáže pro změnu zajel Romain Grosjean. Ten už se v závěru kvalifikace na trati neukáže.
     
    2:20
    Romain Grosejan zajel slušný čas a zaujal sedmou příčku. Přestávka skončila a jezdci se začínají vracet do epicentra dění.
     
    3.05
    Do konce kvalifikace zbývají tři minuty a nikomu z odpočívajících pilotů se zatím nechce na trať.
     
    4:10
    Romain Grosjean krouží na dráze zcela sám, ale za malou chvíli mu budou dělat společnost i další borci.
     
    5:14
    Nad Interlagosem je hodně zataženo, ale déšť zatím průběh kvalifikace nikterak neovlivnil. Romain Grosjean už vyjel na trať, ale má k dobru jen něco kolem pěti minut.
     
    6:15
    Žádný měřený čas dosud nezajel Romain Grosjean, který se zatím "fláká" u svých mechaniků. Všichni jezdci mezitím odbočili do garáží a na trati tak panuje klid před závěrečnou bouří.
     
    7:38
    Jak Lewis Hamilton, tak Nico Rosberg zajeli do garáže a nabírají poslední síly k závěrečným bojům o pole position.
     
    8:25
    Na bronzové pozici se Iceman neohřál moc dlouho, neboť jej překonal Max Verstappen. Holanďan ztratil na Lewise Hamiltona přes půl vteřiny.
     
    9:02
    Jako první projel cílem Lewis Hamilton, jehož vzápětí následoval Nico Rosberg, který nakonec ztratil 162 tisícin. Na třetí místo se zařadil Kimi Räikkönen.
     
    10:05
    Rosberg s Hamiltonem najeli do prvního měřeného kola a v prvním sektoru je o něco málo rychlejší aktuální lídr průběžného pořadí mistrovství světa.
     
    11:35
    Oba piloti Mercedesu ihned opustili pit lane a zřejmě mezi těmito dvěma kumpány se znovu rozhodne o držiteli pole position.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších překvapivě neprošel Valtteri Bottas, který skončil jedenáctý. Spolu s ním nepostoupili Gutiérrez, Massa, Kvjat, Sainz a Palmer.

    Michal Šandor