Finsko – Česko 4:3 (kon.)
konec
Finsko
4:3 (1:0, 1:2, 2:1)
Česko
Úterý 25.07.2017, 17:30 • Vierumäki Sport Institute • Reprezentace do 20 let
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.
     
    Nový den, nová výzva. Čeští hokejisté do dvaceti let za sebou mají první polovinu dvojzápasu s Finskem, a ta pro ně nedopadla úspěšně. Včera totiž prohráli těsně 2:3. Dnes se ve sportovním středisku Vierumäki budou chtít svému soupeři pomstít a k solidnímu výkonu přidat i vítěznou tečku! Svěřenci trenéra Filipa Pešána ukázali, že na to určitě mají.
     
    První duel nabídl hodně zajímavou a také vyrovnanou podívanou. Čeští junioři si v jeho první polovině vypracovali dost vyložených šancí na to, aby se dostali do solidního vedení. Jenže většinu z nich neproměnili a místo toho museli dotahovat. Finy zároveň držel skvělý brankář Ukko-Pekka Luukkonen.

    Na vedoucí trefu Koivuly odpověděl v závěru první třetiny povedenou tečí Kristian Reichel, když ale Finové skórovali v půlce utkání znovu, Čechům se už vyrovnat nepodařilo. Na startu třetí části inkasovali potřetí, velký tlak si vytvořili až v samotném závěru. Bohužel jim stačil jen na kontaktní trefu Filipa Chytila, závěrečná power-play šest na čtyři úspěch nepřinesla.

    Finsko – Česko 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

    Branky a nahrávky: 7. Koivula (Turkulainen, Kuokkanen), 29. Tuulola (Vaakanainen, Luostarinen), 44. Moilanen (Talvitie, Välimäki) – 19. Reichel (Budík, Michnáč), 59. Chytil (Kaut, Michnáč)
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Lehtinen (Mäkiniemi) – Räsänen, Niemeläinen, Kotkansalo (C), Almari, Allén, Reunanen, Nurmi – Ratinen, Luostarinen, Innala – Joona Ikonen, Virtanen, Kuiri – Oksanen, Joni Ikonen (A), Nyman – Moilanen, Mäkinen, Talvitie (A). Trenér: Jussi Ahokas.

    Česko: Brízgala (Kořenář) – Kvasnička, Sirota, Budík, Doudera (A), Vála, Král, Kachyňa, Hrdinka – Kaut, Chytil (A), Pavlík – Zachar (C), Machala, Kurovský – Zadina, Reichel, Michnáč – Safin, Helt, M. Svoboda. Trenér: Filip Pešán.

    Rozhodčí: Brännare, Suorsa – Pesonen, Riikonen.
     
    Stejně jako v Brně během dvojzápasu se Švýcarskem, i tentokrát dostane po Josefu Kořenářovi šanci druhý z brankářů Adam Brízgala. Trenéři kromě toho sáhli k jedné změně v sestavě, na levém křídle druhého útoku nastoupí Daniel Kurovský, zatímco Matyáš Svoboda se stěhuje do čtvrtého útoku.

    Naproti tomu Finové nenechali kámen na kameni. Na domácím kempu mají k dispozici širší výběr hokejistů, do dnešního utkání tak naskočí osm mladíků, kteří včera nehráli. Do branky se postaví Lassi Lehtinen.
     
    Za drsných rytmů známé hudební skupiny Nightwish přijeli hokejisté obou týmů na ledovou plochu a pozdravili se na modrých čarách. Za pár okamžiků budeme moci začít.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:35
    Elitní český útok začal stejně jako včera – tedy tlakem. Nic z něj ale nevyplynulo a Finové se osvobozují.
     
    01:22
    Zatím se oba soupeři oťukávají, hokejisté Suomi se sice dostali do našeho pásma, ale od hrazení je naši hráči nepustili.
     
    02:03
    Brankář Adam Brízgala stál na začátku kombinační akce, když za brankou pomohl s rozehrávkou. Už to skoro vypadalo i na přečíslení, ale Finové situaci dobruslili a Ostapu Safinovi puk odebrali.
     
