Švédsko - Česko 9:2 (kon.) | Skotsko - Česko 6:2 (kon.)
konec
Skotsko - Česko

6:2

(1:0, 1:0, 0:1, 2:0, 0:1, 0:0, 0:0, 1:0, 1:0, X:X)

Pátek 25.11.2016, 20:05Curling - ME žen • O 3.–4. místo
     
    Já se s vámi pro dnešní den loučím, velmi bych vám všem chtěl za sebe i za své kolegy Patrika Sandeva a Libora Štěpána, kteří vás provázeli i dalšími přenosy z turnaje, poděkovat za pozornost! (22:30:52)
     
    Český tým nakonec na medaili nedosáhl, ale v Braeheadu za sebou nechal obrovský dojem a prošel si významnou školou. Bohužel v play-off se prokázala vyhrannost soupeřek.
     
    10
    Konec zápasu
     
    10
    Je hotovo! Muirheadová zahrává take-out českého kamene, tím končí i teoretické šance na zisk čtyřky v tomto endu! Ačkoliv rodačka z Perthu na domácím turnaji prohrála jen jeden zápas, na lepší jak bronzovou medaili pro skotský tým to nestačilo.

    Anna Kubešková, Alžběta Baudyšová, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová a Ezhen Kolčevská vybojovaly pro český curling historické umístění, čtvrté místo na evropském šampionátu.
     
    10
    Baudyšová ještě posílá kámen do kruhů.
     
    10
    Sloanová následně hraje take-out českého kamene z kruhů.
     
    10
    Sloanová chtěla zahrát double takeout a tím prakticky ukončit zápas, ale neuspěla, jeden český guard zůstal před kruhy. I tak jsou české šance velmi mizivé.
     
    10
    Před kruhy jsou momentálně dva české guardy, týmu Anny Kubeškové pak zbývá zahrát ještě čtyři kameny. Jestli by chtěly Češky ještě pomýšlet na medaili, musely by být nakonec všechny bodované.
     
    10
    Co naplat, skotskému celku stačí jediné – prostě toho co nejvíce čistit. A to zatím funguje.
     
    10
    Český tým se nevzdává a zkouší ještě štěstí, jde se na desátý end, který ale s největší pravděpodobností ukončí tento zápas.
     
    10
    Začátek desátého endu.
     
    9
    Konec devátého endu.
     
    9
    Muirheadová zahrála přesný take-out, Kubeškové už nezbývalo nic jiného, než se pokusit o těžký double take-out, kterým by uhrála v případě úspěchu dvojku a snížila. Záměr ale nevyšel, skotský tým připisuje jedničku, vede 6:2.
     
    9
    Zvláště když Kubeškové nevyšel záměr zahrát double take-out. Muirheadová má před sebou poslední odhoz tohoto endu.
     
    9
    Teď Muirheadová chybovala, neodehrála přesný take-out českého kamene, ten zůstal na kraji kruhů. I tak je šance třeba na zisk dvojky velmi diskutabilní.
     
    9
    Češky už musí prostě jít do plných, není čas na ostych. Baudyšová poslala kámen do středu kruhů, Sloanová ho nekompromisně odehrála pryč.
     
    9
    Další take-out skotského celku.
     
    9
    Adamsová zahrála výborný take-out, Plíškové záměr naopak nevyšel ideálně. Skotský tým úspěšně hájí pozice a hlavně bronzové vedení.
     
    9
    Skotka Grayová hraje své kameny do kruhů, Svatoňová zahrála nejprve guard, druhým pak poslala kámen do kruhů, ale tak, že oba skotské posunula do samého středu.
     
    9
    Začátek devátého endu.
     
    8
    Konec osmého endu.
     
    8
    Muirheadová situaci zvládla krásným kamenem typu "raise", kdy trefila červený skotský kámen na přední části kruhů a ten posunula do středu! Je z toho skotská jednička a domácí hráčky jsou již velmi blízko bronzovým medailím!
     
    8
    A Kubešková staví další kámen do kruhů a Muirheadová teď musí zahrát draw tak, aby urvala aspoň jedničku. Jinak taky může přijít česká dvojka!
     
    8
    Odhoz Muirheadové končí na přední části kruhů těsně u toho českého, ale tak, že žlutý český je stále lepší.
     
    8
    Anna Kubešková staví před kruhy guard, chce tak samozřejmě hlídat český kámen v kruzích a nutit Skotky bodovat, či dokonce nějaký bod ukrást.
     
