Kodaň – Ajax 2:1 (kon.) | Rostov – Manchester Utd. 1:1 (kon.) | APOEL – Anderlecht 0:1 (kon.)
Gent – Genk 2:5 (kon.) | Olympiakos – Besiktas 1:1 (kon.) | Lyon – AS Řím 4:2 (kon.)
Schalke – Mönchengladbach 1:1 (kon.) | Celta Vigo – FK Krasnodar 2:1 (kon.)
konec
Olympiakos Pireus
1:1 (1:0)
Besiktas Istanbul
Čtvrtek 09.03.2017, 21:05 • Stadio Georgios Karaiskakis, Pireus • Evropská liga • Osmifinále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:05.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemný čtvrteční večer při sledování textového přenosu ze zápasu osmifinále Evropské ligy. Od jednadvaceti hodin a pěti minut se můžeme těšit na utkání mezi domácím Olympiacosem a hosty z Besiktase Istanbul!
     
    Olympiacos FC

    Momentálně nejúspěšnější řecký klub narazí ve vyřazovací fázi Evropské ligy na druhého tureckého soupeře v řadě. Poté, co Olympiakos postoupil ze skupiny s Apoelem, Bernem a Astanou, se dvakrát utkal s Osmanlisporem. První utkání odehrál na domácí půdě, nicméně o svém postupu musel po remíze 0:0 rozhodnout až v odvetě, kterou po trefách Ansarifarda a Elyonoussiho ovládli 3:0. V řecké lize to ale obhájci titulu v poslední době moc nejde, poslední tři zápasy totiž shodně prohrál.
     
    Besiktas Istanbul

    Besiktas zažívá zatím úspěšnou sezónu, stejně jako jeho dnešní soupeř vede ligovou soutěž a na podzim se navíc probojoval do základní skupiny Ligy mistrů. Tým z Istanbulu dokonce nebyl daleko od postupu do další fáze, v klíčovém souboji ale selhal v Kyjevě, kde prohrál 0:6 a musel se spokojit s účastí v prvním vyřazovacím kole Evropské ligy. Soupeřem Besiktase byla izraelská Beer Sheva, s níž Turci neměli žádný větší problém, venku vyhráli 3:1 a v odvětě přidali další úspěch po výsledku 2:1.
    Utkání se odehraje na krásném stadionu Georgiose Karaiskakise, na jehož tribuny se vejde zhruba 32 tisíc fanoušků.

     
    Úvodní sestavy:

    Olympiacos FC: Leali – Figueiras, Retsos, Botía (C), Cissokho – Cambiasso, Romao – T. Elyounoussi, Fortunis, Manthatis – Ansarifard.
    Náhradníci: Choutesiotis – M. da Costa, Cardozo, Marin, de la Bella, A. Martins, Androutsos.

    Besiktas Istanbul: Fabri – Gönül, Marcelo, D. Tošić, Adriano – Arslan, Hutchinson (C) – Quaresma, Talisca, Babel – Aboubakar.
    Náhradníci: Zengin – Mitrović, Özyakup, Tosun, Beck, Nukan, Inler.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra (všichni z Nizozemska).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Obě základní jedenáctky přichází na hrací plochu. Následuje znělka Evropské ligy a tradiční předzápasová rutina.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Třaskavý souboj mezi Olympiacosem a Besiktasem odstartoval výkopem řeckého týmu, jenž nastupuje v červenobílých barvách, zatímco hosté z Turecka budou hrát celí v černém.
     
    2
    Domácí budou mít hned v úvodu výhodu přímého kopu. Vybojoval jej Cissokho, který s bolestivou grimasou běží na ošetření ke střídačce.
     
    3
    Lídr řecké ligy z této standardky ale nic nevytěžil, Fortunis zhruba ze sedmadvaceti metrů napálil jednoho z hráčů ve zdi.
     
    4
    Fanoušci Olympiacosu reagují na pozvolnou hostující kombinaci hlasitým pískotem. Celý dvojzápas určitě bude doprovázet bouřlivá atmosféra.
     
    5
    Besiktas opětovně narazil na zatažené soupeře a musel se vrátit na vlastní polovinu, načež se sám dostal s míčem do zámezí.
     
    6
    Adriano se k centru nedostal, dobrým a čistým skluzem mu totiž balón odebral Manthanis. Hosté pokračují autovým vhazováním.
     
    7
    Náznak domácího přečíslení nic nebezpečného nepřinesl, kolmice z kopačky Fortunise totiž mířila jen na prvního bránícího hráče.
     