    02:58
    Teď měli pro změnu čeští hokejisté plné ruce práce s dobruslením finského brejku, puk naštěstí zůstal před Brízgalou.
     
    03:39
    Ondřej Machala sám sebe vystavil do ofsajdu. Napoprvé puk nedohnal, pak udělal příliš velký oblouk a rozhodčí byl nucen přerušit hru.
     
    04:31
    Finové si vytvořili velkou územní převahu, v asi největší šanci se objevil Aarne Talvitie. Z první ale netrefil pas zpoza brány dobře.
     
    04:51
    Nyní už Adam Brízgala přerušuje hru po střele ze střední vzdálenosti, ovšem čelili jsme dost nepříjemnému tlaku.
     
    05:23
    Domácí hráči se velmi snadno dostali od mantinelu až před branku, Linus Nyman si mohl vybrat, kam vystřelí. Adam Brízgala ho však vychytal připravenou lapačkou!
    05:23
     
    06:04
    Za českou brankou se srdnatě bil Vojtěch Budík, Finové dál zůstávají usazeni v pásmu.
     
    06:20
    Až nyní Brízgala přerušuje hru po dvojité střele Luostarinena. Náš brankář už má na kontě devět zákroků.
     
    06:59
    Po delší době se konečně i Češi dostali dopředu. Filip Král se šikovně vyhnul protihráči a střílel z pravého kruhu, Lehtinen si poradil.
     
    07:22
    Trochu nenápadně proklouzl český oblouček až dopředu, ovšem Matyáš Svoboda si se skákavým pukem neporadil dřív, než k němu dojel soupeř.
     
    08:23
    Ještě že tak. Křižný pas na Kaspera Kotkansala byl příiš prudký na to, aby ho finský kapitán mohl z první poslat na českou branku. Navíc to měl přes ruku.
     
    09:12
    Na rozdíl od včerejška se zatím Čechům herně nedaří, nyní poslali kotouč na zakázané uvolnění.
     
    10:23
    Po pravé straně vtrhnul do útoku Jakub Sirota, podobně jako Král si přehodil puk na střelu, ovšem tu mi protivníci zblokovali do ochranné sítě.
     
    11:08
    Rozjetý útok čtvrté formace zastavuje ofsajd, alespoň už jsme se vymanili z finské převahy.
     
    12:05
    Ostap Safin se už už dostával před finskou branku, ale na poslední chvíli mu jeden z Finů sáhl do střely kotouč zblokoval těsně vedle.
     
    12:10
    Špatná zpráva pro český tým. Adam Brízgala odjíždí za pomoci dvou spoluhráčů na střídačku, důvod zatím nejsem schopný říct.
     
    12:10
    Do české branky tak nastupuje Josef Kořenář.
     
    12:36
    No a Kořenář hned musel řešit první ožehavou situaci. Finové ujeli do přečíslení, jeden z nich z pravé strany rovnou střílel, ale náš brankář zasáhl.
    12:36
     
    13:22
    V další situaci bylo před českou brankou příliš husto. Naši hokejisté se posléze osvobodili, ale v útočném pásmu se k ničemu nedostali.
     
    14:38
    Chvíli se hra stěhovala ze strany na stranu, svěřenci Filipa Pešána pak poslali kotouč na zakázané uvolnění.
     
    15:33
    Tentokrát měl Josef Kořenář snadnější práci, dobře viděl na pokus Linuse Nymana z uctivé vzdálenosti a puk má v lapačce.
     
    16:26
    Aktivně napadající čeští hokejisté přidělávají Finům potíže. Jeden z našich zkoušel ryhle vykroužit zpoza branky, ale měl to na špatnou stranu.
     
    16:55
    Z podobné pozice jako předtím Nyman vystřelil i finský kapitán Kotkansalo, Kořenář puk vyrazil před sebe a před dojíždějícím protivníkem ho rychle přikryl.
     
    17:31
    Po přejetí modré čáry Filip Zadina hned posílal puk na branku, jeden z Finů mu však střelu zblokoval až do hlediště.
     