    8
    Skotky opravdu jen čistě vyrážejí kameny před kruhy tak, aby měly situaci pod kontrolou a mohli neustále řešit případné komplikace v kruzích.
     
    8
    Za to Adamsová hraje výtečně a svými dvěma kameny pročistila prostory před kruhy. To znamená, že náš celek má těžší práci při snaze ukrást body.
     
    8
    Další zdařilý český guard a další drobný neúspěch Grayové, která je zatím ze skotského kvartetu statisticky nejslabší hráčkou.
     
    8
    Svatoňová postavila guard, Grayová chtěla vzápětí umístit kámen do kruhů, ale zahrála příliš silně a její odhoz končí mimo hru.
     
    8
    Začátek osmého endu.
     
    7
    Konec sedmého endu.
     
    7
    Kubešková se nakonec rozhodla zahrát takeout, Muirheadová zahrává znovu tak, aby skončil end bez bodů.
     
    7
    Kubešková zahrála dobrý take-out, Muirheadová nechala po vyčištění od ostatních kamenů ten svůj na přední části kruhů u centre line. A za něj by mohly nyní české hráčky stavět své kameny.
     
    7
    Baudyšová se také snažila zahrát double take-out, ale netrefila kámen vpředu ideálně. Následně Sloanová opět čistá kruhy od českých kamenů.
     
    7
    Skotky mají jasný záměr – nedopustit komplikovanou hrou a hlídat situaci v kruzích tak, aby byla co nejpřehlednější a český tým tak neměl větší šance bodovat. To se po skvělém double takeoutu Sloanové daří domácím hráčkám perfektně.
     
    7
    Adamsová zahrála dobrý take-out, podobně reaguje Plíšková.
     
    7
    Svatoňová staví svůj druhý kámen velmi přesně za předchozí guard, pokus Grayové zahrát take-out nevyšel.
     
    7
    Český tým staví prostřednictvím Svatoňové guard, Grayová posílá svůj kámen do kruhů.
     
    7
    Začátek sedmého endu.
     
    6
    Konec šestého endu.
     
    6
    Dle očekávání vše dospělo do čistého endu, žádný tým neboduje, Muirheadová posledním hodem vyráží ze hry český kámen a i svůj posílá ze hry.
     
    6
    Teď staví do čistých kruhů svůj kámen Anna Kubešková.
     
    6
    Po sérii stoprocentně zvládnutých take-outů jsou kruhy prakticky čisté, je v nich jen ten poslední odhozený kámen, kterým zahrála take-out Alžběta Baudyšová.
     
    6
    A Tereza Plíšková zahrává výborný take-out, kterým dostává jediný skotský kámen z prostoru před teeline ze hry a svůj schovává za guard.
     
    6
    Grayové takeout příliš nedopadl, kámen vyrazil sice český, ale posunul mírně do strany i onen skotský schovaný za guardem.
     
    6
    Grayová zahrála dobrý "draw" za český guard, Svatoňová pak staví kámen vedle skotského na začátek kruhů.
     
    6
    Začátek šestého endu.
     
    V tuto chvíli tedy probíhá krátká přestávka po pátém endu. Do šestého vstoupí s výhodou posledního kamene skotské hráčky.
     
    5
    Konec pátého endu.
     
    5
    Kámen šel zprvu možná dobře, ale pak přišel hlasitý křik české skipky a duo Plíšková – Svatoňová muselo začít urputně mést. Nestačilo to, kámen šel moc ze strany a i když zahrál take-out nejlepšího skotského kamene, sám se odvalil stranou. Je z toho tak jen česká jednička, která bohužel nic neřeší.
     
    5
    Kubešková zahrála dobrý take-out a i když následně Muirheadová stejnou měrou poslala ze hry právě Kubeškové kámen, český celek může zaútočit na zisk dvojky! Pokud se mu podaří dobrý take-out posledního zahraného kamene!
     
    5
    Baudyšová přesto trochu získala naději, Muirheadová pak sice "přilepila" svůj kámen k jejímu, ale ten český je v kruzích na tom momentálně lépe. Stále však nejblíže středu má onen původní skotský kámen, který je však v tuto chvíli nekrytý. Z endu zbývají tři kameny, z toho dva české.
     
