Den Haag – Excelsior 4:1 (kon.) | Alkmaar – Utrecht 2:3 (kon.) | Feyenoord – Heracles 3:1 (kon.)
GA Eagles – Sparta Rotterdam 1:3 (kon.) | Heerenveen – Nijmegen 0:2 (kon.) | Willem II – Ajax 1:3 (kon.)
Eindhoven – Zwolle 4:1 (kon.) | Arnhem – Kerkrade 3:0 (kon.) | Twente – Groningen 3:5 (kon.)
konec
AZ Alkmaar
2:3 (0:2)
FC Utrecht
Neděle 14.05.2017, 14:30Nizozemská Eredivisie • 34. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Hosté se ale nakonec ubránili a nakonec si odváží z Alkmaaru tři body. Jednalo se však o větší drama, než by se mohlo po prvním poločase zdát. Domácí se nevzdali i v deseti a zabojovali. Podařilo se jmi dvakrát snížit na rozdíl jedné branky, ale na víc to nestačilo. Měli i velkou smůlu. Jednou je od vyrovnání dělilo břevno, podruhé je zastavil zase hvizd rozhodčího. (16:24:34)
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Na zemi zůstal ležet po jednom ze střetů hostující van der Meer a vynutil si pozornost rozhodčího. Je jasné, že tohle čas natáhne. Nicméně hlavní arbitr by měl určitě nastavit něco přes plánovaný rozsah čtyř minut.
     
    90+1
    Weghorstův centr do vápna Ruiter přečetl a včas vyběhl, vzápětí vykopl míč co nejdál od jeho branky.
     
    90
    Ještě čtyři minuty bude mít k dispozici domácí tým, aby se pokusil o vyrovnání.
     
    89
    Domácím už moc času nezbývá a tak posílají na útočnou polovinu jeden nakopávaný balón za druhým. Hostující obrana však zatím v klidu odolává.
     
    86
    Nyní rozhodčí pomohl Utrechtu. Garcia čistě vypíchl soupeři balón a Weghorst už se řítil sám na Ruitera, Zastavil ho však hvizd rozhodčího. Nicméně Weghorst situaci dohrál a dostal míč do branky. vyšel však s důraznou domluvou a možná omluvou rozhodčího.
     
    84
    Venema měl na hlavě rozuzlení celého zápasu, když si naskočil pro míč do malého vápně. Trestuhodně však minul Krulovu branku.
     
    83
    Utrecht se nyní snaží uklidnit hru a pošetřit pá sil před úplným závěrem zápasu a kombinuje tak na vlastní polovině.
     
    82
    Další centra zahran Weghorsta až k rohovému praporku. ten se pokusil poté ještě o kombinaci se spoluhráčem, ale vše ztroskotalo na připravené obraně Utrechtu.
     
    80
    Pouze centimetry dělily nyní Alkmaar od vyrovnaní. Nový muž na hřišti van Ovreem poslal do velkého vápna parádní centr, na který si naskočil Weghorst. K jeho smůle ale poslal míč pouze do břevna.
     
    79
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Mats Seuntjens, přichází Joris van Overeem.
     
    78
    Ohrožení přišlo až nyní od Živkoviće, který naskočil na centra dnes poprvé zakončoval hlavou. Jeho koníček o zem byl však hodně nepřesný.
     
    77
    Nemusel zasahovat ani Krul, byť okolo jeho brány proletěly tři dobré centry Utrechtu. Z ani jednoho však nedokázali hráči Utrechtu vytěžit alespoň střelu.
     
    75
    Standardní situaci ze strany rozehrával Ouwejan. Na jeho nadýchaný centr si naskakoval jak Weghorst, tak Garcia, ale ani jeden ho netrefil. Ruiter tak mohl zůstat v klidu a navíc bude odkopávat od branky.
     
    73
    Moc nechybělo a Utrecht vedl znovu o dvě branky. Venema si pohrál s protihráčem uvnitř šestnáctky a pak střílel po zemi pod sebe. Jeho přízemní střela zamířila ale opět těsně vedle tyče.
     
