Jednání o prodeji SFC Opava čínskému investorovi (kon.)
konec
Jednání o prodeji podílu v SFC Opava zahraničnímu investorovi

Pondělí 19.06.2017, 09:00Zasedání zastupitelstva města Opavy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:00.
     
    Hezký den. K třiadvacátému zasedání Zastupitelstva statutárního města Opavy se v pondělí po deváté hodině dopolední budou upínat zraky snad všech místních fotbalových příznivců. V kulturním domě Na Rybníčku totiž bude jedním z hlavních bodů jednání také hlasování o prodeji většinového podílu ve fotbalovém klubu Slezský FC Opava, který je v rukou města. O něj má zájem švýcarská společnost TICC, GmbH, za níž stojí čínský investor. Ten je údajně podle dostupných informací ochoten do klubu v krátké době "napumpovat" až 170 milionů korun a usilovat s ním nejen o okamžitý postup do tuzemské nejvyšší soutěže, ale ucházet se v budoucnu i o účast v evropských pohárech.
     
    Opavský tým má za sebou pod vedením trenéra Skuhravého nadmíru povedenou sezónu, byť přeci jen s malinko hořkou závěrečnou pachutí. Slezané došli z pozice druholigového celku senzačně až do finále MOL Cupu, v němž nestačili na vítězný Zlín. Jak se později ukázalo, pokud by Opavští zvítězili, zajistili by si tím i přímý postup do základní skupiny Evropské ligy. Ve Fortuna národní lize pak Opava do posledního kola usilovala o postup, ten jí ale nakonec unikl o jedinou příčku, když Slezský FC skončil jen o bod za druhým Baníkem Ostrava. Tak či onak však o sobě dali fotbalisté ze slezské metropole po dlouhé době hlasitě vědět.
     
    Slezané se již pilně připravují na nadcházející ročník, v němž budou platit za jedny z největších favoritů na postup. Cílem trenéra Skuhravého i opavského vedení je udržet stávající kádr, který by měl být ještě posílen. Jedno zvučné jméno již Opavští představili – z prvoligového Brna ulovili do zálohy zkušeného Pavla Zavadila. Na testech jsou pak momentálně v Opavě i další hráči s prvoligovými zkušenostmi – namátkou záložník Jiří Mareš, obránce Matěj Končal či brankář Vojtěch Šrom. Smlouvu by měl podepsat také útočník původem z exotických končin – Joel Ngandu Kayamba z Konga.
     
    Město Opava vypsalo na jaře soutěž na prodej většinového podílu akcií, která skončila 31. května. Přihlásil se jediný zájemce – již zmíněná firma TICC. Ta ovšem ve stanovené lhůtě neuhradila požadovanou kauci 10 milionů korun, což bylo posléze zdůvodněno technickými nesrovnalostmi v převodu financí z asijského kontinentu na ten evropský.
     
    Případný sponzor se musí kromě úhrady částky 50 milionů korun za 174 akcií z celkového počtu 266, z nichž 264 je v tuto chvíli v držení města, smluvně zavázat, že bude po dobu následujících pěti let přispívat na chod klubu ve Fortuna národní lize částkou 20 milionů korun, avšak v případě postupu do nejvyšší soutěže bude suma činit 40 milionů. Město Opava bude nadále podporovat klub 15 miliony ročně – deseti na mládež, pěti na provoz stadionu a nákladů s ním spojených. 100 milionů pak činí finanční dar klubu.
     
    Město je prodeji akcií nakloněno. Nakolik se zájemce, kterého zastupuje advokát Karel Ležatka, ukázal býti v posledních dnech projednávání seriózním, solventním a vhodným, ukáže právě zasedání opavských politiků. Napětí v řadách fotbalových příznivců by se dalo krájet. Jak celá záležitost nakonec dopadne? Sledujte náš textový přenos.
     
    Zastupitelé statutárního města Opavy se schází a zaplňují svá místa. Zasedání začne s drobným zpožděním.
     
    Opavští zastupitelé schvalovali navrhovaný program. Jen Zelinka (ODS) navrhl úplně stažení projednávání prodeje akcií Slezského FC z dnešního zasedání. Podle něj byly materiály zástupcům města dodány se zpožděním a vzhledem k jejich větší obsáhlosti nebyl dostatek času na jejich pečlivé nastudovaní. O tomto návrhu se bude hlasovat.
     