    17:50
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak to je velká smůla. Češi před první pauzou inkasují gól, který museli rozhodčí posvětit až po vzájemné dohodě. Jeden z Finů vystihl námaz české obrany a před brankou se potom nejlépe zorientoval JOONA IKONEN, po jehož dorážce kotouč přepadl obloučkem přes bezmocného Kořenáře. Filip Pešán ještě diskutoval s rozhodčím, ale marně – 1:0. Bez asistence.
    17:50 Joona IKONEN - 1:0
     
    18:53
    Národní tým mohl rychle odpovědět. Radovan Pavlík vypíchl váhajícímu Finovi kotouč na modré čáře a ujel do přečíslení, i kvůli blokujícímu soupeři pak ale nenašel na druhé straně Martina Kauta.
     
    19:36
    V závěru třetiny ještě útočí domácí hokejisté a Češi musí bránit jednogólovou ztrátu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dvacetiminutovka odvetné bitvy byla bohužel z českého pohledu tady ve Vierumäki nejslabší. Finové byli jasně lepším týmem, z toho pohledu je jejich vedení rozhodně zasloužené, byť skórovali velmi šťastně. Do toho všeho se přidalo odstoupení brankáře Adama Brízgaly, jehož musel nahradit Josef Kořenář.

    Druhá třetina začne přibližně v 18:14.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Finsko – 17
    Česko – 5
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:28
    Na úvodní buly poslali čeští trenéři čtvrtou formaci, a ta se jim chtěla odvděčit. Na levé straně nabral tempo Ostap Safin, Lehtinena ale neprostřelil.
     
    21:18
    Niclas Almari se chtěl na pravém kruhu položit do střely z první, ale tu mu zablokoval dobře postavený Vojtěch Budík.
     
    21:56
    Mezi finskými obránci se už už do šance protahoval Albert Michnáč, ale v poslední chvíli mu puk trochu uskočil a Michnáč nestihl zakončit přesně.
     
    22:56
    Až nyní přichází první vyloučení zápasu, a to na finské straně. Niko Kuiri (FIN) odchází na trestnou lavici za vysokou hůl.
     
    23:25
    Po Machalově střele se před brankou rvali o dorážku Radovan Pavlík s Filipem Chytilem, ale ke kotouči se už nedostali.
     
    23:35
    Z následné pranice neplynulo žádné vyloučení, Češi tak mohou pokračovat.
     
    23:45
    Filip Zadina nejprve prověřil pravý beton gólmana Lehtinena, potom měl dobrou pozici v dalším útoku Albert Michnáč. Finové puk zblokovali do ochranné sítě.
     
    23:55
    Česko právě vstřelilo branku!
    Skvěle, čeští junioři z první přesilovky vyrovnávají skóre! Brzy po vyhraném buly vystřelil od modré čáry LUKÁŠ DOUDERA a Lehtinen vlivem zakrytého výhledu nestihl reagovat – 1:1! Asistence: Martin Kaut.
    23:55 DOUDERA - 1:1
     
    24:07
    Hned vzápětí se jeden z Finů vydával po mantinelu a Ondřej Kachyňa (CZE) ho zastavil podražením. Čeká nás tak první oslabení.
     
    25:11
    Finové ostřelují českou branku zprava i zleva. Kořenář musel zasahovat proti volnému Nymanovi, potom už mu vypomohli spoluhráči.
     
    26:14
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Na rozdíl od českého týmu sice Finové první přesilovku nevyužili, ale skórují těsně po jejím skončení. Samuli Ratinen zpoza branky přihrál JEREMU INNALOVI, který dostal místo, aby od hrazení vyjel do trochu lepší střelecké pozice. Z pravého kruhu pak dokonale vecpal kotouč do bližšího růžku, víc místa tam asi nebylo. Suomi jdou zpátky do vedení – 2:1. Asistence. Samuli Ratinen.
    26:14 INNALA - 2:1
     
    27:07
    Česká ofenziva přinutila Lehtinena k zásahu, následně si Filip Pešán opět co si vysvětloval s hlavním rozhodčím. Tady si může procvičit finštinu.
     
    27:33
    Radovan Pavlík se s kotoučem vydal do středu hřiště, mezi finskými kruhy ho však soupeř zastavil.
     