    8
    Právě Fortunis napadal rozehrávajícího Fabriho, po jehož rychlém odkopu hosté balón ztratili. Jak odpoví domácí po autu Figueirase?
     
    9
    Nijak. Nizozemští rozhodčí totiž odpískali jasný faul na Tolgaye Arslana a přiřkli balón týmu z turecké metropole.
     
    10
    Hosté přenesli hru na pravý konec pokutového území, kde si však Quaresma špatně zpracoval míč a místo střely se musel spokojit s centrem, po němž následuje první rohový kop.
     
    10
    Quaresmův nízký centr šanci nepřinesl, ten samý hráč se ale k balónu vrátil a nepřesnou střelou z dobrých pětadvaceti metrů pozdravil fanoušky za brankou Nicoly Lealiho.
     
    11
    Ryan Babel unikal po levé straně, avšak k centru se nedostal. Parádním skluzem se o něj totiž postaral vracející se Figueiras.
     
    12
    Domácí fotbalisté několikrát za sebou rychle ztratili balón a na vážnější ohrožení Fabriho si musí ještě počkat.
     
    13
    Dlouhá kombinace Olympiacosu rovněž k ničemu nevedla, nákop jednoho z hráčů totiž skončil až v rukavicích hostujícího gólmana.
     
    14
    Cambiassova dlouhá přihrávka pro obranu Besiktase nebezpečná nebyla. Hra se vrací do středu hřiště.
     
    15
    Tolgay Arslan zatáhl za záchranou brzdu, když ostrým skluzem sestřelil unikajícího Manthatise. Na řadu přichází udělení žluté karty a zajímavá standardka ve prospěch Řeků.
     
    16
    Ani druhou podobnou situaci nevyřešil Konstantinos Fortunis moc dobře, jeho střela opět skončila na hráči v pevně postavené zdi.
     
    17
    Besitkas se díky několika autům posunul hluboko na útočnou polovinu. Proti jedenácti soupeřům se ale prosazuje hodně ztěžka.
     
    18
    Faul na Ricarda Quaresmu umožnil rozehrávat hostům, kterým se ale rychlá kombinace nezdařila. Míč doskotačil jen ke kopačkám brankáře Lealiho.
     
    19
    Konečně jsme se dočkali i nějakého přímého ohrožení branky. Zasloužil se o to Tarik Elyounoussi, jenž se rozběhl mezi oba stopery, ale slabou střelou ze sedmnácti metrů Fabriho moc neprověřil.
     
    20
    Roztažení hry na levou stranu hostům kýžené ovoce nepřineslo, balón opustil hřiště a vhazovat tak může Figueiras.
     
    21
    Quaresma si staví míč, aby rozehrál první standardku svého týmu...
     
    22
    Centr do pokutového území si obránci Olympiacosu pohlídali. Následoval pokus o protiútok, jenž skončil po Arslanově zákroku na Manthatise.
     
    23
    Oba zmínění hráči museli být ošetření. Arslan by se přitom měl krotit, jednu žlutou už na svém kontě má a nyní měl i štěstí, že neuviděl druhou.
     
    24
    Babel si z levé autové čáry hledal cestičku k ose hřiště, mezitím se ale dostal mezi tři obránce a o balón zákonitě přišel.
     
    25
    Ricardo Quaresma se rychlou kličkou mihl mezi dvěma beky, jenže střela šajtlí z hranice velkého vápna se mu vůbec nepovedla. Leali zasahovat nemusel.
     
    26
    Fortunis u rohového praporku ještě odcentroval přes dotěrného Tošiće, ovšem míč poslal jen do rukavic pozorného gólmana Besiktase.
     
    27
    Zahnanému Gönülovi hrubě nesedl centr z těsné blízkosti pravé pomezní čáry. Následuje odkop od branky Nicoly Lealiho.
     
    28
    Duško Tošić vedle vlastního vápna kopl pod kolena Elyounoussiho a daroval tím řeckému celku standardní situaci ze strany.
     
    29
    Prudký pas do vnitra šestnáctky zadní řady Besiktase bez problémů odvrátily a rychle obrátily hru. Ani osamocený Quaresma ale nic moc nevymyslel.
     
    30
    Figueiras se nezalekl a chytrým kopem do Babela získal pro sebe vhazování. Krátce po něm se ale hosté k míči vrátili.
     
    31
    Nakonec z toho byl další rohový kop, který Quaresma nasměroval pouze na hlavu jednoho z obránců. Ten pro změnu poslal míč na Arslana, ale ten trefil v ofsajdu postaveného Taliscu.
     