    Zelinkův návrh podpořilo deset přítomných. Osm bylo proti, sedm se hlasování zdrželo. Opavský fotbal tedy zůstává na programu dnešního dne.
     
    V tuto chvíli se projednává roční účetní uzávěrka opavského hokeje. Jakmile přijde na řadu fotbal, opět se přihlásíme.
    Jednání zastupitelstva je v plném proudu

     
    Dlouhá rozprava o hokeji je u konce. Nyní budou zastupitelé jednat o závěrečném účtu statutárního města Opava za rok 2016. Opavský fotbal nakonec přijde na řadu dost možná až po polední pauze.
     
    Tak ne. Opavský fotbal přichází na řadu právě nyní!
     
    Primátor Ing. Radim Křupala opakuje podmínky soutěže, které město na zájemce vypsalo. Zmínil také, že nedošlo ke splnění podmínky uhrazení kauce. Investor tento fakt zdůvodnil chybným zadáním čísla účtu. Následně již nebyl důvod kauci hradit, neboť byla soutěž zrušena. Doporučeno bylo dále jednat s investorem mimo soutěž tzv. "na přímo".
     
    Křupala: Jedná se o čínský kapitál švýcarské firmy, je zastoupena místní avokátní kanceláří. Komunikace je proto trochu složitější. Nikdy nemůžeme vědět, zda investor dodrží svou nabídkou, došlo k problému hned s kaucí. Pokud ale dojde k podpisu, "míč" bude na straně investora, který by měl plnit závazky – uhradit kupní cenu (50 mil.), dar (100 mil.) a finance na provoz nadcházející sezóny (20 mil.).
     
    Marek Veselý (ODS): Na zázracích je nejhezčí, že se stávají. Byl bych rád, kdyby klub získal partnera, jeho zájmy jsou mi blízké. Nicméně máme podobnou zkušenost se zahraničním investorem za sebou.
     
    Křupala: S advokátem Ležatkou, který firmu zastupuje, jsme absolvovali jednu osobní schůzku a dva telefonické hovory. Se zástupci ze Švýcarska či Číny jsme v kontaktu nebyli.
     
    Veselý: Jak vzniklo propojení švýcarské společnosti na čínský kapitál? Na googlu nic takového dohledat nelze. Je zde na jednání někdo ze Švýcarska či Číny?

    Křupala: Není.
     
    Veselý tento fakt zpochybnil. Podle něj je podezřelé, že není na takto důležitém jednání přítomen žádný ze zástupců firmy, ze strany které by byla investice do opavského klubu první větší investicí v Evropě.
     
    Veselý: Když do fotbalu vstupoval zahraniční investor posledně, skončilo to průserem, a to se partner řešil v řádech týdnů. Vy jste vyjednal kontrakt snů za týden?

    Společnost ePojištění.cz, která byla partnerem nejvyšší české soutěže, tak činila za 30 milionů, a její název byl v každém novinovém článku, na každém fotbalovém stadionu... Proč by se někdo chtěl zviditelnit za pětinásobnou sumu v Opavě? Jaký je původ peněz?
     
    Veselý: Mám zde výpis ze švýcarského obchodního rejstříku. O firmě nejde mnoho dohledat. Stojí za ní Martin Nett, který figuruje ve více než 160 firmách a švýcarské kontrolní orgány s ním nedoporučují spolupracovat.
     
    Veselý: Investor si bude chtít do vedení dosadit svoje lidi. Máte návrhy, kdo bude zastupovat město?

    Křupala: Tyto věci chceme řešit postupně.
     
    Veselý: Máte informace o tom, že švýcarské orgány nedoporučují s investorem obchodovat? Že neplní své závazky a už se s ním bylo nuceno v minulosti soudit?

    Křupala: Takové informace nemám. Neumím si ale představit, jak by nás mohl někdo obelstít, když ihned ze startu vloží do klubu sto milionů korun, i kdyby poté v klubu skončil.
     
    Veselý: Nemohu zvednout ruku pro prodej, dokud nebude vyjasněný původ financí.
     
    Jan Zelinka (ODS): V textech smlouvy jsou nesrovnalosti i v méně závažných věcech. Dovolím si tedy pochybovat o tom, že je nastavena tak dobře, že by město ochránila v případě nekalých úmyslů.
     
    Zelinka: Fotbalový klub není rohlík a my nejsme pekaři, abychom ho prodali komukoliv. Takhle fotbalový klub opravdu nelze prodat.
     
