konec
Velká cena Abú Zabí

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

Neděle 26.11.2017, 14:00 • Okruh: Yas Marina, Abú Zabí • Formule 1
     
    Končí seriál on-line přenosů z letošní sezony formule 1. Celým ročníkem Vás provázel Michal Šandor. Děkuji Vám za pozornost a přízeň, kterou jste nám po celou dobu věnovali a zachovali. Mějte se moc hezky a na jaře 2018 na začátku příští sezony se na Vás budu opět těšit. Hezký zbytek neděle, užijte si období adventu, nadcházející vánoční svátky a ať se Vám ve všem daří. Na počtenou. (16:08:08)
     
    Sezona 2017 je minulostí. Mistrem světa se stal Lewis Hamilton, který ovládl šampionát už počtvrté v kariéře. V Poháru konstruktérů byla nejlepší stáj Mercedes, která získala čtvrtý titul v řadě. Na začátku tohoto ročníku mělo ale navrch Ferrari, které však prohospadařilo svůj náskok v asijské části sezony, kde totálně vyhořelo, což Mercedes dokonale využil. Končí jedna velká legenda královny motorsportu. Svůj poslední závod v kariéře absolvoval Felipe Massa, jenž se teď přesune do formule E. Fanoušci formule 1 ovšem nemusí mít nouzi ohledně nastupující generace, Max Verstappen je toho jasným důkazem.
     
    Máme za sebou poslední závod letošní sezony, Velkou cenu Abú Zabí, kterou opanoval Valtteri Bottas, jenž ovládl také kvalifikaci. Kromě zastávek v boxech před sebe nikoho nepustil a zaslouženě si tedy připsal triumf na okruhu Yas Marina. Druhý dojel Bottasův týmový kolega Lewis Hamilton a třetí Sebastian Vettel z Ferrari. Vzhledem k tomu, že Kimi Räikkönen skončil na čtvrté pozici a Daniel Ricciardo předčasně odstoupil, skončí na konečné čtvrté příčce právě Kimi Räikkönen. Felipe Massa, který odjel poslední závod v kariéře ve formuli 1, obsadil desáté místo a díky tomu získal bod. S královnou motorsportu se tedy rozloučil bodovým ziskem.
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a místo tradičního šampaňského poteče limonáda.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Abú Zabí: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Räikkönen (Ferrari), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Pérez (Force India), 8. Ocon (Force India), 9. Alonso (McLaren), 10. Massa (Williams). Závod nedokončili Daniel Ricciardo (Red Bull) a Carlos Sainz (Renault).
     
    Piloti se loučí s diváky způsobem, který týmy nevidí moc rádi a hrozí za něj finanční postih. Jak Lewis Hamilton, tak Felipe Massa předvedli tzv. donut, kdy roztočili svoje formule, aby poděkovali fanouškům za podporu. Na konci sezony už to snad nikomu vadit nebude. Loučí se také Felipe Massa, který do týmového rádia vzkázal, že má všechny moc rád a poděkoval za vše, co pro něj tým udělal.
     
    Konec závodu.
     
    55
    VALTTERI BOTTAS za přítomnosti velkého ohňostroje jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Abú Zabí. Druhý dojel jeho týmový kolega Lewis Hamilton a třetí skončil Sebastian Vettel.
     
    55
    Jezdci najeli do posledního kola a Valtteri Bottas si jede pro vítězství ve Velké ceně Abú Zabí.
     
    54
    Mercedes může na závěr sezony zaznamenat double. Má k tomu hodně blízko, protože Valtteri Bottas drží první místo a za ním krouží Lewis Hamilton. Je nepravděpodobné, že třetí Vettel nějak ohrozí druhého Hamiltona.
     
    53
    Valtteri Bottas po delší době zajel nejrychlejší kolo závodu, které má momentálně hodnotu 1:40.650. Bottas tak znovu poodjíždí Lewisi Hamiltonovi a pokud jej nezradí v posledních kolech technika nebo neudělá nějakou jezdeckou chybu, vyhraje v Abú Zabí právě Valtteri Bottas.
     
    52
    Felipe Massa, jedoucí poslední závod kariéry ve formuli 1, je na bodech! Brazilec se usadil na desátém místě, za což by bral na závěr jeden bod. Bylo by to určitě pěkné, kdyby se Massa rozloučil s fanoušky a členy týmu nějakým tím bodem.
     