    27:55
    Po souboji ve středním pásmu vypadl kotouč mimo mantinely a hra je přerušena.
     
    28:05
    Následně se Finové provinili zakázaným uvolněním.
     
    28:41
    Česká obrana vysekla před brankou kotouč rotujícímu Virtanenovi, nyní se znovu musí bránit aktivnímu forčekingu soupeře.
     
    29:05
    Napadající Finové vybojovali druhou početní výhodu v rychlém sledu. Ondřej Vála (CZE) se v rohu obranné třetiny provinil sekáním.
     
    29:48
    V tomhle oslabení mají domácí hráči naopak plné kecky práce, rozehrávka se jim vůbec nedaří. Jako poslední ji vystihl Daniel Kurovský, ale před brankářem mu soupeř na poslední chvíli puk vysekl!
    29:48
     
    30:23
    Česko právě vstřelilo branku!
    Už včera jsme viděli jednu hororovou přesilovku v podání Finů, a teď ji zopakovali. S tím rozdílem, že Češi ji už trestají a znovu srovnávají! Vysoké vyhození Marka Zachara trestuhodně propadlo dvěma hráčům a OSTAP SAFIN mohl uhánět dopředu sám. Dílo dokonal krásným bekhendovým blafákem – 2:2! Asistence: Marek Zachar.
    30:23 SAFIN - 2:2
     
    31:32
    V plném počtu hýří čeští junioři sebevědomím, číhají na šance k protiútokům. Finové je na koně posadili sami.
     
    31:52
    Zakázané uvolnění domácích Seveřanů.
     
    32:46
    Finové teď hráli v šesti, čímž nám nabízejí přesilovou hru. Menší trest odpyká Linus Nyman, nejmladší hráč týmu, ale taky jeden z nejnebezpečnějších.
     
    33:14
    Napoprvé se domácí osvobodili, následně Čechům nevyšel přejezd modré čáry a píská se ofsajd.
     
    33:53
    A znovu posílají hráči v modro-bílých dresech kotouč přes všechny čáry do bezpečí.
     
    34:31
    Dělovka Jakuba Siroty prosvištěla vedle finské klece, Lehtinen v oslabení zatím nemusel vůbec zasahovat.
     
    34:53
    Finsko hraje v plném počtu.
     
    35:02
    Ale vydrželo mu to jenom chvilku. Linus Nyman (FIN) se na své zahřáté místečko okamžitě vrací, tentokrát ne kvůli týmovému trestu, ale svému vlastnímu. Sekání. Snad uvidíme lepší přesilovku než před chvílí.
     
    35:42
    Zatím se finští junioři dál brání na výbornou.
     
    36:02
    Zblokovaná přihrávka Filipa Zadiny nakonec přistála mezi kruhy na hokejce Alberta Michnáče. Ten střílel z dobré pozice, jenže Lehtinena nepropálil.
    36:02
     
    36:31
    Dobrý tlak na branku ke gólu nevede! Nejdřív z první minul Kristian Reichel, pak se po dorážce natahovali Michnáč se Zacharem. Finové vyhazují.
     
    37:11
    Domácí jsou kompletní, tentokrát už jsme opravdu sledovali povedenější početní výhodu.
     
    38:04
    A hned vzápětí následuje další, to už by chtělo využít! Joni Ikonen (FIN) odchází na trestnou lavici za držení.
     
    38:35
    Filip Zadina střelou z tradičního místa na pravém kruhu Lehtinena nepřekvapil, Reichlovi pak nevyšel vysoký nápřeh. Zkusil to až z klidu, a to už se gólman přesunul.
     
    39:13
    Další pokus Filipa Zadiny, jenž letos vymění Pardubice za Halifax v kanadské QMJHL, se stal Lehtinenovou kořistí.
     
    39:43
    Ještě letěly na finskou branku dva kotouče, při pokusu Ondřeje Machaly měl brankář zakrytý výhled, ale k úspěchu nám to nepomohlo.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    To už bylo o velký kus lepší! Češi se ve druhé části zvedli a vyrovnané skóre je odměnou za jejich práci. Nejdřív z přesilovky vymazal finský náskok Lukáš Doudera, pak ale Finové krátce po konci své výhody skórovali znovu.