    32
    Leali si dává na čas s odkopem od branky. Menší zdravotní problémy s levou rukou mezitím trápí Alyho Cissokha.
     
    33
    Moc pohledných momentů jsme zatím neviděli, z obou stran je to hlavně dobývaní pozorných obran, jež soupeře do žádných šancí doposavad nepustily.
     
    34
    Konstantinos Fortunis si nepohlídal své postavení a vystavil se do ofsajdu. Fabri tak zůstává v naprostém klidu.
     
    35
    Bývalý hráč Liverpoolu Ryan Babel už nabíral rychlost podél autové čáry. Ještě předtím ale zastavoval balón v zámezí, což pomeznímu sudímu neuniklo.
     
    36
    Olympiacos právě vstřelil branku!
    Domácí se v šestatřicáté minutě dostávají do vedení! Snad poprvé jsme mohli vidět útok do otevřenější obrany, čehož využil Karim Ansarifard. Ten se na levé straně lehce zbavil Tošiće a nacentroval mezi dva rozestoupené stopery na ESTABANA CAMBIASSA, jehož hlavička se od trávníku odrazila ideálně k levé tyči.
    Esteban Cambiasso (OLY) - 1:0
     
    38
    Besiktas se pochopitelně pokusil rychle odpovědět, z celé situace ale resultuje pouze Lealiho rozehrávka od brány.
     
    39
    Důrazný Talisca ještě udržel balón na hostující útočné polovině. Hráči Istanbulu se teď nebezpečně natlačili ve velkém počtu k pokutovému území.
     
    40
    A opět Talisca, který se vrhl do obranného valu a vykoledoval si faul na svou osobu. Je z toho standardní situace pro Besiktas.
     
    41
    Přímý kop ze třiadvacetimetrové vzdálenosti obstaral sám faulovaný Talisca, který ale vypálil několik metrů nad horní tyč domácí svatyně.
     
    42
    Domácí se po autu Figueirase pěkně prokombinovali až do šestnáctky. Manthatisovi se ale nezdařilo zpracování a odrazil míč do Fabriho náruče.
     
    43
    Posměch ze strany fanoušků Olympiacosu si teď vysloužila další střela Taliscy. Ten převzal přihrávku z pravé strany, ale zpoza vápna trochu unáhleně pálil vysoko nad.
     
    44
    Besiktas se aktivní hrou snaží vyrovnat ještě před přestávkou. Útok do plných ale moc nadějně zatím nevypadá.
     
    45
    Jacques-Alaixys Romao šel skluzem proti napřahujícímu Quaresmovi. Ten sice stihl na poslední chvíli vystřelit z dálky, jenže mezi tři tyče míč nevtěsnal.
     
    45+1
    Nizozemští rozhodčí prodlužují první poločas o minutu nastaveného času.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Úvodních pětačtyřicet minut zápasu mezi Olympiacosem a Besiktasem je minulostí. Mírně aktivnější v nich byli hosté, kteří měli míč na kopačkách v 65% času, ovšem kromě několika nepovedených střel z dálky nic nevymysleli. Řecký tým byl o něco pasivnější, ovšem ve 36. minutě se přesto dostal do vedení, když se po povedeném centru prosadil středopolař Esteban Cambiasso.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Besiktas Istanbul: ze hřiště odchází Tolgay Arslan, přichází Oğuzhan Özyakup.
     
    47
    Romao ve středu hrací plochy povalil Babela. Kopat se tedy bude proti brance, kterou hájí Nicola Leali.
     
    48
    Hosté krouží asi deset metrů před pokutovým územím. Do palebných pozic se přes výborně postavené obránce ale nedostávají.
     
    49
    Po faulu na Quaresmu měl Besiktas k dispozici standardní situaci. Právě portugalský šikula našel hlavu Taliscy, jehož okamžité zakončení Leali reflexivním zákrokem vyrazil na roh!
     
    50
    Anderson Talisca je dnes hodně vidět, po rohu se znovu tlačil do zakončení, ovšem muži v červenobílých trikotech ho tentokrát uhlídali.
     
    51
    Domácí se po změně stran pomaloučku osmělují. Díky nedovolenému zákroku Babela na Manthatise budou mít rovněž výhodu rozehrávky z nevelké vzdálenosti od branky.
     
    52
    Nebylo to zahrané vůbec špatně. Fortunisův centr ve vápně Cissokho prodloužil na skákajícího Botíu, který jen o kousek minul prostor mezi třemi tyčemi.
     
