konec
Velká cena Itálie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Neděle 03.09.2017, 14:00 • Okruh: Královský park Monza, Itálie • Formule 1
     
    Další Grand Prix je na progamu 17. září, kdy na okruhu Marina Bay pojede Velká cena Singapuru, což bude noční show pod umělým osvětlením. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek neděle. (15:47:47)
     
    Máme za sebou Velkou cenu Itálie, kterou stylem start-cíl ovládl Lewis Hamilton, jenž se díky vítězství na Monze posunul do čela průběžného pořadí MS. Double pro Mercedes zařídil Valtteri Bottas, který projel cílem jako druhý v pořadí. Na třetí pozici dojel Sebastian Vettel a vykouzlil úsměvy na tvářích italských fanoušků. Kdo je naopak zklamaný, je stáj McLaren, protože ani jeden z dvojice Alonso – Vandoorne nedojel do cíle. Radost má pochopitelně také Daniel Ricciardo, který kvůli penalizaci startoval až z hloubi pole, ale nakonec dojel čtvrtý. V posledním kole spolu svedli souboj Stroll s Massou, ale Kanaďan nakonec sedmou pozici zuby nehty udržel.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ TÝMŮ PO GP ITÁLIE:


    1. Mercedes 435


    2. Ferrari 373


    3. Red Bull 212


    4. Force India 113


    5. Williams 55


    6. Toro Rosso 40


    7. Haas 35


    8. Renault 34


    9. McLaren 11


    10. Sauber 5

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP ITÁLIE:


    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 238


    2. Sebastian Vettel (Ferrari) 235


    3. Valtteri Bottas (Williams) 197


    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) 144


    5. Kimi Räikkönen (Ferrari) 138


    6. Max Verstappen (Red Bull) 68


    7. Sergio Pérez (Force India) 58


    8. Esteban Ocon (Force India) 55


    9. Carlos Sainz (Toro Rosso) 36


    10. Nico Hülkenberg (Renault) 34


    11. Felipe Massa (Williams) 31


    12. Lance Stroll (Williams) 24


    13. Romain Grosjean (Haas) 24


    14. Kevin Magnussen (Haas) 11


    15. Fernando Alonso (McLaren) 10


    16. Pascal Wehrlein (Sauber) 5


    17. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 4


    18. Stoffel Vandoorne (McLaren) 1


    19. Jolyon Palmer (Renault) 0


    20. Marcus Ericsson (Sauber) 0


    21. Antonio Giovinazzi (Sauber) 0

     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Itálie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Ricciardo (Red Bull), 5. Räikkönen (Ferrari), 6. Ocon (Force India), 7. Stroll (Williams), 8. Massa (Williams), 9. Pérez (Force India), 10. Verstappen (Red Bull). Závod nedokončili Palmer (Renault), Vandoorne (McLaren), Alonso (McLaren).
     
    Konec závodu.
     
    53
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Itálie! Druhý dojel jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který podtrhl double pro Mercedes. Třetí skončil Sebastian Vettel.
     
    53
    Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Itálie!
     
    52
    Ještě jednou si můžeme připomenout, že dnešní závod nedokončí Jolyon Palmer a Stoffel Vandoorne. A máme tu deja vu! Fernando Alonso opět těsně před koncem odstupuje ze závodu!
     
    51
    Pokud současné pořadí vydrží až do konce závodu, bude domácí stáj Ferrari slavit třetí místo Sebastiana Vettela a páté Kimiho Räikkönena. Těžko říct, zda budou tifosi toto umístění brát jako úspěch. Mnohem radši by oslavovali double na domácí trati.
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Ricciardo (Red Bull), 5. Räikkönen (Ferrari), 6. Ocon (Force India), 7. Stroll (Williams), 8. Massa (Williams), 9. Pérez (Force India), 10. Verstappen (Red Bull).
     
    49
    Incident mezi Maxem Verstappenem a Kevinem Magnussenem budou vyšetřovat sportovní komisaři. Vypadá to, že předjížděcí manévr Maxe Verstappena zřejmě nebyl úplně podle pravidel.
     
    48
    Marcus Ericsson, jenž uzavírá celé startovní pole, má na lídra závodu Lewise Hamiltona manko celých dvou kol. Od desáté příčky pak ostatní piloti jsou pozadu o jedno kolo.
     
    47
    Je tomu skutečně tak, Max Verstappen bez problémů objel Kevina Magnussena, který nekladl žádný odpor, a posunul se na desátou pozici. Magnussen si posléze udělal krátký výlet mimo trať, ale vrátil se na dráhu bez cizí pomoci.
     
    46
    Max Verstappen, jenž se momentálně nachází na jedenácté příčce, má desátého Kevina Magnussena na dosah a zřejmě budeme svědky útoku na bodované pozice.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Ricciardo (Red Bull), 5. Räikkönen (Ferrari), 6. Ocon (Force India), 7. Stroll (Williams), 8. Massa (Williams), 9. Pérez (Force India), 10. Magnussen (Haas).
     
    44
    Oba mercedesy mají na obě ferrari k dobru náskok, který činí 30 sekund. Pokud se na Monze nestane něco mimořádného, je patrně o prvních dvou místech rozhodnuto.
     
    43
    Velká cena Itálie a samotný okruh v Monze jsou opravdovými vytrvalci v kalendáři F1. Italská Grand Prix totiž od roku 1950 chyběla v programu pouze jednou, a sice v roce 1980. Ovšem v předchozích týdnech se hovořilo o tom, že formule 1 se na Monze v dalších letech možná nepojedou.

    Michal Šandor