    Další přesilová hra se však domácím stala osudnou. Seveřané ji sehráli opravdu prachbídně a Ostap Safin ze samostatného úniku opět srovnal. Finové pak totálně vypadli ze své role, našemu týmu nabídli tři přesilovky, ale bohužel jsme ani jednu nedokázali využít. To nás může po zápase mrzet, ale třeba taky nemusí. Tak do toho!

    Třetí třetina začne přibližně v 19:03.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Finsko – 7 (24)
    Česko – 14 (19)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Finové jsou kompletní a hned mohli jít zpátky do vedení. Česká obrana si nechala za zády nehlídaného Linuse Nymana, jeho bekhendový blafák naštěstí přečetl Kořenář.
     
    41:05
    Ou. Po souboji v rohu pásma zůstal na ledě ležet Ondřej Machala a na střídačku mu musejí pomáhat spoluhráči. Věřme, že to nebude nic vážného a Machala se vrátí do hry.
     
    41:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Čeští hokejisté bohužel budou muset znovu dohánět ztrátu, Finové se totiž zkraje třetí části vrací do vedení. Postaral se o to kapitán KASPER KOTKANSALO, jenž potáhl puk na modré čáře a pak přes klubko hráčů prostřelil všechno před sebou, včetně nicnetušícího Kořenáře – 3:2. Asistence: Otto Mäkinen.
    41:28 KOTKANSALO - 3:2
     
    44:33
    Šanci na odpověď nám přináší další početní výhoda. Českého hráče za brankou fauloval Eemeli Räsänen (FIN), jenž odchází na trestnou za krosček.
     
    46:35
    Bohužel ani tentokrát se národnímu výběru v přesilovce nezadařilo, vše završil zakázaným uvolněním.
     
    47:01
    Finové vzápětí "odpovídají" stejnou mincí a vhazuje se po levici Lehtinena.
     
    47:33
    "Košíkář" Kristian Reichel nabral ve středním pásmu rychlost, nicméně česká akce skončila až za finskou brankou.
     
    49:09
    Dvakrát v rychlém sledu skončil Radovan Pavlík přimáčknutý k mantinelu, ve druhém případě to rozhodčí posoudili jako faul. Opět Eemeli Räsänen (FIN) inkasuje dvě minuty za krosček, je tu další možnost.
     
    50:03
    Těžkou pozici měl Ostap Safin, přesto se na pravé straně položil do rány z první. Střela nemířila mezi tři tyče.
     
    50:36
    Finové vyhazují, další střelba našim hokejistům schází.
     
    50:54
    Chvíli před koncem početní výhody maří další snahy českému týmu ofsajd.
     
    51:11
    Suomi jsou kompletní, Češi promrhali i pátou početní výhodu v řadě během dvaceti minut.
     
    51:37
    Jeden z finských hokejistů se dostal za českou obranu, do puku práskl z první, ovšem zaduněl jen mantinel za brankou.
     
    52:15
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Místo kýženého vyrovnání přichází čtvrtá trefa domácích hokejistů, kteří se přibližují k vítězství. Lukáš Doudera marně dojížděl přečíslení, JONI IKONEN to na levé straně vyřešil sám a vybruslil před branku. Kořenáře pak překonal u druhé tyče – 4:2. Asistence: Kasper Kotkansalo, Emil Oksanen.
    52:15 Joni IKONEN - 4:2
     
    53:28
    Dva Češi dlouho hledali puk pod nohama, z toho plynul další finský brejk dva na jednoho. Přihrávku naštěstí zblokoval do vzduchu David Kvasnička.
     
    54:02
    Na druhou stranu pro změnu uháněl Filip Zadina. Kotouč mu snad ještě skákal, přesto ho český forvard trefil. Lehtinen zasáhl snad maskou či blízkou částí výstroje.
    54:02
     
    54:44
    Hra se stěhuje ze strany na stranu, Finové v přečíslení doráželi puk jen těsně vedle české branky.
     