    53
    Besiktas Istanbul právě vstřelil branku!
    Turecký celek vyrovnává na 1:1! Domácí pochybili v rozehrávce, balón se přitom dostal k VINCENTU ABOUBAKAROVI a na jeho střelu zpoza šestnáctky se plachtící Leali natahoval marně.
    Vincent Aboubakar (BES) - 1:1
     
    56
    Trochu zaskočený Olympiacos kombinuje na vlastní polovině a blíže Fabrimu se mu zatím moc nechce.
     
    58
    Tato pasivita se domácím nemusela vyplatit, hráči v tmavých dresech se snadno dostali k balónu, což před Quaresmou musel řešit až vyběhnutý Leali. Ten měl vzápětí i štěstí, že dorážka Babela až k brankové čáře neprošla.
     
    60
    Hutchinson roztáhl hru na levou stranu, odkud ale Quaresma přetáhl svůj centr a zahnal spoluhráče na druhý konec hřiště.
     
    61
    Turecký tým se na druhý pokus probil do zakončení, ovšem Talisca dnes zkrátka nemá přesně seřízenou mušku. Asi počtvrté branku netrefil a Leali vykopává.
     
    62
    Většina akci Besiktase jde pochopitelně přes Quaresmu, jehož postup v tomto případě zhatil odmávaný ofsajd.
     
    63
    Quaresma i přes špatnou přihrávku od Hutchinsona centroval z levé strany k vzdálenější tyči. K ní se přes několik beků dral Babel, ovšem pořádné zakončení z toho nebylo.
     
    64
    Střídání v týmu Olympiacos FC: ze hřiště odchází Alberto Botía, přichází Manuel da Costa.
     
    65
    Elyounoussi a Özyakup šli skluzem po jednom míči. Oba hráči se nepříjemně střetli, nicméně sudí viděl nedovolený zákrok domácího fotbalisty.
     
    66
    Fortunis se natlačil před Marcela, který jej chtě nechtě podrazil a vysloužil si od hlavního arbitra žlutou kartu.
     
    67
    Sražený centr z pravé části hřiště skončil dva metry před pokutovým územím, kde se Elyounoussi pokusil o těžký volej, avšak ten se mu vůbec nezdařil.
     
    68
    Da Costa nepříjemně tečoval Quaresmovu střelu z hranice velkého vápna. Míč se naštěstí pro domácí odrazil směrem na rohový kop.
     
    69
    Duško Tošić si zajímavě zaběhl k vzdálenější tyči, Leali se ale rychle přesunul k levé části brankové konstrukce a znovu vyrazil balón na roh, který Talisca hodně přetáhl.
     
    70
    Střídání v týmu Olympiacos FC: ze hřiště odchází Esteban Cambiasso, přichází André Martins.
     
    71
    Do konce utkání chybí posledních dvacet minut. Hosté jsou ve druhé půli jasně lepším týmem a hlasitě si říkají o vstřelení vedoucí branky. To se horkokrevným fandům Olympiacosu pochopitelně nelíbí, což dávají jasně najevo.
     
    72
    Besitkas zakládá další akci z vlastní poloviny. Uvidíme, zda se mu tato uspávací taktika za pár chvil vyplatí.
     
    73
    U domácí střídačky se chystá další střídání, na vstup do hry už je připraven německý záložník Marko Marin.
     
    73
    Střídání v týmu Olympiacos FC: ze hřiště odchází Konstantinos Fortunis, přichází Marko Marin.
     
    74
    Tempo hry vzhledem k několika střídáním trochu opadlo. To v aktuální situaci určitě více vyhovuje Olympiacosu, který má balón pod kontrolou.
     
    76
    Po celé řadě přihrávek konečně přišel nákop k hostující brance. Na vysoký pas však nikdo nedosáhl a Fabri měl poměrně snadný úkol v podobě lapení míče ze vzduchu.
     
    77
    Na stadionu Georgiose Karaiskakise jsou nyní hlasitější hostující fandové. Ti Řečtí jsou trochu otrávení a projevují se spíše jen pískotem.
     
    78
    Hned trojice hostujících borců se zapomněla za ofsajdovou linií, po přihrávce na Hutchinsona se tak pískal ofsajd.
     
    79
    Ricardo Quaresma si chtěl obhodit hned dva hráče najednou, při pokusu o fintu však byl faulován a hosté budou rozehrávat z klidu.
     
    80
    Aboubakarova snaha o přenesení hry na Quaresmu vyšla vniveč, příliš vysoko letící balón zmizel v zámezí.
     
    81
    Nicola Leali teď trochu zahrál na nervy domácím fandům, kteří zatrnuli při jeho kličce proti napadajícímu Taliscovi. Gólman řeckého celku to ale zvládl s grácií a konstruktivně rozehrál.
     
