konec
Velká cena Mexika

Vítěz: M. Verstappen (Red Bull)

Neděle 29.10.2017, 20:00 • Okruh: Hermanos Rodríguez, Mexico City, Mexiko • Formule 1
     
    Další Grand Prix je na programu 12. listopadu, kdy se na okruhu Interlagos pojede Velká cena Brazílie. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek nedělního večera. (22:11:30)
     
    Velmi dobrý výsledek zaznamenala stáj Force India. Esteban Ocon obsadil pátou pozici a miláček domácího publika Sergio Pérez sedmou příčku. Spokojený určitě bude také Kevin Magnussen s osmým místem. Bodovanou desítku uzavřel Fernando Alonso. Závod překvapivě nedokončil Daniel Ricciardo, jenž odstoupil už v osmém kole pro technické problémy.
     
    Máme za sebou Velkou cenu Mexika, kterou opanoval Max Verstappen. Mladý Nizozemec se do čela závodu dostal hned v prvním kole, když předjel Sebastiana Vettela. Mezi oba piloty se ještě vměstnal Lewis Hamilton, kterému Vettel poničil pneumatiku a Brit tak musel do boxů. K mechanikům jel i Vettel, jenž měl zničené přední přítlačné křídlo. Max Verstappen si vedoucí pozici udržel až do konce, druhý dojel Valtteri Bottas a třetí Kimi Räikkönen. Vzhledem k tomu, že Lewis Hamilton dojel devátý, musel Sebastian Vettel vyhrát, aby oddálil korunovaci Lewise Hamiltona coby mistra světa pro rok 2017. To se však nestalo, protože Vettel skončil čtvrtý a Lewis Hamilton tak může slavit svůj čtvrtý titul světového šampiona.
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymnu vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Lewis Hamilton právě slaví s fanoušky svůj čtvrtý titul mistra světa. Novopečený čtyřnásobný světový šampion běží dlouhou cestu až ke svému týmu, ani novináři a fotografové jej nemohli zastavit.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Mexika: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Ocon (Force India), 6. Stroll (Williams), 7. Pérez (Force India), 8. Magnussen (Haas), 9. Hamilton (Mercedes), 10. Alonso (McLaren). Závod nedokončili Ricciardo (Red Bull), Hülkenberg (Renault), Hartley (Toro Rosso), Ericsson (Sauber) a Sainz (Renault).
     
    Konec závodu.
     
    71
    MAX VERSTAPPEN jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Mexika! Druhý dojel Valtteri Bottas a třetí Kimi Räikkönen. LEWIS HAMILTON sice dojel na devátém místě, ale vzhledem k tomu, že Sebastian Vettel byl až čtvrtý, stává se mistrem světa pro sezonu 2017 právě jezdec Mercedesu a čtvrtým titulem se stává nejúspěšnějším britským pilotem v dějinách formule 1!
     
    71
    Jezdci najeli do posledního kola a Max Verstappen si jede pro vítězství ve Velké ceně Mexika. Lewis Hamilton má čtvrtý titul mistra světa na dosah.
     
    70
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Ocon (Force India), 6. Stroll (Williams), 7. Pérez (Force India), 8. Magnussen (Haas), 9. Hamilton (Mercedes), 10. Alonso (McLaren).
     
    69
    Opakované záběry ukázaly, že mezi Hamiltonem a Alonsem došlo ke kontaktu. Na to se ale historie ptát nebude a snad ani sportovní komisaři.
     
    68
    Lewis Hamilton se nechtěl nechat vzdát a znovu zaútočil na Fernanda Alonsa. Ten se sice bránil, co to šlo, ale nakonec svému soupeři podlehl. Hamilton se dostává na devátou pozici, což znamená, že Vettel by musel vyhrát.
     
    67
    S přibývajícím časem je stále pravděpodobnější, že mistrem světa pro rok 2017 bude Lewis Hamilton již po Velké ceně Mexika! Sebastian Vettel by potřeboval předjet Kimiho Räikkönena a Valtteriho Bottase.
     