    55:56
    Františku Hrdinkovi na modré čáře nezbývalo, než prásknout do puku, nicméně černá guma prosvištěla vedle finské branky.
     
    56:33
    Česko právě vstřelilo branku!
    Tak ještě žijeme! František Hrdinka znovu posílal puk od modré čáry na branku, ten se odrazil od zadního hrazení přímo k dojíždějícímu FILIPU CHYTILOVI. Jeho přesná střela vypadla zpět do hry až od vnitřní konstrukce a chybí nám zase už jen jeden gól – 4:3! Asistence: František Hrdinka, Ondřej Kachyňa.
    56:33 CHYTIL - 4:3
     
    57:59
    Česká střídačka si vybírá oddechový čas.
     
    57:59
    Vhazuje se po pravé ruce Josefa Kořenáře.
     
    58:23
    A vhazování se bohužel bude opakovat po zakázaném uvolnění, které haši hokejisté nestihli dojet.
     
    58:45
    Nyní se icingem pro změnu provinili Finové.
     
    58:45
    Není na co čekat, Češi odvolávají Kořenáře a jdou hrát v šesti!
     
    58:55
    Zadina pálil, střelu zblokoval jeden z hráčů před brankou. Stejně tak i dorážku.
     
    59:13
    Střelu českého obránce Lehtinen ztlumil a pak i přikryl před dojíždějícím útočníkem. Nové buly.
     
    59:21
    Finové vyhazují na zakázané uvolnění.
     
    59:28
    Puk je ve středním pásmu.
     
    59:39
    David Kvasnička z dobré pozice minul finskou branku.
     
    59:51
    Puk je za Lehtinenovou klecí.
     
    Konec zápasu.
     
    Bohužel. Čeští hokejisté do 20 let padli na finské půdě i ve druhém zápase, i tentokrát nejtěsnějším rozdílem. Rozhodujícím faktorem byla pětice nevyužitých přesilových her v řadě, Finové naopak v klíčových chvílích dvakrát skórovali. Filip Chytil pak stejně jako včera vsítil kontaktní gól, ale v závěrečné power-play už se nám vyrovnat nepodařilo.
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Finsko – 9 (33)
    Česko – 5 (24)
     
    Podle čerstvých zpráv odstoupil brankář Adam Brízgala pouze kvůli zlomenému noži, nejde tak o zdravotní problém, natož jeho několikrát zraněné pravé koleno.
     
    Výběr trenéra Filipa Pešána se tedy ze sportovního střediska Vierumäki vydá zpátky domů bez vítězství, ale s řadou nových poznatků. Jak je zapracuje do hry, to se pozná za měsíc. Dvacítka se na konci srpna vrátí na stejné místo, kde sehraje turnaj čtyř zemí s Finskem, Švédskem a Ruskem.

    Ode mě je to pro dnešek vše, díky za pozornost u on-line přenosů a někdy příště na počtenou. (19:49:31)

    Martin Voltr

    Branky a nahrávky: 18. Joona Ikonen, 27. Innala (Ratinen), 42. Kotkansalo (Mäkinen), 53. Joni Ikonen (Kotkansalo, Oksanen) – 24. Doudera (Kaut), 31. Safin (Zachar), 57. Chytil (Hrdinka, Kachyňa)


    Finsko: Lehtinen (Mäkiniemi) – Räsänen, Niemeläinen, Kotkansalo (C), Almari, Allén, Reunanen, Nurmi – Ratinen, Luostarinen, Innala – Joona Ikonen, Virtanen, Kuiri – Oksanen, Joni Ikonen (A), Nyman – Moilanen, Mäkinen, Talvitie (A). Trenér: Jussi Ahokas.
    Česko: Brízgala (13. Kořenář) – Kvasnička, Sirota, Budík, Doudera (A), Vála, Král, Kachyňa, Hrdinka – Kaut, Chytil (A), Pavlík – Zachar (C), Machala, Kurovský – Zadina, Reichel, Michnáč – Safin, Helt, M. Svoboda. Trenér: Filip Pešán.

    Rozhodčí: Brännare, Suorsa – Pesonen, Riikonen.
    bahis siteleri