    5
    Skotky skvěle brání své vedení a nedopouštějí žádné skládání kamenů do kruhů. Výborně Sloanová vyrazila český kámen z kruhů, případný větší český zisk se nerýsuje.
     
    5
    V souběžně hraném zápase o bronz mezi muži vede po čtyřech endech Švýcarsko nad Ruskem 4:3.
     
    5
    Klára Svatoňová rozehrála end dobře, pak ale druhý odhoz nedopadl dle představ a Vicki Adamsová čistí prostor v kruzích.
     
    5
    Začátek pátého endu.
     
    4
    Konec čtvrtého endu.
     
    4
    Dle předpokladů. Hráčka, podle mnohých označována za jednu z nejkrásnějších curlerek světa, trefuje přesně a skotský tým si připisuje zisk dvou bodů.
     
    4
    Tohle je pro české hráčky vysoká škola curlingu při jejich první velké účasti v play-off. Kubešková trefuje onen přední skotský kámen, ten však bohužel míjí kámen na středu kruhů. A Skotky mají nakročeno k zisku dvojky, pro hráčku formátu Eve Muirheadové by to neměl být problém.
     
    4
    Muirheadová chtěla zahrát další kámen, který by se schoval za dva české v přední části kruhů, ale její odhoz byl krátký. I tak ale cloní českému týmu ve vyražení toho na středu kruhů a Kubešková nejspíš přes něj zkusí další "double take-out", tedy jej poslat tak, aby vyrazil skotský z kruhů a i sám sebe.
     
    4
    Bohužel těžký úkol vyšel jen na půl, kámen Skotek dlouhou dobu ležící na středu kruhů je venku, kousek od jeho místa se však usadil jiný skotský kámen.
     
    4
    Tentokrát Baudyšová zahrála dobrý take-out, Sloanová vzápětí staví další kámen na začátek kruhů. Je ale postavený tak, že by případný jeho přesný zásah českým kamenem mohl přinést double take-out. A zdá se, že Kubešková tuto variantu zkusí.
     
    4
    A český tým si již nemůže dovolit žádnou další chybu, mohl by na ni zle doplatit.
     
    4
    Českému týmu se bohužel nedaří situaci napravit, i další pokusy o take-outy byly neúspěšné. A Skotky se snaží stavě prostřednictvím Sloanové další kámen do kruhů.
     
    4
    Plíšková zahrává výborný kámen, který měl za úkol vyčistit prostor před kruhy, tedy tak, aby Skotky následně nemohly útočit na zisk v kruzích. Další tahy už tak pozitivní nejsou. Adamsová zahrála přímo na střed, Plíšková chtěla zahrát take-out tohoto kamene, ale trefila jen český guard. Pro Skotky šance zaútočit.
     
    4
    Na začátku čtvrtého endu staví český tým dva guardy, zatímco Grayová poslala oba kameny do kruhů. U toho druhého těžko říci, jestli byl jeho záměr, aby tečoval vnější kruhů. Nejspíš ne.
     
    4
    Začátek čtvrtého endu.
     
    3
    Konec třetího endu.
     
    3
    Ale Kubešková těžkou pozici ustála, zahrává to jediné, co teď českému týmů zbývalo – draw na samotný střed a je z toho aspoň jednička! Pořád lepší než ztratit třeba další dva či tři body, což hrozilo.
     
    3
    Zvláště když skipka soupeřek zahrává precizní draw na samotný střed kruhů.
     
    3
    Anna Kubešková se snažila hrát take-out, ale minula všechny kameny v kruzích a chybuje tedy. Tady už se situace stává kritickou a Muirheadová je blízko dalších bodů.
     
    3
    Další odhozy obou viceskipek nedopadly tak dobře, na řadu přicházejí skipky Muirheadová s Kubeškovou. Česká dvojka je v tuto chvíli již málo pravděpodobnou záležitostí, spíš Skotky tlačí na případnou další krádež.
     
    3
    Sloanová však zahrála parádní kámen a kruhy vyčistila od českých kamenů. Alžběta Baudyšová také vcelku úspěšná, situace ale už není tak dobře rozehraná.
     
    3
    Klára Svatoňová a Tereza Plíšková tentokrát své kameny odházely výborně, český tým si zatím chystá útok na případný zisk více bodů v tomto endu.
     
