Švýcarsko – Lotyšsko 4:0 (kon.) | Česko – Bělorusko 7:4 (kon.)
konec
Švýcarsko
4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Lotyšsko
Pátek 14.04.2017, 19:35 • Aréna Poprad, Poprad • Mistrovství světa do 18 let • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (21:47:49)
     
    Švýcarsko i ve třetí třetině potvrdilo, že je na ledě lepším mužstvem, a do turnaje vstoupilo tou správnou nohou. Lotyšsko nemělo prakticky žádnou šanci. A vítězství jejího soupeře je zcela zasloužené. Už bude mít opravdu hodně složitou úlohu postoupit do čtvrtfinále.

    Střely na branku ve 3. třetině: 12:10
     
    Konec zápasu.
     
    59:21
    Smons vypálil z dálky, ale neúspěšně. Pořád je to v koncovce ze strany Lotyšů obrovský zmar.
     
    58:55
    Rozhodčí nyní byli nekompromisní. Egle byl v brankovišti až příliš dlouhou dobu. A tak se hra kvůli postavení útočícího hráče před brankářem Zaettou stěhuje do středního pásma.
     
    58:34
    Oddechový čas pro hosty.
     
    58:34
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Axel Simic – 2 min., podražení).
     
    58:24
    Barandun vystřelil z levého kruhu a jeho zakončení se zprvu nezdálo býti nebezpečné. To by však Rauza nesměl předvést takto nejistý zákrok. Naštěstí pro Lotyšsko dopadlo vše dobře.
     
    58:00
    Zahlášeny byly poslední dvě minuty tohoto střetnutí.
     
    56:59
    Ostrá pumelice od modré čáry! Byl to snad Smirnovs, kdo jí vyslal těsně po vyhraném vhazování. Nicméně Zaetta zase kryl. Alespoň jeden vstřelený gól, to by bylo asi největší přání Lotyšska.
     
    56:49
    Švýcarská hra je nyní nesourodá a plá drobných chyb. Což vlastně potvrdil i nynější icing. Každopádně je to jeho jen jedna z mála slabých chvilek.
     
    55:48
    Lotyšsko v posledních minutách zmáčklo soupeře v jeho pásmu. Rozhodně se musí mít Zaetta na pozoru. Zatím si však se všemi střeleckými pokusy protivníka poradil.
     
    54:25
    Petrigovi se nyní nepodařilo dostihnout tohle nahození, a tak Švýcarsko přišlo o pásmo. Každopádně situaci mělo zcela pod kontrolou. K Zaettovi se nikdo nechtěný nedostal.
     
    53:47
    Hosté v plném počtu.
     
    53:32
    Geisserovi vlastně nezbývalo nic jiného, než vystřelit od modré čáry, a tak také učinil. Nakonec se puk ocitl jen v ochranné síti. Lotyšsko zatím brání tohle oslabení velmi solidně.
     
    52:35
    Rauza vytasil parádní zákrok, za který byl odměněn potleskem diváků. Možná jen škoda, že jich během pátečního večera dorazilo asi vůbec nejméně ze všech dosavadních utkání na šampionátu.
     
    52:04
    Le Coultre vyslal ostrou pumelici od modré čáry! Rauza si ale vedl podle očekávání. A s pomocí svého betonu nakonec lapačkou přikryl touš tak, jak potřeboval.
     
    51:47
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Ilja Žulevs – 2 min., držení protihráče).
     
    50:19
    Petrig se prodíral po levé straně do slibné šance. Byl ovšem nakonec velmi dobře a hlavně čistě ubráněn. A nakonec tedy jen objel branku bez toho, aby zakončoval.
     
    49:51
    Snad jen Paškausks snesl nějaké lepší hodnocení, pokud bychom brali výkon Lotyšů v globálu. Teď si však prakticky sám proti přesile na levé straně neporadil.
     
