Litva – Japonsko 2:6 (kon.) | Chorvatsko – Estonsko 3:4 (kon.) | Velká Británie – Nizozemsko 14:0 (kon.)
konec
Litva
2:6 (0:1, 2:2, 0:3)
Japonsko
Pátek 28.04.2017, 13:30 • SSE Arena, Belfast • Mistrovství světa - I. B Divize • 4. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.
     
    Vítám tu všechny fanoušky hokejové exotiky! V pátek je v severoirském Belfastu na programu předposlední hrací den světového šampionátu třetí výkonnostní kategorie – tedy I. divize skupiny B. Prvním pátečním zápasem bude souboj Litvy s Japonskem. Asiaté jsou na turnaji zatím stoprocentní a vypadá to, že si to spolu s domácími Brity v sobotu rozdají v přímém boji o postup do skupiny A. Litevci ale nebudou snadným soupeřem. I oni mají medailové ambice a výhra nad Japonci by jim dokonce vrátila reálnou naději na nejvyšší metu.
     
    Japonsko:
    Japonci, kteří po letech 1998 až 2004, které díky administrativnímu zásahu IIHF odehráli mezi elitou, zařadili mezi stabilní účastníky druhé nejvyšší divize, loni na šampionátu v Polsku nečekaně vyhořeli. Nezískali ani bod a sestoupili tedy do B skupiny. V Belfastu se zatím úspěšně snaží o okamžitý návrat a po třech zápasech jsou společně s domácími Brity jedinými stoprocentními týmy. Výběr ze země vycházejícího slunce postupně přehrál 6:1 Nizozemsko, 4:2 Chorvatsko a naposledy 6:2 Estonsko. Pokud hokejisté Japonska zvládnou i souboj s Litvou, tak si to v sobotu rozdají s pořadatelem turnaje o postup.

    Nejproduktivnější hráči:
    Daisuje Obara – 7b (3+4)
    Hiroki Ueno – 6b (2+4)
    Juširoh Hirano – 5b (1+4)

    Brankář:
    Jutaka Fukufutži – 3 zápasy, průměr 1,83, úspěšnost 93,51 %
     
    Litva:
    Hokejisté Litvy si několikrát zahráli i ve druhé nejlepší výkonnostní kategorii, ale od roku 2011 se stali stabilním účastníkem slabší poloviny I. divize, tedy její B skupiny. V posledních třech letech vždy brali bronzové medaile. Loni byli dokonce blízko postupu, ke kterému potřebovali v posledním zápase porazit za tři body domácí Chorvatsko, kterému už šlo pouze o čest. Chorvaté však zvítězili po nájezdech a zklamaní hráče z Pobaltí se museli spokojit s bronzem.

    Na letošním šampionátu mají Litevci bilanci dvou výher a jedné porážky a v tabulce jim patří průběžné třetí místo. Svěřenci německého kouče Bernda Haakeho začali jasnými výhrami 3:0 nad Estonskem a dokonce 8:0 s Nizozemskem. Ve středu však nestačili na domácí Velkou Británii, které podlehli 2:5. V případě vítězství nad Japonskem však ještě mohou zamíchat kartami v boji o postup.

    Nejproduktivnější hráči:
    Ugnius Cizas – 4b (3+1)
    Arnoldas Bosas – 4b (1+3)
    Darius Pliskauskas – 4b (1+3)

    Brankář:
    Artur Pavliukov – 3 zápasy, průměr 1,79, úspěšnost 92,62 %
     
    Oba soupeři se utkali na světových šampionátech divize IA. v letech 2009 a 2010. V obou případech hladce zvítězili Japonci. Ti Litvu přehráli 7:1 a 5:1.
    V japonské kabině je na utkání vše připraveno.
     
    Úvodní sestavy:

    Litva: Pavljukov (Baltrunas) – Kieras, Cypas, Jasinevičius, Katulis, Protcenko, Aliukonis, Jonuška – Pliskauskas (A), Cizas, Bosas (A) – Rulevicius, Gintautas, Bogdziul – Četvertak, Krakauskas, Kaleinikovas – Fiscevas, Bendzius, Verenis – Rybakov.

    Japonsko: Fukufudži (Onoda) – Minošima, Haga (A), Ušu (A), H. Sato, Hašimoto, Kumagaj, Jamada, Kojzumi – Obara, Hirano, Ueno – Takagi, Furuhaši, Nakadžima – Š. Sato, Terao, Tanaka (C) – Nišiwaki, Iwacuki, Nakajašiki.