    Křupala: Zájem investora by měl být deklarován zaplacením dojednaných závazků.
     
    Pavla Brady (Strana zelených): 150 milionů není k zahození a ráda bych podpořila fotbalový klub, zvlášť když bude hrát tak dobře, jako doposud. Ale pořád mi chybí argumenty a informace. Prodáváme klub Číňanům, nebo Švýcarům? Pan Veselý vznesl argumenty, které jsou lehce dohledatelné, vy jste o nich nevěděl. Proč zde není pan advokát, který investora zastupuje? Podle mě je to chyba. Měl by zde být někdo, kdo je nás slovně schopen přesvědčit o důvěryhodnosti společnosti. Tohle hlasování bude, myslím si, velmi složité.
     
    Libor Witassek (Změna pro Opavu): Chtěl bych navrhnout odročení tohoto bodu. Také mi chybí informace, avšak nerad bych automaticky vnášel do jednání negativní světlo.
     
    Zastupitelé návrh neschválili, "pro" se vyjádřilo 17 z nich, potřeba byla dvacítka.
     
    Hana Brňáková: Informace o výkonném řediteli panu Nettovi nejsou dobré. A není to "jedna paní povídala", jde o informace ze švýcarského obchodního rejstříku. Proč zde není pan advokát? Proč se na vše tak spěchá? Nemůže to počkat do podzimu? Zdá se mi, že zde pokulhává transparentnost. Chcete prodat klub na základě jedné osobní schůzky s advokátem a dvou telefonátů. To vám nestálo za to si o investorovi nic najít na internetu?
     
    Křupala: Pokud zastupitelstvo věc neschválí, smlouva padá. Pokud schválí a investor nesplní závazky, spolupráce také padá. Nevím, proč by si z nás někdo dělal srandu a dal nám takovou nabídku. Jednání a příprava smluv něco stojí.
     
    Veselý: Opavský klub by se dal prodat za mnohem menší peníze. Stačil by nám partner, který bude participovat na rozpočtu v řádech milionů korun, to by byla česká fotbalová pohádka. To, že někdo nabídne takovouhle mnohonásobně vyšší sumu, vyvolává pouze otazníky.

    Komu klub prodáváme? Opravdu nějakému švýcarské s.r.o.? Znáte nějakého Číňana? Vy nevíte, komu chcete prodat klub? Nefackuje vás hanba? Tady probíhá jednání o obrovské investici, rozpočet klubu se má zdvojnásobit, a předseda představenstva SFC pan Hájek zde není?
     
    Veselý: Ve výpisu firmy není nic o Číňanech. Jak nám můžete tvrdit něco o Číně? Je to vaše blamáž, všechny nás tady klamete, a to za našeptávání pana Hájka. Měli bychom vyslat signál, že chceme jednat pouze s reálnými zájemci a že míra jejich spoluúčasti na financování může být mnohem nižší. Blokujete jednání s reálnými partnery, které by si tým zasloužil. V minulé sezóně hrál skvěle, dostal se do finále poháru. Chcete prodat fotbal Číňanovi, kterého vůbec neznáte. Není tu ani jejich advokát Ležatka!
     
    Křupala: Cena je vyšší než odhad, tedy 50 milionů, a ne 18 milionů. Právě to by mělo zabránit tomu, aby se vlastníkem stál "tunelář", který by klub rozprodal. I kdyby se tak stalo, měli bychom na účtu těch 50 milionů.
     
    Zelinka: Do fotbalu dává město za správu a provoz klubu kolem 15 milionů ročně a máme drtivou většinu akcií. Po prodeji budeme mít 30 procent akcií a garantujeme, že budeme dávat dále 15 milionů. Jaký to má smysl?
     
    Křupala: Bude tam efekt v tom, že klub dostane další peníze na svůj provoz, který jej posune, třeba do nejvyšší soutěže.

    To, že se informace z Číny shánějí poněkud obtížněji, beru jen jako kosmetickou vadu. Nekalým úmyslům brání právě naše smlouva, která nám dovoluje od ní v rámci pěti let odstoupit.
     
    Vladimír Javorský: V průběhu let jsem si udělal obrázek, že největší lumpové snad pocházejí ze Švýcarska. Návrh zřejmě nepodpořím, vadí mi totiž, že tu nikdo, kdo by zastupoval firmu, není. Vím, že to celé vypadá pěkně, ale takových už jsem viděl hodně, nakonec ale vypadaly značně špatně. Nechci podezřívat pana Netta, který společnost založil. Navrhuji, abychom vypsali novou soutěž a aby investor splnil náležitosti, a aby se osobně účastnil jednání. Budu hlasovat proti, je to proti mému přesvědčení.