    3
    Třetí end zatím nepřináší nic, co by mělo extrémně ovlivnit další jeho průběh.
     
    3
    Během celého turnaje jsem chvílemi podléhal dojmu, že český tým se hůře vyrovnává s endy, kdy má výhodu posledního kamene. Bohužel Muirheadová před chvílí vytěžila z českých škobrtnutí precizní bod. Ale zápas je stále otevřený.
     
    3
    Začátek třetího endu.
     
    2
    Konec druhého endu.
     
    2
    Velice záhy bylo zřejmé, že odhazovanému kameni chybí nejspíš rychlost, což se potvrdilo! Kámen končí v předních kruzích a určitě není lepší než ten předchozí Muirheadové! Skotky jdou do vedení 2:0 a kradou českému týmu bod.
     
    2
    Kubešková zahrála výborný kámen, který je teď nejlepší v kruzích, ale Muirheadová ihned kontruje perfektní hrou na tee-line, přesně za guardy. Český tým má sice šanci zahrát dvojku, ale to by musela Kubešková střihnout fantastický kámen.
     
    2
    Jenže Baudyšová svůj odhoz příliš nezvládla! Trefila český guard před kruhy, zatímco jej chtěla samozřejmě obhodit. Skotky ze situace těží a Muirheadová zahrává take out a staví svůj kámen na kraj kruhů daleko od toho lepšího skotského kamene v zadních kruzích.
     
    2
    Ale je zřejmé, že tento end bude nakonec bodovaný a Skotky se snaží zaútočit na soupeřky aktivní hrou.
     
    2
    I druhý pokus točí skotský viceskip Adamsová za guardy před kruhy, tentokrát je kámen ve větším zákrytu, ale až v zadní části kruhů. Pro český tým by neměl být problém tohle vyřešit.
     
    2
    Situace pokročila, Plíšková zahrála druhým kamenem dobrý take out, pak Adamsová poslala kámen na střed kruhů, ale Baudyšová měla čistou cestu k zahrání take-outu tohoto kamene.
     
    2
    Tereza Plíšková se pokoušela zahrát znovu kámen umístěný do kruhů za oba guardy, ale stejně jako u Svatoňové i tentokrát končí odhoz před kruhy. To je škoda, na druhou stranu pro Adamsovou nevzniká šance na určené místo dostat svůj kámen a zaútočit tak. Nejspíš znovu dojde na take-out. Pokud nás medailistky z olympijských her nepřekvapí.
     
    2
    Na Adamsovou se zatím Skotky mohou spolehnout, i svůj třetí odhoz hraje precizně a zahrává take-out českého kamene před kruhy. Otevírá se tak prostor okolo centre line.
     
    2
    Svatoňová i Grayová následně staví guardy před kruhy. Česká hráčka na pozici "Lead" poté chtěla zahrát "draw", tedy kámen umísťovaný do kruhů, tak, aby se dostal do zákryt za guardy, ale odhoz byl příliš krátký a končí ještě před kruhy. První chybka českého týmu.
     
    2
    Těžko říci, co Lauren Grayová nyní zamýšlela, ale její odhoz končí až za kruhy a je hned mimo hru. To asi záměr nebyl. Český tým je po prvním endu kompletně bodován úspěšností 100 procent, výborná bilance.
     
    2
    Začátek druhého endu.
     
    1
    Konec prvního endu.
     
    1
    Jenže rodačka ze skotského Perthu svůj záměr nedotáhla do konce, kámen neměl dostatečnou razanci a přesnost! Český kámen sice končí mimo kruhy, ale ten skotský odjel na pravou stranu jen mírně a je bodovaný. Tedy Muirheadová sice posílá do vedení svůj tým, ale záměr byl určitě jiný. Výhodu posledního kamene tak získává český tým.
     
    1
    Eve Muirheadová odpovídá výborným kamenem a zahrává take-out českého kamene, podobnou akci pak předvádí Kubešková. V kruzích je před posledním kamenem endu jen jeden žlutý český. Dá se čekat, že Muirheadová se jej bude snažit dostat ze hry a s ním i ten svůj tak, aby end skončil bez bodového zisku a Skotky si nechaly výhodu posledního kamene.
     
    1
    Jenže to by nesměla zahrát Anna Kubešková tak precizně, jak nyní zahrála. Oba kameny jsou z kruhů pryč a v nich zůstal jen jeden český, na levé straně za teeline, tedy čárou, kterou kolmo přetíná kruhy a dělí je na přední a zadní část kruhů.
     