    Rozhodčí: Kincses – Nemeth (oba HUN), Sysujev (RUS).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    0:06
    Úvodní buly vyhráli hokejisté Japonska, kteří tak mají možnost založit první útočnou akci zápasu.
     
    1:59
    Utkání začalo hodně zostra! Oba týmy si už vytvořily zajímavé příležitosti a gólmani Pavljukov i Fukufudži si museli připsat první těžké zákroky.
     
    02:23
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Hokejisté Japonska se ujímají vedení! Juširoh Hirano našel z rohu kluziště Dajsukeho Obaru, který Pavljukova ještě nepřekonal, ale dorážející MAKURU FURUHAŠI už nadvakrát dostal kotouč do sítě. Takový start do utkání si Asiaté vysnili. Asistence: Dajsuke Obara a Juširoh Hirano.
    02:23 Makuru FURUHAŠI - 0:1
     
    03:55
    Japonce vedoucí gól nastartoval a v tuto chvíli vedou na střely už 6:3.
     
    04:56
    Zakázané uvolnění Litvy.
     
    06:18
    Kenta Takagi ve středním pásmu zachytil špatnou rozehrávku soupeře a zatáhl puk do útočné třetiny. Tam si počkal na z druhé vlny najíždějícího obránce Hirota Sata, jenž prověřil Pavljukova střelou z levé strany. Gólman Litvy má puk v lapačce.
     
    07:33
    Japonci jsou nadále lepším týmem. Artur Pavljukov stačil vyrazit dvě jedovaté střely, které na něho letěly v rozmezí pěti sekund. Následně jeho spoluhráči vyhodili na icing.
     
    08:10
    Zaútočit zkusili i domácí. Pijus Rulevicius se ale zasekl mezi dvěma bránícími hráči a už s kotoučem nedokázal nic udělat.
     
    08:49
    Z levého kruhu to zkoušel Masahito Nišiwaki, Pavljukov ovšem našel puk ve výstroji. Následovala ještě drobná strkanice, za kterou se však vylučovat nebude.
     
    09:41
    Hokejisté Japonska soupeři moc nepůjčují kotouč. Litva byla nebezpečná v útoku jen v úplném úvodu zápasu. Inkasovaný gól ale aktivitu pobaltského celku otupil.
     
    10:33
    Tohle ale byla šance! V předbrankovém prostoru dostal trochu prostoru Darius Pliskauskas. Litevský forvard však zamířil jen do betonů Fukufudžiho.
     
    11:36
    Špatnou rozehrávku litevského hráče vystihl Juši Nakajašiki. Ten se už řítil do zajímavé příležitosti, ovšem nakonec mu bylo odpískáno postavení mimo hru.
     
    12:13
    Zakázané uvolnění Litvy. Hra se vrací zpět před Pavljukova.
     
    12:35
    Střely na branku – 5:12.
     
    12:46
    Úspěšný zákrok si připsal Jutaka Fukufudži. Gólman Japonska pokryl střelu z pravého kruhu.
     
    13:21
    Go Tanaka, se nejprve dostal do dobré šance, když jeho střelu vytěsnil Pavljukov ramenem. Vzápětí se ale nechal vyloučit za hákování a nabídl tak Litvě početní výhodu.
     
    14:04
    Zajímavá sehrávka Litevců. Bosas ale na vzdálenější tyčce nedosáhl na puk.
     
    14:42
    Litva nehraje přesilovku vůbec špatně. Stále mačká soupeře v jeho obranné třetině!
     
    14:52
    Nyní už ale Japonci vyhazují a mohou poslat na led čerstvé síly.
     
    15:22
    Japonsko je v plném počtu.
     
    15:54
    Přes obránce se zkusil prosadit Emilius Krakauskas, který však vystřelil jen o bruslí soupeře.
     
    16:11
    Na druhé straně si sáhl pro vystřelený puk lapačkou Artur Pavljukov. Ten má v první třetině hodně práce.
     
    17:03
    Juširoh Hirano prověřil Pavljukova ranou ze středního pásma. Gólman Litvy opět zakročil lapačkou.
     
    17:48
    Hokejisté Litvy se v závěru třetiny snaží zvýšit svou aktivitu. Do zakončení se však těžko dostávají.
     
    18:06
    Paulius Gintautas objel branku a bekhendem se snažil protlačit puk za Fukufudžiho. Jeho betony ale byly dostatečně pevné a udržely kotouč před brankovou čarou.
     
    19:01
    Minutu před koncem třetiny přišla šance Litvy! Verenis ji připravil pro Arturase Katulise, který pálil z okraje pravého kruhu blíže ose hřiště. Fukufudži však střelu po ledě v rozkleku vyráží.
     