    69
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Nyní ale přišla pěkná narážečka domácích, po které se Garcia ocitl v ideální šanci. Tu sice prováhal, protože si míč ukopl, ale stihl ještě odcentrovat na ALIREZU JAHANBAKHSHE, který s věptím všech sil dostal míč za brankovou čáru. Bylo to sice hraniční, ale hlavní rozhodčí podle vibrujících hodinek poznal, že míč přešel brankovou čáru.
     
    67
    Domácí fotbalisté ale ze standardní situace ani z následné střely nic nevytěžili.
     
    65
    Leeuvin stáhl k zemi unikajícího Jahanbakhshe a vidí žlutou kartu.
     
    64
    Moc nechybělo a na konci 64. minuty mohlo být definitivně rozhodnuto. Venema měl chvíli čas zamířit za hranicí šestnáctky a jeho přízemní střela položila k zemi Krula, šla ale o metr vedle hostující branky.
     
    62
    Alkmaar se nevdává a to i v deseti. Další slibnou příležitost zahodil Garcia, který z hranice malého vápna hlavičkoval pouze těsně vedle hostující brány.
     
    60
    Z kontinuálního tlaku nakonec přišel nakonec centr Johanssona, který našel přesně hlavu Wuytense, kterého od oslavy gólu zastavila tyčka Ruiterovy brány.
     
    59
    Dlouho obléhali hráči Alkmaaru velké vápno Utrechtu, až si nakonec vynutili alespoň rohový kop.
     
    57
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Wout Brama, přichází Darren Rosheuvel.
     
    57
    Od startu druhé půle se hra přelévá z jedené strany na druhou v rychlém sledu. Seuntjens se teď rozhodl vzít situaci do svých nohou, uvolnil se na střed a vystřelil. K jeho smůle šla ale jeho kroucená střela těsně vedle tyče.
     
    56
    Střídání v týmu FC Utrecht: ze hřiště odchází Zakaria Labyad, přichází Nick Venema.
    53. Nacer BARAZITE - 1:3
     
    53
    Utrecht právě vstřelil branku!
    Z kontaktní branky se ale domácí radovali necelé dvě minuty, než vrátil hostům dvoubrankové vedení NACER BARAZIT, jenž se parádně na hranici šestnáctky zbavil protihráče otočkou a poté zamířil přesně k tyči.
    51. Rens van Eijden - 1:2
     
    51
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    A tak udeřilo na druhé straně. Alkmaar zahrával rohový kop, který hlavičkou prodloužil Jahanbakhsh a RENS VAN EIJDEN poté nasměroval míč přesně ke vzdálenější tyči mimo dosah Ruitera.
     
    50
    Krul teď měl velké štěstí, protože podcenil centr Ludwiga, který k překvapení všech skončil na tyči.
     
    49
    Hodně rychle na druhou stranu. Živković se pokusil opět po přízemním centru ze strany znovu překvapit Krula patičkou, ale tentokrát nezamířil přesně.
     
    48
    Na druhé straně se na sebe zlobí Weghorst a oprávněně, protože šel sám na Ruitera. ale místo gólu nechal vyniknout hostujícího gólmana.
     
    46
    Hned po obrátce se na Krula řítil Barazite. Střela mu ale nesedla a tak míč bez problémů zajel do Krulových rukavic.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil a to nejdůležitější v něm se odehrálo za pouhé čtyři minuty. Nejprve dostal hosty do vedení zkraje 32. minuty Živković, poté se nechal vykartovat na domácí straně Svensson a aby toho nebylo málo, tak z následného přímého kopu se trefil Labyad. Hosté mají parádně namířeno ke třem bodům a pokud nepodcení soupeře, měli by si je odvézt. Druhý poločas začne přibližně za třináct minut.
     
    45
    K základní hrací době bude nastavena ještě jedna minuta.
     
    44
    Garcia opět vystřelil přímo na bránu a tentokrát prověřil Ruitera. Ten však poslal míč na roh, který se domácím už nepovedl.
     
    44
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Iliass Bel Hassani, přichází Mattias Johansson.
     
    43
    V závěru první pětačtyřicetiminutovky budou mít domácí ještě šanci na návrat do zápasu. Garcia vybojoval zpoza šestnáctky standardní situaci pro svůj tým.
     