    48:40
    Rauza polapil tenhle náznak švýcarské akce. Už v tuhle chvíli se utkání v podstatě jen dohrává. Lotyšsko se zatím ani na kousek nepřiblížilo čestnému úspěchu v podobě vstřeleného gólu.
     
    48:27
    Pohotový zákrok Zaetty. Je vidět, že je v opravdu velké pohodě. Až na jednu minelu ve druhé třetiny si prakticky vždy počínal velmi jistě. Pátá komerční přestávka tohoto utkání právě vyplňuje program tohoto střetnutí.
     
    47:53
    Petrig objel branku, nakonec se rozhodl lotyšského gólmana Rauzu překvapit, nicméně trefil pouze brusli jednoho z obránců soupeře.
     
    47:35
    Hosté v plném počtu.
     
    47:03
    Geisser nyní pálil ze středu pole. Zase tam byl úplně nehlídaný. Rauza však proti němu zasáhl. Ona totiž střela mířila přímo do něho.
     
    45:35
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Niks Krollis – 2 min., držení protihráče).
    43:55 Nando EGGENBERGER - 4:0
     
    43:55
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Tohle je definitivní pojistka na švýcarské vítězství, i když bychom neradi něco zakřikli. NANDO EGGENBERGER si připisuje již svou druhou branku poté, co si jeho nahození z úhlu srazil do vlastní brány jeden z Lotyšů. Bez asistence.
     
    42:50
    A Geisser je při chuti pořád a neustále! Zase však z dobré pozice kýžený prostor netrefil. Rauza, jenž ve druhé třetině nahradil Vorise, je pod velkou palbou svého protivníka.
     
    42:38
    Švýcarsko i nadále tlačí, jde mi všechno lehce od ruky! Döpfner přihrál z levé strany do vyložené pozice Geisserovi, ten ale z mezikruží minul bránu. Velká šance skončila nakonec neúspěchem.
     
    41:31
    Marně se Lotyšsko snaží i nadále prosadit směrem dopředu. Za zímnku nyní stojí ostrý střet Sigrista s Vjatersem, po němž lotyšský forvard upadl na zem. Vše bylo férové, vše bylo čisté.
     
    40:48
    Berni nyní od modré čáry prověřil připravenost brankáře Rauzy. Ten ale s tímhle nahozením vlastně neměl sebemenší potíže a bez problémů vyrazil do bezpečí.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 21:13.
     
    Lotyšsko ani v tomto dějství nebylo schopné zaznamenat jediný přesný zásah, pořád je směrem dopředu hodně malátné, a navíc švýcarskou bránu velmi jistě hájí Zaetta. Mírný favorit tohoto duelu přidal díky Sigristovi ještě jeden gól a bez problémů drží pohodlný náskok.

    Střely na branku ve 2. třetině: 17:7
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:46
    Zazvonila branková konstrukce! Krásně to cinklo. Byla to přitom taková hodně nenápadná akce švýcarského celku. Lotyšsko mělo určitě kliku pár vteřin před koncem druhého dějství.
     
    39:00
    Probíhá poslední minuta této třetiny.
     
    38:41
    Matewa vyřešil situaci jednoduše. A v jednoduchosti je síla. Narazil si puk s Petrigem, následně obránce tmavé pleti přihrál do dobré pozice Leuenbergerovi, jehož střelu musel likvidovat až Rauza. Parádní přechod do útoku ze strany švýcarského celku.
     
    37:22
    Icingu se nyní dopustili lotyšští hráči. Samozřejmě ani tahle situace jim nehraje příliš do karet. Možná že utkání by hodně změnila případní snižující trefa. Zaetta ovšem mezi třemi tyčemi působí velmi jistě.
     
    36:19
    Paškausks se nyní tlačil k dorážce, ale marně. Borců v červených dresech bylo před Zaettou tolik, že společnými silami Švýcarsko tuhle situaci bez větších komplikací ubránilo.
     
    35:32
    Müller hledal přihrávkou z levé strany v mezikruží Kohlera, ten se ale k puku nepropracoval. Za tohoto stavu to ale Švýcarsku vlastně vůbec nemusí vadit.
     