    19:40
    Málem další příležitost! Před brankou nedosáhl na puk Pliskauskas.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po první třetině mají utkání o trochu lépe rozehrané Japonci, kteří vedou nad Litvou 1:0. Skóre otevřel už v čase 2:23 Makuru Furuhaši, který uklidil do sítě Pavljukovem vyražený puk. Vstřelené branka reprezentaci ze země vycházejícího slunce nakopla a dlouho se pak hrálo pod její taktovkou. Litva se opět dostala do hry až v závěru periody, ovšem skóre se ani na jedné straně již znovu neměnilo.

    Střely na branku – 11:14.
     
    Další třetina začne přibližně ve 14:19.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:21
    Juširoh Hirano střílel ze středního pásma. Jeho pokus skončil na zadním mantinelu.
     
    21:14
    Nechybělo moc a Japonsko vedlo o dva góly! Jeden z hráčů se prokličkoval až před Pavljukova, který jeho střelu zastavil, ale dorážející Hiroto Sato to měl téměř do odkryté branky. Přesto do ní puk nějakým záhadným způsobem nedostal!
     
    21:52
    Litva právě vstřelila branku!
    Nedáš – dostaneš! Litevci potvrzují toto pravidlo vyrovnávacím gólem! Mark Kaleinikovas vybojoval v rohu hřiště puk a poslal ho před branku na hůl EMILIUSE KRAKAUSKASE, který ranou po ledě k levé tyčce překonal brankáře Fukufudžiho. Asistence: Mark Kaleinikovas.
    21:52 Emilius KRAKAUSKAS - 1:1
     
    23:11
    Nabuzení Litevci ukazují, že chtějí zamíchat kartami v bojích o nejvyšší mety. Nyní se hraje před brankou Japonska.
     
    23:47
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Japonci si však berou vedení zpět! Rozehrávku litevského obránce zachytil u mantinelu Juširoh Hirano, který naservíroval kotouč DAJSUKEMU OBAROVI. Ten se s tím nijak nemazal a ranou z první k bližší tyčce překonal přesouvajícího se Pavljukova – 1:2. Asistence: Juširoh Hirano.
    23:47 Dajsuke OBARA - 1:2
     
    25:16
    Litva právě vstřelila branku!
    S góly se nám teď doslova roztrhl pytel! Od modré čáry vypálil Arturas Katulis a letící puk pohotově tečoval mimo Fukufudžiho dosah MARK KALEINIKOVAS. Litva tedy podruhé srovnává stav. Asistence: Arturas Katulis a Emilius Krakauskas.
    25:16 Mark KALEINIKOVAS - 2:2
     
    26:07
    Úspěšný zákrok si připsal japonský gólman Fukufudži. Edgar Rybakov to zkoušel po výjezdu zpoza branky.
     
    27:01
    Hodně přísně vyloučen je Rolandas Aliukonis. Litevský obránce v podstatě neudělal vůbec nic. Jen stál na místě, když do něho narazil projíždějící japonský hráč a rozhodčí situaci posoudil jako nedovolené bránění.
     
    27:55
    Japonsko kombinuje v útočném pásmu. Zatím ale bez střelby.
     
    28:26
    Z mezikruží pálil z voleje Šo Sato, ale jeho projektil se nevešel mezi tyče. Puk se odrazil od zadního mantinelu zpět před branku, kde opět operoval Sato, ovšem přes ležícího Pavljukova kotouč za brankovou čáru nedostal!
     
    29:02
    Litevci oslabení přežili a teď už jsou kompletní.
     
    30:01
    Vstupujeme do druhé poloviny zápasu, v němž Litva ve druhé třetině srovnala hru i skóre.
     
    31:03
    Mindaugas Kieras našel krásnou křížnou přihrávkou na levém kruhu číhajícího Daniela Bogdziula. Ten z první minul poloodkrytou japonskou klec!
     
    31:57
    Hokejisté Japonska mají ve druhé třetině problémy. V kabině Litvy bylo o přestávce zřejmě hodně rušno.
     
    32:11
    Arturas Katulis natlačil do zadní strany brankové konstrukce Nakajašikiho a je vyloučen za nedovolené bránění. Přesilová hra pro Japonsko.
     