    41
    Mohlo být po zápase. Domácí celek od pohromy ale dvakrát výborně zachránil Krul, který nejprve nohou vyrazil střelu Baraziteho a poté následně rukou vytěsnil pokus Labyada mimo bránu.
     
    38
    Rána Garcii šla sice přímo na bránu, ale domácí útočník ji nadzvedl moc vysoko a tak Ruiter nakonec nemusel zasahovat.
     
    37
    Domácí se osmělili i v deseti a po kombinaci si hned posléze vynutili standardní situaci.
    35. Zakaria LABYAD - 0:2
     
    35
    Utrecht právě vstřelil branku!
    Právě faulovaný ZAKARIA LABYAD se postavil k míči a nepatrným obstřelem přes zeď zamířil přesně k tyči. Timo Krul ani nezasahoval a pouze se podíval po míči.
     
    34
    A tohle je hodně nepříjemná zpráva pro Alkmaar, protože Svensson musel zatáhnout za záchrannou brzdu, když stažením za dres poslal k zemi unikajícího Labyada.
    32. Richairo ŽIVKOVIĆ - 0:1
     
    32
    Utrecht právě vstřelil branku!
    Gól naopak padl na druhé straně. Přízemní centr ze strany došel přesně k RIHAIRU ŽIVKOVIĆOVI, který patičkou zády k brance elegantně překonal Krula.
     
    31
    Domácí dlouho nemohli překonat obranný val hostů a tak se pokusil situaci vyřešit Jahanbakhsh. Jeho centr za obranu ale žádný ze spoluhráčů nepochopil.
     
    30
    Domácí gólman si následně poradil nejen s rohovým kopem, ale i se střelou ze střední vzdálenosti, jež mu skončila přesně mezi rukavicemi.
     
    29
    Utrecht tak měl k dispozici standardní situaci z dobrých třiceti metrů. K míči se postavil Klaiber, který mířil na bližší tyč, ale Krul k ní dokázal skočit včas a vyrazit míč na roh.
     
    28
    Záloha Alkmaaru se pokoušela vykombinovat přes střed hřiště, ale obrana Utrechtu byla natolik zhuštěná, že se bez problémů ujala míče.
     
    26
    Na druhé straně se tak musel předvést Ruiter, který musel rukama zastavit nebezpečný průnik Weghorsta.
     
    25
    Utrecht nenechal na sebe dlouho čekat s odpovědí. Centrovaný balón ale Krula neohrozil, poněvadž byl až příliš dlouhý a skončil a za brankou.
     
    23
    Za jeho obranu se řítil rychlonohý Jahanbakhsh, který ucítil na zádech soupeře a tak dokázal ještě ve skluzu přeposlat míč Weghorstovi. Tomu ale chyběly decimetry, aby ho poslal do sítě.
     
    20
    Utrecht chce nyní uklidnit hru vzhledem k posledním minutám a tak nechává vlastní obránce kombinovat na polovině hřiště.
     
    19
    A vznikla z toho nakonec veliká šance Baraziteho, který si díky špatné rozehrávce ocitl sám před padajícím Krulem. Domácího brankáře ještě dokázal překonat, ale míč se k jeho smůlu odrazil do tyče zpět do hřiště.
     
    18
    o povedený průnik po straně se postaral Ouwejan, ale na poslední chvíli si neporozuměl s Weghorstem. K tomu všemu ještě přišli domácí o míč.
     
    17
    Domácí AZ si vzápětí hodně rychle vybojoval rohový kop, ale na přetažený centr na zadní tyč si žádný z domácích hráčů nenaskočil.
     
    16
    Ke konci šestnácté minuty se pokusili zahrozit i hosté, ale kvůli špatné finální přihrávce se jejich akce nezdařila. Navíc se stačila včas vrátit i obrana Alkmaaru do svého postavení.
     
    15
    Alkmaar přežil nervózní úvod zápasu a v posledních minutách přebírá jasně iniciativu zápasu. Hraje se častěji na polovině Utrechtu.
     