    66
    Lewis Hamilton atakoval před ním jedoucího Fernanda Alonsa, jenž se zuby nehty ubránil a zůstal devátý. Nechybělo mnoho, aby oba piloti do sebe šťouchli.
     
    65
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Räikkönen (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Ocon (Force India), 6. Stroll (Williams), 7. Pérez (Force India), 8. Magnussen (Haas), 9. Alonso (McLaren), 10. Hamilton (Mercedes).
     
    64
    Pokud by opravdu Lewis Hamilton po Velké ceně Mexika slavil čtvrtý titul mistra světa, vyrovnal by se v historické tabulce Alainu Prostovi a Sebastianu Vettelovi, kteří rovněž triumfovali čtyřikrát. Nejúspěšnějším pilotem je ale Michael Schumacher se sedmi vavříny.
     
    63
    Nestranní fanoušci by si určitě přáli, aby se o mistrovi světa rozhodlo až v posledním závodě v Abú Dhabí. S největší pravděpodobností tomu tak ale nebude, protože Lewis Hamilton je blízko čtvrtému vavřínu už nyní v Mexiku.
     
    62
    Carlos Sainz má nějaké problémy na svém voze, musel tak zajet k mechanikům a i on v této Velké ceně předčasně končí.

    Michal Šandor

    Konečné pořadí Velké ceny Mexika:
    1. Max Verstappen (Red Bull) 1:36:26.552


    2. Valtteri Bottas (Mercedes) +19.678s


    3. Kimi Räikkönen (Ferrari) +54.007s


    4. Sebastian Vettel (Ferrari) +70.078s


    5. Esteban Ocon (Force India) + 1 kolo


    6. Lance Stroll (Williams) + 1 kolo


    7. Sergio Pérez (Force India) + 1 kolo


    8. Kevin Magnussen (Haas) + 1 kolo


    9. Lewis Hamilton (Mercedes) + 1 kolo


    10. Fernando Alonso (McLaren) + 1 kolo


    11. Felipe Massa (Williams) + 1 kolo


    12. Stoffel Vandoorne (McLaren) + 1 kolo


    13. Pierre Gasly (Toro Rosso) + 1 kolo


    14. Pascal Wehrlein (Sauber) + 2 kola


    15. Romain Grosjean (Haas) + 2 kola


    Závod nedokončili: Carlos Sainz (Renault), Marcus Ericsson (Sauber), Brendon Hartley (Toro Rosso), Nico Hülkenberg (Renault) a Daniel Ricciardo (Red Bull).


    Průběžné pořadí MS jezdců po Velké ceně Mexika:


    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 333 bodů


    2. Sebastian Vettel (Ferrari) 277


    3. Valtteri Bottas (Mercedes) 262


    4. Daniel Ricciardo (Red Bull) 192


    5. Kimi Räikkönen (Ferrari) 178


    6. Max Verstappen (Red Bull) 148


    7. Sergio Pérez (Force India) 92


    8. Esteban Ocon (Force India) 83


    9. Carlos Sainz (Renault) 54


    10. Lance Stroll (Williams) 40


    11. Felipe Massa (Williams) 36


    12. Nico Hülkenberg (Renault) 34


    13. Romain Grosejan (Haas) 28


    14. Kevin Magnussen (Haas) 19


    15. Stoffel Vandoorne (McLaren) 13


    16. Fernando Alonso (McLaren) 11


    17. Jolyon Palmer (Renault) 8


    18. Pascal Wehrlein (Sauber) 5


    19. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 5


    20. Marcus Ericsson (Sauber) 0


    21. Antonio Giovinazzi (Sauber) 0


    22. Pierre Gasly (Toro Rosso) 0


    23. Brendon Hartley (Toro Rosso) 0


    Průběžné pořadí Poháru konstruktérů po Velké ceně Mexika:


    1. Mercedes 595 bodů


    2. Ferrari 455


    3. Red Bull 340


    4. Force India 175


    5. Williams 76


    6. Toro Rosso 53


    7. Renault 48


    8. Haas 47


    9. McLaren 24


    10. Sauber 5