    32:50
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle byla velká chyba brankáře Litvy! Po relativně lehké střele Josukeho Hagy si Pavljukov myslel, že má puk ve výstroji, ovšem zdaleka ho pod kontrolou neměl, čehož si všiml KENTA TAKAGI. Japonský útočník tak kotouč vydloubl z pod gólmanových betonů a poslal ho za brankovou čáru – 2:3. Asistence: Josuke Haga a Dajsuke Obara.
    32:50 Kenta TAKAGI - 2:3
     
    33:24
    Přesilovku si zahraje také Litva. Mej Ušu je vyloučen za hákování.
     
    34:53
    Litvě se tato přesilovka nedaří podle představ. Japonsko se v poklidu brání.
     
    35:25
    Celek Japonska je již v plném počtu.
     
    36:57
    Obránce Kotaro Jamada se vydal na útočný výlet. Jeho ránu vyrazil gólman Pavljukov.
     
    37:18
    Další zákrok Pavljukova. Ten ukryl nahozený puk v náručí.
     
    38:02
    Japonci oproti úvodu třetiny zlepšili obranu a teď poměrně snadno zachytávají útočné pokusy soupeře.
     
    38:41
    Puk se odrazil na hůl Dajsukeho Obary, který si ho ale musel rovnat a nemohl tak hned střílet na branku, která byla chvilku poloodkrytá. Jeho následnou přihrávku pak srazil bránící hráč.
     
    39:01
    Ohlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:52
    Japonsku bylo odpískáno zakázané uvolnění. Vhazuje se tedy před Fukufudžim.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina nabídla velmi zajímavou podívanou a především hned čtyři góly! Litvě se podařilo dvakrát vyrovnat, ovšem Japonci si vždy dokázali vzít vedení zpět. Na zásah Emiliuse Krakauskase rychle odpověděl Dajsuke Obara a na neméně rychlé vyrovnání Marka Kaleinikovase zareagoval ve 33. minutě v přesilovce Kenta Takagi. Hraje se útočný hokej a ve třetí třetině se ještě můžeme těšit na dramatické momenty.

    Střely na branku – 17:27 (11:14, 6:13)
     
    Třetí třetina začne přibližně v 15:08.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:38
    Vyhození jednoho z hráčů Japonska skončilo mezi střídačkami. Vhazuje se v obranném pásmu asijského mužstva.
     
    40:51
    Japonci rychle zavezli puk do útočné třetiny a dokonce prověřili gólmana Pavljukova. Ten přerušil hru.
     
    41:48
    Mark Kaleinikovas byl nepříjemně naražen na hrazení. Litevský útočník se udeřil o plexisklo do obličeje a zůstal ležet na hrací ploše. Sudí Kincses raději přerušil hru.
     
    42:40
    Třetí třetina začala poměrně opatrně. Hlavně Japonci chtějí hrát zodpovědně a čekat na chyby soupeře.
     
    43:27
    Velkou příležitost propásl Arnoldas Bosas! Litevský forvard poslal svou dorážku jen do přesouvajícího se Fukufudžiho.
     
    44:27
    Vypadalo to, že si Litevci svou aktivitou v útočné třetině vynutili přesilovku, ale nakonec je z toho oboustranné vyloučení. Kejgo Minošima sice zahákoval Daniela Bogdziula, ale ten dle sudího svůj pád přihrál. Na trestnou tak míří oba hráči.
     
    45:54
    Hra 4 na 4 zatím nepřinesla žádný zajímavější moment. Japonci mají puk na holích.
     
    46:13
    Nyní hosté nahodili puk na Pavljukova, který ho raději přidržel. Japonci tak získali buly v útočné třetině.
     
    46:31
    Zakázané uvolnění Litvy. Oba celky jsou už v plném počtu.
     
    46:51
    Projektil Pijuse Ruleviciuse přelétl nad brankou a skončil až v ochranné síti. Vhazuje se ve středním pásmu.
     
    47:13
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Zdá se, že souboj o postup se zúží jen na Japonsko a Velkou Británii! Střelu Šoga Iwacukiho z levého kruhu vyrazil Pavljukov jen před sebe a JUŠI NAKAJAŠIKI snad natřikrát dorazil puk za jeho záda. Asistence: Šogo Iwacuki a Masahito Nišiwaki.
    47:13 Juši NAKAJAŠIKI - 2:4
     
    47:52
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    O 39 sekund později přidávají hokejisté Japonska další gól! KENTA TAKAGI přebruslil bránícího hráče a z pravého kruhu se trefil ke vzdálenější tyčce Pavljukovovy svatyně. Druhý zásah Takagiho v zápase – 2:5. Asistence: Mej Ušu.
    47:52 Kenta TAKAGI - 2:5
     
    47:52
    Darius Pliskauskas neudržel nervy na uzdě a zřejmě utrousil směrem k rozhodčímu nějakou tu nevhodnou poznámku. Následujících 10 minut tak bude zpytovat svědomí na trestné lavici.
     