    13
    Krásný průnik po straně předvedl Jahanbakhsh a k hlavičce se dostal Wenghost. Jeho koníček o zem ale skončil těsně vedle hostující branky.
     
    12
    Až nyní se pokusili domácí několikrát ohrozit hostující branku. Vše ale skončila v rukavicích Ruitera.
     
    10
    Hra se najednou zklidnila a oba celky spíše kombinují na středu hřiště.
     
    7
    Na druhé straně už ale přišla střela na branku z kopačky Weghosta. Ruiter si s ní však rovněž poradil a připisuje si první úspěšný zákrok.
    6.
     
    6
    Po šesti minutách hry jsme se dočkali první slibné útočné akce hostů. Tim Krul v domácí brance však proti přízemní střele na vzdálenější tyč zasáhl nohou.
     
    4
    Mírně aktivnější jsou zatím v úvodu dnešního duelu hosté a je to celkem pochopitelné. Oni chtějí tvořit hru a vyhrát a nejen vyčkávat na chyby soupeře. I druhou standardní situaci však zahodili a tak mají míč na kopačkách domácí.
     
    3
    Netrvalo to dlouho a rozhodčí už musí poprvé v zápase vytahovat žlutou kartu, kterou za ostrý skluz vidí van der Maarel.
     
    2
    Zápas začíná pěkně zostra. Hosté měli k dispozici volný přímý kop, Alkmaar zase roh, ale ani jeden ze soupeřů nedokázal ohrozit branku toho druhého.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Krul – Ouwejan, S. Wuytens, van Eijden, J. Svensson – Bel Hassani, M. Seuntjens, Luckassen – Garcia, Weghorst, Jahanbakhsh.
    Náhradníci: Rochet – Friday, dos Santos, Helmer, M. Johansson, B. Rienstra, Stengs, van Overeem, Vlaar, Wijndal.

    FC Utrecht: Ruiter – van der Maarel, Leeuwin, Braafheid, van der Meer – Brama – Klaiber, Ludwig – Labyad, R. Živković, Barazite..
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Zatímco Utrecht se může v klidu připravovat na vyřazovací boje a vyhlížet soupeře z tria Twente, Heerenven, Heracles , tak Alkmaar má pouze jistotu, že se v prvním kole play-off utká s Vitesse. Jediné, co zůstává otázkou, zda bude mít výhodu domácího prostředí na své straně či nikoliv.
     
    Zatímco Utrecht se nemůže nikam již pohnout ze své čtvrté pozice s 59 body, tak domácí Alkmaar jich nasbíral o deset méně a je pátý. Na dálku tak bude bojovali s Vitesse o lepší výchozí pozici před následujícím play-off o Evropskou ligu.
     
    Příjemné nedělní odpoledne. Nizozemská Eredivisie dnes nabídne kompletní poslední 34. kolo základní části. Jedním ze soubojů bude duel mezi Alkmaarem a Utrechtem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

    Ondřej Jícha

    Branky: 51. van Eijden, 69. Jahanbakhsh – 32. R. Živković, 35. Labyad, 53. Barazite

    Karty:   3. van der Maarel (UTR), 65. Leeuwin (UTR)   34. J. Svensson (ALK)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 6:9. Střely mimo: 9:5. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 9:1. Fauly: 10:14.
    AZ Alkmaar: Krul – Ouwejan, S. Wuytens, van Eijden, J. Svensson – Bel Hassani (44. M. Johansson), M. Seuntjens (79. van Overeem), Luckassen – Garcia, Weghorst, Jahanbakhsh.
    Náhradníci: Rochet – Friday, dos Santos, Helmer, M. Johansson, B. Rienstra, Stengs, van Overeem, Vlaar, Wijndal.

    FC Utrecht: Ruiter – van der Maarel, Leeuwin, Braafheid, van der Meer – Brama (57. D. Rosheuvel) – Klaiber, Ludwig – Labyad (56. Venema), R. Živković, Barazite.
    Náhradníci: Jensen – Venema, Kerk, Haller, D. Rosheuvel, W. Janssen, Ayoub, S. Amrabat, Hardeveld.
    bahis siteleri