    Věřím, že pan primátor Křupala chce udělat pro fotbal maximum. Nejsou to žádní žabaři, hrajeme na velmi dobré úrovni. Hráči nenadchli v minulosti pouze fanoušky Opavy, ohlasy jsou dobré také odjinud. Fandili nám v Praze, na Slovensku... Ale tak, jak to momentálně cítím, to nevypadá dobře.
     
    Veselý: To, že nabídka několikanásobně převyšuje reálnou cenu akcií, může být klidně způsobeno tím, že se jedná o výnosy z trestné činnosti.
     
    Předseda představenstva SFC Marek Hájek: Udělali jsme si SWAT analýzu a víme, že je skrz společnost více vstupů. Chtěli jsme se vyvarovat ukrajinské minulosti a eliminovat problémy. Důležité pro mě bylo, aby měl investor nejen finanční závazky, ale i to, že nesmí tým vyvést během pěti let z Opavy, nesmí hrát s jinými dresy apod. Nastavili jsme tvrdé podmínky, díky kterým nemůže klub na dohodě tratit.
     
    Marek Hájek: Pokud jde o sportovní stránku, tím, že město desítky let podporuje mládež, daří se nám budovat v republice jedineční koncept. Stavíme na našich mládežnických odchovancích. Zastupitelům za to patří dík, stejně tak za provoz stadionu.

    V poháru porazilo mistrovskou Plzeň osm našich odchovanců. To je vizitka, kterou nemá žádná klub v republice. Sport je sport, úspěchy se mohou opakovat a nemusí.
     
    Marek Hájek: V minulých letech jsme měli dva zájemce, kteří s námi jednali, ale nevyšlo to. Jeden byl také z Číny. Osobně si myslím, že je to obrovská příležitost. I pro město, které získá 150 milionů. Negativní důsledky jsou kryty. Pokud chceme do první ligy, potřebujeme desítky milionů. Slabší kluby první ligy mají rozpočet do sta milionů, ty, které padají, v řádech 60-80 milionů.

    Pro klub by to byla velká příležitost dostat se do první ligy.
     
    Marek Hájek: Nakupujeme již hráče a získáváme hráče do přípravy, ale fungujeme zatím tak jako předtím. Jednoho úspěšného hráče z loňské sezóny jsme prodali.
     
    Veselý: Pan Hájek by měl být znalý předpisů. Jedna společnost nemůže vlastnit v první a druhé lize dva kluby. Co když jsou to stejní Číňani, kteří vlastní Slavii? Proč nám pan advokát Ležatka neřekne, o koho se přesně jedná?
     
    V tuto chvíli bylo zasedání přerušeno, následuje pauza na oběd. Pokračovat se bude ve 13 hodin.
     
    Zastupitelé se s plnými žaludky scházejí zpět na svých místech. Jednání bude za pár chvil pokračovat.
     
    Jednání pokračuje, řeší se však parkovací místa na ulici Elišky Krásnohorské. Nečekaná změna programu...
     
    Pokračují dotazy a připomínky z řad občanů. Tématem je chybné označení platanu javorolistého naproti muzea a nevyhovující stav městských kašen pro osvěžení zvířectva.
     
    Padl návrh na odročení bodu 4. – schválení kupní smlouvy v podílu SFC.
     
    Pro odročení bylo 29 přítomných zastupitelů. Zdržela se jedna osoba, nehlasovali tři zastupitelé.
     
    Radim Křupala: Odročení poslouží k dodání bližších informací o případném investorovi, pokud tedy setrvá jeho zájem o vstup do Slezského FC.
    Výsledek hlasování o odročení jednání o vstupu investora do SFC

     
    Jednání o vstupu investora do Slezského FC Opava tak město odročilo. Pokud se neuskuteční mimořádné zastupitelstvo, rozhodnout by se mělo na pravidelném zasedání, které je na programu v září letošního roku.
     
    Od nás je to v tuto chvíli z opavského zastupitelstva vše. Díky za pozornost, těšíme se na Vás u dalších on-line přenosů. (13:51:40)

    Filip Lefenda

    Jan Šimek

    bahis siteleri