    49:40
    Japonci mají situaci pod kontrolou. Zřejmě disponují lepším fyzickým fondem, což se ve třetí třetině projevuje.
     
    50:14
    Za nedovolené bránění je vyloučen Mej Ušu. Šance pro Litvu na snížení.
     
    51:23
    To by však museli Litevci střílet. Zatím si jen nahrávají.
     
    51:52
    Hokejisté Japonska vyhazují.
     
    52:15
    Japonci jsou v plném počtu. Je téměř jasné, že i po čtvrtém zápase na turnaji zůstanou stoprocentní.
     
    53:28
    Japonci se už nemusejí nikam hnát. Mezi dvěma jejich obránci teď neprojel Ugnius Cizas.
     
    54:05
    Neúnavní fanoušci Litvy neutichají a stále ženou své hráče dopředu.
     
    54:51
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Hokejisté Litvy teď vůbec nezvládli situaci po vhazování v jejich obranném pásmu! Šo Sato nikým nerušen obkroužil branku a nahrál puk na zadní tyčku GO TANAKOVI, který zakončoval do odkryté klece – 2:6. Asistence: Šo Sato.
    54:51 Go TANAKA - 2:6
     
    55:51
    V závěru utkání si osahá led i náhradní japonský gólman Takuto Onoda. Jutaka Fukufudži mu za rozhodnutého stavu přepustil místo v brankovišti.
     
    56:12
    Hodně ostré přivítání pro Onodu! Jeden z litevských hráč napálil tyčku za jeho zády!
     
    58:01
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny i celého zápasu.
     
    58:22
    Branka Japonska byla vychýlena ze své pozice. Rozhodčí tak musel přerušit hru.
     
    59:00
    Minuta do konce. Zápas se už jen dohrává.
     
    59:19
    Juširoh Hirano zavezl puk do útočného pásma, objel branku a hledal si prostor pro zakončení. Chtěl ale až příliš a o kotouč nakonec přišel.
     
    59:44
    Nyní střílel Hirano z levého kruhu a pořádně protáhl Pavljukova. Ten puk vyrazil a ve spolupráci s obráncem i zalehl.
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči: Mindaugas Kieras (LTV) – Dajsuke Obara (JPN)
     
    Třetí třetinu už jasně ovládli Japonci, kteří v ní přidali další tři góly a vítězí tak nad Litvou 6:2. To znamená, že zítra se vyslanci ze země vycházejícího slunce utkají v přímém souboji o postup do A skupiny I. divize s domácími Brity. To Litva si zahraje s Chorvatskem o třetí místo.

    Japonští hokejisté definitivně zlomili odpor soupeře ve 48. minutě, kdy se v rozmezí 39 sekund prosadili Juši Nakajašiki a Kenta Takagi. V 55. minutě pak uzavřel skóre utkání Go Tanaka.

    Střely na branku – 27:42 (11:14, 6:13, 10:15)
     
    S konstatováním, že utkání sledovalo v SSE Areně 811 diváků, se s Vámi loučím. Užijte si páteční odpoledne. Na počtenou! (15:53:24)

    Martin Augustin

    Branky a nahrávky: 22. Krakauskas (Kaleinikovas), 26. Kaleinikovas (Katulis, Krakauskas) – 3. Furuhaši (Obara, Hirano), 24. Obara (Hirano), 33. Takagi (Haga, Obara), 48. Nakajašiki (Iwacuki, Nišiwaki), 48. Takagi (Ušu), 55. Tanaka (Š. Sato)


    Litva: Pavljukov (Baltrunas) – Kieras, Cypas, Jasinevičius, Katulis, Protcenko, Aliukonis, Jonuška – Pliskauskas (A), Cizas, Bosas (A) – Rulevicius, Gintautas, Bogdziul – Četvertak, Krakauskas, Kaleinikovas – Fiscevas, Bendzius, Verenis – Rybakov.
    Japonsko: Fukufudži (56. Onoda) – Minošima, Haga (A), Ušu (A), H. Sato, Hašimoto, Kumagaj, Jamada, Kojzumi – Obara, Hirano, Ueno – Takagi, Furuhaši, Nakadžima – Š. Sato, Terao, Tanaka (C) – Nišiwaki, Iwacuki, Nakajašiki.

    Rozhodčí: Kincses – Nemeth (oba HUN), Sysujev (RUS)

    Diváci: 811
    bahis siteleri