    51
    Fanoušci mohou na oficiálních stránkách formule 1 hlasovat o jezdce dne. Těžko říci, kdo se jím nakonec stane, protože nikdo dnes nepředvedl žádnou stíhací jízdu. Možná, že u diváků vyhraje Valtteri Bottas, pokud si udrží roli lídra až do konce.
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Räikkönen (Ferrari), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Hülkenberg (Renault), 7. Pérez (Force India), 8. Ocon (Force India), 9. Alonso (McLaren), 10. Massa (Williams).
     
    49
    Lewis Hamilton se doslova nalepil na Valtteriho Bottase, ale k útoku se zatím neodhodlal. Do konce závodu ale ještě zbývá šest kol a není tak vyloučeno, že k nějakém ataku ze strany Hamiltona ještě dojde.
     
    48
    Lewis Hamilton znovu dojel Valtteriho Bottase, kterému doslova dýchá na záda. Bottas bude muset ještě hodně zabojovat, aby udržel průběžnou vedoucí pozici.
     
    47
    Uvidíme, zda s letošním ročníkem bude spokojený Max Verstappen. Tento dravý jezdec několik závodů vůbec nedokončil a kvůli tomu skončí až na konečném šestém místě. Verstappen v průběhu sezony dal najevo svoji nespokojenost, protože před jejím začátkem avizoval, že by se chtěl zapojit do bojů o titul mistra světa.
     
    46
    Posledních devět kol ve formuli 1 má před sebou Felipe Massa. Brazilec debutoval v královně motorsportu v roce 2002 a v roce 2008 se stal vicemistrem světa, když boj o titul prohrál s mladíčkem Lewisem Hamiltonem, který tehdy jezdil za McLaren.

    Michal Šandor

    Konečné pořadí Velké ceny Abú Zabí:
    1. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:34:14.062
    2. Lewis Hamilton (Mercedes) +3.899s
    3. Sebastian Vettel (Ferrari) +19.330s
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari) +45.386s
    5. Max Verstappen (Red Bull) +46.269s
    6. Nico Hülkenberg (Renault) +85.713s
    7. Sergio Pérez (Force India) +92.062s
    8. Esteban Ocon (Force India) +98.911s
    9. Fernando Alonso (McLaren) +1 kolo
    10. Felipe Massa (Williams) +1 kolo
    11. Romain Grosjean (Haas) +1 kolo
    12. Stoffel Vandoorne (McLaren) +1 kolo
    13. Kevin Magnussen (Haas) +1 kolo
    14. Pascal Wehrlein (Sauber) +1 kolo
    15. Brendon Hartley (Toro Rosso) +1 kolo
    16. Pierre Gasly (Toro Rosso) +1 kolo
    17. Marcus Ericsson (Sauber) +1 kolo
    18. Lance Stroll (Williams) +1 kolo

    Závod nedokončili: Carlos Sainz (Renault) a Daniel Ricciardo (Red Bull)


    Konečné pořadí MS jezdců po Velké ceně Abú Zabí:
    1. Lewis Hamilton (Mercedes) - 363 bodů
    2. Sebastian Vettel (Ferrari) - 317
    3. Valtteri Bottas (Mercedes) - 305
    4. Kimi Räikkönen (Ferrari) - 205
    5. Daniel Ricciardo (Red Bull) - 200
    6. Max Verstappen (Red Bull) - 168
    7. Sergio Pérez (Force India) - 100
    8. Esteban Ocon (Force India) - 87
    9. Carlos Sainz (Renault) - 54
    10. Nico Hülkenberg (Renault) - 43
    11. Felipe Massa (Williams) - 43
    12. Lance Stroll (Williams) - 40
    13. Romain Grosjean (Haas) - 28
    14. Kevin Magnussen (Haas) - 19
    15. Fernando Alonso (McLaren) - 17
    16. Stoffel Vandoorne (McLaren) - 13
    17. Jolyon Palmer (Renault) - 8
    18. Pascal Wehrlein (Sauber) - 5
    19. Daniil Kvjat (Toro Rosso) - 5
    20. Marcus Ericsson (Sauber) - 0
    21. Pierre Gasly (Toro Rosso) - 0
    22. Antonio Giovinazzi (Sauber) - 0
    23. Brendon Hartley (Toro Rosso) - 0


    Konečné pořadí Poháru konstruktérů po Velké ceně Abú Zabí:
    1. Mercedes - 668 bodů
    2. Ferrari - 522
    3. Red Bull - 368
    4. Force India - 187
    5. Williams - 83
    6. Renault - 57
    7. Toro Rosso - 53
    8. Haas - 47
    9. McLaren - 30
    10. Sauber - 5

    bahis siteleri