    34:58
    Pět minut zbývá do konce druhé třetiny. Ačkoli se Lotyšům vůbec nedaří, někteří jejich příznivci elán neztrácejí. A snaží se ještě tým jakkoli povzbudit.
     
    34:25
    Geisser od modré čáry dlouhatánsky nahazoval puk na bránu. Voris měl úplně zakrytý výhled, přesto se Gross k dorážce nepropracoval. Až o pár chvil později musel lotyšský gólman situaci uklidnit.
     
    33:57
    Zbytečně nyní Paškausks zabrzdil na modré čáře. Vystavil tak pochopitelně svůj tým do evidentního ofsajdu. Vhazování se tedy nyní bude konat ve středním pásmu.
     
    33:42
    Nahlášena byla v pořadí čtvrtá komerční přestávka tohoto utkání. Konstatujme, že Švýcarsko i nadále bez větších problémů kontroluje tenhle výsledek. Lotyšsko by muselo zabrat na nejvyšší obrátky, aby dostalo tenhle duel ještě třeba do nerozhodného stavu.
     
    32:35
    Patry se na levé straně objevil docela sám! A střelou tahem mířil do horního růžku Rauzovy brány. Jenže vyrážečka lotyšského gólmana zasáhla na poslední chvíli. Další inkasovaná branka by byla pro Lotyše asi tím posledním hřebíčkem do jejich rakve.
     
    31:44
    Matewa se Simicem nevyřešili tuhle situaci ideálně. A vlastně jen odevzdali soupeři kotouč. Ten ovšem následně jen na chvilku založil pásmo a záhy o něj přišel.
     
    30:54
    Domácí v plném počtu.
     
    30:16
    Sigrist nyní splnil, co potřeboval, a co nejdéle držel své protivníky daleko od vlastní branky v útočném pásmu. Lotyšům tahle početní výhoda rovněž moc nevychází.
     
    29:29
    Smirnovs kroužil kolem branky, co to dalo, nakonec touš předal Gegerisovi, jenže ten úplně zbrkle vypálil a trefil pouze soupeře před sebou. Následně Lotyši přišli o pásmo.
     
    28:54
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Philipp Kurashev – 2 min., držení protihráče).
    27:40 Justin SIGRIST - 3:0
     
    27:40
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Před pár okamžiky mohlo Lotyšsko snížit, místo toho inkasovalo. Le Coulrte se svou dělovkou z pravého kruhu neuspěl, nicméně Rauza puk vyrazil pouze k volnému JUSTINOVI SIGRISTOVI, který z dorážky snadno skóroval. Asistence: Simon le Coultre.
     
    27:20
    Hodně slabou chvilku si nyní vybral gólman Zaetta! Karkls vlastně jen tak nahodil touš na bránu, jenže švýcarský muž ve výstroji situaci podcenil a neudržel ho. A měl velké štěstí, že puk doskákal jen těsně vedle jeho tyčky.
     
    26:35
    Ani teď Švýcarsko nenačalo tuhle početní výhodu zcela ideálně. Lotyšům se podařilo vyhodit touš do bezpečí, za branku pro něj musel sjet kapitán Geisser.
     
    26:00
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Ralfs Vjaters – 2 min., hrubost).
     
    25:35
    Tohle nebyla příliš úspěšná přesilová hra švýcarského celku. Lotyšsko zabralo v obraně, je o něco důraznější i preciznější. I proto se nám stav ve druhém dějství zatím nezměnil.
     
    25:02
    Hosté v plném počtu.
     
    24:05
    Velice nepříjemně nyní dotíral Gegeris na svého soupeře, který se snažil puk uchránit. Málem z toho bylo nebezpečí pro Švýcarsko. Nakonec touš letící do rohu kluziště dokázala země helvétského kříže kontrolovat.
     