    82
    Střídání v týmu Besiktas Istanbul: ze hřiště odchází Vincent Aboubakar, přichází Cenk Tosun.
     
    83
    Hutchinson měl před sebou hodně volného prostoru, při postupu vpřed mu ale chyběla rychlost a Cissokho mu snadno ukopl míč do autu.
     
    84
    Přes Quaresmu a Adriana se míč dostal k Taliscovi, který už poněkolikáté napřáhl z poměrně velké dálky, jenže také v tomto případě to bylo bez úspěchu.
     
    85
    Hra je přerušena kvůli ošetřování jednoho z domácích hráčů. Všichni aktéři na hrací ploše tak mají možnost načerpat poslední síly před koncovkou zápasu.
     
    86
    Manuel da Costa nic neriskoval a zády ke hře raději zahrál balón mimo hřiště, čímž daroval Besiktasi vhazování.
     
    87
    Babel převzal dlouhou přízemní přihrávku a tu ještě prodloužil na střídajícího Cenka Tosuna. Nicola Leali proti němu ale výtečně vystoupil a úmysl vystřelit mezi nohy přečetl.
     
    89
    Na nějakou změnu skóre to už nevypadá. Hosté v běžící devětaosmdesáté minutě hrají na jistotu a přihrávají si v klidné části hřiště.
     
    90
    Quaresma po narážečce se spoluhráčem ztratil balón a do hry se ještě dostal Fabri, jenž vyběhl daleko z vlastního vápna a zastavil rodící se brejk Olympiacosu.
     
    90+1
    Druhý poločas je prodloužen o tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Giorgos Manthatis nachytal v nedbalkách Adriana, který moc dlouho čekal, až se míč přikutálí na jeho kopačku. Obránce Besiktase však svou chybku napravil a domácího hráče k ničemu nepustil.
     
    90+2
    Střídání v týmu Besiktas Istanbul: ze hřiště odchází Talisca, přichází Gökhan Inler.
     
    90+3
    Zápas se už pouze dohrává, turecký tým dost možná čeká na závěrečný hvizd.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Besiktas po změně stran ještě více kontroloval hru a zcela zaslouženě se dočkal vyrovnávající branky, kterou ve třiapadesáté minutě vstřelil Vincent Aboubakar. Na jeho trefu ze střední vzdálenosti už nikdo neodpověděl, a tak utkání skončilo za nerozhodného stavu 1:1. O postupujícím se tedy rozhodne až v odvetě, do které půjde Besiktas s malou výhodou v podobě branky vstřelené na hřišti soupeře.
     
    Střely na branku: 2:4.
    Střely mimo: 2:9.
    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Rohy: 0:5.
    Ofsajdy: 1:2.
    Fauly: 12:13.
    O postupujícím do čtvrtfinále se rozhodne až v odvetě

     
    Z tohoto utkání je to vše, přeji Vám příjemný zbytek dne. (23:03:36)

    Michal Břuchanský

    Branky: 36. Cambiasso (Ansarifard) – 53. Aboubakar

    Karty:   15. Arslan (BES), 66. Marcelo (BES)


    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:9. Rohy: 0:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:13.
    Olympiakos Pireus: Leali – Figueiras, Retsos, Botía (C) (64. M. da Costa), Cissokho – Cambiasso (70. A. Martins), Romao – T. Elyounoussi, Fortunis (73. Marin), Manthatis – Ansarifard.
    Náhradníci: Choutesiotis – M. da Costa, Cardozo, Marin, de la Bella, A. Martins, Androutsos.

    Besiktas Istanbul: Fabri – Gönül, Marcelo, D. Tošić, Adriano – Arslan (46. Özyakup), Hutchinson (C) – Quaresma, Talisca (90+2. Inler), Babel – Aboubakar (82. Tosun).
    Náhradníci: Zengin – Mitrović, Özyakup, Tosun, Beck, Nukan, Inler.

    Rozhodčí: Makkelie – Diks, Steegstra (všichni z Nizozemska)
    Čtvrtek 16.03.2017
    Besiktas - Olympiakos 4:1

    Branky: 10. Aboubakar (Talisca), 22. Babel (Quaresma), 75. Babel, 84. Tosun (Talisca) – 31. T. Elyounoussi (Cissokho)

    Karty:   57. Özyakup (BES) – 62. Couto Sebá (OLY), 67. M. da Costa (OLY), 70. Romao (OLY)   39. Aboubakar (BES)

    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 7:3. Fauly: 11:10.
    bahis siteleri