    1
    Před námi jsou kameny skipek obou týmů. Situace je taková, že v kruzích jsou dva kameny. Jeden český je na tom hůř, je kousek za tee-line a hned na něm je nalepený skotský kámen, který je tedy lepší. Muirheadová má dobře rozehranou partii a z této situace by Skotky mohly vytěžit i dvojku.
     
    1
    Všechny české hráčky, které vstoupily do hry, zatím svou roli zvládly. Ale i Britky hrají ukázkově, kromě chyby Grayové si Adamsová počínala jistě. Teď však Sloanová nezvládla double take-out, ze hry dostala jen jeden kámen, ten druhý nikoliv. Posunula jej na kruhy.
     
    1
    Tereza Plíšková zahrála take-out skotského kamene.
     
    1
    Grayová se nejspíš snažila o double take-out, tedy chtěla vyrazit oba české kameny z kruhů. Ale ven ze hry dostala jen kámen na předních kruzích, ten na tee line v kruzích je pořád ve hře.
     
    1
    A Klára Svatoňová i druhý svůj kámen zahrává dle svých představ, a to do kruhů tak, že jej umístila kousek od úplného středu, přímo na teeline. Kámen je schovaný za prvním českým kamenem. Na řadě je Lauren Grayová.
     
    1
    Lauren Grayová odpovídá kamenem před kruhy, tzv. guardem. Svůj kámen poslala skotská hráčka mírně vpravo od center line.
     
    1
    A Klára Svatoňová staví český žlutý kámen na začátek kruhů, tedy na spojnici vnějšího kruhu a center line.
     
    1
    Začátek prvního endu.
     
    První kámen utkání tak bude odhazovat samozřejmě česká hráčka, Klára Svatoňová.
     
    Sestavy

    SKOTSKO
    Skip: Eve Muirheadová
    Viceskip: Anna Sloanová
    Second: Vicki Adamsová
    Lead: Lauren Grayová
    Náhradnice: Kelly Schaferová
    Trenér: Glenn Howard

    ČESKO
    Skip: Anna Kubešková
    Viceskip: Alžběta Baudyšová
    Second: Tereza Plíšková
    Lead: Klára Svatoňová
    Náhradnice: Ezhen Kolčevská
    Trenér: Fonger Merv
     
    Výhodu posledního kamene v úvodním endu zápasu budou mít Skotky. Duel za malou chvíli začne.
     
    Český tým se zásluhou pětice Anna Kubešková, Alžběta Baudyšová, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová a Ezhen Kolčevská dostal poprvé v historii českého curlingu do semifinále mistrovství Evropy, zde však narazil na silné Švédsko.

    V druhém semifinále se střetlo Rusko s domácím miláčkem, Eve Muirheadovou, která má na kontě světové zlato z roku 2013, olympijský bronz z následujícího roku a bojuje o sedmou placku v řadě z evropských šampionátů. Krom toho je nejmladším skipem, ať už mužským či ženským, který kdy získal olympijskou medaili.

    To mluví za vše, na tým Anny Kubeškové čeká "brutální" výzva. Ale každé utkání může dopadnout všelijak, byť o jasném favoritovi nemůže být pochyb.
     
    Dámy a pánové, je mi ctí vás přivítat u sledování posledního českého vystoupení na mistrovství Evropy v curlingu žen ve skotském Braeheadu! Tým skipky Anny Kubeškové bohužel v semifinále jasně podlehl favorizovanému Švédsku a v boji o bronz se střetne s domácími hráčkami vedenými zkušenou a úspěšnou Eve Muirheadovou. Zdraví vás Jaroslav Svoboda, zápas začne ve 20:00.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:00.

    Jaroslav Svoboda

    Sestavy týmů
    SKOTSKO
    Skip: Eve Muirheadová
    Viceskip: Anna Sloanová
    Second: Vicki Adamsová
    Lead: Lauren Grayová
    Náhradnice: Kelly Schaferová
    Trenér: Glenn Howard

    ČESKO
    Skip: Anna Kubešková
    Viceskip: Alžběta Baudyšová
    Second: Tereza Plíšková
    Lead: Klára Svatoňová
    Náhradnice: Ezhen Kolčevská
    Trenér: Fonger Merv