    23:26
    Hischier ukázal, že má opravdu velký přehled ve hře i šikovné ruce. Opět si dokázal s elegancí vybruslit do mezikruží, aby však jeho zakončení nakonec přišlo vniveč.
     
    23:02
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Niks Krollis – 2 min., podražení).
     
    21:55
    V úvodu druhého dějství vidíme hlavně hodně nepřesností. Ani jeden z celků se ke střeleckým pokusům často nepropracoval. Vše je nyní upracované, ubojované... Hezký hokej nevidíme. Ale jen pro tuto chvíli.
     
    20:50
    Tohle byla první vážnější příležitost lotyšského celku, konkrétně jí měl na svědomí Paškausks! Dostal se do bezprostřední blízkosti brankáře Zaetty, který musel být na pozoru. Nakonec však lotyšské levé křídlo netrefilo do puku ideálně.
     
    20:23
    Smons si úplně dobře nerozuměl s Paškausksem, takže nakonec oba dva vyrobili zakázané uvolnění. Švýcarsko s Lotyšskem provedou vhazování před brankářem Rauzou.
     
    20:01
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Janis Voris, přichází Niklavs Rauza.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Další třetina začne přibližně v 20:29.
     
    První třetina je za námi a musíme konstatovat, že Švýcarsko bylo na ledě jasně lepším týmem. Směrem dopředu bylo daleko kreativnější, Lotyšsko jako by mělo těžké nohy po včerejším duelu s Kanadou. A po inkasovaných brankách od Eggenbergera a Kurasheva bude muset dohánět dvoubrankové manko.

    Střely na branku v 1. třetině: 15:10
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:40
    Müller si s Karklsem něco vyříkávali před lotyšskou brankou. Bylo to ale jen takové lehké kočkování obou hráčů. Vše se obešlo bez nějakého většího extempore, které by rozhodčí museli řešit.
     
    19:00
    Zahlášena poslední minuta první třetiny.
     
    18:50
    Švýcaři kombinují v útočném pásmu, bez větších problémů drží pohodný náskok. Lotyšsko se v první třetině dostalo opravdu jen do jakýchsi pološancí.
     
    17:27
    Sigrist zase parádně vedl puk, přihrál ho na modrou čáru na le Coultreho, jenž mířil velmi dobře k tyčce. Tam ale na poslední chvíli vytasil svůj beton Voris.
     
    17:21
    Hosté v plném počtu.
     
    17:10
    Domácí v plném počtu.
     
    16:51
    Kurashev byl sice sražen na zem, rychle se ale zvedl, následně přihrál do středu na Baranduna, jenž vypálil. Jeho rána byla tečovaná do ochranné sítě.
     
    15:50
    Opět byl v akci Hischier. Tentokráte si z centru sjel více do strany a hledal jakýmsi nahozením své spoluhráče. Lotyšsko každopádně bez větších problémů ubránilo tuhle situaci.
     
    15:21
    Vyloučení v týmu Lotyšsko (Lukass Sičevs – 2 min., hákování).
     
    15:10
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Sven Leuenberger – 2 min., hákování).
     
    14:06
    Hischier se zase dostal k zakončení ze střední vzdálenosti. Švýcarsko je směrem dopředu i nadále hodně, hodně při chuti. Brankář Voris si však celkem snadno poradil s touto situací.
    13:12 Philipp KURASHEV - 2:0
     
    13:12
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Při signalizovaném vyloučení země helvétského kříže navyšuje svoje vedení. Výtečně to nyní udělal Sigrist, který se nebál vést puk možná déle, než je obvyklé, parádně načasovanou přihrávkou našel volného PHILIPPA KURASHEVA, který i z poměrně složitého úhlu překonal Vorise. Asistence: Justin Sigrist, Lucas Matewa.
     
    12:40
    Teď se hraje poměrně dlouhou dobu bez přerušení. Karkls nyní zavezl puk za branku, aby počkal, až jeho spoluhráči vystřídají. O deset sekund později se však přece zastavila časomíra na pokyn rozhodčích. A máme tu v pořadí druhou komerční přestávku.
     
    11:36
    Müller hledal u tyčky najíždějícího si Hischiera, jenže ten touš nezpracoval ideálně. Zatím je Švýcarsko určitě lepším týmem. Lotyši především v ofenzívě hodně, hodně tápou.
     
    10:45
    Tohle byla velká tutovka Švýcarska! Až příliš snadno pronikl do soupeřovy obrany Sigrist, který se nakonec rozhodl nevystřelil, ale ještě hledal lépe postaveného Patryho. Ten by pálil do odkryté brány, k puku se ovšem nedostal.
     
    09:33
    Weibel si najel v plné rychlosti na levý kruh a odtud nebezpečně vypálil. Jenže s přesností jeho střely to nebylo ideální, neboť puk vlastně nasměroval jen do výstroje Vorise.
     
    08:48
    Patry se Sigristem už se tlačili k dorážce, Lotyši ale měli prostor před brankou bezpečně pohlídaný. Voris kryl. Následovat bude první komerční přestávka této třetiny.
     
    08:23
    Döpfner předal puk Hischierovi, který chytře objel branku, měl ale zakončovat už o něco dříve. Takhle trefil jen brusli jednoho ze svých protivníků.
     
    07:02
    Domácí v plném počtu.
     
    06:59
    Tentokráte už Egle zahrozil více a podařilo se mu prověřit schopnosti brankáře Zaetty. Každopádně ten si s jeho pokusem poměrně bezpečně poradil.
     
    06:13
    Krkolomně nyní založil pásmo Berzinš, přesto se Lotyšsko dostávalo do jakési pološance. U druhé tyčky číhal Egle, nicméně se k němu puk nedostal.
     
    05:42
    Tahle střela nemohla brankáře Zaettu výrazněji překvapit. Kakrls vypálil hodně slabě, navíc jeho soupeř mezi třemi tyčemi na jeho pokus velmi dobře viděl. A v pohodě ho zkrotil.
     
    05:02
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Tim Berni – 2 min., sevření puku rukou).
     
    04:26
    Geisserova další dělovka od modré čáry. Jenže se zase mezi tři tyče nevešla. A po teči jednoho z lotyšských hráčů skončila vysoko v ochranné síti.
     
    04:05
    Tahle přihrávka jednoduše nebyla přesná. Lotyšsko se dopustilo zakázaného uvolnění, a tak se hra stěhuje zpátky před Vorise. K buly se sklánějí Kurashev a Vjaters.
    02:57 Nando EGGENBERGER - 1:0
     
    02:57
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Dobrý vstup do utkání ze strany švýcarského celku, který se velmi brzy ujal vedení. NANDO EGGENBERGER dostal dobrou přihrávku ke druhé tyčce od Müllera, a odtud poměrně snadno skóroval za záda gólmana Vorise. Asistence: Nicolas Müller, Nico Hischier.
     
    02:15
    Kapitán Geisser vypálil ze slušné pozice těsně před modrou čárou, každopádně jeho pokus byl zablokovaný do ochranné sítě. Vhazovat se bude před Vorisem.
     
    01:59
    Hodně dobře se prodral středem pole Döpfner, jenže k nějakému nebezpečnějšímu zakončení se nepropracoval. Pouze nahodil puk na branku, kde ho v pohodě pod lapačku ukryl Voris.
     
    00:56
    Smons se Siševsem se snažili založit pásmo, zatím mají ale oba týmy s tímhle úkonem velké problémy. Byla to taková zahřívací minutka v úvodu tohoto utkání.
     
    00:22
    Máme tu první přerušení hry. Lotyši se natlačili do útočného pásma, nakonec od jednoho z hráčů zamířil puk na švýcarskou střídačku.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Vypadá to, že do popradského hlediště dorazilo více lotyšských příznivců. Teď je z obou stran tribun znít jejich hlasité povzbuzování. Netrpělivě již vyhlížejí své hokejisty na hrací ploše.
     
    Ještě sedm minut právě stojí na oficiální časomíře do začátku tohoto utkání. Jako již tradičně bude start tohoto duelu malinko opožděný.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Zaetta (Trudel) – Geisser (C), Gross, Le Coultre, Matewa, Barandun, Berni, Schüpbach – Eggenberger, Hischier, Müller (A) – Döpfner, Leuenberger, Petrig – Weibel (A), Kurashev, Simic – Patry, Sigrist, Kohler – Riat.

    Lotyšsko: Voris (Rauza) – Karkls, Smons, Kostjuks, Žulevs, Krollis, Bergmanis, Barkans (C), Udris – Gegeris, Smirnovs (A), Paškausks – Egle (A), Berzinš, Sičevs – Opelts, Vjaters, Petrovs – Lapiks, Builis, Jašunovs.

    Rozhodčí: Kulev (RUS), Piragič (CRO) – Ondráček (CZE), Yletyinen (SWE).
     
    Popradská hala byla včera slušně zaplněná, a to v obou utkáních, a rozhodně můžeme očekávat alespoň přes tisícovou návštěvu i nyní. Opravdu tu půjde o důležitý výsledek, který může notně zahýbat s osudem obou mančaftů na tomto turnaji.
     
    Lotyšsko včera odstartovalo svou pouť na šampionátu těžkým střetnutím s Kanadou, které mu výsledkově pochopitelně nevyšlo podle představ. Statečně vzdorovalo první třetinu, pak však zámořský celek potvrdil roli favorita a nakonec uspěl poměrem 4:1. Mužstvo trenéra Igorse Smirnovse nehodlá být žádným otloukánkem, byť jeho týmu sázkové kanceláře věří vůbec nejméně, a určitě se v tomhle důležitém střetnutí o svou šanci popere.
     
    Švýcarský kouč Thierry Paterlini nominoval na Slovensko devatenáctičlenný kádr plus tři gólmany, z nichž většina pochopitelně působí v domácích klubech, každopádně Simon le Coultre, Axel Simic, Nico Hischier a Philipp Kurashev již zkoušejí nastartovat své kariéry v Kanadě, Nicolas Muller pak působí ve Švédsku. V přípravě na šampionát si vedli Švýcaři docela slušně, dvakrát skolili rakouskou devatenáctku, poradili si i s osmnáctkou Běloruska a naposledy těsně padli s Kanadou.
     
    Oba celky nepatří ani zdaleka k nějakým kandidátům na nejvyšší umístění, v podstatě budou chtít hlavně proklouznout do čtvrtfinále, a proto pro ně bude jejich vzájemný souboj možná tím nejklíčovějším vůbec. O něco více favorizovanější je Švýcarsko, které tak čeká poměrně ostrý start do tohoto šampionátu, a určitě by oproti Lotyšsku mohlo výhodu většího fondu fyzických sil, neboť jeho soupeř už turnaj rozehrál včera.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.
    Marken.cz

    Patrik Sandev

    Branky a nahrávky: 3. Eggenberger (Müller, Hischier), 14. Kurashev (Sigrist, Matewa), 28. Sigrist (Le Coultre), 44. Eggenberger


    Švýcarsko: Zaetta (Trudel) – Geisser (C), Gross, Le Coultre, Matewa, Barandun, Berni, Schüpbach – Eggenberger, Hischier, Müller (A) – Döpfner, Leuenberger, Petrig – Weibel (A), Kurashev, Simic – Patry, Sigrist, Kohler – Riat.
    Lotyšsko: Voris (21. Rauza) – Karkls, Smons, Kostjuks, Žulevs, Krollis, Bergmanis, Barkans (C), Udris – Gegeris, Smirnovs (A), Paškausks – Egle (A), Berzinš, Sičevs – Opelts, Vjaters, Petrovs – Lapiks, Builis, Jašunovs.

    Rozhodčí: Kulev (RUS), Piragič (CRO) – Ondráček (CZE), Yletyinen (SWE)
    bahis siteleri